Šta je novo?

Racunar Zablokira!

Gadoguz

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2007
Poena
345
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600 & Thermalright Assassin Spirit 120 PLUS V2
Matična ploča
GIGABYTE B450 Aorus Elite (rev. 1.x)
RAM
XPG GAMMIX D35 32GB (2x16GB) 3200 MT/s CL16
GPU
GIGABYTE RX 6600 EAGLE 8G
Storage
WD Green M.2 240GB, Seagate BarraCuda 1TB 7200
Zvuk
HyperX Stinger S 7.1, Turtle Beach Recon 200
PSU
XPG PYLON 750W
Kućište
XPG VALOR MESH, Lian-Li 120mm fans
Monitor
iiyama GB2470HSU-B1
Miš & tastatura
ASUS TUF M3, GLORIOUS GMMK 2 Compact + GMMK Numpad
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 9A
Pametni uređaji
KOSPET TANK T2 Smartwatch
Pristup internetu
  1. Optički internet
E ovako komp zablokira nebitno dali igram igrice ili cackam nesto po netu, pomaze jedino restart ali onda nece da digne sistem ponovo, tj. bios sporo ucitava treba mu 2-3min do BootScreena i tad potpuno zablokira! pomaze samo da iskljucim komp iz struje tj. prekidac na napajnu, i nakon par minuta sve normalno radi. Problem je sve cesci!

Sta moze biti problem!? :mad:
Masina je sa profila.

Može biti svašta ali prvo mi na pamet pada ploča. Meni je blokirao tako računar kad je ploča crkavala, isto sam morao da ga restartujem po više puta dok konačno nije umrla.

Joj promjenio sam plocu prije 5-6Dana :S:

Proveri i HDD, za svaki slucaj...

I ja pretpostavljam da je HDD problem, ali ovaj na kojem je WIN instaliran (WD 80GB SATA) je potpuno uredu tj. nema Bad Sectora, dok (Hitachi 250GB ATA) crkava tj. pun je bad sectora i win me stalno upozorava da backup-jem podatke i zamjenim HD. e sad moze li to biti problem blokiranja!?

EDIT: koji je najbolji alat da provjerim HDD?

Poslednja izmena:
I ja pretpostavljam da je HDD problem, ali ovaj na kojem je WIN instaliran (WD 80GB SATA) je potpuno uredu tj. nema Bad Sectora, dok (Hitachi 250GB ATA) crkava tj. pun je bad sectora i win me stalno upozorava da backup-jem podatke i zamjenim HD. e sad moze li to biti problem blokiranja!?

EDIT: koji je najbolji alat da provjerim HDD?

Za pocetak probaj da samo iskljucis taj drugi hdd (na kome nije sistem) pa probaj da li ce problem da se nastavi ili ne

Prvo probaj bez drugog HDD-a, kao što dooksy reče - ali mislim da imaš veći problem... Od kada ti se to dešava? Otkako si promenio ploču?

Za pocetak probaj da samo iskljucis taj drugi hdd (na kome nije sistem) pa probaj da li ce problem da se nastavi ili ne

Pokusat cu i to. Hvala na odg.

Prvo probaj drugo napajanje!

Imam neko kinesko od 500W u rezervi, ali nema konektor za graficku...

Prvo probaj bez drugog HDD-a, kao što dooksy reče - ali mislim da imaš veći problem... Od kada ti se to dešava? Otkako si promenio ploču?

kad sam promenio plocu par dana sve je bilo OK. ali kasnije sam kupio novo kuciste (Thermaltake V3) i posle prebacivanja komponenti ovo se pocinje desavati... :S:

Probaj to da otkacis taj hdd, ali ako ti je problem nastao posle prebacivanja komponenti u novo kuciste proveri da nisi slucajno napravio neki kratak spoj sa kucistem

Kako mislis kratak spoj?

EDIT: zaboravio sam napisati, otkad sam promenio kuciste kad ugasim komp cooleri se i dalje vrte! e onda moram drzati 5sec dugme za paljenje da bi se potpuno ugasio!?

Poslednja izmena:
Jesi li ti sve 'nabo' na pravo mjesto? :) Znaci, provjeris one power switch, restart i ostalo sa front panel-a, pa onda redom kablove.

Poslednja izmena:
Meni se cini da ti imas problem sa napajanjem. Mada, probaj i ovo sto ti je @mmsandi predlozio, proveri sve kablove u kucistu da li su ti dobro prikljuceni.

Jesi li ti sve 'nabo' na pravo mjesto? :) Znaci, provjeris one power switch, restart i ostalo sa front panel-a, pa onda redom kablove.

Provjeravao vise puta, bas sinoc sam nesto cackao i sve je uredu, jedino sto je drugi HDD bio na Slave, pa sam ga vratio na Master ako to imam kakve veze.

Meni se cini da ti imas problem sa napajanjem. Mada, probaj i ovo sto ti je @mmsandi predlozio, proveri sve kablove u kucistu da li su ti dobro prikljuceni.

Pa ne znam, dok malo jos testiram HDD-ove, pokusat cu sa napajanjem.

