Šta je novo?

AMD Radeon 7950 zvanična tema

Za rat je potrebno dvoje...

Naravno da je oduvek tako, ali ovo dobro dođe kao otrežnjenje pojedincima koji su godinama tu palamudili besmislice kako ati/amd ratuje cenama sa nvidiom i ubija tu kompaniju željnu jedino novca, a istina je bila da su to jedino radili kada su imali inferioran proizvod.

Zato mi je draga ovakva cenovna politika, da se neki malo otrezne ;)

- Evo u desetak radnji u evropi cena pala na 399€. I to tri sata nakon tvoje procene. Keep going.
- GTX580 je startovao sa PMC od 499$ ovaj 7950 startuje sa 449$ tako da ti je i ovaj argument invalid ;)

GTX 580 je proizvod star 13 meseci, faktički se radi o prošloj generaciji. I kada se pojavio bila je najbrža single gpu karta, i prodavala po toj ceni. I sad posle 13 meseci dobijamo to da druga kartica po brzini u protivničkom taboru košta toliko. Tako da to ne može da opravdava ovakvo stanje. Po meni nije normalno u PC svetu formirati cenu prema 13 meseci starom proizvodu.

Jer da je ovo normalna situacija, ubuduće bi svaka sledeće generacija bila skuplja koliko je brža, pa tako da samo dižu cene iz generacije u generaciju. Šta sad, kad izađu gtx 670/680 trebaju da koštaju $550/$800 služeći se ovakvom logikom? A zatim 8950/8970 600$/900$? Naravno da tako ne ide... :trust:

MAda to većini nije ni bitno, njime bitno da njihov pulen tuče ovog drugog za 10%, a to što kartici neće ni primirisati, ih ni ne zanima....

Poslednja izmena:
Za rat je potrebno dvoje. AMD trenutno nema konkurenciju i može mu se da određuje cene koje želi. Ne pozdravljam to ali razumem. Kao i nVidijino dranje za vreme GT200 serije. Čim se pojavila konkurencija cene su krenule dole.
Niko vas ne lupa po ušima da kupujete ove kartice od 400 i više eura. U ostalom, znam da se kod nekih u mašinama ne bi našle ni da koštaju 25 eura. Neki od vas dragih kolega nisu ciljne grupe.
Early adopters su uvek bili suckers. Jedino u G80 eri je early adopter bio winner.

- Evo u desetak radnji u evropi cena pala na 399€. I to tri sata nakon tvoje procene. Keep going.
- GTX580 je startovao sa PMC od 499$ ovaj 7950 startuje sa 449$ tako da ti je i ovaj argument invalid ;)
- Taj hladnjak koji pominješ (ovaj, ovaj) je hladnjak najsličniji onome sa HD 5850 i sa vapor chamber tehnologijom i koji, koliko vidim u testovima, odlično hladi karticu koja ima slične termalne karateristike kao i pomenuta.

Za ovo boldovano te držim za reč ;)

Overklok za neke nikada nije bio bitan kod AMD/ATI kartica ali je zato bio postulat GTX460 serije koja se uvek spominjala kao kartica koja se mora kupovati i pored bržih i povoljnijih kartica konkurenta jer se, jel, bolje klokuje, a to je jedino bilo bitno i niko ih nije ni vozio na "niminalnom taktu".
Nista.... trci odmah i kupuj jednu po povoljnoj ceni od 399EUR.

Naravno da je oduvek tako, ali ovo dobro dođe kao otrežnjenje pojedincima koji su godinama tu palamudili besmislice kako ati/amd ratuje cenama sa nvidiom i ubija tu kompaniju željnu jedino novca, a istina je bila da su to jedino radili kada su imali inferioran proizvod.

GTX 580 je proizvod star 13 meseci, faktički se radi o prošloj generaciji. I kada se pojavio bila je najbrža single gpu karta, i prodavala po toj ceni. I sad posle 13 meseci dobijamo to da druga kartica po brzini u protivničkom taboru košta toliko. Tako da to ne može da opravdava ovakvo stanje. Po meni nije normalno u PC svetu formirati cenu prema 13 meseci starom proizvodu.

Jer da je ovo normalna situacija, ubuduće bi svaka sledeće generacija bila skuplja koliko je brža, pa tako da samo dižu cene iz generacije u generaciju. Šta sad, kad izađu gtx 670/680 trebaju da koštaju $550/$800 služeći se ovakvom logikom? A zatim 8950/8970 600$/900$? Naravno da tako ne ide... :trust:

MAda to većini nije ni bitno, njime bitno da njihov pulen tuče ovog drugog za 10%, a to što kartici neće ni primirisati, ih ni ne zanima....

+1

Prosto i jednostavno- nema odgovarajuce konkurencije= visoke cene. Niko nas ne tera da u narednih nekoliko meseci menjamo graficke, posebno jer ne postoji igra koja bi opravdala tako nesto na full hd monitoru. Vecinu smo presli sa odlicnim fps i skoro najvisim podesavanjima i sa 6870 oc, nema razloga ne sacekati Nvidia graficke nove i pad cena.

Prosto i jednostavno- nema odgovarajuce konkurencije= visoke cene. Niko nas ne tera da u narednih nekoliko meseci menjamo graficke, posebno jer ne postoji igra koja bi opravdala tako nesto na full hd monitoru. Vecinu smo presli sa odlicnim fps i skoro najvisim podesavanjima i sa 6870 oc, nema razloga ne sacekati Nvidia graficke nove i pad cena.
Naravno da ce se to dogoditi, pad cena je neminovan... ali... sta ako... i NV odluci da drzi cene u zoni 500EUR???

Pravicemo jako jeftine cf ;) :d

..

5800 nije bio inferioran proizvod, cak sta vise, uglavnom na sam launch mislim... ali ovo sada je za moj dzep inferiorno stanje :S: , kao da je 5850 u vreme pojavljivanja kostao 350/400e...

Poslednja izmena:

Nećemo se vrteti u krug. Rekoh da se ne slažem sa ovom strategijom i da je ovo čista prilika da uzmu pare dok suvereno vladaju. Problem je što nVidia igra ovu igru godinama unazad. AMD je ukapirao da mogu da ih prate i to je to.
Već kada pogledaš slajdove sa prezentacija predstavljanja proizvoda kod obe kompanije vidiš da su slajdovi sa cenama ispred slajdova sa performansama. A tužno je jer su obe kompanije imale zlatne trenutke u prošlosti ali to uglavnom nisu bili opšti trendovi (R9500Pro, MSI 7900 GTO, 8800GT, HD4870, HD5850). Ali je uvek najbrža bila i najskuplja, gotovo uvek i nerealno skupa. Dok se ne pojavi nova najbrža pa ova stara najbrža postane povoljnija :).

Lopta je sada na nV strani. To sam i napisao pre par dana u Kepler temi, da se pre svega nadam da će Kepler prvo biti cenovno konkurentan pre nego konkurentan po performansama. Jer i jedni i drugi mogu napraviti još brže kartice...
Videćemo kako će nVidia da cenovno pozicionira svoje high end kartice u odnosu na cene 7900 serije koja će tada već biti pola godine stara, pa ćemo nastaviti ovu priču tada.

Nista.... trci odmah i kupuj jednu po povoljnoj ceni od 399EUR.

Rekoh ja da su early adopters u većini slučajeva ispali budale. Nemam potrebe za tom karticom trenutno.
Ko ima 399€ sada i želi da kupi karticu sada nema dileme. Ja čekam verziju sa 1.5GB memorije za mesec i po dana po ceni od, recimo 250 ojra. Taman da se bori sa tim naslednikom GTX560 TI ;)

EDIT:
5800 nije bio inferioran proizvod, cak sta vise, uglavnom na sam launch mislim... ali ovo sada je za moj dzep inferiorno stanje :S: , kao da je 5850 u vreme pojavljivanja kostao 350/400e...

HD5850 je i napravio ovu frku i razmazio kupce jer je bio u startu jeftiniji od GTX285 a imao daleko bolje performanse. Mogli su da mu zalepe cenu GTX285-ke bez problema (što se i videlo dva meseca kasnije kada su digli cenu za 20-30$ jer se pročulo da će Fermi biti upuvanjak) ali su očigledno ciljali sweet spot. Definitvno moja omiljena grafika ikada. Od izlaska do pre par meseci sam ih imao tri u svom posedu :p

Poslednja izmena:
Pojavio se MSI 7950, referentna, cena prava sitnica-400e :S:...

Sve je jasno kao dan. Ne znam sta se filozofira. Nema konkurencije = Fire at Will. NA kraju, kao sto neko rece, niko ne bije po usima da se kupuju te karte koje kostaju kao solidan lap-top. Meni sve igre ljudi rade lepo na kloknutoj 6670.... Iskreno, izuzetno mi je drago sto je AMD napravio ovakav proizvod, a i neka drze cene kako treba...

Poslednja izmena:
Sve je jasno kao dan. Ne znam sta se filozofira. Nema konkurencije = Fire at Will. NA kraju, kao sto neko rece, niko ne bije po usima da se kupuju te karte koje kostaju kao solidan lap-top. Meni sve igre ljudi rade lepo na kloknutoj 6670....

Ah...cuvena 6670 :p

Da, cuvena! Nece ni ona mnogo da se zadrzi. Ne joj se sekiraj :) Muka mi je pripala od grupe ljudi ovde na forumu kaji uz AMD stalno koriste pridev fail.... Kada Intel drzi procesore i ploce u nebesa, onda je to Ok. Superior product. E pa i ovo je Premium. Mora da se plati!

Da, cuvena! Nece ni ona mnogo da se zadrzi. Ne joj se sekiraj :) Muka mi je pripala od grupe ljudi ovde na forumu kaji uz AMD stalno koriste pridev fail.... Kada Intel drzi procesore i ploce u nebesa, onda je to Ok. Superior product. E pa i ovo je Premium. Mora da se plati!

+1
Svaka cast, to su ti dvostruki arsini koji vecini smetaju. Smeta nekima sto 7950 kosta kao GTX580? Pa za nijansu je brza, manje trosi, mnogo bolje se klokuje, vredi i vise od GTX 580. Sta, smeta vam sto je 7950 nova a GTX580 je prisutna 13 meseci? To je krivica nVidie, kad za 13 meseci nisu spustili cene, nego deru, a kriv nekome Ati zbog toga? Zanimljivo

Poslednja izmena:
Te dve karte ako se OC uzme u obzir nisu uopste za poredjenje, 7950 na vazduhu moze da postigne rezultate priblizne onima koje GTX 580 daje pod LN2... Svi bi voleli da su karte jeftinije, ali kome bi onda prodali HD 6970 kada bi zacenili HD 7950 350 evra ili koliko vec, HD 7950 je daleko bolja karta od HD 6970 tako da po meni vredi nekih 400 evra trenutno, dok nVidia ne izbaci nesto konkurentno sa dobrom cenom...

Poslednja izmena:
+1
Svaka cast, to su ti dvostruki arsini koji vecini smetaju. Smeta nekima sto 7950 kosta kao GTX580? Pa za nijansu je brza, manje trosi, mnogo bolje se klokuje, vredi i vise od GTX 580. Sta, smeta vam sto je 7950 nova a GTX580 je prisutna 13 meseci? To je krivica nVidie, kad za 13 meseci nisu spustili cene, nego deru, a kriv nekome Ati zbog toga? Zanimljivo

+2 al ne vredi buniti se :p

+1

Smeta svakom sto kostaju obje toliko. Mada Nevidija ima koliko-toliko opravdanje u tome sto su joj cipovi veeeeliki :).

To samo pokazuje koliko AMD ima jos prostora za brzu i jacu kartu............

Tesko. I ova je na granici sto se tice temperature kad je oc u pitanju. Naponska gori. Jedino vodeno hladjenje ali se onda cena penje daleko gore.

siroka neka granica :d... sa 800 na 1200, 50% OC

@dulesrules

Ne znam za naponsku, ali ovo cudno (HD 7950) tera igre opusteno na 1200MHz (core) sa 40-50% fan speed-a ne prelazi 70-75c... Cisto sumnjam da se naponska pregreva s obzirom da se GPU ne greje uopste puno, daleko je to od granice sto se temeprature tice...

...pa isti je naponski cip kao na 6970 koja povuce dosta vise struje. Valjda i to ima neke veze kod zagrevanja naponske?

