Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Utripovao si se ili stekao pogresan utisak. :) Niti sam religiozan niti ateista, niti zelim da imam bilo kakvu klasifikaciju, vec jednostavno otvoreno slusam i diskutujem o idejama i mogucnostima.

I sta je odgovor na pitanje? Znaci sta kazes, moguce je, a?
...
A to nije bila poenta mog pitanja vec da je i tako nesto moguce a ne dogmatski i osudjujuci nemoguce... oh sweet irony...
Moguce je. Sto ne znaci da je ta mogucnost u istoj ravni sa naucnom teorijom o postanku coveka i ljudske civilizacije. Nesto nalik na mogucnost da je Zemlja ravna plocha. To je i dalje 'mogucnost', ali od Magellan-ovog putovanja oko sveta nije u istoj ravni sa tvrdnjom da je Zemlja lopta. Ili na mogucnost da munje i gromove baca Zeus sa Olymp-a. To je i dalje 'mogucnost'. Ali od otkrica elektriciteta, Franklin-ovih eksperimenata, ... , novih okrica o ulozi koji u tome imaju kosmicki zraci i antimaterija, prestalo je da bude objasnjenje na istoj ravni kao naucna teorija. Isto tako, od Heisenberg-a i Hubble-a, abrahamski Bog je postao samo 'mogucnost'. I isto tako, od otkrica ubrzanog shirenja Univerzuma, Super Kreator je postao samo 'mogucnost'.

Arheologija je sakupila toliko dokaza o tome da je ljudska civilizacija sama nastala, da na Denikena, Sitchina i ancient aliens mozhe da se gleda na isti nachin kao na tvrdnje da je Zemlja ravna locha, ili da munje i gromove baca Zeus sa Olympa, ili da abrahamski Bog postoji, ili da Univerzum ima svog Kreatora....

A za dokaze predoci Ridliju da ti pokaze posto covek ocigledno snima dokumentarac o nastanku ljudske rase a ne akcioni film.
Ridley je deklarativno agnostik, ali ultimativno radi film koji finansira neko drugi, i po scenariju koji je napisao neko drugi. Ergo...

Nije problem u tome sto Ridley koristi ancient aliens temu u filmu. Vec u tome sto to predstavlja kao originalnu ideju, koja je u istoj ravni sa naucnim teorijama. Ona nije nista od toga.

Super ako ces da nas izvedes na pravi put. A sad razmisli o onome gore sta sam rekao a nisi quotovao i razmisli o sopstvenoj ironiji u tome.
Nemam nameru da bilo koga izvodim na pravi put. Ali ne ocekuj da na gluposti necu da reagujem. Mem Rascupanog Grka je sasvim adekvatan za to. :d

Pitanje je relativno nebitno a i odgovori koji mogu da glase sa i da i ne i mozda.
Vidish, meni je to pitanje i odgovori na njega veoma bitno u kontekstu sf-a... :trust:

Moguce je. Sto ne znaci da je ta mogucnost u istoj ravni sa naucnom teorijom o postanku coveka i ljudske civilizacije...

...Arheologija je sakupila toliko dokaza o tome da je ljudska civilizacija sama nastala, da na Denikena, Sitchina i ancient aliens mozhe da se gleda na isti nachin kao na tvrdnje da je Zemlja ravna locha, ili da munje i gromove baca Zeus sa Olympa, ili da abrahamski Bog postoji, ili da Univerzum ima svog Kreatora....

Pitanje je bilo za to sta je mogucnost a ne sta je "nacuno dokazano" kako je nastao zivot na zemlji ili sta vec, dakle govorimo o samom filmu i drugim verovatnocama da jedna vrsta kreira drugu, sto si i sam rekao da je logicno. ;)

Ridley je deklarativno agnostik, ali ultimativno radi film koji finansira neko drugi, i po scenariju koji je napisao neko drugi. Ergo...

Izuzetno bitno da se pre gledanja bilo cega ili upustanja u nesto sagledaju religijski stavovi umetnika i obavezno stavi neka etikata ili neka vrsta religijskog rejtinga...

Nije problem u tome sto Ridley koristi ancient aliens temu u filmu. Vec u tome sto to predstavlja kao originalnu ideju, koja je u istoj ravni sa naucnim teorijama. Ona nije nista od toga.

Stvarno? Dakle od sad za bilo koju ideju i bilo sta sto padne na pamet u sci fi ili bilo kakvom filmu pravac na detektor naucne verodostojnosti ideje pa tek na platno...