Vrovatnoca da je hard 40%
Napajanje verovatno crkava (koliko je staro?) ali zbog toga ne bi trebao tako da trokira i da nece da reaguje nego samo reset!
Ploca 80% , ali opet sve zavisi ..
Realno ja se ne bi igrao sa tim grafikama ja sma imao 8800gtx preko 5 godina , iz licnog iskustva ta grafika je zmaj i pre 5 meseci mogla je da pokrene sve igrice bez problema jedino sto je radila na 105 c , i sto je znala da povuce nenormalnu kolicinu struje ..
Ne znam kako stoje 8800 gt ali neverujem da je mnogo drugacije .. tako da isprsi se za novo napajanje sto pre ..
Moguce da je neki kratak spoj , ali opet i to je mala verovatnoca , posto bi ga tesko upalio iz prve kada si ga prebacio u kuciste ..

Moj savet .. iscupas sve iz kucista stavis na sto , i krenes redom bockas jedno po jedno sve proveris .. Odes do nekog drugara pozajmis napajanje hard grafiku i krenes da testiras ... Uzmi i ram .. i oni znaju da zuje u poslednje vreme zale se ljudi ... (Znas da upalis komp dok nije u kucistu?) I krenes redom pa kazes koja je reakcija ... Ako i dalje koci 99,9% da je maticna ..

Skoro sam imao slucaj sa Asrokovom plocom ( neka starija verzija je bila u pitanju ) da je nova ploca stigla iz garancije i da je imala isti problem posle par dana koristenja .. ( 10 sati aktivnog rada )

Javi sta si uradio i kako napredujes !

Vrovatnoca da je hard 40%
Napajanje verovatno crkava (koliko je staro?) ali zbog toga ne bi trebao tako da trokira i da nece da reaguje nego samo reset!
Ploca 80% , ali opet sve zavisi ..
Realno ja se ne bi igrao sa tim grafikama ja sma imao 8800gtx preko 5 godina , iz licnog iskustva ta grafika je zmaj i pre 5 meseci mogla je da pokrene sve igrice bez problema jedino sto je radila na 105 c , i sto je znala da povuce nenormalnu kolicinu struje ..
Ne znam kako stoje 8800 gt ali neverujem da je mnogo drugacije .. tako da isprsi se za novo napajanje sto pre ..
Moguce da je neki kratak spoj , ali opet i to je mala verovatnoca , posto bi ga tesko upalio iz prve kada si ga prebacio u kuciste ..

Moj savet .. iscupas sve iz kucista stavis na sto , i krenes redom bockas jedno po jedno sve proveris .. Odes do nekog drugara pozajmis napajanje hard grafiku i krenes da testiras ... Uzmi i ram .. i oni znaju da zuje u poslednje vreme zale se ljudi ... (Znas da upalis komp dok nije u kucistu?) I krenes redom pa kazes koja je reakcija ... Ako i dalje koci 99,9% da je maticna ..

Skoro sam imao slucaj sa Asrokovom plocom ( neka starija verzija je bila u pitanju ) da je nova ploca stigla iz garancije i da je imala isti problem posle par dana koristenja .. ( 10 sati aktivnog rada )

Javi sta si uradio i kako napredujes !

Napajanje kupljeno 2008, petljao sam nesto sa coolerima prebacivanje sa 12v na 5v e sad moze li to da pravi probleme!? Ovo ostalo cu sve probati eliminisanjem komponenti, a pokusat cu i izvan kucista testirati komponente. Hvala svima na odgovorima i javljam rezultate :wave:

Napajanje kupljeno 2008, petljao sam nesto sa coolerima prebacivanje sa 12v na 5v e sad moze li to da pravi probleme!? Ovo ostalo cu sve probati eliminisanjem komponenti, a pokusat cu i izvan kucista testirati komponente. Hvala svima na odgovorima i javljam rezultate :wave:
Pazi sve moze da izazove kvar ako radis nesto sto nisi 100% siguran ili nisi dovoljno strucan .. Pokusaj da opises sta si radio pa da vidimo jer tamo zabolo nesto...

Izvadi sve napolje i kreni polako od osnovnih komponenti. Najbolje tako...

Pazi sve moze da izazove kvar ako radis nesto sto nisi 100% siguran ili nisi dovoljno strucan .. Pokusaj da opises sta si radio pa da vidimo jer tamo zabolo nesto...

E ovako prebacio sam Coolere 2x sa 12v na 5v po uputstvu sa ove stranice: http://www.silentpcreview.com/article6-page1.html samo ja nisam stavio prekidac nego skopcao dve zice, a druge 2 izolirao i stoje u kucistu.

Izvadi sve napolje i kreni polako od osnovnih komponenti. Najbolje tako...

Sad kada sam kucao post zablokirao je i cuo da nesto cakne u kucistu mislim da je HDD pa sam iskljucio drugi tj. onaj sa bad sectorima.

