Moguce je. Sto ne znaci da je ta mogucnost u istoj ravni sa naucnom teorijom o postanku coveka i ljudske civilizacije. Nesto nalik na mogucnost da je Zemlja ravna plocha. To je i dalje 'mogucnost', ali od Magellan-ovog putovanja oko sveta nije u istoj ravni sa tvrdnjom da je Zemlja lopta. Ili na mogucnost da munje i gromove baca Zeus sa Olymp-a. To je i dalje 'mogucnost'. Ali od otkrica elektriciteta, Franklin-ovih eksperimenata, ... , novih okrica o ulozi koji u tome imaju kosmicki zraci i antimaterija, prestalo je da bude objasnjenje na istoj ravni kao naucna teorija. Isto tako, od Heisenberg-a i Hubble-a, abrahamski Bog je postao samo 'mogucnost'. I isto tako, od otkrica ubrzanog shirenja Univerzuma, Super Kreator je postao samo 'mogucnost'.I sta je odgovor na pitanje? Znaci sta kazes, moguce je, a?
...
A to nije bila poenta mog pitanja vec da je i tako nesto moguce a ne dogmatski i osudjujuci nemoguce... oh sweet irony...
Ridley je deklarativno agnostik, ali ultimativno radi film koji finansira neko drugi, i po scenariju koji je napisao neko drugi. Ergo...A za dokaze predoci Ridliju da ti pokaze posto covek ocigledno snima dokumentarac o nastanku ljudske rase a ne akcioni film.
Nemam nameru da bilo koga izvodim na pravi put. Ali ne ocekuj da na gluposti necu da reagujem. Mem Rascupanog Grka je sasvim adekvatan za to. :dSuper ako ces da nas izvedes na pravi put. A sad razmisli o onome gore sta sam rekao a nisi quotovao i razmisli o sopstvenoj ironiji u tome.
Vidish, meni je to pitanje i odgovori na njega veoma bitno u kontekstu sf-a... :trust:Pitanje je relativno nebitno a i odgovori koji mogu da glase sa i da i ne i mozda.
Moguce je. Sto ne znaci da je ta mogucnost u istoj ravni sa naucnom teorijom o postanku coveka i ljudske civilizacije...
...Arheologija je sakupila toliko dokaza o tome da je ljudska civilizacija sama nastala, da na Denikena, Sitchina i ancient aliens mozhe da se gleda na isti nachin kao na tvrdnje da je Zemlja ravna locha, ili da munje i gromove baca Zeus sa Olympa, ili da abrahamski Bog postoji, ili da Univerzum ima svog Kreatora....
Ridley je deklarativno agnostik, ali ultimativno radi film koji finansira neko drugi, i po scenariju koji je napisao neko drugi. Ergo...
Nije problem u tome sto Ridley koristi ancient aliens temu u filmu. Vec u tome sto to predstavlja kao originalnu ideju, koja je u istoj ravni sa naucnim teorijama. Ona nije nista od toga.
Nemam nameru da bilo koga izvodim na pravi put. Ali ne ocekuj da na gluposti necu da reagujem. Mem Rascupanog Grka je sasvim adekvatan za to. :d
Vidish, meni je to pitanje i odgovori na njega veoma bitno u kontekstu sf-a... :trust:
Pitanje je bilo za to sta je mogucnost a ne sta je "nacuno dokazano" kako je nastao zivot na zemlji ili sta vec, dakle govorimo o samom filmu i drugim verovatnocama da jedna vrsta kreira drugu, sto si i sam rekao da je logicno.![]()
Ne, nisam rekao da je logicno. Sve sto sam rekao jeste da mogucnost postoji, i nisam cak ulazio ni u to koliko je velika ta mogucnost. Ako vec hoces da budem eksplicitan, verovatnoca da je neko stvorio danasnjeg coveka, kao i verovatnoca da je neko stvorio zhivot na Zemlji, su imo otprilike reda velicine verovatnoce da se voda u dzezvi smrzne kada je stavis na usijanu ringlu.Pitanje je bilo za to sta je mogucnost a ne sta je "nacuno dokazano" kako je nastao zivot na zemlji ili sta vec, dakle govorimo o samom filmu i drugim verovatnocama da jedna vrsta kreira drugu, sto si i sam rekao da je logicno.![]()
Jeste bitno. Ako zelis da potpunije razumes sta to doticni umetnik zeli da kaze svojim delom.Izuzetno bitno da se pre gledanja bilo cega ili upustanja u nesto sagledaju religijski stavovi umetnika...
