Šta je novo?

LG Optimus 2x P990

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Pozdrav svima! Ja sam Android newbie i kupio bih novi mob. Na žalost, već imam ugovornu obaveznu kod operatera pa mogu samo u radnji ili preko oglasa. Razmišjao sam se da uzmem upravo P990, cena mu je sa onih 460€ prošle godine sada već oko 240€. Slično kao SGS (jedan). Mislite li da je P990 u ovom trenu on "best budget buy"? Ili neki drugi? Ne tražim ništa skupo, za čime bih suze gorke lio ako izgubim, ogrebem, polomim. Hvala! ;)

Poslednja izmena od urednika:
Pozdrav svima! Ja sam Android newbie i kupio bih novi mob. Na žalost, već imam ugovornu obaveznu kod operatera pa mogu samo u radnji ili preko oglasa. Razmišjao sam se da uzmem upravo P990, cena mu je sa onih 460€ prošle godine sada već oko 240€. Slično kao SGS (jedan). Pošto ga većina ovde u ovoj temi ima, mislite li da je P990 u ovom trenu on "best budget buy"? Ili neki drugi? Ne tražim ništa skupo, za čime bih suze gorke lio ako izgubim, ogrebem, polomim. Hvala! ;)

Oko cene,ona je takva zbog MTS-a koji je davao taj tel u paketima.I zbog toga je tolika razlika u ceni.A što se tiče telefona,eto ja sam sa iPhone-a prešao na njega.Funkcije su dosta dobre,Android 2.3 radi sjajno,Gorilla glass je po meni nešto najjače izmišljeno za telefone :)....tako da za sad ne verujem da bih menjao telefon.

Poslednja izmena od urednika:
Telefon jeste dobar za cenu, ja ga već neko vreme pratim i mislim da je u srednjem segmentu verovatno best buy, možda ga jedino nadmašuje novi Huawei Honor. Primetio sam da jedino po netu da prilično kukaju na softverske bagove na P990, ali kuvani ROM-ovi bi trebalo da to sređuju.

@morbius Gde ima da se nadje Honor?

Ako nadjes P990 za 240e, onda je fenomenalna stvar. Po mom ukusu je pre Motorola Atrix, ako uzimas nov iz radnje, za slicnu cenu. Ali tu vec govorimo o 300e, ne 240 (nju neces nigde naci za ista ispod 280 novu ili polovnu, ili ces imati debelo vise srece od mene). I opet je stvar ukusa (odnosno, samo zbog vise rama mi se vise svidja). Ova 2 telefona dele medju sobom teske udarce (i usudio bih se da kazem da je LG cak bolja sprava).

Drugar uzeo pre mesec dana p990 za 240€, 4 meseca star, bez ogrebotine. Apsolutni best buy, iako mu nije neka podrška zajednice.
A motorle ne bih preporučio nikome, jer sam se estoko razočarao u atrix i razr. :(

To je novo iskustvo?

P990 nije sampion podrske, ali vecini je ipak bitno da postoji nekoliko (ili cak 1) custom romova koji rade dobro. Meni znaci izbor, ko hoce da koristi telefon za ono za sta je namenjen, a ne kao igracku, ipak ce biti zadovoljan podrskom za P990.

^ Tacno tako, bitniji je kvalitet nego kvantitet. Samim tim sto ima CM7 i MIUI, izbor ROM-ova je sasvim okej. Inace odlican telefon, solidna izrada, prilicno brz i stabilan otkada je dobio GB. Mislim da bi sa CM7 npr poleteo

Imao P990. Odličan telefon, odlična izrada, odlična vidljivost na direktnom suncu. Nisam primetio nijedan bag na stock romu 2.3. E sad cena je relativna stvar, nekom je i 240 evra puno, nekom nije, ali u odnosu na druge telefone iste klase i cenovnog ranga mislim da je najbolja kupovina. Ipak ga prvo pogledaj i isprobaj uživo, pa sam odluči da li ti odgovara ili ne?

^ Tacno tako, bitniji je kvalitet nego kvantitet. Samim tim sto ima CM7 i MIUI, izbor ROM-ova je sasvim okej. Inace odlican telefon, solidna izrada, prilicno brz i stabilan otkada je dobio GB. Mislim da bi sa CM7 npr poleteo

Umeju i MIUI i CM da rade losije od drugih romova. Nemam SGS pa nisam probao, ali drug je kukao nevidjeno na bateriju i savio darky; drugi ga je stavio na SGS2, uporedio sa Darky romom i kaze da je razlika u brzini primetna. Ali generalno, postojanje ova 2 roma na jednom uredjaju (govorim o zvanicnoj podrsci, ne o sklepanim varijantama), svakako govori mnogo.

Drugim rečima, kako kažete, LG P990 je bolji izbor od SGS (jedan), iako ima TFT ekran (vs. OLED, AMOLED ili SAMOLED kod SGSII) i manju (ali dovoljnu) podršku zajednice? Sem toga, Džoni mi je rekao da je jedan od retkih u toj klasi ko će dobiti zvanični update na ICS. Ima li i on verzije od 8GB, 16GB ili samo jednu?

Upravo je bio jedan u oglasima za 240€, piše da izgleda kao nov (bez ogrebotina) i da je korišćen mesec dana ko kupovine iPhone-a -- izmakao mi je, prodat odmah.

@morbius Gde ima da se nadje Honor?

Za Srbiju nemam pojma, ovde će ovih dana stići u WIND prodavnice po ceni od 289 j€vreja, što znači da bi u drugim radnjama trebalo da bude dostupan za mesec-dva po ceni negde oko 260. Hardverski očekujem da će biti slabiji od P990 pošto ima jednojezgarni Snapdragon, ali zato ima bolju bateriju, i klasični je Kinez, dakle velika i jaka zajednica, vanila Android bez bloatware-a, enkriptovanih bootload-a i sličnih ******.

Drugim rečima, kako kažete, LG P990 je bolji izbor od SGS (jedan), iako ima TFT ekran (vs. OLED, AMOLED ili SAMOLED kod SGSII) i manju (ali dovoljnu) podršku zajednice? Sem toga, Džoni mi je rekao da je jedan od retkih u toj klasi ko će dobiti zvanični update na ICS. Ima li i on verzije od 8GB, 16GB ili samo jednu?

Upravo je bio jedan u oglasima za 240€, piše da izgleda kao nov (bez ogrebotina) i da je korišćen mesec dana ko kupovine iPhone-a -- izmakao mi je, prodat odmah.

Da, bolji je izbor ako hoces da ga koristis na stock ROM-u ili da jednom ili dvaput flesujes custom ROM. Dual core je ipak mnogo vise "future proof". Ako zelis cesce da se igras sa ROM-ovima, onda je bolji SGS.

Jeste bolji izbor, iako je, ne malo manja, nego mnogo manja/lošija podrška zajednice. Ekran je vrlo dobar (ips je, to što je lcd ne znači da je lošiji od amoled vrste).

Hm, pa pomozite mi za koji da se odlučim, skroz sam tabula raza! :) Ili još bolje: šta biste uzeli na mom mestu, za te novce, može polovno? Hvala!

Paaa zna se da je Samsung trenutno jedan od naj,naj Android rešenja i samim tim meni nije toliko zanimljiv :) ali ja sam takav da volim da experimentišem...i da nemam LG uzeo bih ga čisto da vidim dokle će dogurati :) a razlike u radu na stock softveru verujem da nema...

P990 TFT ekran vs. SGS SAMOLED ekran

Koliko je TFT ekran na LG P990 "boljka"? Ekran je jedna od najbitnijih stvari kod telefona, a kako Džoni kaže, najbitnija kod tableta.

U prikazu telefona poznati sajt Mob****svet daje oprečne izjave o ekranu koje citiram:

Nakon što je Samsung predstavio Amoled i SuperAmoled tehnologije, svi su krenuli tim putem. LG koristi standardnu TFT matricu koja je slična onoj koja je korišćena kod nekoliko Samsung telefona (Wave II, Galaxy S SuperClear TFT). U marketinškom smislu ekran nije posebno naglašen i nema specijalni naziv. Po pitanju kvaliteta, ovaj ekran crnu pokazuje kao sivu što je vidljivo samo u okviru menija sa bogatom pozadinom ali u svakodnevnoj upotrebi sigurno nećete primetiti razliku. Šta više, ovaj TFT ekran nudi uporedni kvalitet kao i SuperAMOLED modela Galaxy S. Isto važi i za Wave II i Galaxy S. Na fotgrafijama se može videti da je reprodukcija gotovo identična. Ukoliko ne koristite uvećavajuću lupu, kvalitet fotografija je isti.

Onda u zaključku:
Ekran je inferiorniji u odnosu na Samsung Galaxy S iz prošle godine. Čak i moderni čisti TFT ekrani su bolji.

Uporedite boldovane rečenice istog recenzenta u istom tekstu! Šta ja, Mali Perica koji nije ni video telefon uživo i ne može da ga uporedi -- da mislim? Da li je ekran kao kod Galaxy S ili je inferiorniji? Ili je u praksi razlika toliko mala da o tome ne treba da razmišljam? Ipak bih svaki dan gledao u ekran.

Kao dodatak, na stranom sajtu sam našao ga SGS daje "mode vivid colors", dok P990 daje "more natural colors" i da se njima više sviđaju "vidid colors", uz ogradu da to ne mora da važi sva svakoga. Ili se previše opretećujem ovim? :S:

heheheh...ljudi nikako da shvate da je LG u poređenju sa Samsungom da se tako izrazim ''satelitska'' firma Samsunga :) . SGS ima nešto živahnije boje ali mislim da je namerno tako urađeno baš zbog toga da SGS ne bi imao toliku konkurenciju...P990 ima sasvim pristojan i kvalitetan displej...u prilog tome da nije dobar displej možda ne bi stavljali Gorilla glass na P990... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=mt4hi_lIfmI

Potvrdjujem - dobar ekran, vrlo. Jesam jedan od onih koji ne vole Amolede preterano, ali O2X ima vidno bolji ekran od DHDa, i po mom misljenju bolji od Xperie Pro (od neAmoled ekrana koje sam video u poslednje vreme). Poredjenje s mojim starim Optimus Oneom je naravno bespotrebno - njega sije samo tako... :)

Hvala na odgovorima za ekran. Danas sam bio malo po prodavnicama, želeći da vidim Optimus 2X i nije ga bilo u pet u koje sam nasumično i neplanski ušao. Međutim, u svih pet prodavnica rekli su mi, "dobronamerno me savetovali" da ne uzimam LG jer su delovi za njega retki, skupi, teško se nalaze, dok ih za Samsung ima na svakom koraku.