Nemam nameru da bilo koga izvodim na pravi put. Ali ne ocekuj da na gluposti necu da reagujem. Mem Rascupanog Grka je sasvim adekvatan za to. :d

Fascinira me pojam "gluposti" i toga da se ne saslusa tudje misljenje. A vec sam ti to i spomenuo u okviru termina "pravog puta". ;)

Vidish, meni je to pitanje i odgovori na njega veoma bitno u kontekstu sf-a... :trust:

Ako ti je bitno, eto ja sam dao neke odgovore... a ako hoces mozemo i da diskutujemo o tome nasiroko. U teoriji sve je moguce, ali npr. ako bi gledao ovo trenutno stanje svesti coveka, bilo kakva tvorevina koju kreiramo podredjena je nasem najosnovnijem zadovoljenju instinkata i "igrama" naseg drustva. Dakle, sve bi bilo podredjeno nama dokle god postoji neka korist i ogranicenost tih vrsta. Masovno koegzistiranje? Not a chance. :)

Frejm po frejm, lude stvari se vide:)
http://io9.com/5870560/frame+by+frame-breakdown-of-the-prometheus-trailer-who-is-that-man/gallery/37

whoisthat-1.jpg

Pitanje je bilo za to sta je mogucnost a ne sta je "nacuno dokazano" kako je nastao zivot na zemlji ili sta vec, dakle govorimo o samom filmu i drugim verovatnocama da jedna vrsta kreira drugu, sto si i sam rekao da je logicno. ;)

Ne da je logicno nego ce se desiti. Ljudi ce kreirati novu vrstu, to je siguran dogadjaj. Kada, ne znam, ali ce se desiti.

Poprilicno smo odmakli u nastojanjima da kreiramo vestacki zivot od nule, ono sto je danas sci-fi sve vise postaje deo nase stvarnosti.

Ne, nisam rekao da je logicno. Sve sto sam rekao jeste da mogucnost postoji, i nisam cak ulazio ni u to koliko je velika ta mogucnost. Ako vec hoces da budem eksplicitan, verovatnoca da je neko stvorio danasnjeg coveka, kao i verovatnoca da je neko stvorio zhivot na Zemlji, su imo otprilike reda velicine verovatnoce da se voda u dzezvi smrzne kada je stavis na usijanu ringlu.

Izuzetno bitno da se pre gledanja bilo cega ili upustanja u nesto sagledaju religijski stavovi umetnika...
Jeste bitno. Ako zelis da potpunije razumes sta to doticni umetnik zeli da kaze svojim delom.

...i obavezno stavi neka etikata...
To je nacin na koji ljudski mozak funkcionishe. Ti si meni sasvim sigurno prilepio izvestan broj etiketa... :trust:

Stvarno? Dakle od sad za bilo koju ideju i bilo sta sto padne na pamet u sci fi ili bilo kakvom filmu pravac na detektor naucne verodostojnosti ideje pa tek na platno...
Ne mozes poreci da je sve manje prave naucne fantastike u holivudskim filmovima, i da je prikazivanje nauke i naucnika u istim na tako kriminalnom nivou da se to ne moze vishe opravdati ni umetnickim slobodama... :mad:

Masovno koegzistiranje? Not a chance. :)
Vidish, sasvim je moguce da je upravo to sine qua non da bi nas vanzemljaci priznali za civilizovane i vredne za kontakt.

...ova nova odela su im bas dobra... mnogo bolja nego ona u kecu.;)
xlarge_d16abf8ecb64fcf7feae2a761088383f.jpg

...malo je cudno sto tehnologija izgleda savremenija od one iz osmog putika, ako je radnja smestena 30 god. pre.

Poslednja izmena:
Meni ne izgleda savremenije, ako se izuzme opsti izgled - dizajn, blagodeti modernog CGI, kamera i osvetljenja...jedino sto se izgubio onaj oldschool gritt i to je to...Ovde moraju da nose skafandere i odela, dok 30 god kasnije samo legnu u gacama:p A i Nostromo je obican transportni brod koji i treba da bude izandjao i bogapitaj koliko je vec bio u upotrebi ... dok je ovde neki ultrahajtek projekat na delu.
Ono gde je definitivno "kontranapredak" su kompjuterski interfejsi hehe...Ovde bljesti neki 3D a nema onih terminala na kojim se ispisuju random podaci zelenim slovima uz trrrrrppp prrrrrrppp zvuke:D

Inace sve jeste sarenkasto i cisto, ali opet mi trejler pravi neku teskobu u stomaku, and i like it :)

Poslednja izmena:
...mozda bi taj napredak tehnologije mogao da se objasni duzinom putovanja.... ako je nostromo krenuo mnogo ranije, a vracao se sa neke jos udaljenije misije, stari brod, losiji pogon....

A ovi da su krenuli 50 god. kasnije i stigli 30 god. ranije. Ne znam tacno kako su vremenski rasporedjeni po delovima, ali mislim da su aliensi 50-60 god. posle keca.

Ovde moraju da nose skafandere i odela, dok 30 god kasnije samo legnu u gacama
al opet u kecu ima ona nezaboravna scena gde ripley navlaci skafander... a cigace joj male....:D
Zamisli da mora ovo usko odelo da navuce... odneo bi je alien 100x

Poslednja izmena:
Aliense ne bi trebalo uzimati u obzir, posto ih i R. Scott izgleda ignorise, covek je ocigledno fokusiran na prvi deo, i da - ko zna, Nostromo je ko zna od kada u svemiru...:) Ali definitivno se to neizbezno desi sa svim SF filmovima koji su dobili nastavke posle toliko godina...zamisljanje buducnosti danas i onda, pre 30+ godina je drugacije, plus napredak u tehnologiji snimanja filmova...No, posto film nema nikakve veze sa Lukasom na svu srecu a Skot sigurno nece upasti u zamku "snimanja iz fotelje", ne brinem mnogo zbog toga.
JEDINO cega se brinem je da film ne upadne u zamku podilazenja sto je moguce siroj publici, ali nadam se da to nece biti slucaj i sa Skotom, kad su veterani Lukas, Spilberg i Kameron prsli zarad zelje za $$ ... Ovo mora da bude jezivi horor na prvom mestu, i trejler ima nesto od toga u naznakama...:p Ako i ovo omane kao sto su recimo novi nastavci Lukasa i Spilberga, onda vise nema nade ... :D

nemoj samo previse da ocekujes, da se ne bi razocarao... ja se uvek tako za**** em

Znam, al *** ... Ridli Skot je kreator Aliena i Blade Runnera, sta reci vise ... ako i ovo *****u, to je finalna i najveca uvreda:wall::D

Ah, smirela... :) Makar naziv nema IN 3D .

Poslednja izmena:
Ne, nisam rekao da je logicno. Sve sto sam rekao jeste da mogucnost postoji, i nisam cak ulazio ni u to koliko je velika ta mogucnost. Ako vec hoces da budem eksplicitan, verovatnoca da je neko stvorio danasnjeg coveka, kao i verovatnoca da je neko stvorio zhivot na Zemlji, su imo otprilike reda velicine verovatnoce da se voda u dzezvi smrzne kada je stavis na usijanu ringlu.

Opet ti o tome a par puta sam ti nagovestio da niti branim niti sada spominjem tu teoriju ali ti i dalje... i da, rekao si mogucnost a ne nemogucnost za kreaciju, tako da je to logicnost.

Jeste bitno. Ako zelis da potpunije razumes sta to doticni umetnik zeli da kaze svojim delom.

Za umetnost je nebitno, ali je bitno onima koji zele nesto da etiketiraju, klasificiraju, traze neku pouku...

To je nacin na koji ljudski mozak funkcionishe. Ti si meni sasvim sigurno prilepio izvestan broj etiketa... :trust:

...nope, ti si sam sebi prilepio etiketu.

Ne mozes poreci da je sve manje prave naucne fantastike u holivudskim filmovima, i da je prikazivanje nauke i naucnika u istim na tako kriminalnom nivou da se to ne moze vishe opravdati ni umetnickim slobodama... :mad:

To jeste nekako tacno, ali i donekle i moze da bude nebitno.

Vidish, sasvim je moguce da je upravo to sine qua non da bi nas vanzemljaci priznali za civilizovane i vredne za kontakt.

Ne moramo da se frljamo s` latinski da bi nam misli imale vecu vrednost, pre svega sto ti citati su dela filozofa a ti si par puta to filozofiju navodio kao baljezgarije. :D
A inace pojam vanzemaljaca je apsolutno relativan, vec je mozda bitniji pojam njihove svesti u odnosu na nasu.

I ne moramo vise o ovome, diskusija se vrti u krug. :) *

*:) - smajli, izraz da nema prepucavanja i teranja inata vec da se opusteno diskutuje o necemu

^^...bilo je price da ce praviti nastavak runnera, negde sam procitao.

Da, al o tome tek necu nista da mislim...uostalom, Prometheus ce reci hoce li biti nesto od Blade Runnera ili ce biti njesra.

al opet u kecu ima ona nezaboravna scena gde ripley navlaci skafander... a cigace joj male....:D
Zamisli da mora ovo usko odelo da navuce... odneo bi je alien 100x

Pa da je cgi oduvao bi je odma, al sa onom tromom puppet kreacijom, moz i da depilira noge u medjuvremenu. :D

Inace, i ja sudeci po traileru ocekujem sjajan film. Ima u njemu svega iz prethodnih delova, mraka, misticnosti rasa iz prvog dela, koridora, hangara iz drugog, mozda cak i Fincerovog suspensa iz treceg. Samo se nadam da ga je onaj francuz izduvao. :D

@Nex

Ma nece Ridli tim putem najverovatnije, jedino sto on radi sa ovom fransizom je to sto joj daje vecu, epsku vrednost, tj. smisao postojanja rasa i "znanja" u tom univerzumu i njihove ultimativne koristi od strane WY.

Uh jedva cekam ovo , definitivno najiscekivaniji film za sledecu godinu ;)

Zaista prava stvar i napokon da objasne poreklo Aliensa i Predatora, oduvek sam bio veliki fan Aliena i Predatora ( cak mi se i Alien VS Predator dosta svideo pogotovo prvi deo) ali nekako sam uvek ostajao uskracen za objasnjenje njihovog porekla, ko su oni zapravo, odakle su dosli, kako su nastali.........itd.
Kako stoje stvari to ce konacno biti odgonetnuto ;)
Zaista mi se svidja to sto zalaze dublje u pricu, u samu srz , u sam postanak zivota i civilizacija u svemiru ;)

Auh, ako ocekujes ovo zbog Aliens vs Predator ... jooj ...

Nece ovde biti ni P od predatora, a i ne treba da bude... cak se i potajno nadam da ce ovaj film pokazati jedan veliki srednji prst tim derivatima izniklim iz alien filma spojenim sa (odlicnim) akcionim filmom zbog jbne scene od par sekundi koja se vidi u 2. i losijem nastavku tog akcionog filma:p

Poslednja izmena:
Pa koliko sam ja skapirao ovaj film se bavi istorijom i poreklom vise vrsta u svemiru (ne bavi se samo Alienima) , tako da verujem da ce biti malo reci i o Predatorima, mozda se nece pojavljivati ali verujem da ce ih makar spomenuti u filmu (sasvim dovoljno da se sazna o njihovom poreklu) , ali opet sa druge strane ne verujem da ni da ce se Alieni pojavljivati (mozda samo na kasicicu) , vec ce ovaj film biti vise baziran na pricu i istrazivanje (za razliku od prethodnih nastavaka o Alienu , pa i o Predatoru bice manje akcije a vise ce biti baziran na samu pricu), mada kad se radi o vanzemaljskim rasama ocekujem da ce najvecu paznju u ovom filmu dobiti ti " creatori" (ili kako se vec zovu) koji su kreirali Aliene, Predatore.......

A, ne...
To sve sto pominjes je proizvod fikcije koja je nastala dosta kasnije (20+ godina kasnije) i nema veze sa Ridli Skotom. Znaci bice samo ono sto se tice Alien filma i to je sve.
Ako bi u film ubacio sve sto je kasnije nastalo u Alien fransizi i potom u Predator fransizi, a i povrh toga i masu ideja iz fan-fikcije (ta prica sa "Creatorima") , rezultat bi maltene bio kao onaj kakav smo imali u Star Wars prequel-ima (na primer ono cuveno - Dzedaj=zeleni mac, Sith=crveni mac ... svi imaju svetlece maceve, itd) .
A da ne pominjem radove bazirane na AvP strip fikciji reziserskog genija koga cesto pominjem ovde u najgorem kontekstu:D

Poslednja izmena:
@ Mack 10 eno ja objasnio sve sto te zanima na prethodnoj strani.
Za one koji se pitaju kako je Prometheusu sve high-tech, Nostromo je raspali teretni brod sastavljen od polovnih delova, dok je Prometheus neki tajni "research vessel" u WY posedu.
Analiza svakog SS iz trailera http://www.prometheusnews.net/movie/prometheus-trailer-breakdown/

Poslednja izmena:
...ova nova odela su im bas dobra... mnogo bolja nego ona u kecu.;)
xlarge_d16abf8ecb64fcf7feae2a761088383f.jpg

...malo je cudno sto tehnologija izgleda savremenija od one iz osmog putika, ako je radnja smestena 30 god. pre.

