Šta je novo?

Test: Asus ProArt PA238Q IPS

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Asus ProArt PA238Q IPS

Iz prethodnog susreta sa Asus-ovim modelom monitora VG278H 3D koji je namenjen gejming zajednici, izašli smo sa veoma pozitivnim utiscima, a ovoga puta, Asus nam je ponudio model iz ProArt serije, koja je prvenstveno namenjena profesionalnoj upotrebi. Ovaj model je manji i znatno jeftiniji brat modela Asus PA246Q, koji ima veću rezoluciju, kvalitetniji H-IPS panel i još par pogodnosti, ali mu je i cena znatno veća u odnosu na ovaj model. Možemo reći odmah na početku da model PA238Q potpuno ispunjava ono što obećava i da se radi o nešto ozbiljnijem modelu monitora sa IPS panelom. Ovaj model dolazi prethodno fabrički kalibrisan, tako da su njegove maksimalne Delta E vrednosti ispod cifre od 5.

asus_pa238q_pa238q_178degree_l-s.jpg

Njegova standardna rezolucija ekrana je 1920 x 1080 piksela, ekran je mat tipa i poseduje LED pozadinsko osvetljenje. Pošto poseduje IPS panel, njegovi uglovi gledanja su veoma dobri (178/178 stepeni), tako da nema promene u nijansama boja kada se pomerite iz položaja gde sedite direktno ispred njega. Asus PA238Q pokriva 100% sRGB spektra boja, a ono što ga ističe iz ponude nešto jeftinijih monitora sa e-IPS panelom je to što ovaj model poseduje pravu 8-bitnu reprodukciju boja (16.7 miliona), tako da ima tačnije boje i glatkiju gradaciju između nijansi boja.

asus_pa238q_glavna_s.jpg

Jeftiniji e-IPS monitori, kao što su Dell U2312HM i U2412M obično imaju 6-bitne panele, koji su sposobni za prikazivanje samo 262k boja, ali se oslanjaju na AFRC (Advanced Frame Rate Control) kako bi tu cifru povećali na 16.2 miliona boja, dok naš model PA238Q ima pravih 16.7 miliona boja. Ono što dalje poboljšava reprodukciju boja i njihovu gradaciju kod ovog modela je prisustvo LUT-a (Look Up Table), interno procesiranje koje kontroliše reprodukciju boja i prvobitnu i pravu 8-bitnu paletu, proširuje na 10-bitnu paletu sa 1.04 milijardi boja, ali uzmite u obzir da ovo nije toliko efektivno kao reprodukcija boja nekih (veoma retkih) monitora sa pravom 10-bitnom reprodukcijom.

http://multimedia.benchmark.rs/monitori/test_asus_proart_pa238q_ips

Gde covek da nadje ovaj monitor?

U Srbiji mislim da ga jos nema,moraces da se snadjes ako hoces da ga kupis. Konkretno, ima ga u Nemackoj i u svim ostalim drzavama Zapadne Evrope. Najbolje je da uposlis nekog druga ili rodjaka koji ti zivi u inostranstvu i da tako kupis ovaj monitor.

Ima ga, od skoro, i kod nas. Cena je paprena.
Monitor je super. Da li opravdava cenu? Hmm...
Kad bi mi neko rekao kako rade ostale zezancije nezavisno do slike. Recimo, izlaz za zvuk, usb portovi, da li ima "tripova" sa PiP-om, da li nekome skripi postolje... Za "te" pare nije dovoljno da ima samo dobru sliku.

Cisto subjektivno, mana mu je sto nema odvojeno "napajanje".

Cartman, kaži lepo ovde cenu koju si našao i, molim te, daj link ka prodavcu.

U Nemačkoj to košta ovoliko: http://geizhals.at/de/668589

Dakle 285 evra !

Nisam ga jos uvek nasao nigde kod nas, niti bilo kakvu referentnu cenu za ove prostore, steta, bas me zainteresovao monitor.

Pa druže to ti je Srbija, ograničena zemlja ograničenih mogućnosti...nažalost. Ovde u Nemačkoj sada je cena još više pala, za ovaj model traži se samo 267 evra trenutno.

Krivi su najviše uvoznici, mnogi bi da kupe bolje monitore ali ne mogu jer su firme dobavljači bezobrazne i samo jeftino naručuju...

Cim je bio na testu, velika je sansa da ce se brzo i pojaviti u ponudi kod nas.

Jesu PA238Q i PA246Q isti monitori samo razlicitih dijagonala? Ili ima i drugih razlika?

Koji tip panela poseduju?

Jesu PA238Q i PA246Q isti monitori samo razlicitih dijagonala? Ili ima i drugih razlika?

Koji tip panela poseduju?

Pa IPS panel, S-IPS konkretnije, a ovaj od 24 inča ima H-IPS. Verovatno nisi gledao Asus zvanični sajt, tamo ima detaljnih specifikacija. Model od 24 inča ima malo bolji panel.

Fala kosta10. :)

Da, nisam gledao Asus-ov sajt, po default-u sam pretpostavio da nije ispisan tip panela precizno vec samo da stoji IPS kao kod nekih drugih proizvodjaca.

Nisam zvao telefonom, da pitam.
Znaci da je ovo (sto danima stoji na sajtu)
http://www.gigatronshop.com/monitori/asus_tft_24.1_pa246q_p-ips-13817
sarena laza?
bio sam u nekoliko njihovih radnji, elem iako je ovaj monitor skupkji od onog u ovoj temi hteo sam da pogledam o cemu se radi, sta nudi i ostalo, medjutim, kao i vecina stvari sa njihove liste toga nema, a jos smesnije mi sto su me gledali kao pokislog kada sam ga trazio, na pomen asusa ti predlazu neke u rangu cena 12-15K.

znaci monitor iz naslova,u Srbiji medju slivama,ne moze se kupiti,jer ga niko od uvoznika ne uvozi i nema ga u maloprodaji?

Pa vec neko vreme jurim neki drugi monitor, ovaj ako se pojavi pogledacu. Ali mi vec simptomaticno da pored obimne ponude proizvoda kod nas zapravo moze da se nadje samo neka uza grupa istih, ostali se recenziraju, ocenjuju ali i ne prodaju :D

a da li neko ima iskustva sa ovim monitorom?.....po ovom linku u itsvetu,trebalo bi da ga ima na par mesta

http://itsvet.com/proizvod/asus-pa246q/comp_comp_monitor/20/2766

ustvari,on se vec spominje u ovoj temi?.......cak sam nasao i neku njegovu temu ovde na forumu koja je bila aktuelna tamo negde proleca/leta prosle godine (?!)........nekoliko ljudi je bilo odusevljeno njime,i od onda ni reci o ovom monitoru......(?!)

Ima LED 238, ali ovaj USB 3.0 nije losa stvar... Nije ni opcija za umreti, ali da se nadje.

au,pa on ce kostati vise od 500-550 eura?....a ovaj prethodnik,po isvetu,ima da se nadje za oko 400...

Nazad
Vrh Dno