Šta je novo?

ASUS N53JN-SX107D

mironiko

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2011
Poena
270
'De ste drugari..? :)

img3560.jpg

Daaavno sam jos obecao mali pregled svog laptopa (kupljen 11og marta), ali kako sam u medjuvremenu imao mnogo posla i obaveza (napokon poceo da radim na faxu, kao asistent; pisem master tezu; spremao se za odlazak u Bec na intervju za doktorske studije, itd.) tek sad sedam da objedinim ovaj i text o svom novom telefonu (HTC Snap).

Pa dakle, da pocnemo... :)

Ideja o samoj kupovini laptopa javila mi se pred Novu godinu, kada sam takodje obavljao jedan intervju pomenute prirode kao i ovaj nedavno, i kad shvatih da uskoro mogu otici u inozemstvo na nastavak studija, gde bih sa sobom poneo naravno svoje elektronske podatke. Kada se pokazalo da od izvrsenja iste ideje u tom konkretnom momentu nema nista, nego da cu to ostaviti za posle, a da cu do tad poceti da radim ovde, u NS, na Fakultetu Tehnickih Nauka, nisam tu ideju odbacio. Prvo, jer sam vec dobrano usao u izbor i razmatranje, posvetio se tematici podosta, a i uvidevsi da bi i sam posao bio laksi uz laptop koji mogu da "setam" na relaciji soba-kancelarija, nego da se njakam sa flesevima gotovo svakodnevno, posebno dok jos pisem master tezu. Sad, nisam jos bio siguran koliko je ipak jedna poveca investicija vredna tog napretka u komforu, da bi me splet okolnosti prosto ipak doveo pred svrsen cin - u kuci u tom trenu imasmo dva racunara, moj i sestrin desktop, a otac se vrlo retko ubacivao na jedan od tih da se malo poigra ili poradi nesto. Kad je sestrin poceo da odaje znakove starosti i odumiranja, postalo je jasno da ce nam svakako uskoro zatrebati jos jedan... I tako, sejin desk zavrsi u dnevnoj sobi, moj desk kod nje, a meni eto laptopa... Prelazak na laptop sa desktopa ZA MENE je totalna pozitivna revolucija. Kazem, za mene, jer nije sa svima tako, ali meni je ovako po pitanju ergonomije - neuporedivo bolje. Rad na krevetu, gledanje filmova u bilo kom delu sobe, citanje vesti za doruckom uz upotrebu pola ruke, samo radi skrolovanja - blazenstvo. Bar za mene... :)

Sto se samog izbora tice - to svakako bese najveci deo cele price. U mom drustvu jedno 15ak ljudi studira informatiku na PMF-u ili racunarstvo na FTN-u, neki vec rade kao programeri, a jedan momak je i serviser. Dakle, imao sam koga da pitam za savet, iako sam stosta i znao o laptopovima, ali ne toliko o trenutnim trendovima, koliko su oni znali. Sem toga, igrom slucaja, da ih sve skupim u jednu prostoriju i kazem da ponesu svoje laptopove, dosli bi mi sa 3 HP-a, 2 Dell-a, 2 Toshibe, 2 ASUS-a, 2 Acer-a, 1 Fujitsu-om, 1 MBP-om i 1 MSI-jem - ako sam ih sve pobrojao i ako se dobro secam njihovih trenutnih racunara. Sem toga, koristili su i mnoge druge, naravno, a i ja sam poneke, onako u prolazu.

Novac koji sam bio spreman da dam bio je u domenu nekih 500e, mada bih i podigao to za nesto sto je izrazito bolje od trenutnih izbora u cenovnom rangu, kao i sto bih spustio ako se pojavi nesto mozda mnogo jeftinije, ali malo i slabije. Naravno, druga varijanta se i meni samom, kao nekome ko ceni kvalitet, cinila manje verovatnom od prve. No, da se vratim na izbor...