U Alien1 su koristili spacesuits-e dok su izlazili na LV246, u Prometheusu koriste lagane buosuits-e koji ih stite samo od blage nepovoljne atmosfere. Kada bi Charlize izlasla u full svemir u ovom odelcu, dupe bi joj se pretvorilo u kamen za par minuta.

Mene je odusevio trailer za Ghost Rider 2. Bas je intenzivan.

Opet ti o tome a par puta sam ti nagovestio da niti branim niti sada spominjem tu teoriju ali ti i dalje... i da, rekao si mogucnost a ne nemogucnost za kreaciju, tako da je to logicnost.
Eppur si muove, vashe inkvizicijsko velicanstvo, priznavali vi to ili ne.

Za umetnost je nebitno
Dakle, nebitno je za poruku nekog umetnickog dela da li je izradu istog finansirala neka religijska institucija, pare su dosle iz ruku drzave / nekog bogatasha / ..., ili je to umetnicko delo umetnik stvorio na sopstveni troshak... U kom to svetu ? :trust:

... a ti si par puta to filozofiju navodio kao baljezgarije.
Koliko andjela moze da pleshe na vrhu igle i slicne 'umotvorine' (aka ancient aliens) jesu baljezgarije. Shvatali to ljudi ili ne. Mozda ti zelis da gledas na filmu 'umetnicko delo' u kome se opisuje rasprava o andjelima na vrhu igle. Ja ne zelim.

A inace pojam vanzemaljaca je apsolutno relativan, vec je mozda bitniji pojam njihove svesti u odnosu na nasu.
Ah, here comes Ghost in the Shell.

I ne moramo vise o ovome, diskusija se vrti u krug.
Pa prestani da se vrtish u mestu i kreni negde. *:)

OK, whatever. Vec sam se i ranije uverio da je tebi umetnost donekle nerazumljiva, sem ako nema neku tvoju opravdanu podlosku za napredak ljudske rase ili u sebi krije neka "vrbovanja" ili "propasti", sta god to tebi predstavljalo. Reci da npr. Mahabharata, Sveto Pismo, Ep o Gilgameshu, Sistinska Kapela, Luxor kompleks i ostali ljudski radovi zasnovani na "religiji" ne predstavljaju dela umetnosti i civilizacijske kulture je najveca apsurdnost i pokazatelj da nemam sta dalje da diskutujem sa tobom. Mislim, mozemo mi i komplet da iskljucimo umetnost iz diskusije ali i tada sam sasvim siguran da bi bilo koje moje misljenje udarilo u nevidljive zidove tvog malog ali striktno isplaniranog sveta. Jos kada bi ti i razumeo\priznao da se taj tvoj mali svet povinuje svim pravilima velikog drustvenog sveta u kome zivimo i da njegova nauka, verovanja i sve ostalo je podredjeno osnovnim nagonima i motivima mini svetova koji ga cine. Probah jednom ili vise puta da diskutujem o toj realnosti ali nece da ide. Iskljucujem se iz dalje diskusije do next reality check-a...

Poslednja izmena:
Vas dvoje kad krenete da smarate.... :)
Ne znam sta vam bi pa u SF akcionom filmu videste raspravu za religiju, umetnost, rascupanog grka, sajentologe...

Bolje receno je ko je video temu za religijsku raspravu i nazalost vec nekoliko puta se svodi na to... a sto je najjace ja cak i ispade neki religijski crusader/inkvizitor iako sam vec rekao da nemam veze sa religioznoscu ali ocigledno dzaba. :D Preispitivanje teistickih i ateistickih stavova je opasna rabota. :D

Svega ovoga ne bi bilo da je Pera otišao... da ti nisi smarao forum sa Tree of Life :p

Zahebo sam se i sto sam spominjao. :D Ocekivao jos nekog ljubitelja filozofije, psihologije i vizuelne poetske umetnosti filma, kad ono totalno promasena tema i forum...

Nazad
Vrh Dno