Šta je novo?

ako neko moze da mi objasni

savslob

Slavan
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
304
imam sbb net i fiksni ip od njih
povezano je modem + ruter + pc
kada modem povezem direktno na pc nemam tu dodeljenu fiksnu ip
a kada idem preko rutera imam fiksni ip
zar ne bi trebalo u oba slucaja povezivanja da imam isti ip

NE. Kablovski modem radi u bridge mogu i iza modema dobijas javni IP. (staticki ili dinamicki, nebitno u ovom slucaju). Ruter na wan portu dobija javni ip, a svi na lanu i wlanu dobijaju privatni IP (u ovom slucaju iz opsega 192.168.x.x). Dal ti je na kompu podesena staticka ip adresa, ili ti dhcp uvek dodeli istu adresu, to zavisi sta si ti podesavao.

ali ako izbacim ruter i idem direktno preko modema kako da mi ostane staticka ip 89.216.xxx.xx koju imam

Pa imaces tu staticku ako izbacis ruter. Posto modem radi kao bridge i onda komp direktno dobija javni ip. Ides na network connections, nadji stavku ip v4 i tamo stavi automatic, a ne staic ip.

Ako ti je dodeljena staticka IP adresa, onda je ona dodeljena za MAC adresu rutera. Cim promenis uredjaj, menja se i MAC adresa koju modem "vidi". Dakle, ako hoces da imas staticku adresu od SBB-a na racunaru, moras ih pozvati i izdiktirati im MAC adresu mrezne kartice. Imaj u vidu onda da neces imati staticku IP ako ponovo povezes ruter.

Ako ti je dodeljena staticka IP adresa, onda je ona dodeljena za MAC adresu rutera. Cim promenis uredjaj, menja se i MAC adresa koju modem "vidi". Dakle, ako hoces da imas staticku adresu od SBB-a na racunaru, moras ih pozvati i izdiktirati im MAC adresu mrezne kartice. Imaj u vidu onda da neces imati staticku IP ako ponovo povezes ruter.
ako SBB-u izdiktira MAC adresu mrežne sa računara će imati bez rutera static IP,

ALI to može da ima i sa ruterom, ako uradi CLONE MAC adress (onog kojeg je MAC adresu dao SBB-u) dok je nakačen na ruter sa tog računara kod TP link-a vidi na slici iz attachmenta.

u tom slučaju ... i sa ruterom i bez rutera na tom računaru sa kog je klonirana MAC adresa - static IP :wall:

Prilozi

• MAC clone.JPG
    MAC clone.JPG
    41.3 KB · Pregleda: 45
A da, zaboravio sam na CLONE opciju :d.

Vrh Dno