Šta je novo?

Nekoliko pitanja

• Začetnik teme Začetnik teme reiser
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

reiser

Cenjen
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poena
154
Dakle, kupujem novi racunar, sutra mi stize ostatak komponenti i imam nekoliko pitanja 🙂 Kuciste je CM HAF X, ploca Asus Maximus Extreme-Z.

1) Ploca ima 6 fan kontrolera, dok fanovi koji idu uz CM HAF X koliko vidim imaju samo kablove od napajanja. Koliko sam skontao ti fan kontroleri na ploci sluze za automatsku kontrolu brzine obrtaja fanova, pa se pitam jel moguce da nekako povezem ove HAF X fanove na to ?

2) Hocu da sleevujem kablove od napajanja i kucista, jel gubim garanciju ako odradim to ? Marka napajanja je Seasonic.

3) Isto pitanje vazi i za poliranje kulera/procesora. Kuler je Noctua, procesor Intel 2600k. Da li gubim garanciju i koliki su realni dobici u temperaturama pre i posle poliranja ? Kapiram da ovo drugo pitanje zavisi od toga u kakvom su stanju povrsine procesora i kulera bile pre poliranja, ali ne skodi da pitam 🙂

4) Na maticnoj takodje postoje temperature sensori koje mogu da povezem sa nekim LCD temp sensor displayom pretpostavljam. Jel imao neko iskustva sa ovime i jel postoji neki LCD temperature display kod nas da se kupi ?

Hvala :wave:

Poslednja izmena:
2) Gubis garanciju.
3) Gubis garanciju na procesor, coller je vec poliran, dobices par stepeni manje, mislim da na 2600k se ne isplati poliranje, jer mu je telo i onako premalo i cooler teze odvlaci toplotu sa njega, tako da ne vredi rizikovati garanciju.

Ok, tako sam i mislio, hvala.

Sto se tice 1) i 4) pitanja, googlao sam malo i naisao na ovako nesto:

http://www.newegg.com/Product/Produ...5&cm_re=fan_controller-_-11-992-005-_-Product

Jel ima ovako nesto da se kupi kod nas ? Kapiram da bi mi trebao bar 4-fan kontroler, idealno 6-fan 🙂 I naravno, morao bih da zamenim sve ventilatore u kucistu sa nekim koji imaju kontroler.

//edit
Sad gledam youtube review ovog NZXT, sto mu je ruzan interfejs j*bote 🙂)

Poslednja izmena:
Neko sa foruma je kontaktirao Seasonic i dobio besplatno novi set kablova koji moze da sleeveuje 😉 U slucaju da se desi reklamacija samo vratis originalne 😉 24pin takodje mozes da odradis ali pod uslovom da ne otvaras napajanje, ako si skinuo fabricki sleeve to nema veze,mozes reci pocepao se dok sam provlacio kroz kuciste, a nece se ni znati da si rastavljao konektore 😉

a garancija je za devojcice 🙂

Ma meni se svidjaju kako su odradjeni Seasonicovi kablovi, sleevovao bih samo one krajnje kablice male koji se vide pri kraju 24pinskog kabla 🙂 I sve ostale 1 pinske sarene kablice koji idu u PWR/HDD LED/itd konektore. Aj' da sklopim i poteram masinu pa cu da vidim kako i sta oko sleevovanja...

Enivej, preporucite mi neki lepi fan controller, koji moze da se nabavi kod nas, osim ovog Scythe Kaze Server 🙂 Min 4 fana, i da prikazuje CPU/GPU temperature.

I jel vrede ovi opcioni temp sensori na ploci necemu ili jok ? Jel ima smisla da ih lepim za HDD/RAM ili sta god ? Kontam da stavim jedan da mi meri temperaturu unutar kucista 🙂) Ne zamerite mi na nub pitanjima, prvi put sam buildujem kompjuter, do sada sam uvek prilikom kupovine novog kompa uzimao sklopljeno kuciste 🙂

zalman zm-mfc1+

Enivej, preporucite mi neki lepi fan controller, koji moze da se nabavi kod nas, osim ovog Scythe Kaze Server 🙂 Min 4 fana, i da prikazuje CPU/GPU temperature.

I jel vrede ovi opcioni temp sensori na ploci necemu ili jok ? Jel ima smisla da ih lepim za HDD/RAM ili sta god ? Kontam da stavim jedan da mi meri temperaturu unutar kucista 🙂) Ne zamerite mi na nub pitanjima, prvi put sam buildujem kompjuter, do sada sam uvek prilikom kupovine novog kompa uzimao sklopljeno kuciste 🙂

Senzori na ploci sluze za live merenje napona dok se extremno overklokuje masina.

^ Mozda sam se malo lose izrazio, nisu bas senzori, vec konektori 🙂 Pa na njih prikacis senzore. Znam za te konektore koji se koriste prilikom OC-a, ali ovo su drugi konektori za koje zakacis temperature senzore, a drugi kraj mozes da zalepis gde hoces.

Gde ima da se kupi ovaj Zalman ? Moze na pm.

Da li mislis na ove konektore?

Prilozi

• ovo.webp
    ovo.webp
    30.6 KB · Pregleda: 49
Jok, evo ove:

dhigW.jpg

Koliko ja dobro vidim, strelice pokazuju na FAN prikljucke na ploci, na njih se kace fanovi (ventilatori).

Ne, pokazuju na termalne konektore. Fan konektori su isto tu odmah pored njih + ih ima jos par na desnoj strani ploce.

Poslednja izmena:
Mislis na ona dva mala pina koji stoje odmah uz fan konektore?

Nisam siguran da li trolujes ili ne, ali u svakom slucaju nadji manual online pa pogledaj

Nazad
Vrh Dno