Šta je novo?

Telemarketing

Bishop

Slavan
Učlanjen(a)
11.07.2007
Poena
350
Nisam znao gde da pokremen ovu temu pa ajde ovde.
Siguran sam da mnogi od vas imaju ovakve probleme. Gomila firmi zove na fiksni telefon nudeći svoje proizvode i free večeru na kojoj će izvesti svoju prezentaciju.
E sad mene zanima odakle njima pravo da uznemiravaju ljude na ovaj način i da li postoji neki zakon koji to zabranjuje?
Negde sam čitao da postoji zakon protiv slanja spam poruka, zar nije i ovo neki vid spam-a?

Pre par minuta me je zvala jedna ženska i kad sam je pitao da li oni imaju moje pismeno odobrenje da me uznemiravaju telefonom, samo mi je spustila slušalicu :D

:wave:

Ima laksi nacin, koji vecina primenjuje - nemamo fixni :D
Ako zovu na mobilni, OK, neka trose minute ;)

zovi 988 da te izbace iz imenika(buduceg stampanog i online).

Inace je to zabranjeno zakonom - da te zovu i nude svasta....

[YOUTUBE]kV2lbveOg7Y[/YOUTUBE]

Jel dobio neko ovih dana poziv u vezi nekih navodno dobijenih parfema? Rekao sam odmah da nisam zainteresovan tako da ne znam ni ko me je zvao ni koja je žvaka ali zna se da naravno pozvani nikad ništa ne dobija i da je cilj samo da se izmuzu neke pare. Ima li vajde žaliti se negde za uznemiravanje pa da neko proveri ko me je zvao, čime se bave i koliko je to nezakonito?

Mene kad zovu prvo ih pitam za ime i ime firme i sl podatke. Onda pocnem da im pretim da cu ih prijaviti jer je to sto rade zakonom zabranjeno.
Posle par meseci su prestali da me zovu, tj 2-3 poziva godisnje.

Ja kad me je zvala neka zenska osoba, za tako neke promocije, krenem sa njom da pricam o sexu i tako te hotline stvari. U startu joj kao cudno, posle par recenica cuti i slusa sta bih joj radio :D
Kad "zavrsim" moju prezentaciju toliko joj zgadim zivot da joj ne pada na pamet da me vise pozove :d

Ja sam u septembru isao u hotel,na neku promociju jastuka,cepao sam meze i rostilj,pio vinjak...obecao da cu da kupim ma dao sve zive podatke al novac JOK.svake nedelje mi stizala pisma sa katalogom i uplatnicom.Evo vec tri meseca nema nikog da pozove.
Jedini problem je sto klope nema za sve,nego se prvo ide na prezentaciju koja gnjavi do iznemoglosti,ponude sok i nesto za nabosti,a tek oni koji su zainteresovani stvarno dobijaju klopu...sramota me da napisem koliko sam pojeo :)
P.S. najbolje fora je bila kad sam uzeo dva sendvica(prsuta kackavalj zelena salata) i limenku mirinde na mitingu neke stranke,bili oni regioni,a ja se vracao s bazena.Bila neka rulja penzosa ispred bine,dao izmisljeni broj licne karte,ime,prezime i potpisao im nesto za sta se zalazu.

Poslednja izmena:
Problem je u tome što koliko sam čitao to na žalost zakonom nije zabranjeno. Drugi problem je u tome što firme angažuju agencije koje pozivaju ljude.

Što se tiče predloga "traži da te izbace iz imenika" - Mislim da je to jedan od onih predloga koje samo u Srbiji možeš da dobiješ...Pa što bih ja tražio da mi broj izbace iz imenika, šta ako me traži neko kome zaista trebam, a dugo se nismo čuli i u medjuvremenu je došlo do promene broja???

@Gadjan - pazi bili su moji matorci jednom i bile su komšije nekoliko puta i uvek su dobili poklon koji je obećan.
Mene samo jako nervira taj vid marketinga. Neka lepo štampaju neke pozivnice i ture svima u sanduče, pa ko je zainteresovan neka zove njih i kraj.

Postoji u Telekomu [fixna telefonija] i opcija zabrane dolaznih poziva. Cena je ista kao i za identifikaciju dolaznog poziva. Sve te "top shop-ove", "dormeo" i ostale [namerno malim slovima], stavis na listu i lepo im svira muzika kao da je nepostojeci broj...Prezadovoljan sam!
pozz

A sta ako te zovu sa privatnog broja ? Firma registruje par mobilnih ili fiksnih sa kojih je pozivanje smesno jeftino. I onda mozes da se slikas. Ne verujem da bi te zvali sa onog broja koji vidis na reklami za eto, taj dormeo dusek (koji je btw do jaja jer na njemu spavam) ali kapirate poentu ?

Ja sam imao "smaranje" i "navlacenje" ukucana 99,99% sa poznatih brojeva [sve sam ih pokupio sa njihovih sajtova i nema ih uopste puno] i resio sam problem vec 7-8 meseci.
Kazem iz prve ruke...Naleti poneki parfem ili prezentacija, ali to ne kosta nista, kao smece sa "shopova"...

Jel pričao ko sa sinom svrgnutog kralja Tanzanije :D

Stižu mi i sad ti spamovi i rešim ja da se poigram sa njima s vremena na vreme. Obećam da uplatim pare, pa šalji moneybookers dokaz, i na kraju kažem ja ovom liku da ću da poništim transakciju jer mislim da me farba. I tražio mi on broj telefona da me zovne, ja mu dao neki "burner" što mi stoji na stolu kartica za "slične" potrebe i nazva me čovek. Jedno 45 minuta se lepo ko ljudi ispričasmo :D Do kraja je verovao da ću mu dati pare :D

Zakonom iz 2005. je definitivno zabranjeno. Koliko znam nije se menjalo od tada.

Link
На нашу велику жалост, Закон о трговини (Сл. гласник РС 53/2010) чланом 17. дозволио је даљинску трговину на мало. Није, додуше, била намера закона да дозволи да нас разни продавци и понуђачи услуга малтретирају, али им то, истини за вољу, није ни забрањено овим законом. Закон о заштити потрошача (Сл. гласник РС 73/2010) мало више се позабавио овом тематиком, али је мало вероватно да ћете некога тужити надлежном суду зато што је покушао да вам телефоном прода нешто.

Mada i ovde su glupavi saveti poput "tražite da vam izbace broj iz imenika" - *****izam.

Nego, sad mi se pojavio još jedan problem koji smatram da može da bude ozbiljiniji od Telemarketinga ako uzme maha.
Zvoni meni telefon, ja se javim i ljubazna mladja devojka mi se prvo predstavi, a zatim reče kako je iz Telenora. Reko izvolite, mada mi nije bilo jasno što bi moju kuću zvao telenor, pa to još na fixni telefon, ali dobro.
Pita ona mene da li poznajem Peru Perića (izmišljeno ime), koji mi je inače prvi komšija. Reko, da poznajem. Pita me ona da li bih hteo da zapišem njen broj i da mu kažem da joj se javi, pošto ona ne može da ga dobije. Meni tu bilo nešto sumnjivo i ja kažem da nisam u dobrim odnosima sa dotičnim. Ona se zahvali i prekine vezu.

Drugi put slična situacija samo pitaju da li poznajem Persidu Perić (inače suprugu dotičnog Pere) samo ovog puta zovu iz neke druge firme.
Meni sine da ih verovatno traže zbog nekog duga ili nečega i u momentu popi*dim najstrašnije. Znači dokle ide taj bezobrazluk naših kompanija da po adresi traže komšije pa njih uznemiravaju jer ne mogu da nadju one koje traže. Katastrofa...razmišljam po tom pitanju da pišem Beogradskoj hronici da ispitaju stvar jer nije mi jasno dokle ide taj bezobrazluk u našoj zemlji.
Mislim, šta mene boli uvo što tebi neko duguje nešto. Ti primaš platu za to da pronadješ tog dužnika, a onda taj svoj posao prebacuješ na mene koji mogu samo loše da prodjem iz svega toga.

^^
Исто ми се десило јуче. Питају, хало, да ли је то породица XYZ, ја рекох није (живимо као подстанари), каже девојка ок, да ли познајете породицу (лупам) Петровић, живе у истом улазу. Ја рекох не познајем, али мислим да сам видео презиме на интерфону... Ок хвала довиђења и спусти слушалицу.

Сад размишљам да ли сам нешто лоше урадио, ко зна зашто их траже, да не буде да сам после створио још проблема некоме.

Ma bezobrazluk. Zašta god da ih traže koji je to način da ti uznemiravaš komšiluk tako što gledaš u imeniku po adresi ko stanuje tu. Katastrofa.

