Šta je novo?

Nejasnoce u vezi tableta, naravno...

@owim:

Slazem se sa Igoritzom u sustini onoga sto ti je rekao, zahtevi su ti preveliki i nemoguci, a ni tableti koje pominjes nisu bas kategorisani naj. I ja sam bio u nedoumici, pa sam se odlucio za Samsung Galaxy Tab 7", ali sada nisam siguran koliko je pametna kupovina, dok dodjes, cena i potraznja bi mogli da mu padnu. Ne znam za koju lovu bi mogao da ga preprodas.

Za ekran je potpuna istina. Meni je 10" netbook ekran premali, i 12" na mom laptopu mi je malo sitno i tesno. Medjutim, 7" na tabletu mi je sasvim ok. Odlicno radi posao za koji je namenjen.

Sto se procesora tice, opet, dolazimo na ono sto ti hoces. Ili lepo skupi vise love i uzmi transformera, ili, u najgorem slucaju, gledaj Galaxy Tab/Dell Streak 7. Dell ima suvise mana zbog kojih ja ne bih mogao da ga preporucim (uzasna baterija, los ekran, ima toga jos), ali jeste najavljen Honeycomb update. Baci pogled i na Acer Iconia A100, on bi mogao da bude nesto najblize tvojoj prici.

Sto se telefoniranja tice, neces se preterano usreciti. Galaxy Tab moze da se koristi na ovaj nacin (preko slusalica), ali za telefoniranje ipak koristi telefon.

@Igoritza: Gde se pojavio A15? Nisam nigde video da je neko izbacio uredjaj.

@endre76: Moj favorit je 7", ali je ovo suvise individualno. Ja smatram da je ta dijagonala dovoljna, a uredjaji su neuporedivo kompaktniji, ali ces to ipak morati sam da odlucis. Sto se spreadsheetova tice, ovo je i dalje tablet. Za iole ozbiljniji/udobniji rad, treba ti laptop. Za samo baciti pogled na poneku tabelu u hodu i nesto malo eventualno izmeniti, oba ce da ti rade posao. Naravno, 10" jeste udobnije, dokle god tablet ne drzis u ruci ili ne daj boze bukvalno radis u hodu. To sa 7" mozes (proverio sam :)), ali sa 10 svakako moras da zastanes :)

I jos jedna stvar, koji ugovor ti istice, internet ugovor ili za mobilni? Posto sam stekao utisak da govoris o ovom drugom, a na telefonski ugovor ne mozes da pazaris tablet.

Dzoni - moja greska. izasli su tableti sa tegra3 (A9), a A15 jos ne, sve najave su za 2012.

Al kako vec ranije rekoh - softveri za Android/iOS su daleko iza hardvera, i po mom mishljenju je A9 (Tegra2 kao primer) vise nego dovoljno jak procesor da obavlja sta ti padne napamet, na tabletu. chak i kad izadju A15 chipovi, ne vidim potrebu za kupovanjem istih, osim ako te po starom dobrom receptu proizvodjaci softvera ne ucene da kupis.

Ste vi ozbiljni da vam je parce plastike od 500 grama tesko drzati u rukama ?
10" je nezgodno za nosenje, za kola, za mali prostor i slicno- stvanro jeste
Ali da je 500-600 grama nekom tesko da drzi u ruci to mi stvarno cudno.. no mozda ima nekih ... Ja imam jedan od tezih 10" i nikakav nije rpoblem po 2-3 sata u rukama da ga drzim.sad lezim naslonim ga na stomak/grudi, kad sedim nekad na koleno ... Kad sam u polozaju da ne mogu da naslonim ni na sta... drzim ga u ruci pa nije 20kg .

Poslednja izmena:
Zahvaljujem se svima i povlačim sa ove teme. Ipak tablet (još uvek) nije za mene. Možda tražim dlaku u jajetu, možda mi ne treba. Hvala na dobrim idejama i savetima!

Moja osnovna aktivnost je pisanje. Tablet nije za pisanje. Vukao bih eksternu tastaturu. Ok, vučem je i sada, heh. Vucaranje latopa od 15" me smara i on mi je kao desktop PC. Netbuk 10" nosim svuda, ali ga u 90% slučajeva zakačim na eksterni monitor/TV i stavim bežičnu tastaturu i miša, tako da sam netbuk stoji zatvoren u uglu a njegova tastatura se sija kao nova i nekorišćena. Utoliko mi odgovaraju manji gabariti (dimenzije i težina). Opet, kad nemam eksterno napajanje, u tih 10% slučajeva, onda piljim u 10" ekran, koji moram da zumiram, pa se krivim kucajući -- ok, to je za 10% slučajeva.

Vrlo mi znači mogućnost da mogu da odvojim tastaturu od ekrana, jer položaj tela koji zahtevaju laptop računari nije prijatan i dugoročno vodi krivljenju tela i stalnom naprezanju.

Tu mi se dopao Asus Transformer (postojanje tastature koja je pomerljiva), kao i težina tablet uređaja od pola kilograma (u poređenju sa 1,3kg netbuka). Upravo takav tablet od 10" je kao netbuk od 10", isti prikaz web-a, može da se koristi za pisanje, plus, može da se uzme samo ekran (samo tablet) bez tasture i da se koristi nezavisno. S te strane, to zaista vidim kao plus.

Kao što se sa netbuka ne telefonira, to se ne čini ni sa tableta, bezveze mi je bio takav "zahtev". Usput, ja telefoniram preko bluetooth slušalice. Ako npr. Galaxy Tab ima bluetooth onda mi je svejedno da li zovem sa moba ili tableta.

Zapravo, moja želja za tabletom došla je iz potrebe da smanjim broj gedžeta: desktop PC, laptop PC, netbook PC, dumpphone, smartphone, tablet...

Razmišljam glasno, za mene je onda rešenje smartphone koji ima HDMI (SGS, recimo) koji bih zakačio na monitor (HDMI out) i bluetooth na koji bih zakačio tastaturu. I imam all-in-one, teško ni 200 grama: uređaj za pisanje, telefon, mini-tablet :). Ili grešim? Ili je to neverovatno budženje koje bi u stvarnosti bilo cimanje i neupotrebljivo? Igoritza kaže da je taj HDMI B.S. i da ne radi (kod tableta), a na SGS?

Pozdrav svima! :)

Ste vi ozbiljni da vam je parce plastike od 500 grama tesko drzati u rukama ?
10" je nezgodno za nosenje, za kola, za mali prostor i slicno- stvanro jeste
Ali da je 500-600 grama nekom tesko da drzi u ruci to mi stvarno cudno.. no mozda ima nekih ... Ja imam jedan od tezih 10" i nikakav nije rpoblem po 2-3 sata u rukama da ga drzim.sad lezim naslonim ga na stomak/grudi, kad sedim nekad na koleno ... Kad sam u polozaju da ne mogu da naslonim ni na sta... drzim ga u ruci pa nije 20kg .

Hehe, probaj to da izvedes u gradskom prevozu, naslonjen na sipku pored prozora :) Ili da ga tutnes u zadnji dzep od farmerki ili unutrasnji od jakne. Neizvodljivo sa 10". Zbog toga je meni prakticnija ova dimzenzija, ok, mozes 10" da prislonis i koristis tako, nema 20 kila, ali da ga nosis u ruci i koristis kao GPS malo teze. To je vise uredjaj za sedecu upotrebu, a i neophodno ti je nesto u cemu ces da ga nosis.

Znači ako si pešak i/ili koristiš gradski prevoz, obavezno 7" ;)
Iskreno, teško se vidim sa tabletom u stojećim, šetajućim i gužvajućim situacijama, koja god da je veličina ekrana :D

Znači ako si pešak i/ili koristiš gradski prevoz, obavezno 7" ;)
Iskreno, teško se vidim sa tabletom u stojećim, šetajućim i gužvajućim situacijama, koja god da je veličina ekrana :D

Istina, vise sam koristio mobilni ili nista u tim situacijama :) Ali mi pre svega znaci sto mogu da ga ponesem gde god mi dune. Tutnem ga u dzep i maltene zaboravim da je tu (da, jednom mi se desilo da sednem na njega). Samo zategnes kais :) I to jeste glavni razlog zasto ja volim 7", ultraprenosni su, a sam Android zaista sjajno radi na ovoj velicini ekrana.

Mada, moj SGT ima Gingerbread, a ne Honeycomb, sa ovim sam imao priliku da se igram samo u radnji (i naravno, za tih par minuta me nije odusevio). Kada shvatis moc Androida na telefonu sa ekranom od 3.2", 7" je superudobno. Kuci imam desktop sa 23" ekranom, a 10" tablet jednostavno ne bih teglio sa sobom toliko koliko mogu ovaj. A i moze lepo da ubije vreme u posti kada cekas u redu za placanje racuna :)

Opet, slabo čekam redove, ima ko to radi umesto mene :D
Sve stoji za veličinu i nosakanje sa sobom, ja ovaj od 10" nosim samo van grada.

Malopre procackah malo WayteQ xPad-70. Nisam ga dugo cackao, ali za to vreme sam stekao utisak da vredi tog novca. Pogotovu zbog hardware-a (Cortex-A9 i Mali-400) i funkcija.

Taj Cortex A9 radi na "samo" 800MHz i ima 1 jezgro, tako da realno nije nista brzi nego A8 na 1GHz, ali zato grafika, realno, ubija...

Pa malo li je sto je "isti" sa Cortex-A8 na 1GHz? Realno. :) A verovatno jos moze i da se clockne na 1GHz-1.2GHz.

Za ove pare? Fenomenalno :) Vise sam pomenuo zbog ljudi koji citaju, a ne razumeju se dovoljno, pa ce ocekivati performanse bolje od tegre.

Šta mislite o Nook Color e-book tabletu, kojeg pokreće Android i koji može da se Cyanogen-uje? Može u SAD da se kupi za svega $139. Pojavila se dvojka pa je cena prvog pala.

nookcolor620.jpg

Nemam pojma da li ima rezistivni ili kapaciivni ekran. Nema kameru, 3G SIM slot, mikrofon, GPS, kompas. Možda još ponešto.

Specs: https://nookdeveloper.barnesandnoble.com/product/nook-color-specs.html

Vec ima tema o njemu, procesljaj malo... inace, po meni odlican tablet za te novce. :)

Zar ga ne predstavljaju sutra?

Ja bih sacekao da vidim cenu za 2ku, naravno, morao bi malo da sacekas da ga rootuju i naprave rom za njega...

U svakom slucaju, zanimljiv model. Ima dobar ekran (veoma bitno), hardverski je u klasi sa jeftinijim tabletima. Za te pare i sa tim ekranom je zaista odlican, ako hoces da stavis cyanogenmod.

Šta mislite o Nook Color e-book tabletu, kojeg pokreće Android i koji može da se Cyanogen-uje? Može u SAD da se kupi za svega $139. Pojavila se dvojka pa je cena prvog pala.

nookcolor620.jpg

Nemam pojma da li ima rezistivni ili kapaciivni ekran. Nema kameru, 3G SIM slot, mikrofon, GPS, kompas. Možda još ponešto.

Specs: https://nookdeveloper.barnesandnoble.com/product/nook-color-specs.html
Прочешљај следећу тему: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?252357-B-amp-N-Nook-Color

Тако је огољен јер је замишљен првенствено као читач електронских књига са екраном у боји. Убацивањем "куваних" ROMова добија се сјајан уређај :)

Шта год да купиш "у Америкама" овде ћеш лако наћи купца ако ти се таблет баш не свиди, а с обзиром на цене код нас не само да нећеш ништа изгубити већ ћеш можда и зарадити ;)

Poslednja izmena:
Шта год да купиш "у Америкама" овде ћеш лако наћи купца ако ти се таблет баш не свиди, а с обзиром на цене код нас не само да нећеш ништа изгубити већ ћеш можда и зарадити ;)
Hvala. Hteo sam da ga kupim na poklon, od danas na B&N prodaju po toj ceni.

Što se tiče "zarade": u NYC-u sam letos kupio Intel netbook koji sada u SRB ne mogu da prodam ni po ceni po kojoj sam ga platio, sve sa rabatom, već za 70% cene (kupljen nov na Amazonu). Kupio sam novi netbuk pa mi stari više ne treba. Inače mi se mnogo sviđa Asus Transformer; da mi treba Android, kupio bih ga! Ovo će zvučati grozno: da radi na x86 platformi i da pokreće Win/Linux programe na koje sam navikao, a da ima autonomiju ARM platforme, to bi bilo sve što mi treba. No, kako si mi napisao ranije, neću čekati puno, jer Win8 će pokriti to tržište i biće x86 Transformera! :)

Ne zavaravaj se, niko nije rekao da ce izbaciti x86 transformer (Acer W500 je nesto na taj fazon), vec ce Win8 raditi na ARM arhitekturi. A kako ce raditi videcemo tek kad se pojavi. Da li ce izbor aplikacija biti zadovoljavajuci i da li ce raditi zadovoljavajuce brzo, to cemo videti tek sa betaverzijom.

Takodje, postoje x86 tableti, ali nemaju ovu autonomiju, niti ovu masu, vec su mnogo blizi netbooku u obe kategorije. Gore pomenuti Acer W500 na primer je nesto laksi od Windows netbooka bez doka, ali sa dokom je tezi.

Ako pogledas ovakve tablete, za sada si ogranicen na Win7. Kada se pojavi Win8, da bi izvukao maksimum iz njega, moraces da imas tablet sa rezolucijom 1366x768. Bez toga interfacene radi kako treba, ako uopste radi. Na prvoj novinarskoj beti moze da se pokrene, ali jednostavno ne radi na nizim rezolucijama. Videcemo kako ce biti na prvoj javnoj beti i finalnoj verziji. Tako da vecina Win tableta koji su danas dostupni otpadaju ako hoces Win8.

E, vidim da ste se raspisali, a ja kao pokretac teme se ucutao. To je zato sto sam dobio dovoljno informacija, i cekao priliku da se javim i da vam kazem da sam konacno kupio Archos 101 :) Cirka 165€ 22 meseca garancije, bez tragova koriscenja, u extra stanju.
Koliko sam imao prilike, tacnije vremena da ga cackam, radi sve sto mi treba, pa i mnogo vise. Samo da bacim market na njega, i to ce biti to :)
Ako neko ima nesto da kaze, neki savet u vezi ovog konkretnog tableta sto bi trebalo da znam, neka slobodno prica, tu sam ja pratim svaki dan... :)

Hvala vam svima na ucestvovanju u temi, i na nesebicnoj pomoci :)

Na Archos 101 (i ostale Archos Gen8 uređaje) market se stavlja jako lako, bukvalno se samo samo instalira jedan apk fajl
E ovime si mi ulepsao dan. Ako znas kako sta da ne lutam, tu je priv ako nije dozvoljeno ovde... :) Ako nije problem i ako hoces :p

Ne znam da li si čitao test na benchu koji sam pisao i da li si video ovaj klip. Ista priča, samo što ne radi santimetar ceo sa leve strane, znači nisam mogao da stiskam home u landscape režimu.
Naravno da jesam. Ali nisam verovao da ce to bas meni da se desi, ali eto :)

Poslednja izmena:
Skini Arctools, iz tog programa mozes da instaliras market. Takodje, imas archosfans forum na kom mozes da nadjes kojesta vezano bas za ovaj uredjaj.

Tako da vecina Win tableta koji su danas dostupni otpadaju ako hoces Win8.
Nigde se ne žurim. Jezikom argumenata pomogli ste mi da shatim da mi tablet oš uvek nije potreban. Neću kupiti nijedan od današnjih Win x86 tableta. I neću kupiti ništa teže od 600gr (samo za tablet), ne računajući tastaturu (ako je u Transformer fazonu). Sačekaću Win8 koji će raditi na ARM arhitekturi, videti kako rade Win aplikacije. Ako to bude išlo glatko i smooth, eto mene. Posebno što će tada moći da se napravi dual-boot i podigne Android ili Win8, zar ne?

- Zbog čega ću na Win8 tabletu morati da imam rezoluciju 1366x768? Toliko imam na 12" netbuku.
- Da li to znači da već sada Win8 (puštena developer verzija) može da radi na, recimo, Asus Transformeru (ARM)?

Jedino ne znam planira li Linux da proradi na ARM platformi? Izvinjavam se zbog možda krajnje trivijalih pitanja.

Linux odavno radi na Arm platformi. Samo zavisi sta ti treba.

Nisam rekao da ce morati, vec da ce morati da bi radio kako treba. Na developer verziji koju su izbacili, na snimcima, novi interface radi i na nizim rezolucijama, samo sto nista sa njega ne radi... Dok na 1366x768 sljaka ki zmaj. I da, to je prilicno standardna rezolucija i za 15" laptope.

Koliko ja znam, novinari jos nisu dobili na test ARM verziju Win8. I ako bude radio kako treba, opet, trazice 1366x768 za pun ugodjaj, a Transformer ima 1280x800. Tako da, tesko da ce raditi kako treba. Cudni zahtevi, ali tako je.

Cudni zahtevi, ali tako je.
To sam ja hteo da napišem ali si me pretekao. Kakav to OS radi superb na jednoj res, dok na ostalima baguje? :smoke:

Pod Win8 na tabletu mogao bih da pokrenem Word, kao i skoro sve druge Win aplikacije? Da li na ARM platformi postoje stvari kao "64-bit Win"? :) I kad može da se očekuje da će biti prikaz kako to radi, a za kad je najavljen izlazak Win8 zvanično (makar okvirno)? Kako se tebi/vama čini Win8? A Win8 za home (desktop) upotrebu? Laptop? Netbook? Ja tek što sam prešao na Win7 na pola računara, ostali i dalje na XP-u. ;)

Linux odavno radi na Arm platformi. Samo zavisi sta ti treba.
Linux Mint. Web, multimedija, muzika, filmovi, pisanje... Što? Šta može a šta ne? :S:

Pod Win8 na tabletu mogao bih da pokrenem Word, kao i skoro sve druge Win aplikacije? Da li na ARM platformi postoje stvari kao "64-bit Win"? :) I kad može da se očekuje da će biti prikaz kako to radi, a za kad je najavljen izlazak Win8 zvanično (makar okvirno)?
1. Na win 8 arm tabletu neces moci da pokrenes ni jednu windows aplikaciju koja nije kompajlirana za tablet. Mada ce verovatno m$ odma da izbaci i ofis za arm. Na win 8 desktopu ce da radi sve sto radi na windowsu.
2 Ne verujem da ce biti 64 verzija, barem u prvo vreme, iz prostog razloga sto je 64 zahtevniji dosta od 32.
3. Kada izlazi? M$ nikad nije bio poznat po tome sto se drzi rokova. Verovatno 2012.
4. Glavna novina na win 8 je market i ostale gluposti koje sluze da zarade vise para, prica se da ce ograniciti instaliranje aplikacija kakvo nam je danas poznato na windowsu ali ja sumnjam da ce to dugo ostati neprovaljeno. Takodje ce win 8 da ima dva moda rada, jedan slican win phone 7 i drugi kao danasnji desktop.

Koliko sam ja video moze da radi i u normalnom desktop modu, ali nema start vec na to dugme ukljucuje ovaj glupavi interfejs... Bar je tako da press primerku. Videcemo kako ce biti na finalnom.

Naravno da nece izaci 64bit verzija za ARM, ovi procesori su jos uvek svi 32bit. Pitanje je kada ce se pojaviti 64bit verzije, jedina prava prednost koju ja vidim je sto moze da vidi 4+ GB rama. Nisam jos primetio prenosti bilo gde drugde. A kada ce ARM imati potrebu za vise od 3GB RAM memorije je veliko pitanje.

Postoji Linux za ARM, ali se retko koristi za ozbiljne poslove. Ubuntu je radio odavno na ovoj platformi, odavno sam gledao kako radi na HTC HD2 (lose). Postoji program na Marketu koji povlaci i instalira Debian na telefon, ali nisam siguran kako bi to radilo, mislim da ga ne instalira u bukvalnom smislu, vise kao aplikaciju. Uspeli su da na Transformer instaliraju Ubuntu, ali cak i tada kazu da ne radi kao na desktopu.

Postoje verzije koje rade kako treba (realno, vecina GPS uredjaja ima ARM procesor i Linux), ali su to specijalizovane verzije. Postoje i verzije specijalno olaksane za ARM, koje ne koriste KDE ili Gnome, vec nesto lakse, ali nisam se mnogo interesovao ni petljao sa njima.

Nazad
Vrh Dno