Posle mnogo iscrpnih razgovora, i mnogo komentara tipa "O brate, vec maltene smaras sa tom svojom pretemeljnom potragom, covece", izbor se sveo na ASUS K52JE-EX027D i Acer Aspire 5741G-354G50Mnkk, kao "najbolje" izbore u rangu nekih 520e (tada, pocetkom godine) a postujuci kriterijume - Core i3 procesor, 4Gb rama, 500Gb harda i neka neintegrisana grafika, ne mora narocito dobra jer se igram izrazito retko i to na starijim naslovima. Naravno, dijagonala 15.6 i rezolucija standardnih 1366x768, za koju sam se do tad uverio da meni odlicno odgovara na ovoj dijagonali. Da opravdam svoj izbor u tom trenutku: HP sam iskljucio iz trke zbog brojnih problema mojih drugara koji ih imaju sa pregrevanjem i osrednjim kvalitetom izrade (kao i pojedinim svedocenjima sa neta o pregrevanjima HP masina), Dell i Toshiba su mi bili ok i niko ih nije nesto kudio, ali su mi mnogi istakli da recimo nisu narocito bolji od ASUS-a ili Fujitsu-a ali ipak imaju vece cene zbog tradicije u proizvodnji lapova i naplacivanju brenda, MSI je gotovo svuda bio kritikovan i delovao mi je kao najveca lutrija sa kojom nisam bio spreman da se nosim i pored primamljivih cena, a Lenovo i Fujitsu nekako nisu imali konfiguracije koje su mi odgovarale, ili mi se nekako jednostavno nisu svideli na oko (sve o cemu sam ikad pomislio sam naravno otisao i da vidim). Dakle, ostase ASUS, za koji sam stvarno cuo mnogo toga pohvalnog od drugara koji ih imaju, pa i inace, po netu, posebno na temu toga kako resavanju hladjenje (po mom misljenju, najvaznija stavka kod laptopa - jer, kad jednom pocne da se pregreva, to je pocetak kraja) i Acer, koji je kojakuda znao da bude kritikovan, ali osobe koje znam a da ih imaju su ih toliko hvalile da je to bilo bolesno. Navedoh vec modele koji su mi se svideli, i poceo sam polako da se blizim kupovini, jer novac koji je bio spreman za to, svakog dana trebase da uplovi u moj novcanik... :D

Par dana nakon toga, ASUS N53, konkretno model iz imena ove teme, pade prvi put ispod 70k otkako se uopste pojavio na nasem trzistu. Kad sam poceo da trazim, njegova cena bese oko 75k, mislim najniza gde sam video jedno 72k, a to mi ipak bese previse, pa sam ga nekako izbacio iz razmisljanja uz samom startu. Sad, videvsi pad cene, posto sam svakodnevno pratio zbivanja na trzistu, odoh i njega da pogledam i da vidim ima li smisla cekati jos neki pad cene i dodati koji dinar. E sad, vec sam davno bio koristio N53, jednog svog drugara koji studira u inostranstvu, i bio sam prilicno impresioniran (tada N53 bese posve nov model) ali to bese model sa i5 mislim, i to kupljen u Svici valjda, pa sam se bojao da "nasi" nisu losiji, iako za ASUS nisam imao informacija da imaju lokalizovanu proizvodnju kucista, samo da tastature mecu u skladu sa ciljanim trzistem. I, utisak posle par minuta cackanja u Laptopcentru u NS-u - bese sjajan. Svi vec danas znaju da N53 ima cudnovatu tastaturu, koja se ne svidja svima, i da ima displej na koji se odredjen broj ljudi zali, ali meni se tastatura ucinila odlicnom (i dan-danas je tako, dok evo upravo kucam na njoj, bez mnogo stamparskih gresaka i umora ruku) a sto se displeja tice, bolji mi je nego moj stari BenQ 19" monitor, mada svakako i nisam posebno zahtevan na tom polju. Dakle, imajuci u vidu dizajn koji mi je odmah zapao za oko, ljubav je bila rodjena... :)

Sad, imajuci u vidu da bih dao malo vise para, pomislio sam - pa daj da vidim onda u tom cenovnom rangu ima li nesto bolje? Jedino vredno poredjenja, za moj ukus, nekako bese HP DV6 (Lenovo Y560 ima poznate probleme koje nisam sebi eventualno zeleo, dok mi je Z560 bio interesantan, ali ne znam - "nesto" mu je falilo). Ipak, i on ispade iz razmatranja zbog odsustva numericke tastature, koja meni kao matematicaru treba, i zbog nekih drugih sitnica. Danas je ponuda u tom nekom rangu oko 650 - 700e mnogo bolja, a jos kad se pojave HP DV6 sa i3 procesorima SB platforme, bice sjajna - Z570, N53, DV6, XPS. Mnogo tezi izbor nego pre 3, 4 meseca...

