Šta je novo?

RAID0 nakon promene ploce

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uskoro planiram da radim apgrejd pa samim tim moram plocu da promenim. Sta ce se desiti sa podacima koji su trenutno u RAID0? Imam 3 particije, da li cu moci da formatiram samo jednu?

Nov chipset ce biti Z68, a trenutni je X38.. Procitao sam na netu da se podaci gube osim ako je RAID kontroler isti! :(

Ma normalno ubaciš drajvere za RAID u instalaciju i prepozna ga setup OSa (naravno prvo u BIOSu namestiš).

Nadam se da je tako, ja vec krenuo da bekapujem (citaj: brisem gluposti). Mislim sve drugo nema mnogo smisla.

Ako je ces koristiti isti kontroler na obe ploce (recimo Intel Matrix Raid kontroler), kao sto rece covek, namesti u biosu raid i vec u izlistavanju kontrolera ces videti jel sve prepoznao kako treba ili ne, ali treba da sljaka.

I ja planiram da radim upgrade sa X48 na Z68, a imam dva SAMSUNGA F3 od 500GB u RAID-u 0.

Znači pošto prelazim sa Intel chipset-a na drugi Intel chipset, ne bi trebalo da bude problema.

Ajde proveriću koji su chipseti na obe ploče.

I ja planiram da radim upgrade sa X48 na Z68, a imam dva SAMSUNGA F3 od 500GB u RAID-u 0.

Znači pošto prelazim sa Intel chipset-a na drugi Intel chipset, ne bi trebalo da bude problema.

Ajde proveriću koji su chipseti na obe ploče.

Nije bilo problema, sve je prošlo ok, samo pazi da koristiš intelov kontroler i da instaliras Intel Rapid Storage menadzer (driver). Moja ploča recimo ima i Marvell kontroler.

Vrh Dno