"Ne daj bože da ti crkne mikrofon, zvučnik, ekran -- platićeš jako puno", poručio mi je serviser iz jedne prodavnice mobilnih telefona.

A da te oni ne usmeravaju "dobronamerno" ka Samsungu jer je to jedino što imaju u ponudi? ;)

hehheheeh +1

Ma daj više!!!Pa kad imaš garanciju šta te briga ima li ili nema delova...dobiješ zamenu i ajd zdravo!!!A ta politika uvalim ti šta imam trebalo bi da se sankcioniše jednom prijavom inspekciji.I mogu da potpišem da su u LG-u Samsungove komponente!!!

Ja sam uzeo O2X u Novembru (za 240 star 2 nedelje, doduse bez garancije, ali u savrsenom stanju, posrecilo mi se :-D ) i za sada sam prezadovoljan telefonom, ortak ima SGS+ i ja zaista ne primecujem bitne razlike u kvalitetu displeja, 10 puta vecu razliku pravi 5% drugacije podesen brightness nego razlike samih ekrana. Sto se samog telefona tice, jedina mana koju bih mu ja naveo je da bi bilo dobro da ima malo vise RAM-a, posto 512-128 koji odlaze grafickoj po mom misljenju su na granici dovoljnog (sa taskkillerom uglavnom ostaje 80-90 MB slobodno u normalnom radu), te kad ga malo previse gnjavim ume da pocne da se gusi, no moguce da i ja malo preterujem (neki tvrde da bi bilo bolje da obrisem task killer). Od starta nisam ni hteo da menjam custom ROM, tako da meni to nije neki faktor u odlucivanju, ja sam covek koji i windows tera po 5 godina (reinstaliram samo kad dodje "major upgrade" kompa, a sistem).

Sto se prodavaca tice, SGS i SGS2 su postali "fancy" u neku ruku kao iPhone (manje-vise najbolje u svojoj generaciji Androida), te ih zato i ima vise u ponudi. Treba obratiti paznju i na zvanican update na Icecream Sandwich, koliko videh SGS ne bi trebalo da dobije update, dok ce ga LG O2X imati.

Koliko videh, SGS ce dobiti samo ICS Lockscreen i jos malo sminke da lici... Ali da, ostace na GB. Osim naravno, custom romova, a vecina ovde prisutnih ce ih rado staviti i nije ih mnogo briga sto nece postojati fabricki :)

Koliko videh, SGS ce dobiti samo ICS Lockscreen i jos malo sminke da lici... Ali da, ostace na GB. Osim naravno, custom romova, a vecina ovde prisutnih ce ih rado staviti i nije ih mnogo briga sto nece postojati fabricki :)

Koliko sam čitao po forumu...neko je okačio odgovor LG podrške vezane za kašnjenje GB-a gde su naveli da je razlog taj što uporedo razvijaju GB(završavaju) i ICS ili update 4.0,tako da će za P990 biti sigurno ICS...

Slazem se. Ako mali timovi uspevaju da poizbacuju romove brze, ako Cyanogenmod Team moze da radi tom brzinom sa toliko uredjaja (dobro, dobro, oni nisu bash mali, ali nisu ni Samsung ili LG), ako jedan Notion Ink odluci da napravi ICS za svoj Adam, ovoliko vremena da ne izadje GB za P990 i nedostatak ikakve namere da izadje ICS za SGS su jednostavno potpuno neozbiljni.

Meni nije jasno kako 512MB RAMa moze da bude malo za telefon danas (jes da nema veze ali Windows XP leti sa tom kolicinom memorije na PCu)...to je sve zbog lose napisanog ROMa

Tako sto ti, za pocetak, grafika sama pojede 128MB. Drugo je sto su moderni mobilni OS veoma zahtevni. Trece je sto mogu da urade zaista mnogo i pravdaju tu zahtevnost. Cetvrto, budimo realni, PC sa 512MB je preslab. Sesto, multitasking ubija ram (koliko cesto vidis ispod 100MB slobodno). Dovoljno je i 512 da se ne lazemo, ali ako planiras da ga koristis naredne 2 godine, onaj gigabajt je stvarno korisna stvar :)

I moj drugar non-stop kuka na tih 512mb rama. Ja uvek kažem da može da rootuje i stavi cm7 i oslobodi se tog bloata.
Ja sa 576mb na desire, nikada nisam imao problema, da mi je zafalio ram.

Nazad
Vrh Dno