I malo sacekavsi, pade cena na oko 600e za N53, i uzeh ga! Do dan danas, utisak je odlican! Pa da vidimo, napokon, malo vise o samom racunaru... :)

Vodicu se nekim skeletom opisa koji "furaju" i na notebookcheck.com, sto je sajt koji smatram apsolutnom zvezdom vodiljom za kupovinu laptopova, i koji mi je takodje vrlo mnogo pomogao. Naravno, testovi i ostala zapazanja bice kod mene mnogo oskudniji, ali potrudicu se da budem sto objektivniji, istaknem mane, kao i pohvalim vrline ovog laptopa. A ima i jednih i drugih, srecom po mene, vise vrlina... Idemo redom!

(Nastavak sledi...)

Kuciste

Apsolutno sjajno. Verovatno jedan od osnovnih razloga moje kupovine ovog modela bese upravo kuciste, koje je vrlo, vrlo stabilno, cvrsto, sve deluje utegnuto, nema krckanja, cvrcanja, ugibanja, ma nicega. I lid je odlicno ucvrscen sa dve masivne drske sa strana ekrana, dosta ga je tesko otvoriti (moraju 2 ruke), sto svakako pozdravljam spram situacije da se ekran drma i otvara prelako. Lid je u potpunosti presvucen brusenim aluminijumom i potrebno je crvsto ga pritisnuti da bi se ugibao - dakle, stiti ekran vrlo dobro. Jednom mi je laptop u rancu spao sa trece stepenice (gde sam ga ostavio dok se obujem, a mati ga zatim ovlas zakacila i gurnula prema dole, da bi se bukvalno otkotrljao niz te 2 stepenice) sa slusalicama i nekim olovkama u pregradi gde je i lap (posto jedan njegov deo "viri" iz onog dela u koji se bas on ubacuje, i biva u glavnoj pregradi u kojoj naravno ima mesta za jos stosta) i nije bilo nikakvih tragova ostecenja, a valjda o sam lap se jedna hemijska olovka slomila... :D Evo, mozete i pogledati kako to izgleda (izvinjavam se zbog loseg kvaliteta slika, nazalost uhvatio me malo mrak kad sam slikao pa osvetljenost nije bila sjajna):

img3590.jpg

img3568.jpg

Ugao otvaranja je solidan, mada moram reci da nekad dok lezim, u nekom od svojih cudnih polozaja (recimo, ledja na krevetu, noge savijene u kolenima i lap naslonjen na butine) pozelim da moze jos jedno 5 stepeni da se otvori, iako nema poremecaja slike na bilo koji nacin.

img3563.jpg

Nisam jos otvarao kuciste, mada cujem da se srafici koje treba u tu svrhu odvrnuti, nalaze ispod gumenih nogica sa donje strane lapa. Usisni ventil je isto odozdo i to s leve strane, a izduvni ventil je s leve strane kucista. To je ujedno i jedini deo laptopa koji moze da se zagreje, a obzirom na pozicioniranje tog otvora, nemate problema sa zagrevanjem ikada (jer, sumnjam da ce neko bas staviti ruku na levu stranu laptopa i drzati je tu, a cak i levoruka osoba da koristi misa, nece biti smetnji). Podvrgavao sam lap raznim testovima (na marko_n-ov predlog, LinX i FurMark ZAJEDNO u trajanju od nekoliko sati, da utvrdim stabilnost sistema, i pratio sam temperature pomocu RealTemp-a, i ni u jednom momentu procesor nije presao nekih 67 stepeni Celzijusa, sto je odlicno, imajuci u vidu koja je to tortura i da mu je gornja granica na kojoj je softverski gasi 90 stepeni; inace, u radu tipa Office i surf je temperatura neverovatnih cirka 35 stepeni) i bas nikad se nije zagrejao niti cuo! Upravo one najvaznije elemente u radu, sa ovim lapom dobijate u potpunosti.

Moram pomenuti da je uz laptop "isporucen" i tzv. CPU Whine... :D Problem je dobro poznat, i karakteristican za Core procesore, sve do Sandy Bridge modela na kojima je to reseno. Prvi put sam ovu vrisku cuo jedne noci kad sam kucao nesto, sve je bilo pogaseno u sobi, mrkla tisina, i pritom sam se nageo pored stola (valjda mi nesto bilo ispalo) i tako priblizio usi racunaru da bih cuo taj zvuk, i odmah znao o cemu se radu, jer sam citajuci rivjuove video mogucnost da se to desi. I sad je evo u kancelariji tisina samo tako, i kako da kazem - moram bas da se koncentrisem da bih cuo taj zvuk. Bilo sta sa strane ako radi, zaista mislim da se to cuti nece. E sad, mozda neko ima sa osetljivijim sluhom od mene i smatram da treba i to da zna. Moja devojka i sestra recimo uopste to ne cuju, i devojka je kod mene vise puta zaspala dok je lap bio na pola metra od nas, tipa posle gledanja filma, kao i ja sa njom. Sta znam - da mogu to da snimim, okacio bih, pa da cujete. Mislim, ako mozete... :D

Za kuciste treba jos istaci da je po velicini u rangu sa 16incnim racunarima, dakle nesto vecih gabarita od standardnih 15.6 modela. Na primer, duzina mu je 39.1cm, spram nekih 38 koji su standardni za ovu kategoriju. Nekima se ovo, koliko se secam, nije svidelo. Meni ne smeta.