Poslednja izmena:
Evo samo da javim, od kako sam iskljucio HDD 2 (onaj sa bad sectorima) nema problema(zasad)

a skenirao sam ovaj sto trenutno koristim sa HD Tune pro, pa me zanima kakav je ovo sad error:mad:

HDTuneErorr.png
[/IMG]

Menjaj napajanje. Hardovi klikcu kada je napajanje preslabo. Masina takodje trokira i uspori nenormalno kao P1 kad je napajanje na izdisaju. Ne znam kakvo ti je napajanje ali cupaj ga da ti slucajno ne povuce jos neku komponentu.
Isto znam i slucajeve kada je hard na samrti kocio masinu do te mere da ne mozes otvoriti my computer ali to ne izaziva restarte i zeza ventilatore ;)

Moguce da si napajanje rasteretio za nekih 10W koliko trosi hard pa sada sljaka ali svakako da drzi iskljucenog i maltretiraj masinu da vidis sta se dogadja.

Poslednja izmena:
Menjaj napajanje. Hardovi klikcu kada je napajanje preslabo. Masina takodje trokira i uspori nenormalno kao P1 kad je napajanje na izdisaju. Ne znam kakvo ti je napajanje ali cupaj ga da ti slucajno ne povuce jos neku komponentu.
Isto znam i slucajeve kada je hard na samrti kocio masinu do te mere da ne mozes otvoriti my computer ali to ne izaziva restarte i zeza ventilatore ;)

Moguce da si napajanje rasteretio za nekih 10W koliko trosi hard pa sada sljaka ali svakako da drzi iskljucenog i maltretiraj masinu da vidis sta se dogadja.

Racunar sam upravo sad restartovao posto je toliko kocio kao PII ( hard je mnogo krljao), Napajanje je CoolerMaster 460W! e sad sta je naj pametnije da uradim da budem 100% siguran da je napajanje?

Edit: sta opisuje ovaj error koji sam dobio?
Edit2: sad sam gasio komp i sve je proslo normalno tj. nisu radili cooleri! moze li biti da je problem sto sam ja petljao sa zicama oko coolera?

Poslednja izmena:
1. Ne znam stvarno.
2. Nisam gledao sta si petljao ali moguce je. Mada meni deluje kao malo verovatno. Da si nesto zeznuo mislim da bi imao daleko veci problem a kontam da napajanje imak ima neke zastite koje bi ga gasile.
Najpametnije je da koristis racunar i dalje sa iskljucenim onim hardom i vidis kako se ponasa. I da zanemis to napajanje nekim drugim makar na probu, pozajmi od nekoga.

Imam neko kinesko od 500W, pa cu probati sa njim, jedino je problem sto nema konktor za graficku. ali ploca ima PCIE 12V power connector (This power connector provides extra power to the onboard PCI Express x16 slot) tako kad zamjenim napajanje prikopcat cu i ovaj defekti HDD da ga malo opteretim :d

Hvala na pomoci, javljam rezultate ;)

EDIT!! Uvjek ja nesto zaboravim, valjda je normalno u ove sitne sate :)

HDD 2 sam iskljucio samo sa ploce, a napajanje sam ostavio prikljuceno. Vuce li on jos struju? ako da, znaci da nisam resteretio napajanje a sad se ne restartuje?

Poslednja izmena:
Lepo sam ti rekao i lepo cu ti reci jos jednom .... NEMOJ DA SE IGRAS SA 8800 SERIJOM TO JE PRE 5 GODINA BILA GRAFIKA KOJA JE ZNALA DA POVUCE NENORMALNU KOLICINU STRUJE I DAN DANAS JE U TOP 10 . Kazem ti isprsi se za neki lc power 550w (nemoj uzimati nista novije od toga jer je sve posle te serije bilo ****** "zive od stare slave") Ili neki cf od 500w 550w to ti moze biti 20e 25e .. Realno ako budes koristio ovo napajanje pitanje je vremena kad ce kinez da te izda .. i ponece sa sobom jos neku komponentu i onda ces mesto 20e imati 80e ako ti ode grafa ili nesto slicno .. Veruj mi (tj. nama jer ima ovde ljudi koji apeluju na napajanje kao ja ) ne vredi se igrati zbog 20e...

Ma kupit cu neko bolje napajanje, ali kako cu biti 100% siguran da je ono problem?

100% ces biti siguran tek kada crkne!
Poslednji put: stavi neko drugo napajanje za probu. Probaj da citas sta ti ljudi pisu za promenu.

Poslušaj čoveka. Oba harda prijavljuju greške - može da se desi da je do lošeg napajanja. Mislim da bi trebalo da probaš i sa hardom za koji znaš da je ispravan...

Formatirao sam oba HDD, rasklopio ceo komp. pa onda opet sve iz pocetka. Ono sto sam petljao sa coolerima(prebacivanje sa 12V na 5V) batalio sam!
Instalirao ponovo Sistem, i zasad radi sve normalno. Pustit cu kasnije ORTHOS bar 24h pa javljam rezultate. Hvala svima na pomoci i pozzzz ;)

Hmmmm...ja sam imao slican problem kada sam ubacio hdd sa bad sectorima.

Vrh Dno