Šta je novo?

770-C45 i 140W procesori

Psycho1993

Cenjen
Učlanjen(a)
30.11.2010
Poena
170
Koliko vidim, moja ploca ne podrzava 140W procesore. Sta bi se desilo ako bi na nju stavio Phenom II X4 965 koji ima TDP od 140W? Da li bi nesto crklo, ili se mozda samo ne bi upalio racunar, ili sta...? Pomozite mi, molim vas, cini mi se da sam se presao, narucio sam procesor koji ima TDP od 140W, a vidim da ga ploca ne podrzava...

Da li si siguran da si narucio bas taj nesrecni 965 tdp140w?taj primerak je bio dosta kratko na trzistu i uglavnom su kod nas dolazile C3 revizije sa TDPom od 125w...daj nam tacnu oznaku procesora

Pazi, uzeo sam polovan procesor, star mesec dana, tako da ne mogu nista da tvrdim. Sutra kad stigne znacu sta je i kako je. Sta moze da se desi ako stavim 140W procesor u plocu koja podrzava 125W CPU-ove?

Dupli post, molim moderatore da obrisu.

radice ti, al ce naponska da se greje pri full-loadu..
na def nemas bige, al ja ne bi klokao na toj ploci

Pa posto ti ploca podrzava samo 125w tdp procesore,najverovatnije je da cpu sa 140w tdp-om nece raditi na njoj...cisto sumnjam da bi ploca dozvolila da se upali sa procesorom koji ne podrzava.
Bas mi bzvz deluje da npr ploca radi sa c3 revizijom 965 a da nece da radi sa potpuno istim procesorom koji je starija c2 revizija?
Mozda neko ko je vec imao iskustva sa am2+ plocama pa je na njih kacio am3 procesore sa vecim TDP-om moze da ti odgovori?!

Poslednja izmena:
U svakom slucaju nadaj se da je procesor c3 revizija(koliko se secam oznaka na procesoru mora da se zavrsava sa slovom "M").U najboljem slucaju nece raditi,u najgorem moze da crkne ploca,u slucaju da naponska jedinica ne izdrzi(to jejedino logicno?)

Znaci, najpametnije je da ne stavljam procesor u socket? Kontaktirao sam MSI tehnicku podrsku, kazu da ploca ne podrzava taj procesor, sto sam i ja znao, po CPU support listi na njihovom sajtu :) E sad, sigurno ne bih klokovao, nisam lud, ali ne znam sta sad da radim...

Mislim da je "worst case scenario" da ti ploca ne prepozna cpu,cak i da znas pouzdano da ce ploca da rikne ako na njoj bude radio cpu od 140w TDP,ti moras prvo da ostvaris taj TDP sto znaci pustanje prima i linxa u isto vreme i ko zna kakve egzibicije jos da bi dobio toliki TDP.

bez brige radice bez problema...ja sam imao b55 na istoj naponskoj koji premasuje 125w i radio je na 3,6... kasnije sam je ubio kad sam stavio proc na 1,5v. znaci default klok ti drzi 100% ali ako planiras vise od toga ...racunaj da ces morati da je menjas

Necu klokovati, nema sanse :) Dakle, da stavim CPU i ne brinem? :) Necu pustati ni LinX ni Prime, posto nemam potrebu za tim. Samo igrice, i to ne cesto... :)

Ko sto rekoh moje misljenje je da ce to raditi..
od uslovom da ne klokujes, i ne drljas neku sintetiku :)

Nista onda, pokusacu, pa sta bude :) Ako crkne, imacu svoj stari procesor, posaljem, imam garanciju, kazem da je nesto crklo dok je X4 840 bio u ploci i bas me briga :)

Nadaj se samo da niko iz njihovog servisa ne čita ove teme. :)

Šalu na stranu, 99% da će raditi bez ikakvih problema i na deff-u, procesori često troše mnogo manje od TDP-a, jer je to apsolutni maksimum koji isti može da povuče.

Ako ti je C2 revizija 965-tice, trosi 140w. C3 trosi 125w. Stavi slobodno u undervoltuj procesor, tj manuelno mu smanjuj voltazu dok ne dostignes najmanju stabilnu vrednost. Za svakih 0.05v nize vrti 25 krugova linxa da proveris stabilnost.

Zar nije opasno da vrti Linx na toj maticnoj ploci sa tim procesorom?

Nije ako undervoltuje. Uostalom, po toj logici je opasno i koristiti ga na toj ploci, a linxovanje traje sat-dva. Vidi u CPU-Z koja ti je revizija procvesora

Nije ako undervoltuje. Uostalom, po toj logici je opasno i koristiti ga na toj ploci, a linxovanje traje sat-dva. Vidi u CPU-Z koja ti je revizija procvesora

nije opasno jer pri normalnoj upotrebi pocesor nee ide blizu tdp-a..
a sa linxovanjem da.
sve je vec ispisano gore u temi

Definitivno promeni plocu ili procesor.

Ako ne mozes odmah, sacekaj, kupi novo, ne ugradjuj.

Ako bas, bas moras da ga ubacis u navedenu plocu moze se desiti da procesor radi, ali su moguce sledece stvari, naravno pod opterecenjem koje predstavljaju Burn-in programi ili procesorski zahtevne igre:
- pregorevanje VRM (MSI nema zastitu za VRM), u najgorem slucaju i procesora,
- restartovanje graficke i/ili racunara pri opterecenju ako je ukljucen AMD Cool & Quiet, sto posle nekog vremena moze opet dovesti do pregorevanja VRM,
- restartovanje racunara i u normalnom radu ako je iskljucen AMD Cool & Quiet (malo verovatno, ali moguce), sto opet moze posle nekog vremena dovesti do pregorevanja VRM.

Jedino funkcionalno resenje, ali krajnje improvizovano i obavezno ga smatrati kao privremeno i nuzno jeste smanjivanje potrosnje procesora. Kako?

- snizavanjem radne ucestanosti procesora - downclocking (npr. na 3000 MHz),
- snizavanjem napona procesora na najnizi deklarisani fabricki napon ili na najnizi "bezbedan" napon koji ploca u BIOS-u dopusta,
- zakljucavanjem jednog ili dva jezgra procesora ili
- sve gore navedeno odjednom.

Ovim merama moze se postici da procesor ni pod opterecenjem nece dostizati deklarisani TDP. Losa strana je sto je ovakvim merama obesmisljena nabavka novog procesora, zbog posledicnog snizavanja perfomansi. Dobro je sto ce procesor biti znatno hladniji i trositi manje struje.

Ponavljam, ove mere obavezno smatrati privremenim i improvizovanim.

Poslednja izmena:
Ploča neće startovati taj procesor , znači kad ubaciš procesor koji nije među podržanim nema dizanja sistema . Razlog je upravo zbog zaštite ploče od korištenja procesora sa višim tdp-om .

Upravo obrnuto , na listi nema 965 c2 140W i kad ga ubaci na ploču ploča jednostavno neće startovati .

Ja imam x3 720, otključan u x4, njegov tdp bi trebalo da je 140w, ploča ga regularno startuje. E sad što radi na 1.18V, sigurno ne troši ni blizu 140w.

Komšija šta si uradio na kraju?

MSI ploca ne pravi razliku izmedju TDP, tj. proizvodjacke verzije procesora, provereno. I nema zastitu VRM. Razliku izmedju revizija nisam proveravao.

Sva elektronika radi na beli dim.
Kada beli dim napusti elektroniku, ona vise ne radi! :)

@daxyco:
Sa tako oborenim naponom moja kroki racunica kaze da ti otkljucan procesor trosi do 95 W. Provericu.

Poslednja izmena:
mozes slobodno na toj ploci da koristis taj cpu...meni je god dana radio(radi i sada kod drugara) takav cpu na 3.6ghz na toj ploci bez ikakvih problema...ne budes li ga klokovao nema razloga za brigu

Vrh Dno