Šta je novo?

Bus Plus tehnologija

Isprobao sam sistem bus plusa i moji utisci su sledeci.
Validacija kroz novcanik radi u 90% slucajeva. Prvi problem predstavlja mali broj validatora. Treba da stave i jos po jedan izmedju vrata zbog pravojenja redova na ulazu. Takodje statistika ulazenja u autobus je dobra ali bez statistike izlazaka, ne moze se kalkulisati realno stanje u prevozu. Npr zemun stanica u glavnoj kod poste. Masa izadje i masa udje. Otkuca se 40 ljudi, pre toga je bus bio pun. Ako nemaju statistiku izlaska, onda ne mogu da procene koliko treba pojacati liniju.
Drugo isto bitno je regulacija glasnoce najave stanica. U starijim vozilima se jednostavno ne cuje najava od buke motora. U novim trolama je preglasno.
Zamerka velika je sto nema 1/2 mesecne doplate i sto sistem za mesecne treba da radi na principu 30 dana od uplate ili od prvog ponistavanja po uplati. Glupo je da 13 marta doplatim mesecnu kartu kojoj je vec proslo 13 dana upotrebljivosti. Sad nemamo markice pa bi takav sistem doveo do mnogo manjeg zagusenja baza jel svi uplacuju u ista dva dana za naredni mesec. Ovako bi lepo uplata vazila 30 dana i to validator lepo ocita.
Nadam se da bus plus kompanija ima ugovor sa gsp da mogu apropo statistike nasih validacija da u spicu bolje preusmere rezervne autobuse i da ce to oziveti za neko vreme.
Sam sistem uplate mi je mnogo bolji jel mogu da dopunim karticu na svakih 200 m u gradu. Raniji odlazak 4 km pa cekanje u redu za markicu je smor zestok bio. To im je plus veliki.
Sve u svemu sistem je u odnosu na ranije veliki napredak.
U vezi kvaliteta voznog parka nema potrebe pisati jel to nije ova tema.
Sto se naplate tj kontrole shvercovanja tice to ni jedan sistem osim kaveza na ulazima koji propustaju po jednu osobu slicno sistemima metroa, nije moguce sprovesti bez ljudstva.
Bilo je prica da ce kontrolor pri ulasku verifikovati svoju karticu na validatoru i to ce automatski blokirati sistem i zatvoriti sva vrata dok se ne izvrsi kontrola karata, al nisam primetio da to radi.
Kao vecina ovde i ja placam redovno prevoz ili idem pesice i u mom je interesu da se ucinak naplativosti poveca na 93% cime bi se u mnogome povecao konfor nas platisa u vidu slobodnog mesta, i nadam se podmladjivanja voznog parka.
Toliko od mene za sada.

Ako na nekoj stanici u nekom terminu u autobus uvek uđe 40+ ljudi, bez obzira koliko ljudi je izašlo, ima smisla skratiti interval dolaska autobusa na tu stanicu u tim terminima. Problem je što zbog opterećenja na jednoj stanici, nema smisla pojačati celu liniju.

Validacija kartica na ulasku u prevoz može više da znači za vozila van špica, jer ima dosta linija koje u određeno doba dana prođu 5 stanica, a da niko ne uđe ili uđe nekoliko ljudi. Za početak bi tu mogli da prorede vozila, tih nekoliko ljudi koji koriste linije bi se preko *011* informisali kada idu vozila, a nastali višak prebaciti na linije za koje se zna da su preopterećene.

Od više ljudi sam čuo da se žale na mali broj terminala i da bi trebalo sa svake strane stepenica da bude.
Prepostavljam da čitači mogu da se podese da budu malo osetljiviji (da može i iz džepa da se odradi validacija), a da jedna karata u istom autobusu ne može da se otkuca dva puta u, recimo, sat vremena, kako bi se izbegao problem duplog čekiranja u gužvi.

Retko se vozim gradskim prevozom i nisam probao Bus Plus, ali imam utisak da sama ideja sistema nije toliko loša kao što su mnogi zapeli.

Meni se, laički, čini da bi se gužve smanjile kad bi čekiranje karta bilo vezano za vremenski interval pre nego za autobus. Već sam pisao da u Sloveniji tako fercera sistem. Čekirana karta važi oko sat, sat i po i za to vreme je moguće promeniti neograničen broj autobsa. Tako bi putnici mogli da presedaju iz jednog u drugi bez potrebe da štede dugačkom vožnjom jednom linijom. Na svakom ulasku čekirate kartu ali se kredit ne skida do isteka plaćenog internvala.
Mislim da to lako može da se uradi, samo je pitanje volje i procenjene isplativosti (za njih, ne za nas naravno 🙂).

Najbitnije je da se postavi vise aparata jel ima ljudi koji su sporiji ( plus je zima i svi su dobro obuceni ), stariji, a po pravilu se prvi naguraju na udju ( stara navika daj da sednem pa polako ) i treba im vremena dok izvade katricu i validiraju se i time prave problem koji resava montaza vise aparata. Malo pre je na Crvenom Krstu ostala zena ispred vrata bas zbog tog problema.
Takodje primetio sam da sistem ume da umukne iliti zataji glasovna najava stanica.
I da se izgura ona naplata 30 dana od uplate il od prve validacije po uplati.
Nadam se da ovo cita neko iz Bus Plus-a. 🙂

Jel se zna mozda (neki inside info ako neko ima) kad ce ovo proraditi i na Telenoru? Voleo bih da probam, ali ne mogu 🙂

Blahh....isto i mene zanima...

