Šta je novo?

Novi komp/konfiguracija (sugestije i preporuke)

wandermark

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2010
Poena
151
Posle duzeg vremena, konacno sam u mogucnosti da kupim nov komp (kuciste tj). Ponudjene su mi tri konfiguracije (sa posebnom preporukom na prvu konfiguraciju).

Tema konfiguracije (tj sta sam ja hteo od nje) je racunar koji ce moci da pusta savremene igre na optimalno (ili recommended) kao i da mogu da ga koristim za nove igre makar jos godinu-dve.

CPU AMD AD34000JGXBOX 2.7Ghz
MB GIGABYTE GA-A55M-S2V
DDR3 2x2GB KINGSTON HIPERX
CD DVD-RW LG GH-22SATA
TOWER BLUEBERRY BC-G52-520W
GV-R645OC-1GI
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN
===========
===========

CPU AMD ATHLON II X2 250
MB GIGABYTE GA-88GM-UD2H
DDR3 2x2GB KINGSTON HIPERX
SVGA GAINWARD GTS250 1GB DDR3
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN
CD DVD-RW LG GH-22SATA
TOWER BLUEBERRY BC-G52-520W (napajanje LC POWER 600W)

===========
===========

CPU AMD A6 3650 QUAD CORE 4X2.6GHZ
MB ASROC FM1 A75M-HVS
VGA PCI-E ATI HD6670 1GB DDR3 128BIT
DDR3 4GB EXELERAM 1333MHZ
DVD/RV LITE ON S-ATA BLACK
TOWER BLACK FRONT USB 500W
HHD 2TB WB CAVIAR GREEN

========================

Posto je moje razumevanje u konfiguracije (a samim tim u nove tehnologije) veoma slabo, odlucio sam da postujem ovde pa ako neko ko ima vremena i zivaca a pogleda ove konfiguracije i da neke preporuke ili bolje ideje bio bih zahvalan.

Kao dodatno pitanje je da li bi trebalo da uzimam 8GB rama ili je 4GB sasvim dovoljno?

To su neke gotove konfiguracije kako mi se čini? Koliki je budžet, i da li dolazi u obzir sastavljanje računara od komponenti? Sklopili bi ti u radnji kojoj kupiš, ako ne želiš sam da sklapaš. Pošto tako može da se sastavi bolji sistem.

Budzet mi je 42000din (manje-vishe 420e). Sve tri konfiguracije su "gotove". Stim sto mi je bila ideja da u trecoj konfoguraciji stavim a8 umesto a6 i da uzmem manji hard (verovatno neki fin od 500gb za operativni jer vec imam jedan od 1T za storage).

Ako se za te pare (maksimalno do 42000din+-1000din) moze napraviti bolja konfiguracija orijentisana ka igrama, bio bih ti zahvalan ako mozes da mi napises nesto.

Ponudjene su mi tri konfiguracije (sa posebnom preporukom na prvu konfiguraciju).

Posebnu preporuku su dali za prvu konfiguraciju, pošto im je tu najveća zarada, ne znam koja je prodavnica u pitanju, ali ja bi ih lično zaobišao, bezobrazluk. Sve 3 konfiguracije ne nude dovoljno za uloženi novac, škripi na više strana (loša napajanja, ili matična ploča, ili procesor, često zbir svega toga), ali broj jedan je vrh, najslabija grafička karta od sva 3 sistema kupcu koji traži kompjuter za igre, i još "posebna preporuka", ostajem bez komentara...Treća je još i najbolja, ali može to puno bolje za te pare.

Ako se za te pare (maksimalno do 42000din+-1000din) moze napraviti bolja konfiguracija orijentisana ka igrama, bio bih ti zahvalan ako mozes da mi napises nesto.

Naravno da može, i to puno bolje. :)

42.689,70 din u Gigatronu, pogledaj atačment. Oni će ti sklopiti sistem (bez doplate), ako ne želiš sam to da uradiš.

Prilozi

• komp 42k.jpg
    komp 42k.jpg
    110.9 KB · Pregleda: 160
Poslednja izmena:
I varijanta sa grafičkom kartom za nijansu slabijom od prethodnog sistema, ali zato sa tihim hladnjakom za procesor, pošto onaj koji dolazi uz CPU zna da bude ponekad malo bučan, pa izaberi koja ti se više sviđa.

42.370 dinara

Prilozi

• 42k 2.jpg
    42k 2.jpg
    120.7 KB · Pregleda: 74
I treća konfiguracija, 42.992 dinara, sklopljena ovde, najbolja od ove 3.

Prilozi

• 43k emmi.jpg
    43k emmi.jpg
    113.3 KB · Pregleda: 180
Hvala ti za preporuku. Porblem je mali u tome sto ne zivim u Beogradu pa mi je gigatron malo van domasaja. Ali cu sve jedno da se raspitam za komponente i za ukupnu cenu pa cu da iskalkulishem.

Svidja mi se ova opicja sa coolerom, jos ako maticna ima PATA pa mogu da upotrebim svoj stari rezac/citac i da ustedim na tome i uzmem onu bolju graficku bilo bi fino.

Hvala :)

Ništa, šutni rezač, pošto ploča ima IDE port (PATA), a razliku u ceni uloži u 2X4 GB RAM. Šalju oni i preko kurirske službe, ako ne možeš lično u prodavnicu, ne znam kolika je poštarina, nazovi i pitaj.

Evo ti 2x4 GB za 3.699 dinara:

2x4GB 1600MHz Patriot Signature CL9, PSD38G1600KH

Poslednja izmena:
Pa ako ti specifikacije ne znace toliko onda mozes po slici.
Imas 3 slike za plocu. Na drugoj (snimak odzgo) se vidi IDE. Pored Plavih memorijskih slotova se vidi 24pin za napajanje i ispod njega IDE.
Ethernet se vidi na trecoj slici pored konektora za slusalice zajedno sa 2 usb porta.

Ja licno bih ukoliko se radi o istoj ceni i slicnom modelu. Reci oko kojih karti se dvoumis

Da li bi bilo bolje mozda da uzmem Sapphire umesto Powercolor?

Ako budžet dozvoljava, idi na Sapphire model, pošto ima 2x6 pin priključak za struju, ipak je sigurnije u odnosu na 1x6 pin kod Powercolor.

Ovo napajanje bi trebalo da gura tu konfiguraciju, opet, nije neki super kvalitet, bolje je od raznih kung-fu krševa, ali nije ni previše dobro. Problem je što za ozbiljnije napajanje moraš izdvojiti bar 50-60 evra, a toliko košta to kućište zajedno sa napajanjem. Ne znam da li bi se prodavnica upustila u tu kombinaciju, možda da probaš dogovor sa njima da izbace LC napajanje iz kućišta, da ti zaračunaju nešto za njega, i da doplatiš za neko bolje. Recimo Chieftec APS-550S 550W, sa njim si siguran da ima deklarisanu snagu.

Takodje, prodavac mi je, kada sam se danas raspitivao za konfiguracio napomenuo da za ovu konfiguraciju (koju mi je Accuphase predlozio) 600W malo i da bi trebalo da uzmem 750W kavo je misljenje povodom toga?

Zavisi čijih 600W, ako se odnosi na kung-fu krševe tipa Frontier, Blueberry i ostale boranije, onda je u pravu, pošto te firme imaju lažne etikete o snazi, i ni približno ne mogu da isporuče toliko. To se odnosi i na LC Power, koji stoji nešto bolje po tom pitanju, ali ne puno.

Kvalitetno napajanje tipa Seasonic SS-400 ET (400W) bi guralo tu konfiguraciju bez problema, problem je što ga nema u emmi, takođe ni sledećeg modela (SS-500ET), ostaje ti neki Chieftec od boljih. Eventualno kao opcija (ako mora da se štedi) Chieftec GPA-500S8, u njega imam više poverenja nego u LC Power. Problem je što ima samo jedan PCIe priključak za grafičku kartu, drugi bi morao izvesti preko adaptera 2xMolex -> PCIe 6pin, ako uzmeš Sapphire grafičku kartu.

Fala na preporuci, mada je sad malo kasno sobzirom da sam vec narucio iz emmi-a date komponente, ostaje mi da se nadam da ce sve isporuciti kako treba i da ce napajanje moci da izdrzi sve to (posto ne nameravam da overclokujem nista niti da prosirujem).

Koliko te na kraju ispalo

Valjda je ok, nije mi poznat taj hladnjak, ovako na izgled, po obradi i specifikacijama deluje u redu, 4 Heat-pipes. Nema nigde testova, izgleda da je noviji produkt.

35ivhn6.jpg

da li je ovo dobro za datu memoriju koju sam dobio. Da li bi tu trebalo da pise 1600mhz ili je 800mhz ono sto treba da pise?

Nazad
Vrh Dno