(Nastavak sledi...)

Povezivanje

Specifikacije laptopa mozete videti bilo gde, recimo na:

http://www.gigatronshop.com/laptop_racunari/asus_n53jn-sx107d-6532

Dakle, vidimo da ima manje-vise sve sto ocekujemo od konektora, kad je jedan laptop u pitanju. Zahtevni korisnici ce mozda traziti i ExpressCard slot ili tako kojesta, ali za jedan multimedijalni lap mislim da je izbor odlican. Posebno treba istaci USB3.0, eSata, WiFi on-off i WGA izlaz (posto u posl. vreme trend nalaze HDMI, pa proizvodjaci izostavljaju WGA prikljucke, koji su vrlo kul kad hocete da se jednostavno poigrate pesa sa drugarima na nekom starijem monitoru). Raspored konektora je takodje vrlo dobar, gde posebno isticem cinjenicu da je ulaz za punjac kao i WGA pozadi. Ono sto se nekima nece svideti je to da su USB prikljucci u delu kucista blizem korisniku, pa moze doci do borbe kablovima u slucaju koriscenja misa, ali kako ja koristim bezicnog, nemam tih problema. Sa prednje strane nema nicega, sto mi je takodje super.

img3565.jpg

img3566.jpg

LAN je naravno gigabitni, WLAN je N-standard, Bluetooth je 3.0 i radi odlicno, proveravao sam prebacujuci stosta sa mobilnog telefona. HDMI jos nisam koristio (kao ni kameru). Evo jos par slika kucista tj. racunara:

img3561.jpg

cc3428.jpg

d97a06.jpg

c151dd.jpg

(Nastavak sledi...)

Unos podataka

O tastaturi je vec zaista mnogo receno... Vrlo je pregledna, tasteri su standardne desktop velicine (sem na numpad-u, gde su zeru sitniji)i nekako je dosta lepa. Pritom, od matirane plastike je i ne prlja se. Ono sto se mnogima ne svidja (a moze se reci da sam ja dobro prosao, jer kod mene nije izrazeno) je ugibanje tastature u pojedinim delovima. Na mom konkretnom modelu ugibanje je zaista minimalno i cak pri zustrijem kucanju, nemate osecas da kucate kao "po testu". Ipak, ponavljam, u PCPraktik-u videh i jedan N53 model koji nije imao tako pohvalnu tastaturu... Iako to nije nesto sto bi ASUS-u smelo da se dogadja, mozda skidanje tastature a zatim ponovno pricvrscivanje iste uz obracanje paznje da sve "legne" na svoje mesto popravi situaciju..? :D Salu na stranu, vise je zalbi nego pohvala, iako ja def. spadam u drugu grupu, pa ce osluskivanje tog utiska od strane ASUS-a verovatno doneti bolju tastaturu za neku buducu N seriju.

f3d17b.jpg

8ade9b.jpg

Numpad, dakle ima nesto manje tastere:

60fec6.jpg

Sto se tacpeda tice, prica je mnogo jasnija. Odlican je! Ako neko i ima zalbi na tastaturu, mislim da se na tacped ne bi zalio uopste. Razumno je velik (nije mi se desavalo da prstom izadjem iz prostora za navigaciju), povrsine je razlicita od aluminijumom presvucenog wrist-rest-a, ali je vrlo prijatna i nema zamora jagodica ni posle duzeg koriscenja. Ono sto nije sjajno su dosta kruti i prilicno glasni tasteri, ali za to postoji sjajan lek - ne koristiti ih uopste! :) A kako i zasto to - pa jednostavno, podrzano je pregrst gestova na samom touch-sensitive prostoru, i to: single-finger click, double-finger click kao skrol klik (tipa, otvara link u browserima, itd.) kao i double-finger scroll, double-finger zoom-in i zoom-out (pomerate dva prsta od sredine horizontalno), i najzad three-finger click kao desni klik. Dakle, sve je pokriveno, bar sto se upotrebe koju sam licno izvodio tice. Gestovi su pritom tacno i precizno prepoznavani uvek, dakle necete morati jedanaest puta da troprstom klikcete ne bi li se desni klik ostvario. Sve pohvale za touchpad.