Koliko uopšte može da ih košta to pa da sitničare u Telenoru na ovom USSD kodu???

Ja mislim da Telenor nece da pusti taj servis zato sto Apex koristi MTS mrezu za komunikaciju, a ne Telenorovu.

Ja mislim da Telenor nece da pusti taj servis zato sto Apex koristi MTS mrezu za komunikaciju, a ne Telenorovu.
To bi bio preveliki FAIL za Telenor, jer njegove korisnike to ne zanima. Rekli su da će pustiti do 15. marta.

Inače, Info servis od večeras ne vraća vrednosti noću (kada BusPlus ne radi).

Od danas Info servis daje udaljenost stanica sa jednom decimalom. Mislio sam da je format intidžer. Tako je bus u upitu bio na 0,1 stanicu od mene. I tako 10 min. Koje će zbunjivanje da padne! 🙂

Haha, sad proverim za moju stanicu, i dobijem sledeće:
18 - 2,7
45 - 4,6
78 - 4,10 - izgleda da na liniji 78 imaju preciznije uređaje, pa rade na 2 decimale 😛 😀

Edit:
Btw, za moju stanicu sam napravio skraćenicu u imeniku, i polako se navikavam na upotrebu iste... nije loše 🙂

Možda pokazuje za dva sledeća nisam, po meni za pohvalu ako je tako! A jedino mi je to logično.

Možda pokazuje za dva sledeća nisam, po meni za pohvalu ako je tako! A jedino mi je to logično.

I meni je bilo,ali ispostavilo se da nije tako.
Meni je danas pisalo 0,9 pa se tokom 15 minuta spustilo na 0,0 pa neka mi neko ovo objasni.
Na kraju je došao samo jedan,kada je ispisalo 0,0.

P.S U Bus Plusu nemaju pojma da se ovo dešava,pa će mi sutra javiti šta tačno to znači.

Poslednja izmena:
Zakucana nula je već opisana boljka sistema - mora da se ispegla. Lepo ti je odbrojao za 'drugi' bus, onaj iza decimalne zapete.

Jel ste primetili da su poceli da menjaju table na stanicama sa informacijom o prevozu i onim kodovima stanica?
Primetio sam da su na liniji 74 na Novom Beogradu 4-5 tih tablica skinute (sigurno nisu polomljene jer nema ni tragova lomljenja). A onda sam video "novu" tablu preko puta arene gde je broj stanice oznacen velikim boldovanim zutim slovima, a u donjem delu tablice stoji i kod koji treba da se pozove da bi se dobio info o nailasku sledeceg prevoza.

Yup, svuda menjaju. Za 4 dana sistem zvanično startuje. Kad bi samo Info servis bolje radio.

Meni se juče desila jedna zanimljiva stvar...
Uđem ja oko 9:40 ujutru u 28 kod gradske bolnice, otkucam kartu, sve normalno... Oko 13:40, vraćam se istom putanjom, ulazim u trolu 28 kod politike, prislonim kartu i piše "karta već očitana". Ja u čudu, pogledam oko sebe, kad ono ista trola kojom sam došao. :smash: Zar ne treba on da "očisti" registar otkucanih karata? Još bolje je što nakon 2 stanice ulazi kontrola, žena uzima moju kartu, i umalo mi kaznu nije napisala jer je njen uređaj uredno ispisao kako nisam overio, sva sreća pa sam joj rekao da pokuša da otkuca, i naravno, čitač opet "karta već očitana". Fuck logic :crash:

Huh.. sledeci put uslikaj spravu kad ispise da je karta vec validirana... cisto da skratis maltretiranje.

Zar nije ta priča važila samo za februar?

Nisam pratio, a i ne znam šta je naumila kontrolorka, delovalo je samo onako kako sam napisao... 🙂

hhahaha bolidi im dali licne. Da se razumemo, imam mesecnu markicu, student sam, ali se ne kucam, jer me u guzvi mrzi da se guram da otkucam, a kad je prazno, onda zaboravim. Neka proba kontrolor da mi napise kaznu....

Mislim da je priča sa mesečnim (personalizovanim) sledeća: ti daš svoj busplus kontroloru, on je prinese svom kontrolnom validatoru, vidi da se nisi "otkucao" i automatski ti blokira kartu... pa ideš do njihove firme da te odblokiraju.

Od svih stvari vezanih za BusPlus ovo mi ostaje kao najveći fail (otkucavanje personalizovanih), a sam sistem je doneo neke lepe novine...

Mislim da je priča sa mesečnim (personalizovanim) sledeća: ti daš svoj busplus kontroloru, on je prinese svom kontrolnom validatoru, vidi da se nisi "otkucao" i automatski ti blokira kartu... pa ideš do njihove firme da te odblokiraju.

Od svih stvari vezanih za BusPlus ovo mi ostaje kao najveći fail (otkucavanje personalizovanih), a sam sistem je doneo neke lepe novine...

Sad iskustvo iz tramvaja: od 6 ljudi ispred mene, četvoro se nije overilo, pa im je kontrolor proverio kartice i rekao im da se overe i da se moraju uvek overavati.

Interesantno mi je to što su to mahom stariji ljudi i penzioneri - mrzi ih da se "overe".

Sistem ima problem jer ne mogu da utvrdim stanje na kartici sve dok ne odem do trafike. Bezveze. Treba omoguciti da ukucas serijski broj kartice na web sajtu i dobijes stanje.

Nazad
Vrh Dno