Šta je novo?

Novi komp/konfiguracija (sugestije i preporuke)

wandermark

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2010
Poena
151
Posle duzeg vremena, konacno sam u mogucnosti da kupim nov komp (kuciste tj). Ponudjene su mi tri konfiguracije (sa posebnom preporukom na prvu konfiguraciju).

Tema konfiguracije (tj sta sam ja hteo od nje) je racunar koji ce moci da pusta savremene igre na optimalno (ili recommended) kao i da mogu da ga koristim za nove igre makar jos godinu-dve.

CPU AMD AD34000JGXBOX 2.7Ghz
MB GIGABYTE GA-A55M-S2V
DDR3 2x2GB KINGSTON HIPERX
CD DVD-RW LG GH-22SATA
TOWER BLUEBERRY BC-G52-520W
GV-R645OC-1GI
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN
===========
===========

CPU AMD ATHLON II X2 250
MB GIGABYTE GA-88GM-UD2H
DDR3 2x2GB KINGSTON HIPERX
SVGA GAINWARD GTS250 1GB DDR3
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN
CD DVD-RW LG GH-22SATA
TOWER BLUEBERRY BC-G52-520W (napajanje LC POWER 600W)

===========
===========

CPU AMD A6 3650 QUAD CORE 4X2.6GHZ
MB ASROC FM1 A75M-HVS
VGA PCI-E ATI HD6670 1GB DDR3 128BIT
DDR3 4GB EXELERAM 1333MHZ
DVD/RV LITE ON S-ATA BLACK
TOWER BLACK FRONT USB 500W
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN

========================

Posto je moje razumevanje u konfiguracije (a samim tim u nove tehnologije) veoma slabo, odlucio sam da postujem ovde pa ako neko ko ima vremena i zivaca a pogleda ove konfiguracije i da neke preporuke ili bolje ideje bio bih zahvalan.

Kao dodatno pitanje je da li bi trebalo da uzimam 8GB rama ili je 4GB sasvim dovoljno?

I treba da pise 800. Nije slucajno da je duplo manje. Dual channel

Sto se tice procesora tokom igara tmperatura se krece od 53-59c slicne vrednosti su i kada koristim prime95. Da li su to dobre temperature u full loadu?

Idle mi je izmedju je oko 35.

2en4ug2.jpg

Poslednja izmena:
da li je ovo dobro za datu memoriju koju sam dobio. Da li bi tu trebalo da pise 1600mhz ili je 800mhz ono sto treba da pise?

Dobro je, memorije su DoubleDataRate (DDR), tako da se te vrednosti množe x2. Za DDR3 1333 MHz recimo tu stoji 667.

Sto se tice procesora tokom igara tmperatura se krece od 53-59c slicne vrednosti su i kada koristim prime95. Da li su to dobre temperature u full loadu?

Idle mi je izmedju je oko 35.

Idle je ok, full load bi moglo možda malo manje, mada su to još uvek ok temperature. Ima li neki ventilator u kućištu (pozadi) koji izvlači topao vazduh? Još bolja varijanta je jedan napred koji ubacuje svež vazduh, a drugi nazad koji izvlači.

^

Nemam, ako zelim da kupim neki, koje bi mi preporucio i da li bi to opteretilo previse napajanje koje imam ( tj ovo http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-lc600h-12-600w/comp_comp_powersupply/204/539 )?

Takodje, trenuto mi je kuciste na stolu, stim sto planiram da ga stavim na pod. Predjasnje sam uvek drzao na stolu jer je bilo relativno tiho. Da li ce to nesto da smeta kucistu (mada po nekol logici posto je dole hladnije je pa ce i temperature biti nize)?

Poslednja izmena:
Kod nas je jako loš izbor ventilatora, onih koje bih preporučio nema na domaćem tržištu. Treba ti jedan 120mm da ubacuje vazduh (napred), i jedan 92mm koji izvlači (nazad). Ventilatori troše vrlo malo, tako da nisu nikakvo opterećenje za napajanje. Kućište može slobodno stajati na podu, nema veze.

Možda da naručiš u Gigatronu ova dva:

Cooler Master R4-S2S-12AK-GP 120 mm

Chieftec AF-0925S 92 mm

Poslednja izmena:
Jel mogu da se ubacim u diskusiju i da pitam sta mi preporucujete za gejming neku konfiguraciju ( konkretno me zanima igranje BF3 ) ..raspolazem sa 45.000 dinara , hvala unapred

Jel mogu da se ubacim u diskusiju i da pitam sta mi preporucujete za gejming neku konfiguraciju

Pogledaj poruku 6 u ovoj temi, taman je tu negde, s tim što će te izaći više nego što stoji tamo (42.992 dinara), zato što su harddiskovi jako poskupeli zadnjih dana. Otprilike izlaziš na 45.000.

Pa ti onda zameni samo ploču i procesor, procesor i3 2100, i neku jeftiniju ploču sa H61/H67 čipsetom, ostalo može ostati isto.

Mada ti je za tu cenu AMD Phenom II 955 bolji izbor, 4 fizička jezgra, 2100 ima dva.
U igrama nećeš ništa dobiti sa 2100, sa HD 6790 imaćeš isti fps sa Intel i AMD. A u programima i igrama koje koriste više od dva jezgra AMD će biti u prednosti. Uz to i otvoreni multiplikator, tako da možeš podići frekvenciju procesora, i izvući još performansi.

Ali ako više voliš Intel, uzmi onda i3 2100.

Poslednja izmena:
Jel si siguran da vec nemas taj prednji fan? Ako nije tu onda se stavlja tako sto skines prednji panel. Trebalo bi da moze samo da se otkaci, ali ti ipak bolje pogledaj da nemas neke srafcice.

prema nemackom sajtu mozes ovako ventove 1x 80/92 + 1x 80/120mm
mislim da to znaci 120mm napred i 92 nazad da su maks velicine.
nije toliko tesko premeriti. 12cm vent od srafa do srafa ima 10.5cm, a 8cm ima oko 7.

Jel si siguran da vec nemas taj prednji fan? Ako nije tu onda se stavlja tako sto skines prednji panel. Trebalo bi da moze samo da se otkaci, ali ti ipak bolje pogledaj da nemas neke srafcice.

prema nemackom sajtu mozes ovako ventove 1x 80/92 + 1x 80/120mm
mislim da to znaci 120mm napred i 92 nazad da su maks velicine.
nije toliko tesko premeriti. 12cm vent od srafa do srafa ima 10.5cm, a 8cm ima oko 7.

Sve sto sam nasao je jedna rupa ispod prednjeg panela, ali nisam nasao nikakve srafove za skidanje panela...

Onda se samo cupa. Najcesce skroz dole ima rupa za prste. Zavuces saku ispod kucista. Ako nema onda sa bilo koje ivice samo izvuces. Naravno ne puno jer ima zica i ne prejako da ne izlomis klinove.

Ovo je kako se najcesce radi. Na kraju sam odluci da li ces da poslusas i kako ces da uradis. Ja nisam kriv ako nesto slomis

1. Kako da postavim ventilator da mi ubacuje, a kako da izbacuje vazduh?

Na ventilatorima ima (ne na svima) strelica koja pokazuje smer strujanja vazduha, u smeru strelice struji vazduh. U tvom slučaju: prednji ventilator od 120mm - strelica pokazuje u kućište, ventilator pozadi 92mm - strelica pokazuje van kućišta.

2. Na ovom mom kucistu http://www.emmi.rs/kućišta-kuciste-600w-lc-power-pro-925b.11.html?productId=17882 ne vidim kako bi mogao da stavim prednji ventilator?

Kao što ti je subtractor napisao, verovatno mora da se skine prednja maska.

3. Da li pozadi na ovom kucistu idu siguno ovi od 92mm?

Da, bar tako piše na sajtu proizvođača, a vidi se i na slici koju si postavio, videćeš da tamo gde ide ventilator na uglovima stoje dve rupice, prva je za 80mm, druga za 92mm.

Razmisljao sam se samo da uzmem taj od 92mm da izbacuje topao vazduh.

I to je bolje nego ništa, tj. ventilator pozadi znači više od onog napred.

Primetio sam da na hladnjaku je ventilator prikacen na donji deo (http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00001807 kao na slici samo sto je na dole). Iznad njega je napajanje koje ima svoj ventilator. Nisam siguran u kome smeru duva (da li na dole ili na gore? mislim na cpu ventilator)

Da li bi znacilo nesto da mu stavljam dodatni ventilator na hladnjak ?

Po ovome sto vidim na specifikaciji svoje maticne (870A-G54(FX)) imam ukupno 3 konektora za ventilatore, jedan cpu i dva sistemska.

2c9d5b56f2.jpg

E sad ne znam da li se vidi ali sa stane (dole) mogao bih da stavim jedan od 120mm da duva ka unutra a da ovaj od 92mm pozadi duva ka napolje?

E sad ili da stvavljam dodatni ventilator na hladnjak i jedan pozadi. Ili da stvaim jedan sa strane i jedan pozadi.

Poslednja izmena:
Kod nas je jako loš izbor ventilatora, onih koje bih preporučio nema na domaćem tržištu. Treba ti jedan 120mm da ubacuje vazduh (napred), i jedan 92mm koji izvlači (nazad). Ventilatori troše vrlo malo, tako da nisu nikakvo opterećenje za napajanje. Kućište može slobodno stajati na podu, nema veze.

Možda da naručiš u Gigatronu ova dva:

Cooler Master R4-S2S-12AK-GP 120 mm

Chieftec AF-0925S 92 mm

Btw.

Da li su ova dva ventilatora sto si mi preporucio tiha?

I jedno glupo pitanje, da li uz njih dolaze srafovi? :)

(predpostavljam da je instalacija laka, samo ih zasrafim i utiknem u konektor i to je to)?

ventilator na cpu hladnjaku duva ka hladnjaku ako je sam. samo u slucaju da su 2 jedan duva ka a drugi od.
ako sam dobro shvatio tebi cpu vent duva na gore ka napajanju. mozda ne bi bilo lose ako bi mogao da ga okrenes da duva ka zadnjoj stanici kucista. znaci da vent od cpu coolera stoji normalno u odnosu na vent od napajanja (ovako). Tako bi uz dodavanje venta na zadnju stranicu, topao vazdug izlazio direktno iz kucsta umesto da ide u napajanje.
Trebalo bi da moze da se okrene na bilo koju stranu, ali vidi ti prvo u uputstvu.

Dodavanje jos jednog venta na cpu cooler nije lose, ali nece dati mnogo bolje rezultate. par stepeni razlike ce da bude. izbacivanje toplog vazduha iz kucista je mnogo bolja ideja.

Taj donji vent na stranici kucista verovatno duva ka grafici. Ja bih pre stavio napred i nazad nego sa strane i nazad, ali ako ti je grafika toplija onda je bolje taj sa strane.
Uz ventove najcesce dobijas srafove. Mozda neki krs ventovi dolaze bez, ali nije to problem. Instalacija je laka koliko je lako usrafiti srafove u ventove (ovi srafovi su za mene bas gadni. ni malo ih ne volim jer se tesko usrafljuju i previse su invazivni na vent :D), a ostalo znas. Samo treba da pazis na pravac venta i to je to.

^ Kada su mi sklapali kuciste tamo u emmiju oni su stavili da hladnjak bude okrenut ili od ili ka. Sam hladnjak kolko vidim moze da ima samo zauzete dve strane. Verovatno bih mogao da izvadim hladnjak i da ga okrenem, ali to bi podrazumevalo posle ponovno stavljanje paste kao i ostalih stvari a kako nemam iskusta sa hardverom ne bih da rizikujem. Mogao bih mozda da ga stavim gore pa da duva na dole ali ne znam kako bi funkcionisalo da se stavi da dva ventilatora vuku u suprotnim smerovima sa tako malo razdaljine.

Problem kod solucije prednje zadnje je i u tome sto ne znam kako da skinem ovaj prednji panel a da nesto ne odvalim iako vidim da ima date rupe. U osnovi kako mi se opcije svode na prednji i zadni ili prednji i sa strane, ja cu kupiti verovatno ventilatore koje je Accuphase postavio pa cu prvo da probam ovo sa strane ako je zadovoljavajuce po pitanju temperature ostavicu tako, ako ne probacu da skinem prednji panel da da stavim tu.

Dobio si bolji model, brže se okreće, i ima veći protok vazduha. Ako ti bude bučan, smanjiš mu malo broj obrtaja, i biće super.

Dobio si bolji model, brže se okreće, i ima veći protok vazduha. Ako ti bude bučan, smanjiš mu malo broj obrtaja, i biće super.

Kako se smanjuje broj obrtaja?

Dobio sam uz oba ventilatora one debele srafove? Da li bi mozda bila bolja idjea da ih prvo zavrnem i napravim ureze pre nego sto ih postavim ili bi to trebao da uradim izjedna? (Iskreno dosta je to glupo odradjeno...).

Naći ćeš u BIOS-u opcije tipa "Fan controll" ili "Smart fan controll" bla..bla truć, snaći ćeš se već, uglavnom ima veze sa "fan" (ventilatorima), tamo podešavaš brzine. (chasis fan 1, 2 itd).

Šrafove zavijaš direktno u ventilator, oni se tokom zavijanja direktno urezuju u plastiku, ne trebaš pre toga praviti ureze.

Da bi kontrolisao ventove moras da ih povezes na maticnu plocu. AAko vezujes direktno na napajanje na molex konektor onda stalno rade na max.
Kontrola se najcesce nalazi u hardware monitor sekciji ili nesto slicno.

U biosu iako imam da vidim brzine fanova nemam opciju da im podesavam brzine (tacnije mogu samo CPU fanu, ostalim nemogu), probao sam i speed fan ali on osim na glavni fan nema uticaja, pa sam morao da iskljucim ovaj veliki jer je zaista bolesno bucan...

Dobra vest je da pri opterecenju za sada, sa odredjenim igrama sa kojima sam pre dobijao od 60c sada dobijam ne vise od 53C i to samo sa onim ventilatorom pozadi sa kojim je buka mozda malo vise nego pre nego sto sam stavio ova dva ventilatora.

Nerazumem jedino sto nemam opcije da smanjujem brzine?

Ispostavlja se sledece, na mojoj ploci samo jedan od data dva sistemska fanova (pinova, portova) moze da se kontrolise. Pa sam ja stavio da onaj mali pozadi bude na ono koji se nemoze kontrolisati, dok je ovaj veliki stavljan na pin/port sta vec koji speedfan moze da kontrolishe.

Da li posotje neki alternativni programi sa kojim mogu da kontrolisem brzinu ventilatora?

Takodje koja je prihvatljiva tempretatura za phenom 955 be pri full load-u?

Poslednja izmena:
Da li posotje neki alternativni programi sa kojim mogu da kontrolisem brzinu ventilatora?

Imaš na CD-u od ploče program "MSI Control Center", ali tu je verovatno starija verzija, skini sa MSI sajta najnoviju verziju:

MSI 870A-G54 (FX) downloads

Instaliraj program, pokreni, idi na "Green Power" -> "Advanced", tamo imaš opcije za podešavanje brzine ventilatora.

Takodje koja je prihvatljiva tempretatura za phenom 955 be pri full load-u?

Do 60 stepeni, što niže, tim bolje.

Imaš na CD-u od ploče program "MSI Control Center", ali tu je verovatno starija verzija, skini sa MSI sajta najnoviju verziju:

MSI 870A-G54 (FX) downloads

Instaliraj program, pokreni, idi na "Green Power" -> "Advanced", tamo imaš opcije za podešavanje brzine ventilatora.

Do 60 stepeni, što niže, tim bolje.

To je u osvnovi prva stvar koju sam uradio (tj onu sa diska a zatim i sa datog sajta) ali kada instaliram program mi kaze da ne podrzava datu maticnu.

Kakav propust od MSI-ja, šta znam, probaj nešto da uradiš sa lokalnom kancelarijom u Srbiji, ili postavi poruku na forumu "matične ploče", povremeno viđam tamo MSI saradnika, možda će ti odgovoriti/pomoći. Možda da postaviš i pitanje u engleskom MSI forumu.

MSI HQ Users-to-Users Forum

Eventualna opcija je program SpeedFan, ali ne radi sa svim pločama:

http://www.almico.com/speedfan.php

Sreca u nesreci je to sto mi za onaj pozadi ventilator ok da radni na 100%, dok ovaj sa strane (a verovatno cu ga staviti napred kada bude otoplilo) ce mi biti potrebno da to modifikujem, srecom SpeedFan (kao sto sam napomenuo u jednom od predhodnog posta) moze da kontrolise jedan od tih pinova/portova. Sada sam jer je zima i a temperature ne prelaze 54-55C iskljucio taj 120mm fan i verovatno cu ga spakovati (da se nebi punio prasinom) jer ne verujem da ce nesto da steti previse preceoru koji radi na 54-55C pri full load-u (npr igrama ), kad dodje leto i otopli angazovacu 120mm fan ponovo.

Nazad
Vrh Dno