Šta je novo?

Linux

Učlanjen(a)
31.10.2009
Poena
350
Ovako, ukratko treba mi neka Linux distribucija da bih pokrenuo GNS3 simulator.

E sad, sinoc sam instalirao na starom usb disku Mint i sve je bilo ok dok mi nije ponudio update grafickih drajvera koji sam prihvatio i poslo je sve .... tamo gdje ne treba :)

Elem, s obizrom da je ovo bio neki stari stari disk nisam bio zadovoljan kako sve radi pa sad hocu na jedan od internih diskova da instaliram. Da li smijem da prihvatim i prepustim Linuxu particionisanje bez bojazni po podatke ili moram sad da jurim neki program da napravim particijiu prvo pa tek onda instalacija?

Da li je Mint najbolje resenje za mene kao totalnog pocetnika koji ce koristiti na Linuxu taj jedan jedini program?

EDIT:
Boot-usb sam radio prema nekom uputstvu sa bencha koje sam nasao :)
Masina je iz potpisa i mislio sam da iskoristim Samsung za ove vratolomije...

Poslednja izmena:
Ako ti treba samo GNS, virtuelna mašina ti je ok rešenje.
Čisto da se ne cimaš.

Čini mi se da je GNS WorkBench prava stvar za tebe:

http://www.gns3.net/appliances

GNS3 WorkBench is a VMware image of Ubuntu with GNS3 and VPCS installed and a collection of exercises/labs. Just add VMware (should work with VirtualBox too) and your own Cisco IOS for an instant GNS3 WorkBench environment. This appliance is ideal for beginners wanting to discover GNS3 and its possibilities. Please visit Rednectar's blog to learn how to use GNS3 WorkBench.

Samo GNS3 mi treba....

@nickname
Poodavno nisam radio sa virtuelnim masinama tako da ovu opciju nisam ni uzeo u obzir u pocetku.
Skinucu imidz pa cu da probam.

Probao workbench medjutim zbog verzije WMWare-a ne prihvata disk...Probao stariju verziju WMWare-a opet ne prihvata disk :)

E sad, da se ne bih cimao oko toga, instalirao sam WMWare 5 (valjda :p) i instaliracu Linux na njemu sa CD-a i tu mi treba pomoc....

Stigao sam dovde:

linux.jpg

Kako dalje?

Probaj sa VirtualBox, ako ti VMWare ne učitava disk.
To dokle si stigao je problem.
Treba da sam stigne i dalje.

Odradio sam boot sa cd-a, prihvatio je sve medjutim stane na istom mjestu.

Ne bude mi tesko, odradim particionisanje diska, boot sa cd-a, prodje kompletna instalacija :0

To jeste resenje ali bih ipak probao sa virtuelnom masinom.

Probao Virtual Box i sve proslo bez greske :)

Zanima me jos jedna stvar...drajveri za grafiku.

Jednom sam u okviru update-a i Mint-u dobio da instaliram i catalys drajvere i sve je poslo u mp3. Dobio sam neke dzigibu znakove, nepotpune natpise za rijeci tipa Settings, Display,Restart ... bijele, roze,zelen i plave linije po ekranu i sve u svemu ne bih to ponovo da se prolazim.

Moje pitanje:

Koje drajvere da instaliram?

Znaš kako kažu:"Narani prasiće i ne diraj dugmiće".
Obzirom da je linux pod VM ne menjaj ništa.
To što imaš će ti raditi posao.
Na realnoj mašini catalyst zna da pravi probleme.
Nije problem do tebe.
U poslednje vreme i nvidia driveri ponegde baguju.
Iskreno, iako sam linuxaš, linux zajednica se raspada po svim šavovima.
Kapiram da će neki da ospu paljbu po meni, ali u poslednje vreme ne vidim ni jedan distro na kome sve radi valjano.
U svakom slučaju, imaš rešenje problema i drži ga se. :)

Poslednja izmena:
"Ja naranio oni opet prave svinjac :p"

Elem, izgleda da nije problem u drajverima za grafiku....Iz cista mira je i Mint posasavio i poceo da brljavi.

Pukne meni fino film od svega toga linuxarenja sa Mintom Kintom i sl i odem fino na ubuntu.com :)

Skinem sve sta treba, instaliram i da kucnem u drvo evo vec 3 sata sumiram utiske i igram se :) GNS sam isntalirao i radi ok...

Generalno nemam zamjerki, malo skrol u mozilli zafrkava al dobro...kontam da citava ova vratolomija zavisi od RAM-a a moj RAM je odaaavno zreo za promjenu :)

Anyway, treba mi jos jedan odgovor....

Hocu da na neki nacin dodam jedan od diskova na Ubuntuov desktop.... Kako?
Recimo imam folder sa preko 1.5 GB materijala i iOS fajlova za GNS3 i hocu da imam tome pristup lako a da ti fajlovi ne mrdaju nigdje....

U podešavanjima Virtuelne mašine imaš Shared folders pa dodaj folder sa svoje fizičke mašine koji hoćeš da bude vidljiv unutar virtuelne mašine.

Ne znam zasto instaliras virtuelnu masinu samo zbog GNS3 obzirom da radi i na windowsu, i na linuxu, i na OSX?

Sva je prilika da ce to da radi katastrofalno sporo, obzirom da GNS3 pravi svoje virtuelne masine odakle pokrece rutere/switcheve/hostove, odnosno imaces virtuelizaciju u virtuelizaciji.

U podešavanjima Virtuelne mašine imaš Shared folders pa dodaj folder sa svoje fizičke mašine koji hoćeš da bude vidljiv unutar virtuelne mašine.

To sam uradio na pocetku ali ih nemam na Linuxu...Stavio sam auto-mount takodje...

Ne znam zasto instaliras virtuelnu masinu samo zbog GNS3 obzirom da radi i na windowsu, i na linuxu, i na OSX?

Sva je prilika da ce to da radi katastrofalno sporo, obzirom da GNS3 pravi svoje virtuelne masine odakle pokrece rutere/switcheve/hostove, odnosno imaces virtuelizaciju u virtuelizaciji.

Na windowsu radi katastrofalno kad se uposli par rutera i napravi iole ozbiljnija mreza... Konzola se pali posle 6-7 sekundi nakon klika, komande otkucam maltene sve na tastaturi i tek posle 10-ak sekundi budu prikazane kao i njihov rezultat. Sve u svemu, skoro nemoguce raditi sat-dva a da ne izgubim zivce...

Znam ja to sve, ali na linuxu makar ovo gore sto sam rekao radi bez po muke...nije sampion brzine ali je svejedno bolje znatno nego na win-u. Udobniji je rad sa "opremom"

Mislim da apsolutno neces da budes zadovoljan rezultatom.... samo linux je kroz HVM virtuelnu masinu krajnje spor, pa jos kad se na to to doda jos jedna virtuelizacija?

Cini mi se da ti ne gine dual-boot ako vec nisi zadovoljan performansama gns-a u windowsu.

Za vikend me ceka dosta posla pa cu da vidim kako ce se ponasati. Ovo gore sam naveo kao prvi utisak.

Mozda si u pravu....

*Da li bih u tom slucaju smio da ubuntu smjestim pored wina na ssd i da li u tom slucaju, opet mogu da mu dodijelim odredjen dio diska? Ima ona opcija install alongside ili tako nesto ali ne znam sta nudi korak nakon toga :)

Install alongside ti treba.
Korak nakon toga će ti ponuditi kako da izdeliš particije, kako mi se čini.

Samo shrinkuj neku particiju i napravi slobodan prostor na hardu. Ubuntu ce ti sam u instalaciji ponuditi da se tu smesti.

^Nisam jos odlucio za taj korak za sad je VirtualBox ok.

Elem, sto se tice share-inga, instalirao sam samba-u i jos neke stvari koje mi je google rekao :D i dosao sam do prompt-a za user i pass u okviru Network/Windows Network. Medjutim ne prihvata mi password. Taj password je isti za log on wina i ubuntu-a...
Zasto ne mogu da se logujem? Stalno mi izbacuje novi prozor kao da pass nije dobar?!

*Davno sam imao istu takvu situaciju izmedju Snow Leopard-a i Win-a kada SL nije htio iz ko zna kog razloga da prihvati sifru za share i u neko doba je odlucio da je prihvati i od tada mi je share radio. Sta je fora kod Linuxa?

Samba user nije sistemski user.
Moraš dodati usera na sambu.
smbpasswd -a username

Nazad
Vrh Dno