Šta je novo?

.срб domeni

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tačno je da direktno ne utiče, ali kao što rekoh, potrebno je raditi na uključivanju što većeg broja ljudi na net. Ovo jeste jedan mizeran korak ka tome, ali važno je da se ide napred.
Samo, treba shvatiti, da mi imamo 2 pisma i apsolutno je svačije pravo da izabere kojim će pismom da piše. Mi nismo državne institucije.

Poslednja izmena od urednika:
Crnogorci su izmenili njihovu azbuku i dodali jos par slova... i napravili su svoju tastaturu. Koliko njih je kupilo tu tastaturu? Koliko gradjana Srbije je kupilo cirilicnu tastaturu? Ako neko zna info o ovome bilo bi lepo da okaci.
Worf-ov nastup je zabrinjavajuci. On bi raznim zbranama regulisao upotrebu cirilice. Zabrane, bilo kakve, nikada nisu ucinile dobro. Umesto toga, zavrni rukave i ponudi ljudima valjane razloge da predju na koriscenje cirilice. Te patriotske razloge mozes slobodno da preskocis. Patriote vec koriste cirilicu, a ostali gradjani Srbije koji ne koriste cirilicu ne nasedaju na patriotske razloge.
Dakle, osim toga sto je to srpsko, pravoslavno, tradicionalno pismo, kakve druge prednosti dobijam? Da li cu dobiti iste rezultate od google-a kada ga nesto pitam na cirilici ili na latinici? Da li postoji dovoljan broj cirilicnih tekstova na webu?

Alt+Shift kombinacija mi je ugasena, jer mi Alt+Shift treba u Visual Studiju da pravim blok selekcije teksta... a to koristim mnoogo cesce nego srpska slova i cirilicu. Zbog toga moram da koristim misa da bi promenio raspored, sto je smoran posao, tako da sam odlucio da pisem osisanom latinicom jer se ipak razumemo.

Crnogorci su izmenili njihovu azbuku i dodali jos par slova... i napravili su svoju tastaturu. Koliko njih je kupilo tu tastaturu? Koliko gradjana Srbije je kupilo cirilicnu tastaturu? Ako neko zna info o ovome bilo bi lepo da okaci.
Worf-ov nastup je zabrinjavajuci. On bi raznim zbranama regulisao upotrebu cirilice. Zabrane, bilo kakve, nikada nisu ucinile dobro. Umesto toga, zavrni rukave i ponudi ljudima valjane razloge da predju na koriscenje cirilice. Te patriotske razloge mozes slobodno da preskocis. Patriote vec koriste cirilicu, a ostali gradjani Srbije koji ne koriste cirilicu ne nasedaju na patriotske razloge.
Dakle, osim toga sto je to srpsko, pravoslavno, tradicionalno pismo, kakve druge prednosti dobijam? Da li cu dobiti iste rezultate od google-a kada ga nesto pitam na cirilici ili na latinici? Da li postoji dovoljan broj cirilicnih tekstova na webu?

Alt+Shift kombinacija mi je ugasena, jer mi Alt+Shift treba u Visual Studiju da pravim blok selekcije teksta... a to koristim mnoogo cesce nego srpska slova i cirilicu. Zbog toga moram da koristim misa da bi promenio raspored, sto je smoran posao, tako da sam odlucio da pisem osisanom latinicom jer se ipak razumemo.

Opet palo brisanje :S:

Svako klero-fundamentalisticko velicanje svoje nicim izazvane nacionalne pripadnosti je znak je drzava/osoba dotakla dno :(

Crnogorci su izmenili njihovu azbuku i dodali jos par slova... i napravili su svoju tastaturu. Koliko njih je kupilo tu tastaturu?

Verovatno malo pošto je broj reči koje koriste ta nova slova mizeran. Izvučeni su neki arhaizmi da bi opravdali upotrebu novih slovai da bi zadržali otklon prema onome što se pre novog ustava zvalo "srpski ijekavske varijante". Ali, bilo kako bilo, njihov pravopis je predvideo za te reči dublete tj. da je i pisanje bez tih slova u redu tj. poštuje se i stari pravopis. I vuk sit (imaju crnogorski jezik) i ovce na broju (ništa se ne menja).

Koliko gradjana Srbije je kupilo cirilicnu tastaturu?

I da hoćeš ne možeš da nađeš. Nekada je pravio Džinius ali već dugo ništa od toga. Ali i što bi se neko trudio kada Srbi vole ošišanu latinicu.

On bi raznim zbranama regulisao upotrebu cirilice. Zabrane, bilo kakve, nikada nisu ucinile dobro. Umesto toga, zavrni rukave i ponudi ljudima valjane razloge da predju na koriscenje cirilice.

Kao što reče Džoni Štulić na pitanje: "Volite ćirilicu zato što najviše podseća na starogrčki jezik?"
- Ne, nego ćirilica ima jednu veliku prednost, a to je da svaki glas ima svoje slovo. Znači, tu je za tri slova bolja nego latinica.
I stvarno, to je velika mana današnje latinice u odnosu na ćirilicu. Greške prilikom čitanja jednog broja reči i odstupanje od principa jedan glas, jedno slovo. Reformu latinice je predlagao i pokojni srpski lingvista Milan Šipka jer je rekao da ne odgovara srpskom jeziku.

Inače moglo bi se postaviti i kontrapitanje o prednosti latinice u odnosu na ćirilicu. Zašto neki koriste latinicu a da nije alt+shift lenjost? Odgovor je, naravno, da je prednost nikakva. Možda pre 15 godina ali danas ne.

Koliko ja znam, Gugl "guta" sve kombinacije i ćirilica i latinica i ošišana latinica.
Što se tiče broja ćiriličnih tekstova. Pa to ti je kvaka 22. Veliki broj kompanija, novina i sl. ne koristi ćirilicu pa ljudi sve slabije koriste istu. A kad je ljudi već ne koriste što bi se kompanije uopšte i trudile da je koriste.

Zbog toga moram da koristim misa da bi promenio raspored, sto je smoran posao, tako da sam odlucio da pisem osisanom latinicom jer se ipak razumemo.

Sve ljudi mogu da progutaju i da razumeju ali da li treba tako to je već drugo pitanje. Pod istim tim izgovorom koji ti navodiš ljudi na faksu su donosili seminarske radove sa ošišanom latinicom. Naravno, asistent ih je sve vraćao na doradu. Sutra može neko da kaže: "Pa šta ako mi je u seminarskom pet pasusa napisano u slengu, može da se razume" a prekosutra sa 50% engleskog teksta opet pod istim opravdanjem.

Ćirilicu je Srbima zabranjivana od strane austrougarskog cara pa je vraćena zbog velikog revolta srpskog stanovništva. Slična situacija je bila u vreme donošenja rasnih zakona u NDH. Ali izgleda da će eutanaziju ćirilice uraditi upravo Srbi. Šta ćeš nije dovoljno moderno i kul. Odmah ti prišiju etiketu nacionaliste iako ja znam neke koji su bili Radikali a nisu pisali ćirilicom (jer su zaboravili) a i obrnuto.

Не може ћирилица скроз да нестане. Биће увек људи који ће да је бране и животом ако треба.

@nsAce:
Nema smisla dalje razglabati o ovome.

@kamikaza:
Nisam ja brisao te poruke. Neki drugi mod je pocistio temu.

@Worf:
Odlicno. Iskreno se nadam da ces svojim zalaganjem ispuniti .срб domen sa kvalitetnim sadrzajem.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno