Šta je novo?

Kako protiv ovoga???

• Začetnik teme Začetnik teme abacus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

abacus

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2004
Poena
650
http://www.winwin.rs/desktop-računari.65.html?categoryId=5

znaci evo kod mene a verujem i u drugim gradovima prave rshum....ovo pitanje nije upuceno samo prodavcima tj. maloprodaji...vec i onima koji stvarno mogu da uticu - veleprodajama....
Zeleo bih da svi u Srbiji na ovom mestu podele svoja iskustva koja se ticu trenutne prodaje racunara i oponiranja doticnoj firmi u njihovom gradu...
Cene konfiguracija su takve da vecina verujem ne mozhe ni da sastavi od komponenti ovakve racunare po nabavnim cenama a ne da zaradi nesto....
Dajte,napisite svoja iskustva slobodno...da svi znaju i da svima budu jasne neke stvari... jer,realno nemoguce da su samo oni Bogom dani a svi ostali su budale i neznalice....kako u MP,tako i u VP...

Ovi jeftini racunarcici su cisto bacanje para kolike su kanturine po mom misljenju.

Nisam bash skapirao u cemu je fora? Ti mislis da su ovo PRENISKE cene i da time ubijaju svu mogucu konkurenciju? (koju konkurenciju inace? 😀)
Jer nejasno mi je da se neko zali da su jeftini racunari 😀 (sto inace nikako nisu, za te novce mogu se uzeti i laptopovi slicnih snaga)

Kako protiv toga? nema tu neke velike matematike.. veliki rabati, male marže i igranje na količinu. Ni jedna mala do srednja maloprodaja ne može tome konkurirati. Jednostavno je tako i tu ne možeš mnogo toga promeniti. Meni je isto ovde 'smešno' kad vidim da npr. jedan model laptopa koji se prodaje u odeđenom lancu marketa a nabavljen od istog dobavljača košta manje u maloprodaji nego moja cena u nabavi.

Ledini 'lek' za ovo je formiranje neke grupacije maloprodaja koja će zajednički nastupati prema dobavljaču i time uticati na povoljnije uslove nabave.

Dere te tvoj VP to je sve. Oni imaju opciju da možda spuste cene konfiguracija i rade sa par % a zarade negde drugde, ti to možda nemaš i eto razlike...

Kako protiv toga? nema tu neke velike matematike.. veliki rabati, male marže i igranje na količinu. Ni jedna mala do srednja maloprodaja ne može tome konkurirati. Jednostavno je tako i tu ne možeš mnogo toga promeniti. Meni je isto ovde 'smešno' kad vidim da npr. jedan model laptopa koji se prodaje u odeđenom lancu marketa a nabavljen od istog dobavljača košta manje u maloprodaji nego moja cena u nabavi.

Ledini 'lek' za ovo je formiranje neke grupacije maloprodaja koja će zajednički nastupati prema dobavljaču i time uticati na povoljnije uslove nabave.

Na ovo moram da se nadovežem. Male maloprodaje trenutno imaju jako jako male šanse za opstanak. Opstaće par lanaca i to je to. Generalno nije mnogo bolje ni preko. Primer je upravo ovaj koji je kolega naveo, da recimo laptop u maloprodaji u jednom većem lancu košta manje nego što je VP cena. To su igre sa marketinškim fondovima vendora, dogovori sa VP itd gde male maloprodaje jednostavno nemaju šta da traže.

Kada sam se malo više interesovao za maloprodaju i proučavao situaciju kod nas i u svetu nailazio sam na interesantne tekstove o tome kako su se sa istim problemima bavile maloprodaje u UK recimo. Tipa tip je otvorio IT radnju isključivo za žene i to za mame. Dođeš dovedeš klinca u igraonicu, ti malo čitaš po netu vesti, popiješ espresso i kupiš sebi neki sexy gedžet 🙂

Naravno banalizujem ali očito su našli izlaz u nekoj vrsti specijalizacije, međutim to je UK tamo narod ima i para... Kod nas ja ne znam kako jedna mala ranja da se izbori sa velikim igračima... Ja da imam MP prebacio bih se u potpunosti na internet prodaju šta znam.

O deranju...tipa VP prema nama maloprodajama...ima i toga ali...kada te iste VP prodaju tipa 5 necega ili 30 necega firmi A...koja je vlasnik WW... i oni u VP to prodaju ispod tih cena...a nemaju toliki back rebate ni izdaleka - potvrdjeno 100% ....ili tipa dobijaju istu robu kao i drugi uvoznik po istim cenama i onda prodaju to ispod ulaza...i opet prica o back rebate ne prolazi...
Uostalom ovde je poenta da oni prodaju po cenama daleko nizim nego sto su u bilo kojoj VP i to prodaju krajnjim kupcima...i niko ne mrda ni malim prstom....
Da me ne shvate pogresno...licno nemam nista protiv ljudi iz WW i A i E....ali su malo ipak preterali...na stranu sto su iz njihove VP otisli skoro svi ....tj. imaju tipa 3 coveka koji rade duze kod njih od godinu dana...
Ono sto mene krucijalno trenutno zanima su vasa iskustva drage kolege kako se vi borite protiv najezde i cena ovakvih kakve su,ma koliko opravdane bile tj. sa ili bez pokrica...

Odeš u Kinu i potražiš neke njihove no name konfiguracije koje skupjaju prašinu, ovde uzmeš kredit pred novogodišnje praznike, dovučeš dva, tri, pet ili šest kontejnera "raspršiš" računare po celoj ex-yu i polako otplaćuješ kredit (ako imaš sreće sa komponentama) .

Zanimljiva tema.
Svi mi gledamo kako da ustedimo svaki dinar pri odabiru komponenata i uvek uzimamo gde je jeftinije.
Imam drugara u Subotici koji radi u maloprodaji i od njega uzimam vecinu komponenata jer je stvarno ok bio do sad sa cenama.
I pojavi se Torqx u firmi na E (WW i E = ista firma), cena 7099din.
Kaze drugar koji radi u MP, mogu da ti nabavim TorqX ali cena je 7800din. Alti cije su maloprodaje WW i E je odredio 7480din nabavnu cenu Torqxa za MP... sta reci, nabavna cena je visa nego prodajna cena u njihovim poslovnicama E i WW.
Narucio sam ga od E i sa postarinom me izaslo 7290din, 200din jeftinije nego nabavna cena.

Mozda i najzanimljivije je sto velike veleprodaje ovo gledaju u fazonu " nas to ne dotice" ....pa kako Vas ne dotice?Ako nestane par stotina malih kome cete Vi prodavati svoju robu ?

Hmm, da se nije Alti "udruzio" sa MSan grupom?

Moguce....i ja sam tako cuo u zadnjih par nedelja....
No poenta je ta da kao sto je neko spominjao tipa Patriot Torqx i prodaju po nekoj ceni u MP...znaci ispod dilerske....to predstavlja deo problema jer to nije fer prema dilerima,ali kako onda objasniti da je ta cena u MP i ispod njihovog ulaza???
E to je osnovni problem...pa kada se to preslika na bar 90% robe koju prodaju...jer najvishe prodaju konfiguracije i laptopove...onda dolazimo do zanimljive matematike....tipa - ne uvozimo skoro nista ili tipa 20% asortimana....prodajemo 90% robe ispod ulaza....hmmmm ko je tu lud???

Zar nije bilo ranije isti problem sa Imtelom ?

Logika koliko god je okrutno/hladno sracunata, toliko je i kontraproduktivna! Neko je vec pomenuo imtela, a tu su eurolink i ostali koji su po sistemu "ugusi konkurenciju" niskim cijenama, sami sebi dosli glave...

Alti je tu nesto pametnije odigrao: Svi oni koji se danas bune (i sam sam indirektno u tom taboru, jer uzimam od jednih takvih manjih dilera prodavnica robu) su uglavnom brze bolje i presli u isti zarad nizih cijena u odnosu na druge distributere IT robe kod nas. Dileri su zadovoljno trljali ruke zbog 2% vecih marzi,dok je alti od tih istih dilera "punio dzepove", da bi na kraju krenuo polako u kampanju gusenja i samih dilera (otvaranjem svojih maloprodaja ww). I to je poenta citave price kako ovako niske cijene (jednostavno jos nisu ugusili sve, i dok to ne urade, nece se nista bitno promjeniti). Hladno sracunata politika proizvodjenja gubitaka (ili barem ostajanja na pozitivnoj 0), sa ciljem da ostanu i postanu glavni na trzistu...

Medjutim jedna mala zackoljiva u citavoj racunici: kada krenu konacno sa normalnim marzama i uvide da srbija nije toliko trziste (posebno sa uskoro najavljenim bankrotom drzave, i jos vecom krizom) gdje ne mogu da plasiraju toliku masu robe, polako ce i oni sami, ako vec i nisu, poceti sami sebi da uskacu u stomak (mislim da je taj proces vec odavno krenuo), ili ce pojacati marze kako bi sama kompanija mogla da se odrzi i bude likvidna. Stvorice se prostor koji mozda nece biti dovoljan da se ponovo pokrenu male firme, i pocnu raditi mali dileri, ali ce barem otvoriti dodatni prostor drugim prezivjelim konkurentima, sto ce znaciti opet nesto normalnije marze za one koji se ovim poslom "tradicionalno" bave...

Sve ovo naravno pod hipotezom da se ne radi o pranju novca, marketinskih spekulacijama, polusivom emisijom robe itd itd, od cega nasa zemlja nije ni malo imuna...

Ja nemam info da se ovo desilo (u vezi MSAN-a), a mislim da bih znao. Mada više čovek ne sme da tvrdi ništa.

@abacus O tome ti i pričam cena sa PDV-om u MP je ispod ulaza Veleprodaje, ili ista. Pare im vrati sam Vendor iz Marketing fonda. Sad ne kažem da je uvek ta kombinacija ali ima varijanti. Pogotovu pred kraj godine, i na početku nove...

Poslednja izmena od urednika:
prodaju po nekoj ceni u MP...znaci ispod dilerske....to predstavlja deo problema jer to nije fer prema dilerima
Nisu jedina firma koja tako radi. Drugar drzi auto servis i kupuje gume od neke firme, ista situacija. Njegova cena je veca od njihove MP cene. Kad ih pita zasto: "To je nasa poslovna politika". Svasta 🙂
ali kako onda objasniti da je ta cena u MP i ispod njihovog ulaza???
To vec ne znam, ali vreme ce pokazati o cemu se radi.

Kad vec pokrenuste ovo pitanje. Nisam mogao da se nacudim kada sam kupovao laptop.
Gledao sam u par prodavnica i u E na senjaku je lap bio oko 10 000 din jeftiniji nego u drugoj najjeftinijoj konkurentskoj prodavnici. Rekoh ok dajem preko 1k e na lap i uzecu da od E sto da se ne ustedi 100e. Zovem i covek mi kaze ok nema frke bice kod vas za dva dana.

E sad to nebi bilo cudno da mi nije u toku razgovora rekao da ce odmah da zove tu konkurentsku firmu (sa W u sredini) da povuce laptop sa njihovog lagera kako bi ga meni poslao.
Meni i danas to nije jasno🙂. Povukli su lap od firme koja ga prodaje 10k skuplje i meni prodali po njihovoj ceni.

WW i E su ista firma tj Alti maloprodaje 😉

Stim sto je u firmi na E obicno niza cena za 200-300din zavisno od komponenti..

Da, ali je VP cena ka njima 15k manja 😉 Znači zaradili su 5k 😉

@ dovahpig - ovo je bila razlika izmedju emmi i ewe-a 🙂 (valjda ne smetaju imena😛).

Ne znam da li su bilo kako povezani🙂

isti im je dobavljac,WW je uvek bio skuplji od E, ali je zato mnogo poznatiji,tako da sto ne bi imali 2 maloprodaje jednu sa obicnim cenama i jednu sa jeftinim.

evo juce sam dobio dilersku cenu za 2gb ddr2 za 300din vecu nego u E maloprodaji

@ dovahpig - ovo je bila razlika izmedju emmi i ewe-a 🙂 (valjda ne smetaju imena😛).

Ne znam da li su bilo kako povezani🙂

Povezani su kupi-prodaj vezom a covek je pogresio jer nije pazljivo procitao tvoj post....ti si rekao sa W u sredini ...
eto josh jedan od problema....no danas me covek zove za Acer neki ...ja pogledam na site predmetne firme i pogledam cenu u VP kod uvoznika...znam da su od njih uzeli...i to po jacem kursu negoli danas...a prodaju narafski ispod ulazne cene opet.....znaci dosta mi je tih prica o povracaju novca direktno od vendora .....pa ljudi to se vrti na nivou 2-3% max ...e sada neka mi neko objasni od cega onda zive?

Povezani su kupi-prodaj vezom a covek je pogresio jer nije pazljivo procitao tvoj post....ti si rekao sa W u sredini ...
eto josh jedan od problema....no danas me covek zove za Acer neki ...ja pogledam na site predmetne firme i pogledam cenu u VP kod uvoznika...znam da su od njih uzeli...i to po jacem kursu negoli danas...a prodaju narafski ispod ulazne cene opet.....znaci dosta mi je tih prica o povracaju novca direktno od vendora .....pa ljudi to se vrti na nivou 2-3% max ...e sada neka mi neko objasni od cega onda zive?

Od kolicine robe koju prodaju sa minimalnom zaradom. Nakon sto pociste konkurenciju plasiravsi ubedljivo najnize cene, ostaju jedini prodavac.
Redovno izmedju redova od njihovih zaposlenih nacujem pricu kako su prodali apsolutno sve (90+%) sto su imali u radnji... Eto kako... Prostom kolicinom...
Ako nije tako, vec drugacije, rado cu saslusati objasnjenje nekog ekonoma. Ja sam ipak amater.

Poslednja izmena:
Da li zaista mislis da im je samo ideja da ubiju svu "malu" konkurenciju i da sstvarno dumpuju cene?
Koji Srbin bi tako nesto radio?🙂

Hm..a CT i 10 godina garancije to vam "ne smeta" ?

No poenta je ta da kao sto je neko spominjao tipa Patriot Torqx i prodaju po nekoj ceni u MP...znaci ispod dilerske....to predstavlja deo problema jer to nije fer prema dilerima
a da li je fer da diler ide okolo i pljuje VP sa kojom saradjuje? 🙂 Borise, ako saradjujes sa nekim onda je logicno da ga ne mrzis iz dubine duse i ne pljujes kada god imas priliku po forumima. ako ti se ne svidja - siroko ti polje. Alti je lopov, monopolista, najgori, idi prijatelju onda kod drugih distributera koji su dokazani doborocinitelji i cilj poslovanja im je da elektronski opismene siroma narod.
ali kako onda objasniti da je ta cena u MP i ispod njihovog ulaza???
ko kaze da je ispod ulaza? mene je prosto neverovatno da neko moze da tvrdi da zna koja je nabavna cena necega negde. odakle vam te info gospodo? rekao vam je drugar (brat) prodavac u WW-u? mislite da svako u Altiju ima te info na dohvat ruke? razmislite ponovo.

Od kolicine robe koju prodaju sa minimalnom zaradom. Nakon sto pociste konkurenciju plasiravsi ubedljivo najnize cene, ostaju jedini prodavac.
Redovno izmedju redova od njihovih zaposlenih nacujem pricu kako su prodali apsolutno sve (90+%) sto su imali u radnji... Eto kako... Prostom kolicinom...

Ispravna logika, kod ogranicene konkurencije, pod uslovom da jedini spustis cenu suocavas se sa elasticnom krivom traznje (mala promena cena, velika promena kolicine), inace je neelasticna, te tako povecavas profit na racun traznje od konkurencije.. Ovde je to prikazano graficki.

Meni je interesantan trend da veleprodaje ujedno postaju maloprodaje. Skolski primer iz UK je Shopto. Ukoliko istrazite istoriju firme videcete da je to bila prvo velikoprodaja pod nazivom Skream, pa se zahvaljujuci internetu uspesno transformisala u maloprodaju. Iako su sposobni da posluju sa veleprodajnim cenama, oni sada uzimaju gotovo maloprodajne cene, uzas koje se tu pare prave..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno