Šta je novo?

Zamena procesora u laptopu

horvat

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2011
Poena
180
Zanima me da li je moguce npr, ako imam u laptopu HM65 chipset sa procesorom intel i3 2330m, da samo jednostavno u njegovo leziste ubodem intel i7? naravno odgovarajucu varijantu(npr:intel i7 2670qm)

da li ce ploca podrzati dodatna dva jezgra, da li ce kuler moci da se nose sa dodatnom toplotom, da li ce napajanje biti dovoljno...?

i da li je uopste to moguce...?

naravno potpuno mi je jasno da je trenutno to besmisleno raditi iz prostog razloga sto bi cena takvog procesora bila prevelika. samo me zanima da li je to tehnicki moguce, pa ko zna, jednog dana mozda se naleti na neki jeftin komad...:)

Pogledaj da li ista u toj istoj seriji ima sa jacim procesorom. Ako ima, ploca ce sigurno podrzavati.
Mislim da bi jedino kuler bio problem, tj. ne sam kuler nego uopste hladjenje, jer u laptopu nije samo kuler na procesoru bitan za hladjenje procesora.

Podrzace ploca, jedino je pitanje da li ce hladjenje podrzati. U svakom slucaju, za neki i5 ce verovatno biti i hladjenje ok

i ja mislim da bi hladjenje moglo da bude problem.

a novo pitanje. kad bi ubacio neki i5, koliko bi osetio u performansama? u situaciji da sistem ima 8 gb rama i ssd hard disk...

i da naglasim igrice apsolutno ne igram(ni karte), nego ono koristim razne alate tako svasta nesto s cim se bakcem :)

Pre nego sto postavis pitanja pozeljno je da malo izgulas ili bar procitas par tema na forumu. Izmedju i3 i i5 Sandy Bridge mobilnih procesora nema fizicke razlike to su identicni procesori jedino sto i5 ima turbo boost, a to je da jednom jezgru dize frekvenciju kad je optreceno...

Drugo, i7 u asus X serije? gde ces naci i7? koliko ces ga platiti 400e? Neisplativo, i vise od toga, onda bolje da si odma isao na laptop sa i7 procesorom, ustedeo bi par stotina eura...

Rezime, zaboravi na tu rabotu.

Можеш. Али можеш ти и да ожениш бабу на самрти без ичега - значи имаћеш само проблеме и муке а неће ти се исплатити ;Р

Обично лаптопови са неком пристојном графиком или без ње а са и7 процесором имају напајање од 120вати, лаптопови са и3 и и5 процесорима имају адаптере од 90вати.
значи у старту би ти требао и јачи пуњач, не верујем да тај твој лаптоп има дискретну графику али причам генерално.

Сви лаптопови исте серије имају исто хлађење и исту матичну плочу без обзира да ли се у њима налази и3 или и7 процесор, на пример К серија асуса, конкретно мој к53СВ.
значи хлађење ће завршити посао, јер скроз исти лаптоп к53св са и3 и к53св са и7 једина је разлика у том процесору и снази адаптера.
у србији ћеш тешко наћи тај процесор, можда ако је неко баш сјебао лаптоп па оће да прода у деловима ;)

Pre nego sto postavis pitanja pozeljno je da malo izgulas ili bar procitas par tema na forumu. Izmedju i3 i i5 Sandy Bridge mobilnih procesora nema fizicke razlike to su identicni procesori jedino sto i5 ima turbo boost, a to je da jednom jezgru dize frekvenciju kad je optreceno...

Drugo, i7 u asus X serije? gde ces naci i7? koliko ces ga platiti 400e? Neisplativo, i vise od toga, onda bolje da si odma isao na laptop sa i7 procesorom, ustedeo bi par stotina eura...

Rezime, zaboravi na tu rabotu.

pa mozh i ti procitat moj post, gde sam naveo da mi je jako jasno da to nije isplativo, ali pitam jer se interesujem...naravno da ne bi dao 400 evra na procesor, al mozda se komsiiji bas neki dan razbio laptop sa i7-icom i ne zna sta ce s njim, bacio bi ga, i ja mu ponudim sicu neku za procesor :D

imas ebay tamo moze da naleti nesto za prihatljiv novac , a kad smo vec kod toga posto ja imam isto Asus x54 mene bi i zamena graficke (kad bi bilo moguce) vise interesovala . nekom nvidijom

Poslednja izmena:

Posto sam gledao da zamenim i7-2670QM u i7-2920XM ili 2860QM bash sam gledao cene - za 400e se jako dobar CPU moze kupiti retail, a i7 quad core slabiji za mnogo manje.
Sta vise, cenovno gledano je cesto isplativije nego da se kupi CPU kod proizvodjaca.

imas ebay tamo moze da naleti nesto za prihatljiv novac , a kad smo vec kod toga posto ja imam isto Asus x54 mene bi i zamena graficke (kad bi bilo moguce) vise interesovala . nekom nvidijom

Ako se ne varam, grafike su skoro uvek integrisane na ploci? (ne integrusa GPU, vec se maticne za laptopove zbog cene/isplativosti prave sa grafikom - zato uglavnom nema izbor dve razlicite grafike u istom modelu).

Proveri na sajtu intela (mrzi me sad jer sam preko moba) koja je potrosnja tog i7. Ako je ista ili manja od tog i3 sto imas, nemas brige sto se hladjenja tice. Posto potrosnja direktno utice na samo grejanje.
Dalje sto bi trebalo da proveris jeste koji FSB podrzava ploca u tvom laptopu (tj chipset). Ako se identican chipset koristi za i7, onda nemas frke. Medjutim ako i7 ima veci FSB i koristi se drugacija verzija chipseta, procesor ce raditi na manjoj frekvenciji.
Mozda ima jos nesto da se poklopi ali to je uglavnom to.

Vrh Dno