Problem je u tome što koliko sam čitao to na žalost zakonom nije zabranjeno. Drugi problem je u tome što firme angažuju agencije koje pozivaju ljude.
Ne znam koji si zakon čitao, ali zakon o zaštiti potrošača "kaže":

oglasavanje.png

Nego, sad mi se pojavio još jedan problem koji smatram da može da bude ozbiljiniji od Telemarketinga ako uzme maha.
Zvoni meni telefon, ja se javim i ljubazna mladja devojka mi se prvo predstavi, a zatim reče kako je iz Telenora. Reko izvolite, mada mi nije bilo jasno što bi moju kuću zvao telenor, pa to još na fixni telefon, ali dobro.
Pita ona mene da li poznajem Peru Perića (izmišljeno ime), koji mi je inače prvi komšija. Reko, da poznajem. Pita me ona da li bih hteo da zapišem njen broj i da mu kažem da joj se javi, pošto ona ne može da ga dobije. Meni tu bilo nešto sumnjivo i ja kažem da nisam u dobrim odnosima sa dotičnim. Ona se zahvali i prekine vezu.

Drugi put slična situacija samo pitaju da li poznajem Persidu Perić (inače suprugu dotičnog Pere) samo ovog puta zovu iz neke druge firme.
Meni sine da ih verovatno traže zbog nekog duga ili nečega i u momentu popi*dim najstrašnije. Znači dokle ide taj bezobrazluk naših kompanija da po adresi traže komšije pa njih uznemiravaju jer ne mogu da nadju one koje traže. Katastrofa...razmišljam po tom pitanju da pišem Beogradskoj hronici da ispitaju stvar jer nije mi jasno dokle ide taj bezobrazluk u našoj zemlji.
Mislim, šta mene boli uvo što tebi neko duguje nešto. Ti primaš platu za to da pronadješ tog dužnika, a onda taj svoj posao prebacuješ na mene koji mogu samo loše da prodjem iz svega toga.

Pa ovo postaje ozbiljiji problem nego što sam mislio. Ponovo zove ista žena, ali ovog puta se javlja moja supruga i ova joj ladno i bez blama kaže ja sam zvala ranije, ali Vaš suprug nije bio raspoložen da prenese poruku....

Zamislite taj bezobrazluk...sutra idem u Telekom da podnesem prijavu...

Ja volim te što prodaju, jer im kažem nema problema naručio bih 100 komada i kažemd a sačekaju minut na vezi... mukice čekao jedan tip čitavih 40 minuta i na kraju prekinuo :D

Takođe sve češće dobijam pozive za kojekakve promocije, jorgane, dušeke, čak i za osiguranje i ostalo... Uglavnom prekidam ili se malo šegačim sa njima kada imam vremena. Ovako bi trebalo postupiti: :D

Poslednja izmena:
@Bishop

Javi kako si prosao. Imao sam slicnih problema...

Rekoše mi da mogu da tražim da mi izbace proj iz imenika :wall: Poludim, ali izbrojim do 10.
Reko pa šta ako me traži neko kome zaista trebam...tad mi predlože da aktiviram lovca i da kad me zovu pritisnem odredjeno dugme, pa će oni upozoriti pozivaoca da ga upozore jer to podpada po uznemiravanje.

@bishop zašto ne platiš oko 70din za identifikaciju na fiksnoj liniji pa onda ti njima dosađuj!

Prvo identifikaciju ne mogu da uzmem jer sam na staroj centrali...
A kao drugo ja stvarno nisam toliko zaludan da bih ja njima dosadjivao, niti imam novca za bacanje...

Stvarno ljudi šta vam je...imate sve neke predloge ko da sam na Benchu :D Ajde ako neko ima stvarno rešenje za ove probleme, neka kaže koje je. Ne shvatajte sve ovo neozbiljno jer od mali stvari počinju da nam narušavaju privatnost i to malo slobodnog vremena koje imamo. Još malo pa će doneti zakon da mogu da ti udju u WC dok *****š i da umesto novina za čitanje moraš njih da slušaš kako ti prezentuju nešto :D

Meni pada na pamet da aktiviras lovca u telekomu pa kada te ovi budu zvali ti zveknes 5-cu, zapises vreme i datum pa na kraju meseca samo potvrdis da te je taj broj uznemiravao :)

Vrh Dno