Šta je novo?

Samsung F3 1TB mrtav?

HighONE

Čuven
Učlanjen(a)
23.02.2005
Poena
650
U kompu je zamenjena ploča, procesor i ram. ASUS P8Z68-V, i5-2500k, 2x4Gb Patriot Viper Extreme. Drajv zakačen za SATA3 port 1 odgovrajućim kablom. Mašina upaljena - Windows 7 se podigao, odrađena instalacija drajvera i skidanje ostataka starog sistema. Sve radi normalno - igrice, filmovi... Urađeno nekoliko restarta. Mašina ugašena. Nakon par sati, kod paljenja - iz Samsunga F3 klik pa struganje - nekoliko puta. Hard se ne vidi u UEFI-u, svi ostali hardovi su tu. Čini mi se da je hard naprasno umro, pitam se da li neko zna da li se ovo dešavalo? Znam da je hard SATA II, a port SATA III, ali novi standard je potpuno kompatibilan sa starim. Šta se desilo? Bad luck?

Bad luck verovatno. Desava se ...

Da, i ja mislim tako... Hard je u garanciji u Atomu, verovatno ću ubrzo dobiti novi. Samo, nekako sam izgubio poverenje u Samsung... Prosto ne znam šta da radim.

Poslednja izmena:
na starijim f3 diskovima mora da se update-je firmware da bi radili z68 i amd sb850 pločama, obično se taj klik i struganje desi odmah kad ga priključiš ali možda tvoj ima zakasnelu reakciju :d

meni se to desilo kad sam uzeo novu ploču sa sb850, update-ovao sam mu firmware i sad radi kao nov...

Pa kako je radio prvi put? Imaš li link na firmware?

Ocigledno je u pitanju mehanicki kvar za koji tesko da je odgovoran firmware.

Kod mene je f3 1TB isto pravio problem na 770 cipsetu. Nikako nije mogla maticna da prepozna hdd. Morao sam da ga vratim. Ali ovo mi ne lici na potrebu za update firmware-a. Ako si cuo drljanje i klik i gluposti, nikakva zakasnela reakcija nije moguca. Izgleda da je gotov. Nazalost... Mada ti si prvi kojem je valjda riknuo ovaj hdd. :D Nemoj da se razocaras u smugsmug dobri su... Ja teram 500GB F3, mamara hdd...

Snašao sam se! Hvala vlab! Napravio sam butabilan fleš sa imagem Win98SE - mountovao sliku sa ImDiskom - formatirao HP USB Disk Format Toolom sa opcijom da napravi bootable, zakačio HDD na eSATA kontroler (JMicron) - tamo je normalno radio - i flešovao firmware. HDD je ispravan. Dakle - ima F3 drajvova koji imaju problema s novijim čipsetovima. Sve zavisi od verzije firmware-a...

U kompu je zamenjena ploča, procesor i ram. ASUS P8Z68-V, i5-2500k, 2x4Gb Patriot Viper Extreme. Drajv zakačen za SATA3 port 1 odgovrajućim kablom. Mašina upaljena - Windows 7 se podigao, odrađena instalacija drajvera i skidanje ostataka starog sistema. Sve radi normalno - igrice, filmovi... Urađeno nekoliko restarta. Mašina ugašena. Nakon par sati, kod paljenja - iz Samsunga F3 klik pa struganje - nekoliko puta. Hard se ne vidi u UEFI-u, svi ostali hardovi su tu. Čini mi se da je hard naprasno umro, pitam se da li neko zna da li se ovo dešavalo? Znam da je hard SATA II, a port SATA III, ali novi standard je potpuno kompatibilan sa starim. Šta se desilo? Bad luck?

Goddamit i meni se isto ovo desilo sa skoro istom plocom, isti hdd isto sataIII :(

Jel ti bese na eSATA-u video komp hdd?
Posto sam ja isto probao tu kombinaciju i isto sam dobio zujanje i drljanje...

Vratio sam ga jos prosle nedelje u servis, sad mi vec stize zamena seagate. Skoro 1TB podataka ode u propast... a citao sam tvoju temu miloshe :(
Nego nisam video slicnosti sa mojim problemom.. sad u servisu kazu da mu nema spasa.

1TB :) ovaj :(
bio je 3/4 napunjen...

Jel mi moze neko reci koji je najnoviji firmware za taj F3?
Sad za sve linkove dobijam seagateov sajt koji je nebulozan.

Poslednja izmena:
Ja sam ga updateovao, mogu da attachujem firmware ako treba, ali verovatno nije najnoviji.

edit: evo okačio sam, ne znam koja je verzija, datum je 13 april 2010.

Prilozi

• F3.rar
    565.2 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Da, i ja mislim tako... Hard je u garanciji u Atomu, verovatno ću ubrzo dobiti novi. Samo, nekako sam izgubio poverenje u Samsung... Prosto ne znam šta da radim.

Na stranu sad sto si uspesno resio problem... ali da nije malo preterano izgubiti poverenje u neku firmu samo na osnovu jednog loseg/neispravnog/crknutog primerka? ;)

Nego, offtopic away, ono sto mene interesuje vezano za ovu pricu jesu dve stvari:
1) Kada si kupio hard? Tj. kad je proizveden, to je ono sto me vise zanima (ako mozes uopste da dodjes do tog podatka, s obzirom da to pise na onoj nalepnici na samom hardu, a verovatno ti se ne vadi iz kucista)... tako bi znali da li je poslednji firmware vec uflesovan na njega (kod tebe - ocito - nije, mada je kod mene bio uflesovan).
2) Da li ti je u BIOSu bilo namesteno na AHCI mod?

@Car
Samsung je od marki HDD najkrace u tim vodama (WD, Fujistsu, Seagate su imena za koje se moze reci da su dugo u tim vodama)
tako da ne vidim problem gubljenja poverenja zacetnika teme.
E sad, druga je stvar sto ti licno nisi imao problema sa svojih 1-2 primerka..

Kao sto ni ja licno ne bih nikada kupio Samsung HDD,
ali bez problema bih kupio njihov Tv, usisivac..

@Car
Samsung je od marki HDD najkrace u tim vodama (WD, Fujistsu, Seagate su imena za koje se moze reci da su dugo u tim vodama)
tako da ne vidim problem gubljenja poverenja zacetnika teme.
E sad, druga je stvar sto ti licno nisi imao problema sa svojih 1-2 primerka..

Kao sto ni ja licno ne bih nikada kupio Samsung HDD,
ali bez problema bih kupio njihov Tv, usisivac..

Savrseno sam svestan doticne cinjenice i... pa sta?
Prilicno glup razlog, tj. totalno pogresno rezonovanje. Ako cemo po tom, Seagate je "trista godina" u ovim vodama, pa ima se desio onaj katastrofalni kiks epskih razmera, od koga ne znam jesu li se uopste oporavili. Mnogo ljudi je tada diglo ruke od Seagate-a, ono nije bilo normalno.
Ko zna, mozda oporavak smatraju upravo kupovinom Samsung-ove divizije za HDD-ove.

Sto se pak konkretno F3 serije tice, o kojoj je ovde rec, za vreme od kako se pojavila se pokazala kao prilicno pouzdan disk - kada vec pricamo o istoj. I tu tvrdnju zasigurno ne zasnivam na "uzorku" od par komada koji su prosli kroz moju masinu. Jednostavno - to je pouzdan hard, pokazalo se vremenom... iako ga proizvodi Samsung, "mala firmica koja je od juce u ovom poslu", kako ce se maltene predstaviti ovde sa tvoje strane.
Osim toga, od jedine prave konkurencije u vidu WD Black serije je brzi u prosecnom transferu (vreme pristupa je i dalje na strani WD-a)... definitivno je hladniji par stepeni... definitivno i jeftiniji, sasvim solidno (uvek bilo, bar pre nego sto se desilo ovo cudo sa poplavama)... dok jedino jos preostaje pitanje buke, gde se manje-vise sve svodi na stvar primerka, jer ima i jako tihih F3-ojki, ali vala i bucnih. Ista je prica i kod WD-a, mada Black seriju generalno nikada nije odlikovao tih rad.
Ista je prica - cak i jos ubedljivija - na polju storage hardova, tj. teskasa od 2TB. Samsung-ov F4EG je brzi (ovaj put u potpunosti - i za access time, i za average transfer), hladniji i jeftiniji od ekvivalentnog WD-a iz Green serije. Ostaje - opet - samo pitanje buke, kao subjektivne kategorije.

Kada se sve ovo sagleda - meni je Samsung (F3, F4) prvi izbor. Kako za performance, tako i za storage drive. Iako sam godinama bio na WD hardovima, raznih serija (Blue, Black, pa i Raptor), samo sa zaljenjem mogu da konstatujem da ih je Samung presisao, makar u kategorijama koje ja vrednujem - brzina i grejanje (buka se naravno uvek racuna, ali to bas i nije lako utvrditi), te sam zato i presao na proizvode iste firme. Najpre F3, potom i na F4EG.

Evo i ja da se ukljucim u temu i da kazem za f3 1tb... Kupio sam ga septembra i on je za mesec dana crko , bios ga vise nije prepoznavao ja odem u servis i oni kazu da mnogo su poceli da im se javljaju za f3 od 1tb dok za f3 od 500gb su imali jedan do dva komada a ovo su poceli sve vise i vise da se javljaju...Dali su mi Seagate i od tada nemam problema, a f3 sam bio kupio zato sto svi pricali da je super i da se ne kvario dok me je on potpuno razuverio u to .

Ja sam ga updateovao, mogu da attachujem firmware ako treba, ali verovatno nije najnoviji.

edit: evo okačio sam, ne znam koja je verzija, datum je 13 april 2010.

Hvala ti miloshe, ali u medjuvremenu sam nasao na nekom drugom forumu da su jedino hardovi pre 1AJ10001 firmware-a bili kriticni, a ovaj moj ima bas taj.
Da ne bude zabune: imao sam dva Samsunga F3 od 1tb, jedan stariji skoro pola godine i taj je riknuo na novoj ploci (bas sam gledao na garanciji datum - ravno me godinu dana sluzio :( ). Za taj sam vec dobio zamenski Seagate 7200.12 od 1TB

Ovaj noviji F3 (koji jos uvek radi) mi je nekako sumnjiv - em je bucan, em drlja kad sistem nista ne radi, ocigledno je sporiji od onog riktnutog (koji je na zalost bas bio zlatni primerak), em imam one uzasne donje peakove u HD tune-u..
A pitao sam za firmware da mi i ovaj ne rikne pre vremena..

Bas mi zao onog prethodnog F3 i silnih podataka :(

@CAR Eto HD Tune mi lepo pokazao firmware, za datum ne znam (mada vadicu ga bas sutra..). Sto se tice IDE/AHCI moda, video sam na netu kako srediti u regeditu da windows ne butuje u BSOD :d i da posle lepo poinstalira potrebne drajvere, pa sam to odradio. Uradio sam HD Tune test u IDE modu i AHCI modu i ovaj prvi mi iskreno bio malo bolji..

PS. Sto ce tice gubljenja poverenja - meni je npr. WD green serija, krsh krsheva (ima problema sa SVAKIM tim diskom) ali i dalje verujem da je WD ok firma, a Samsung F3 bih i dalje svakome preporucio da ih ima...
Hardovi su dosta nepredvidljivi, retko ima tu nekog pravila...

@CAR Eto HD Tune mi lepo pokazao firmware, za datum ne znam (mada vadicu ga bas sutra..). Sto se tice IDE/AHCI moda, video sam na netu kako srediti u regeditu da windows ne butuje u BSOD :d i da posle lepo poinstalira potrebne drajvere, pa sam to odradio. Uradio sam HD Tune test u IDE modu i AHCI modu i ovaj prvi mi iskreno bio malo bolji..
Ne, znas u cemu je problem i na sta sam ciljao: svojevremeno je izbacen novi firmware za ovaj moj F4EG, koji resava problem eventualnog gubljenja podataka prilikom kopiranja ako se u tom trenutku pristupi S.M.A.R.T. parametrima samog harda (vec nekim low-level programom, recimo tim istim HD Tune-om), a disk je u AHCI modu. E sad, ako je disk u IDE modu, to se nije dogadjalo (zato sam te pitao za mod, ne zbog brzine; inace je i meni hard nesto bolje rezultate davao u IDE modu, te jedini pravi benefit AHCI-ja videh tek sa SSD-om, gde je razlika *neverovatna* izmedju IDE i AHCI :)), i to je jedna stvar... a druga je sto se slepci iz Samsung-a nisu udostojili ni da promene oznaku firmvera, tako da i nakon flesovanja ostaje ista oznaka :wall:, pa ne znas da li je fles uopste uspeo, ne znas ni da li je hard mozda vec fabricki dosao sa poslednjom verzijom firmvera uflesovanom... samo se znalo da svi hardovi nakon 10.2010 (cini mi se) fabricki dolaze sa poslednjim firmverom, te kod njih nikakvih problema nema i flesovanje nije potrebno. Zato je morala da se gleda nalepnica na samom hardu.
PS. Sto ce tice gubljenja poverenja - meni je npr. WD green serija, krsh krsheva (ima problema sa SVAKIM tim diskom) ali i dalje verujem da je WD ok firma, a Samsung F3 bih i dalje svakome preporucio da ih ima...
Hardovi su dosta nepredvidljivi, retko ima tu nekog pravila...
Ma naravno, WD je odlicna firma, i imaju izuzetne hardove... bar Blue i Black serije, kao i neprevazidjene Raptor-e ;)

Nazad
Vrh Dno