Šta je novo?

Boot windows-a 7

milosh

Cenjen
Učlanjen(a)
29.09.2011
Poena
180
Prilikom svakog podizanja operativno sistema windows 7 dobijem ovakvu sliku tj izbor
imag0068.jpg

kako mogu da se resim tog izbora na startu? Hteo bih da odmah ocita operativni sistem. U podesavanjima mi stoji ovako
imag0067.jpg
.

Instaliraj Easy BCD i obriši ostale dve stavke, tj prve dve

Instaliraj Easy BCD i obriši ostale dve stavke, tj prve dve

Pravo resenje.

Ovo ti se desava iz razloga sto nisi formatirao particiju C:, vec si samo instalirao win7 preko prethodne verzija OS-a tj. XP-a ili Viste.

Ne to mi ne moze pomoci, zapravo moze polovicno. Program obrise "Earlier version of Windows" ali ne pronalazi opciju koja je osencena na slici, ta opcija je "Microsoft Windows professional setup", to je zapravo i prvi izbor i ne znam kako da ga obrisem..

Probaj pod Run da kucas msconfig,pa izaberi Boot i tu imas neka podesavanja....Ne kapiram te najbolje sta hoces jer te sliku nisi uspeo da okacis ili je ja ne vidim u tvom postu....

Predpostavljam da hoce direktno da mu butuje sedmica, bez ovog izbora ali i to se resava sa Easy BCD ili msconfig

Jel jos neko ne vidi slike? Kod mene su tu ne znam zasto ih ne vidis. Sve to sto ste naveli je pokusano, sve to znam od ranije, ali te opcije jednostavno nema. Mogu da slikam i Easy BCD ako neko zeli.

Pa tek sada vidim,ti imas instaliran sistem na D particiji,sta ti je na C particiji?Jel i na njoj imas neki Win....?

Poslednja izmena:
Nije u tome problem, ja znam i da iskljucim boot meni, ali onda otvara instalaciju windows-a xp koja ne radi i ostaje na crnom ekranu sa nekom greskom e onda kad kliknem enter, onda se pojavi windows 7, znaci trebam da izbrisem iz boot-a instalaciju xp-a ali kako? :)

Ovde je problem u tome sta imas na C particiji....Tu imas XP i neuspeli pokusaj instalacije W7...i zbog toga ti izbacuje ovu trecu opciju sa setup-om....Ako imas nesto bitno na C,prebaci na D...formatiraj C....i trebalo bi da radi...

Niste me pazljivo "procitali". Na kompjuteru je instaliran windows 7, nekad je bio instaliran windows xp, windows xp vise nije instaliran, ali setup koji mi je i pre tog xp-a i pre sedmice bootovan i dalje se bootuje, ne znam kako i zasto njega nema u podesavanjima, niti ga programi prepoznaju, ali je on first boot device(iako tako ne stoji u podesavanjima), tako da smanjivanje timeouta nista ne pomaze jer kao sto rekoh i kad iskljucim timeout, prvo ocitava instalaciju windows-a xp kao gresku, a tek onda moze da se izabere windows 7. Jos da pojasnim da meni u podesavanjima windows 7 stoji kao first(and only) boot device, ali jednostavno nije. :)

To je uradjeno. Ista situacija. Nista ne moze da prepozna a i ni da pomeri windows xp professional setup sa first boot device.

To je uradjeno. Ista situacija. Nista ne moze da prepozna a i ni da pomeri windows xp professional setup sa first boot device.

Naravno da moze, formatiraj tu particiju i uzivaj, samo mi nije jasno zasto si instalirao win7 na D:?

Windows7 je koliko se sećam od c particije napravio system reserved particiju od 100 mb meni to nije smetalo.

Windows7 je koliko se sećam od c particije napravio system reserved particiju od 100 mb meni to nije smetalo.

To tako treba, da win uzme tih 100mb za njegov rad, problem je sto si ti OS instalirao na pogresnu particiju, u tvom slucaju D:, a ostao to je stari OS na particju C: sa koje si kasnije rucno obrisao obrisao taj isti OS, ali je ostalo repova u sistem registriju, i zbog toga imas trenutno ovaj problem.

Kazem ti lepo, sve podatke koje imas trenutno imas na particiji C: lepo prekopiras na D:, onda formatiras C:, pa krenes sa svezom instalacijom na particiji C: i uzivas u svom kompu ;)

Ne mogu da se setim zasto sam to uradio(bese to davno), ali je sigurno postojao razlog za to, to mi je bio 100i put da instaliram OS, da ne pomislite da ne znam gde treba da bude sistem. Elem provalio sam da je boot i ostalo u system reserved tj c preko programa active kill disk, ali preko njega ne mogu nista da kopiram. Omogucio sam u podesavanjima da se vide skriveni folderi ali se oni jednostavno ne vide....

1. Probaj ti u Easy BCD opciju BCD Backup/Repair, izaberi Reset BCD configuration, klikni Perform action ( to bi trebalo da obriše sve zapise u BCD, čak i one koji se "ne vide" )
Zatim dodaj novu stavku, Add new entry, izabereš Windows 7 i boot particiju ( tu može da bude problem, Win 7 pri instalaciji obično stavi boot fajlove na prvu primarnu particiju, a u ovom slučaju neznamo koja je, zato pogledaj na kojoj particiji se nalazi, u root-u particije, Boot folder, pa nju stavi kao boot drive )
Restartuj komp i ako je sve OK, podići će se Win 7 a i da ne pijavi boot meni

2. Ako neće da boot-uje, startuj ponovo Win 7 instalaciju, i na prvom ekranu izaberi repair, on će videti da nešto nije u redu sa boot managerom i rekreiraće ga, posle toga ćeš verovatno imati funkcionalan sistem ( kažem verovatno, ako neće iz prve, probaj još jednom pod 2, govorim iz iskustva, ponekad ovo pod 2 ne uspe iz prve, ne znam zašto )

Poslednja izmena:
Resio sam problem koji me je mucio duze vreme, mada nisam intezivno ni pokusavao da ga resim sve do sada. Tune Up utilities backup program koji mi je i na drugom racunaru pravio problem, je sakrio backup instalacije windows-a xp, sam sam kriv sto mi taj program koji je instaliran jos na predproslom sistemu pravio problem, jer nisam radio format kod instalacije OS. A problem sam resio tako sto sam preko programa Total Uninstall 5, pronasao i obrisao Tune up utilites backup. Sada sve radi kako treba, windows7 se bootuje brzo i bez problema, hvala svima na pomoci, posebno Exodusu koji mi je pomogao kod prethodnog problema sa TuneUp programom. :) Jedino sto mi je windows na D, a systemska particija mi je na system reserved C, e sad ja sam C prebacio da bude A, ali ne mogu da prebacim da D bude C izbacuje gresku. Ali neka ja sam i ovako zadovoljan. :)

Nešto tu i dalje ne valja
Windows 7 može da se instalira i na primarnu i logičku particiju, ali kad se podigne, ta particija je uvek C, dok kod XP-a nije tako, ako se instalira na logičku particiju, kad se podigne, može da dobije bilo koje slovo

Poslednja izmena:
E pa vidis druze, kod mene je win7 na logickoj particiji i to je particija D. Meni to i nije mnogo bitno, kad vec sve radi kao podmazano... Ali mi je cudno da sam mogao da promenim naziv system reserved c particiji u system resereved a particiju, kada sam to pokusao sa D da promenim u C izbacuje gresku. System reserved A sam sakrio tako da sada imam dve vidljive particije, D i E.

E pa vidis druze, kod mene je win7 na logickoj particiji i to je particija D. Meni to i nije mnogo bitno, kad vec sve radi kao podmazano... Ali mi je cudno da sam mogao da promenim naziv system reserved c particiji u system resereved a particiju, kada sam to pokusao sa D da promenim u C izbacuje gresku. System reserved A sam sakrio tako da sada imam dve vidljive particije, D i E.

Al ga ti bezveze komplikujes, ako vec ne zelis da instaliras sistem kako treba i poredu i kazes kako sve radi podmazano, onda ti nemas problem sa kompom...

A kad sam ja napisao da je meni problem sto mi je windows 7 u D? I ko to kaze da sistem nije instaliran kako treba ako je u D? Izgooglaj malo pa ces videti da razlike nema, sem u nazivu ili ako je ima, neprimetna je. Tema je ionako boot windows-a 7 koji sam resio ako pogledas moje prethodne postove. Tebi hvala na interesovanju i pomoci, ali nisi u pravu kada kazes da sistem nije optimizovan valjano. Poz.

to je fazon za antihakerske malverzacije, posto svi uglavnom instaliraju win na c, tako se i pisu malweri i sl zezancije C://, a njemu D:// , suptilno nema sta, samo sto ne znam jeli to i bila namera...:D

Nazad
Vrh Dno