To je nacin na koji ljudski mozak funkcionishe. Ti si meni sasvim sigurno prilepio izvestan broj etiketa... :trust:...i obavezno stavi neka etikata...
Ne mozes poreci da je sve manje prave naucne fantastike u holivudskim filmovima, i da je prikazivanje nauke i naucnika u istim na tako kriminalnom nivou da se to ne moze vishe opravdati ni umetnickim slobodama...Stvarno? Dakle od sad za bilo koju ideju i bilo sta sto padne na pamet u sci fi ili bilo kakvom filmu pravac na detektor naucne verodostojnosti ideje pa tek na platno...
Vidish, sasvim je moguce da je upravo to sine qua non da bi nas vanzemljaci priznali za civilizovane i vredne za kontakt.Masovno koegzistiranje? Not a chance.![]()
al opet u kecu ima ona nezaboravna scena gde ripley navlaci skafander... a cigace joj male....Ovde moraju da nose skafandere i odela, dok 30 god kasnije samo legnu u gacama
Ne, nisam rekao da je logicno. Sve sto sam rekao jeste da mogucnost postoji, i nisam cak ulazio ni u to koliko je velika ta mogucnost. Ako vec hoces da budem eksplicitan, verovatnoca da je neko stvorio danasnjeg coveka, kao i verovatnoca da je neko stvorio zhivot na Zemlji, su imo otprilike reda velicine verovatnoce da se voda u dzezvi smrzne kada je stavis na usijanu ringlu.
Jeste bitno. Ako zelis da potpunije razumes sta to doticni umetnik zeli da kaze svojim delom.
To je nacin na koji ljudski mozak funkcionishe. Ti si meni sasvim sigurno prilepio izvestan broj etiketa... :trust:
Ne mozes poreci da je sve manje prave naucne fantastike u holivudskim filmovima, i da je prikazivanje nauke i naucnika u istim na tako kriminalnom nivou da se to ne moze vishe opravdati ni umetnickim slobodama...![]()
Vidish, sasvim je moguce da je upravo to sine qua non da bi nas vanzemljaci priznali za civilizovane i vredne za kontakt.
al opet u kecu ima ona nezaboravna scena gde ripley navlaci skafander... a cigace joj male....![]()
Zamisli da mora ovo usko odelo da navuce... odneo bi je alien 100x
...ova nova odela su im bas dobra... mnogo bolja nego ona u kecu.
![]()
...malo je cudno sto tehnologija izgleda savremenija od one iz osmog putika, ako je radnja smestena 30 god. pre.
Eppur si muove, vashe inkvizicijsko velicanstvo, priznavali vi to ili ne.Opet ti o tome a par puta sam ti nagovestio da niti branim niti sada spominjem tu teoriju ali ti i dalje... i da, rekao si mogucnost a ne nemogucnost za kreaciju, tako da je to logicnost.
Dakle, nebitno je za poruku nekog umetnickog dela da li je izradu istog finansirala neka religijska institucija, pare su dosle iz ruku drzave / nekog bogatasha / ..., ili je to umetnicko delo umetnik stvorio na sopstveni troshak... U kom to svetu ? :trust:Za umetnost je nebitno
Koliko andjela moze da pleshe na vrhu igle i slicne 'umotvorine' (aka ancient aliens) jesu baljezgarije. Shvatali to ljudi ili ne. Mozda ti zelis da gledas na filmu 'umetnicko delo' u kome se opisuje rasprava o andjelima na vrhu igle. Ja ne zelim.... a ti si par puta to filozofiju navodio kao baljezgarije.
Ah, here comes Ghost in the Shell.A inace pojam vanzemaljaca je apsolutno relativan, vec je mozda bitniji pojam njihove svesti u odnosu na nasu.
Pa prestani da se vrtish u mestu i kreni negde. *I ne moramo vise o ovome, diskusija se vrti u krug.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari