Šta je novo?

Mac OS X 10.8 Mountain Lion (Developer Preview)

ivan90BG

Cenjen
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poena
199
overview_mountainlion_title.png

overview_mountainlion.png

http://www.apple.com/macosx/mountain-lion/

Stvarno se nisam nadao. Mada i nisu nešto preterano unapredili sistem, koliko sam video. Sve što je dodato je u domenu aplikacija koje dolaze sa sistemom. Raduje me što vidim da na slikama sijaju lampice na Dock-u, izgleda da su došli do pravog zaključka.

Poslednja izmena:
^ Pa zar ne sijaju i sad...?!

Inače videćemo o čemu se ovde radi tačno, ali ako je sve što se unapređenja tiče samo u domenu applikacija manje-više, onda je ovo sve skupa moglo da prođe i kao običan updejt za Liona. Lepo je što to rade, pozdravljam to... što više toga to bolje, samo neka ne udaraju nove etikete na OS zbog ovakvih stvari jer je to malo preterano!

Oh, i btw, zar Puma nije već bila??? :D

Al dobro, nema veze...

Poslednja izmena:
Kad pre? :)
Sa Kukom kao CEO-om Apple se izgleda ubrzava.

znachi MacOSX se lagano pretvara u iOS

Hmmm, ovo što vidim da se najavljuje kao "ultimatimate new features" me apsolutno ne oduševljava, čak šta više, uopšte nisam sretan što se OS X kreće prema iOS-u (što sam već u nekoj temi i naveo da mi se čini da će tako biti, pa me napljuvaše ljudi najstrašnije).
Što se mene tiče, Lion je kod mene dobio šansu (nisam nešto preterano zadovoljan), a ovaj "planinski", ako bude kao što najavljuju, verovatno neće ni dobiti bilo kakvu šansu, već ću se na kraju vratiti na Snow Leopard-a, koji je po meni do sada ubedljivo najbolji OS X.
Ne znam, uopšte mi se ne sviđa trend Apple-a koji se velikom brzinom pomera ka consumer klijenteli, toliko brzo da će na kraju pustiti niz vodu sve ono zbog čega su profesionalci najviše i koristili proizvode ove kompanije.
Možda preterujem, ali definitivno mi se ovaj trend ne sviđa, nimalo!

Poslednja izmena:
Neko jednom reče: "Na 1 profesionalca ide 1000 onih koji to nisu". Mnogo je manje "pro" tržište od "consumer", i sve je lepo što sija, uprošćava maksimalno everyday radnje...
Tako da ćemo ovo neminovno gledati u budućnosti, svidelo nam se to ili ne.

A što se tiče vraćanja na SL, i meni se definitivno čini da je mašina bila življa sa njim i da se ređe usporavala. Valjda će na tom aspektu poraditi u budućnosti tj sa ovim "planinarcem" :)

:wave:

@RingeRaja

Delim tvoje misljenje, los trend po meni.

Ja nikako da se nateram da predjem na Lion, zvrji bezveze na SSD-u koji sam i uzeo specijalno za njega, SL mi je sasvim ok jos uvek.

Kome treba link za Developer Preview neka mi pise na PM.

:)

updates samo preko app storea :trust:

Hmmm, ovo što vidim da se najavljuje kao "ultimatimate new features" me apsolutno ne oduševljava, čak šta više, uopšte nisam sretan što se OS X kreće prema iOS-u (što sam već u nekoj temi i naveo da mi se čini da će tako biti, pa me napljuvaše ljudi najstrašnije).
Što se mene tiče, Lion je kod mene dobio šansu (nisam nešto preterano zadovoljan), a ovaj "planinski", ako bude kao što najavljuju, verovatno neće ni dobiti bilo kakvu šansu, već ću se na kraju vratiti na Snow Leopard-a, koji je po meni do sada ubedljivo najbolji OS X.
Ne znam, uopšte mi se ne sviđa trend Apple-a koji se velikom brzinom pomera ka consumer klijenteli, toliko brzo da će na kraju pustiti niz vodu sve ono zbog čega su profesionalci najviše i koristili proizvode ove kompanije.
Možda preterujem, ali definitivno mi se ovaj trend ne sviđa, nimalo!

U temi za Apple Quarter ili tako nesto, smo diskutovali na tu tematiku i bili smo poprilicno izolovani sa stavom "protiv" - "iosizacije OSX-a". ;)
Ono sto mogu da kazem je da iz licnog iskustva SL bolji OS nego Lion, pogotovo iz tehnickog ugla.
Da sam hteo iOS kao primarni OS, uzeo bih iPad i pravio se da mi je to dovoljno za SVE i bio bih "kul" i sta ja znam... mislim se... zasto nam Apple nudi MBP sa quad i7 procesorom, kada je ocigledno da su njihovi korisnici sada oni sto se dopisuju, pisu recepte, prave podsetnike, malo surfuju internetom i onda odigraju poneku igricu... za to je dovoljno i i3 procesor i to onaj najjeftiniji sa najjeftinijom nVidia/AMD diskretnom grafikom ili i5 procesorom.
Ah da, nije vise Mac OSX, sada je samo OSX
aboutthismac.jpg

Neko jednom reče: "Na 1 profesionalca ide 1000 onih koji to nisu". Mnogo je manje "pro" tržište od "consumer", i sve je lepo što sija, uprošćava maksimalno everyday radnje...
Tako da ćemo ovo neminovno gledati u budućnosti, svidelo nam se to ili ne.

A što se tiče vraćanja na SL, i meni se definitivno čini da je mašina bila življa sa njim i da se ređe usporavala. Valjda će na tom aspektu poraditi u budućnosti tj sa ovim "planinarcem" :)

:wave:

Zbog tebe sam i probao Lion, tebe krivim za sve! :p

Evo ovde preview:
http://www.theverge.com/2012/2/16/2801047/mac-os-x-10-8-mountain-lion-preview-photos-video
i video
[video]http://theverge.vid.io/v/c9381b22-58a3-11e1-b053-1231391e54ce[/video]

Kako sam gledao i citao doticne stranice, tako sam sve vise dobijao zelju da se drzim Lion-a koliko god to bude bilo moguce... ili ako ne bude vise moguce... Linux Mint deluje sve bolje i bolje a i Win7, sudeci po broju korisnika XP-a, cu moci da koristim jos 10godina. :d

Meni su zanimljive ove novine. Pogotovo notifikacije koje sam jedva docekao na iPhone-u. Svidja mi se i veca integracija AirPlay-a.

Ja se najvise nadam da ce Apple da izbaci retina ekrane za Mac-ove. Vec postoji podrska za njih u OS-u, pa se nadam da ce ti ekrani izaci. Ja izgleda imam opsesivno-kompulsivni poremecaj :D jer u GUI/Web dizajnu najvise mrzim aliasing :) . Ni anti-aliasing ne pomaze :(

Nije losa ni bolja integracija iCloud-a.

Instaliran Mountain Lion na xterni hard, sve prošlo bez problema, ali kada se sistem podigao neprijatno iznenađenje - ML ne vidi Intel SSD koji mi je primarni boot i na kome je instaliran Lion????
Probao 2x, oba puta se završilo isto, ML ne vidi moj SSD i tačka.
Što se mene tiče xterni hard reformatiran, a imidž instalacije ML-a otišao u đubre:)

Dakle, toliko lepo iskustvo... :D

Kupio bih za nekih 6 meseci Pioneer receiver koji podrzava AirPlay. Zanima me da li bih mogao da sa kompa (trenutno samo iOS podrzava, ali kad izadje ML) "saljem" audio/video na TV koji je prikacen uz ovaj receiver?

Dakle, toliko lepo iskustvo... :D

Otprilike je tako i kod mene... Od dva HDD-a ML vidi samo jedan i to bas onaj na kome nemam mesta... Dakle, video je WD od 1TB koji je vezan na Intel SATA3 portu, a nije video HITACHI 320GB koji je vezan na Intel SATA2... Paaa... dok ne izmuljam ovaj disk i ne napravim malo mesta, nista od ML-a što se mene tiče do daljnjeg...

Otprilike je tako i kod mene... Od dva HDD-a ML vidi samo jedan i to bas onaj na kome nemam mesta... Dakle, video je WD od 1TB koji je vezan na Intel SATA3 portu, a nije video HITACHI 320GB koji je vezan na Intel SATA2... Paaa... dok ne izmuljam ovaj disk i ne napravim malo mesta, nista od ML-a što se mene tiče do daljnjeg...
Pri čemu je kod tebe u pitanju hackintosh mašina, pa i da mu oprostimo, dok se kod mene radi o macbook pro early 2011.

Mislim da se necu zezati sa ovim dok ne izadje oficelna verzija.
Meni Lion radi dosta zivahnije od SnowL-a na hackintosh varijanti. Da ne spominjem to sto se instalira lakse od Win7 :D Jedini problem koji se javio je bila nekompatibilnost ProTools9 ali to se resilo updejtom aplikacije.

Nista od nekih tehnickih novina, sta bi sa ZFS podrskom, samo prokleta sminka :(

ZFS sigurno nece doci u OS X.

HFS+ kreatori su rekli da su impresionirani dokle je stigao HFS+, tj sta je sve asimilirao, za sve ove godine (nesto ko intelovi x86 CPU :D).

Poslednja izmena:
Kupio bih za nekih 6 meseci Pioneer receiver koji podrzava AirPlay. Zanima me da li bih mogao da sa kompa (trenutno samo iOS podrzava, ali kad izadje ML) "saljem" audio/video na TV koji je prikacen uz ovaj receiver?

Naravno da mozes, iTunes (isto kao i svi iOS uredjaji) moze da salje signal na ostale AirPlay uredjaje.

Konačno sam našao verziju koja hoće da radi... Nakon što sam ga isprobao i pogledao, moram da priznam da mi sad tek nije jasno zbog čega je ovo moralo da se zavede pod 10.8???

Konačno sam našao verziju koja hoće da radi... Nakon što sam ga isprobao i pogledao, moram da priznam da mi sad tek nije jasno zbog čega je ovo moralo da se zavede pod 10.8???
Zbog para :) Prelazimo sa MAC OS X na OS X pa na iOS X, lepa zarada u nekoliko koraka. Ko neće da plaća, SL ili L, sasvim OK ;)

Da i sa tih 6 verzija po 30$ ispadne jeftiniji nego jedan swinjdows ;)

Windows 7 se zacudjujuce dobro ponasa i kod mene. Navikao sam na sve i svasta (pogotovo od windowsa), da silujem masinu do krajnjih granica i instaliram/deinstaliram bezbrojne gluposti, ali je, za sada, sedmica uspesno odolela svakoj vrsti maltretiranja. Cesto je startujem i iz vmware-a u linuxu i linux iz vmware-a u windowsu (mrzi me da restartujem comp svaki cas) pa i pored toga ne doziveh za sada nikakav problem.

Najvise me nervira glup proces update-ovanja gde manje-vise svaki put dodje do restarta, mada se tu ni OSX nije posebno proslavio. Linux i BSD to resavaju mnogo bolje i restart je neophodan samo kad se dovuce nova verzija kernela, sto se desava 2-3 puta godisnje.

ZFS sigurno nece doci u OS X.

HFS+ kreatori su rekli da su impresionirani dokle je stigao HFS+, tj sta je sve asimilirao, za sve ove godine (nesto ko intelovi x86 CPU :D).

Ja racunam da ce nesto znacajno da se dogodi tek sa jedanaestom revizijom eplovog OS-a, dotle sve ostaje kako je sada. Ne verujem da su u eplu nesposobni da naprave krsten fajl-sistem, problem je to sto zamena fajl-sistema znaci i kompletnu reinstalaciju maca. A to epl, sa OSX koji ne na glasu kao easy-for-morons-to-upgrade, ne zeli sebi da dozvoli.

Probao sam još jednom da instaliram ovaj DP i definitivno ne vidi SSD. Sada je instalacija išla na HDD koji sam ubacio u MBP umesto super drajva, ali kad se podigne sistem u system preferences se ne vidi ništa osim ovog seagate hard diska. Zašto je ovako pojma nemam, ali za mene je ovaj OS X potpuno neupotrebljiv, čak i za testiranje (što mi je i bila namera, da vidim šta da očekujem od novog "planinskog lava".
Što se tiče fajl sistema i mene interesuje zašto je Apple odustao od defitivno superiornijeg ZFS-a, s obzirom da i sam potiče od BSD-a i da su ovi iz Cupertina "maznuli" ono najbolje od po meni najboljeg free OS-a i implementirali u "zavaren" OS X. HFS+ je ok fajl sistem, ali lično sam se još od Tiger-a nadao da će usvojiti ZFS, ali sad već vidim da nema ništa od toga.
Ne znam, ali kako odmiče "poboljšavanje" OS X-a sve sam manje ubeđen da ću ostati duže na njemu, pošto mi ni Lion nije ne znam šta u odnosu na Snow Leopard, a ovaj Mountain Lion, za sada, mi uopšte ne deluje kao obećavajući upgrade. Videćemo šta će biti na kraju, ali ako ostane ovako meni ovo uopšte ne zaslužuje da bude 10.8, više 10.7.x.

Nazad
Vrh Dno