*******i je pricao kako referentni kuler nije u stanju da ohladi njegovu 7970 kad je klokne preko 1200 Mhz. I on kaze da je sam cip hladan ali je problem sa naponskom. Cak sta vise on ima sjajan primerak kartice, sa drugim primercima je i ovih 1200 Mhz upitnik.

Ne znam za naponsku, ali kod mene HD 7950 ide na 1260/1760MHz za bench :D (prolazi 3dmark i heaven) I dovoljno je 50% kulera referentnog da je ohladi, istog onog kao kod HD 7970. Ne bih reko da je 1200MHz stvarno neki problem uz dodavanje napona za Tahiti chip...

*******i je rekao jer je on spustao napon i ventilator da mu je karta necujna, necujna je na 30% (odnosno skoro necujna), na 40% se malo cuje vec, na 50% se cuje ali podnosljivo, preko toga je vec dosta bucno... Ali tih 50% je ohladi sa 1,3V sto je maksimalni napon koji softver dozvoljava.

Poslednja izmena:
@Bear
vidi temp na naponskoj sa AIDA64 programom.

Poslednja izmena od urednika:
Kada se dobro priženiš i zadesi se da imaš taštu u inostranstvu na dobrom položaju stvarno nema razloga da se čovek žali. :)

Vidite šta mi je tašta donela da me greje u ove hladne dane:

Nova novcijata 7950 :smoke:

Prilozi

• IMAG_0563.jpg
    IMAG_0563.jpg
    712.5 KB · Pregleda: 211
  • IMAG_0575.jpg
    IMAG_0575.jpg
    904.8 KB · Pregleda: 223
U odnosu na 7970 razlikuje se naravno pored manje shader-a i manjeg kloka istih u dve izmene na PCB-u.

Prva: "samo" dva 6-pin konektora za napajanje, umesto 8-pin i 6-pin na 7970
Druga: smanjenje faza naponske sa 5 na 4 u odnosu na 7970

Takođe def napon gpu-a je smanjen sa 1,170V na 1,093V.

Sa def naponom dohvata 1125 mhz za GPU, sa naponom 7970 od 1,170V stabilna je na 1160 mhz, dok sa prihvatljivih 1,2V radi stabilno na 1190 mhz za GPU.

Memorija se klokuje kao i na 7970, stabilnih 1790 mhz, bukvalno isti max takt u mhz. :)

Sa max naklokovanim kartama razlika u CW je do 2 FPS-a, što je zanemarljivo. Celih 100e više za 2 FPS-a, neka hvala :)

Prilozi

• 7970.jpg
    7970.jpg
    102.7 KB · Pregleda: 107
  • 7950.jpg
    7950.jpg
    103.3 KB · Pregleda: 107
  • 4,5-1190-1790@1,2V.jpg
    4,5-1190-1790@1,2V.jpg
    679 KB · Pregleda: 132
Što se nove verzije MSI Afterburnera tiče ubačena je i podrška za promenu voltaže memorije. Standardnih 1,6V izvlači tih 1790 mhz. Probaću kasnije malo i sa tim da se poigram.

daj par testova na defaultu i na 1190Mhz da vidimo kako skalira.

Probaj da ubacis bios za 7970 da vidimo da li ce upaliti sve shadere verovatno hoce jer ne isplati im se da gube vreme na prekrajanju cipa, lakse im je da prekolju naponsku sto su i uradili a cifra sama govori koliko imaju lufta da u startu pojeftine 7970 ali misle da drze monopol dok ne izadje NV. To nije bilo tako dok je ATI bio ATI, AMD pokusava da se ispegla sa GPU posto je za*rao sa CPU. Nekada sam vise imao simpatija prema ATIju mozda i zato sto tamo rade neki moji drugari ali vidim da AMD maksimalno iskoriscava tim ATIja koji je uvek bio za korak ispred NV po inovativnosti i optimizaciji ali se plasim da je NV to snimila i da i oni vise bacaju akcenat na tim za optimizaciju pogotovu ako se potvrdi prica oko GK104.

Poslednja izmena:

Prilozi

• CW-4,5-800-1250.jpg
    CW-4,5-800-1250.jpg
    523.4 KB · Pregleda: 166
  • 4,5-1190-1790@1,2V.jpg
    4,5-1190-1790@1,2V.jpg
    679 KB · Pregleda: 161
Nazad
Vrh Dno