Šta je novo?

SSD Mushkin Callisto 60GB (SF-1222)

Jasno, pretpostavio sam da ce tako trebati da se radi...
Hvala

p.s. A da nije neko primetio da nesto radi bolje? Da nije "proradio trim" u punoj snazi?! :d

Poslednja izmena:
Ja sam primetio sledeće: MISLIM DA JE SSD MRTAV!
Pre par sati PC se samo zamrzao, restartovao sam i dobio NO BOOT DISC, pogledao BIOS, proverio SATA i power kablove, zamenio ih, probao drugi SATA port na ploči, igrao se malo po biosu, probao da butujem u IDE modu, vratio na AHCI ništa nije pomoglo. Ili dobijem NO BOOT DISC ili vidi SSD i stigne do windwos logina gde se ukucava password i tu zakuca, tj. mogu da pomeram miša ali klikovi ne rade kao ni kucanje. Sad ću da odnesem SSD kod drugara da probam dal će kod njega da bootuje da načisto isključim mogućnost da me zeza ploča.
Baš me neće ove godine, prvo mi crkao Corsair HX750 u 8 mesecu garancije od 7 godina, a sad verovatno i SSD... :(

Pre par sati PC se samo zamrzao, restartovao sam i dobio NO BOOT DISC, pogledao BIOS, proverio SATA i power kablove, zamenio ih, probao drugi SATA port na ploči, igrao se malo po biosu, probao da butujem u IDE modu, vratio na AHCI ništa nije pomoglo. Ili dobijem NO BOOT DISC ili vidi SSD i stigne do windwos logina gde se ukucava password i tu zakuca, tj. mogu da pomeram miša ali klikovi ne rade kao ni kucanje. Sad ću da odnesem SSD kod drugara da probam dal će kod njega da bootuje da načisto isključim mogućnost da me zeza ploča.
Baš me neće ove godine, prvo mi crkao Corsair HX750 u 8 mesecu garancije od 7 godina, a sad verovatno i SSD... :(

Posle fleshovanja ili onako u radu, pri paljenju kompa... samo nije hteo da krene?
Ako je pri flesovanju, ne secam se vise sta je al ima neka fora ugasis 10-30min sacekas pa pokrenes pa pustis da nesto "odradi" ... pisalo je na nekoj od tema mozda bas ova za ovo dete musko nase...

Ma flešovao sam prošle nedelje radilo je sve do danas. Uspeo sam sa secure erase da spasim SSD al mora nova instalacija OS-a i svega ostalog...

Vidi, to se i meni desilo dan-dva nakon poslednjeg flesovanja.

Ipak, ja to nisam direktno povezao sa FW apgrejdom, jer sam prilikom excesa bio u procesu reinstalacije win-a. Elem, tek sto obavih reinstalaciju, nakon jednog uobicajenog restarta, javise mi se simptomi koje si i ti pomenuo ("NO BOOT DISC ili vidi SSD i stigne do windwos logina gde se ukucava password i tu zakuca, tj. mogu da pomeram miša ali klikovi ne rade kao ni kucanje."). Napomenucu da se disk (verovatno i kod tebe) u toku otklanjanja problema uvek uredno video u BIOS-u.

Nakon vracanja BIOS-a na default vrednosti, zatim ponovnog podesavanja (ahci itd.), te secure erase operacije i ponovne instalacije win-a sve radi kao pre.

Napomenucu i ovo, bez namere da problem pripisem ssd-u > sasvim sam siguran da mi je i nedelju-dve pre FW apgrejda jednom ili dvaput u tom periodu prilikom buta win stizao do logina gde se ukucava password i tada zakucavao, tj. mogao sam da pomeram miša, ali klikovi nisu radili, kao ni kucanje. Restart je tada resavao stvar.

Opet imam isti problem samo par dana pošto sam rešio problem prvi put. Pošto mi ne pada na pamet da radim secure erase i reinstall sistema svakih 10-dana sutra šaljem SSD na reklamaciju. :(

Ljudi, jedno pitanje, mogu li da podelim ovaj SSD na 2 particije, ono tipa 20GB (za Windows XP SP3 32bit) i 35GB (za Windows 7 64bit) i da to radi kako je Bog rekao, da ne bude nekih problema... pitam pre svega jer Win7 radi TRIM, a WinXP ne, pa rekoh da ne pobrljavi SSD pa da mi riknu obe particije... Srecom Win XP ne bih morao da instaliram jer ima backup od nekih 8GB preko Acronis-a, dok bi za Win 7 pala sveza instalacija... Jel neko pokusavao slicno pa da kaze iskustva?

Ljudi, jedno pitanje, mogu li da podelim ovaj SSD na 2 particije, ono tipa 20GB (za Windows XP SP3 32bit) i 35GB (za Windows 7 64bit) i da to radi kako je Bog rekao, da ne bude nekih problema... pitam pre svega jer Win7 radi TRIM, a WinXP ne, pa rekoh da ne pobrljavi SSD pa da mi riknu obe particije... Srecom Win XP ne bih morao da instaliram jer ima backup od nekih 8GB preko Acronis-a, dok bi za Win 7 pala sveza instalacija... Jel neko pokusavao slicno pa da kaze iskustva?

Neces imati dovoljno prostora jer w7/64 raste i raste i zauzima za razne procese u rezervi dosta i na kraju ces ostati bez prostora ako ga izdelis na 2 particije...
Stigao sam do 50gb zauzeca od raspolozivih ~55gb
To je moje iskustvo samo u vezi w7/64 i bas tog ssd-a i glavni razlog ( da ne kazem i jedini) sto sam uzeo veci ssd.
E sad sto je ovaj m4 128gb jos bolji i brzi od Mushkina Callisto deluxe 60gb to je samo jos jedan veliki plus...
Stavi ti njemu w7 na taj ssd i uzivaj, a ako bas moras zbog necega imati i xp onda ga stavi na neki drugi hdd.

Preambiciozno je to što hoćeš. Malo je tih 60GB i za Win 7, a kamuli da ih još deliš sa drugim sistemom. Stavi XP na drugi disk ili u virtuelnu mašinu ako ti ne treba za igrice. Što se tiče teorije naravo da možeš i da se neće ništa loše desiti.

P.S. Preteče me i uze mi reč iz usta.

Poslednja izmena:
Preambiciozno je to što hoćeš. Malo je tih 60GB i za Win 7, a kamuli da ih još deliš sa drugim sistemom. Stavi XP na drugi disk ili u virtuelnu mašinu ako ti ne treba za igrice. Što se tiče teorije naravo da možeš i da se neće ništa loše desiti.

P.S. Preteče me i uze mi reč iz usta.

OK, ne koristim ja Win7 cesto, vec vrlo retko... Za moje potrebe ima puno bagova. Inace mi je na particiji od 50GB na WD HDD-u... ukljucio sam Win7 samo zbog Battlefield 3-jke, posto ne moze na XP-u da radi, pa me mrzi da switchujem SSD i HDD u BIOS-u u smislu redosleda da bih ucitao Win7... Po defaultu je SSD prvi disk... Nista, menjacu ih dok ne kompletiram Battlefield:)... Hvala na savetu. Poz! :wave:

Meni Win7 Home Premium x64 + dosta programa+ 1-2 igre zauzima 25GB, znaci free mi je 30GB. Ne znam sta vi radite sa prostorom. :p

A tek meni nije jasno sta zauzima toliko win 7 , kada sam imao win 7 ultimate x64 narodnu verziju manje mi je zauzimao od legalne win 7 -ice professional :(
Plus sto sam na ultimate imao vise programa instalirano nego na win 7 pro

Meni je sada vec stigao na 55gb isti taj sa callista, kloniran na m4...
Ajd jedan od vas dvojice da skokne do mene i da mi pocisti i smalnji w7, al da ne iskljucujem kojesta kako bi smanjio resurse koje rezervise i trosi (mnogo da ne iskljucujemo)...

Poslednja izmena:
Prvo, sta ce vam Ultimate pa i Pro verzija? Ja doduse jesam iz HP izbacio preko RT7Lite stvari koje mi ne trebaji ali je to bilo sitno, par stotina MB.
Trenutno mi je Win folder 17.5GB, Program Files (x86) 10GB, Program Files 1.45GB.
Inace Win je star godinu dana.

Cek bre pa koju ti onda verziju furas?
Ja cepam Pro verziju jer sam dobio legalnu na poklon :D

E pa tu se vec mnogo razlikujemo po GB -ima :p
NEgo ima li kakve razlike u performansama za igre sto se tice tih win7-ica

Vredi li da uzmem SSD SATA2 120GB Mushkin Callisto DELUXE, hoce li da se oseti dosta u svakodnevnom radu na mom kompu?

Hoće, SSD uvek donosi osmeh na lice korisnika. Čak i na ION platformi većina stvari radi k'o podmazana.

Mnogo ce se osetiti u odnosu na hdd, ja bih ipak uzeo neki ssd sa SF2281 kontrolerom (sada kad su im resili problem sa bsod-om), ipak su brzi sf2281 nego sf1200, TRIM radi na sf2281 (puno bolje nego na sf1200) iako je usporen (mnogo sporiji nego kod m4 ili c300), dodaj jos 15-20-30€ i kupi MUSHKIN Chronos 120GB SSD SATA600 MKNSSDCR120GB , obavezno kupi ssd od 120GB, mozes eventualno za istu cenu kao sto je Calisto deluxe od 120GB da kupis PATRIOT Pyro 120GB SSD SATA600 PP120GS25SSDR koji jeste ssd sa sf2281...
Razmisli jos jednom.

Ovako Calisto je 16.500, Patriot PYRO 19.199 a Mushkin Chronos 20.699 to je u opticaju zato sto to mogu da uzmem na 12 rata bez kamate pa takoreci ne bih ni osetio kupovinu, mislim da moja ploca ne podrzava SATA600, oce li da radi to kako treba kod mene?

Ovako Calisto je 16.500, Patriot PYRO 19.199 a Mushkin Chronos 20.699 to je u opticaju zato sto to mogu da uzmem na 12 rata bez kamate pa takoreci ne bih ni osetio kupovinu, mislim da moja ploca ne podrzava SATA600, oce li da radi to kako treba kod mene?

Pogledaj u emmi.rs, jeftiniji su svi mushkin-ovi SSD-ovi, a i oni su zvanicni partneri Mushkin-a. Mozes staviti SATA600 SSD, samo ce raditi sporije, tj. kao SATA300... nije ni to losa investicija za ubuduce, ako budes sklapao nov komp kasnije, dosta ce ti znaciti SATA600 SSD.

Po meni ili Pyro ili Chronos. Srecna kupovina.

Ljudi 12 rata je 12 puta sladje iako je malo skuplje, uzmi ssd od 120GB i neces pogresiti ako uzmes Chronos, jer tih 1,5k rsd na 12 rata te dodje 125rsd mesecno vise a dinar i evro propadaju dogodine (Britanska prognoza...) pa ti dodje svejedno...
Nema veze sto nemas plocu koja podrzava sata6GB , imaces je dogodine ili za nekad u buducnosti pa ce ti taj ssd koji je sata6GB biti od koristi... Za sada ce ti raditi na naekim nizim brzinama ali i takav ce biti brzi od onog "starijeg" ssd-a sa sf1200 kontrolerom (Calisto deluxe).
Jos jedan vazniji razlog je da ssd sa SF2281 kontrolerom ima bolji TRIM, za razliku od onih sf1200 koji sav upis svedu na oko 60 kad se koriste neko, ne tako dugo, vreme...
Kupuj, jedan od 120GB, uzimaj sa garancijom sto duzom (3g milsim da su svi sem Intela) i samo pisi cekove uz srecan izraz na licu i zadovoljstvom u dusi.

Poslednja izmena:
Pasce Chronos definitivno samo da vidim dal ce na rate ili kes ako je velika razlika mada lepo rece P307 12 rata 12 puta sladje :)

Pazi sta si rek'o kursula!
Vodi racuna da da ne zabrljas stogod (kupis nesto bez'ze) i ne prodjes ko svabe na Drini...

Aaa da, tako su reklamirali i Pyro za 15.500, ja reko evo dolazim da uzmem: aaaa pa znate, nemamo na stanju al moze mozda da se naruci... I onda otisao i lepo pazario Hypera... Daj lepo tih 21k na 12 ratica za Chronosa i uzivaj :)

Vrh Dno