879639.jpg

(Nastavak sledi...)

Displej

Dolazimo do jos jedne stavke oko koje se "lome koplja". Prvo, moram napomenuti da uopste nisam zahtevan korisnik kad su monitori u pitanju. Od svih monitora do dana danasnjeg, imao sam 15incni Hansol, 17incni LG Flatron, 19incni BenQ i sad ovaj na lapu, i jedinu zamerku sam imao na los kontrast BenQ-a, ali sam i to podesio na max i sve bese ok. Stoga necu mnogo pametovati u ovom delu, a i to uzmite sa rezervom ako inace obracate paznju na monitor u visokoj meri. Dakle, ASUS u N53 modele (pored Full HD varijante) ugradjuje 15.6incni 16:9, 1366x768 pixel, Samsung SEC5441 displej, vrlo jasne slike, glossy naravno. Refleksija je iskreno zaista prilicno velika, zahvaljujuci zastitnom sloju koji stiti monitor, ali i pojacava utisak o odbijanju svetla. Srecom, od 10 nivoa osvetljenja, sa 9im i 10im se ovo svodi na sasvim pristojan nivo, sto mogu i da potvrdim imajuci u vidu da mi u kancelariji, sedeci pored ogromnom prozora, gomila svetla obasjava monitor, ali se refleksija moze drzati pod kontrolom. Negde sam video zalbe korisnika na probijanje pozadinskog osvetljenja... Ovo nije tacno, cemu sam posvetio posebnu paznju (da istrazim taj fenomen) stavljajuci mnoge razlicite wallpapere i posmatrajuci sta se desava po krajevima i u sredini ekrana. Svetlo je sasvim lepo i ravnomerno rasporedjeno, uz standardnu boljku LCD laptop monitora - sa "penjanjem" uz monitor, nijansa crne je jaca. I tu dolazimo do jos jedne recimo primedbe - gledajuci neke filmove dosao sam do zakljucka da bi nivo crne mogao biti malo uocljiviji. Ponavljam, meni ne smeta, ali nekome hoce. Uostalom, na notebookcheck-u su monitor ocenili jedva prosecnim, upravo uz opasku da profesionalni korisnici nece otrpeti pokrivenost spektra boja, kontrast i refleksiju, dok ce svakodnevni korisnici biti ok.

fb6a5d.jpg

Rezolucija je za moj ukus odlicna! Istu sam imao i na 19incnom monitoru i odgovarala mi je, a sad mi je prosto idealna. Shvatam da se misljenja na tu temu razlikuju, ali uz malo podesavanja DPI-ja, dobija se po mom misljenju odlican raspored i preglednost detalja na ekranu. Sto se uglova gledanja tice, iako nisam primetio da ih neko posebno hvali, ja mislim da su super. Posebno horizontalni - nas 4oro bez problema gledase film, a lap je bio na recimo 120cm od ociju svakoga od nas. Mislim da je to kul. Sto se vertikalnih tice, nisam narocito istrazivao jer se naravno lid uvek moze povuci malo ili "oterati" od sebe, i sve da se dovede u red pa tu stavku i ne smatram preterano bitnom.

6797c0.jpg

Hardver i performanse

Konfiguraciju necu ovde ispisivati jer je mozete videti u specifikaciji koju gore okacih, kao i kliknuvsi na "Moja masina" ispod mog avatara... :)

842016.jpg

Posebna paznja bice ipak posvecena procesoru i grafickoj karti, kako to i inace biva. CPU je Core i3 350M, a GPU je nVidia GeForce GT 335M, i to je sad vec "zastareli" hardver, u smislu da je jos u ponudi ali pojavile su se nove generacije, kako procesora, tako i grafickih. Ono sto mi je vaznije je da je procesor i dalje ipak prilicno konkurentan za neke ne preterano zahtevne radnje (malo programiranja, u Matlab-u, C#-u i slicnim programskim jezicima), jer mi igranje svakako nije imperativ, mada ni sama GT 335M nije toliko bedna, posebno uzevsi u obzir da igram gotovo iskljucivo PES, sve verzije, kao i ponekad Dotu i CS sa drugarima.

Pojedine Benchmark testove, tj. test programe sam skinuo sa neta i odradio ih da vam ih pokazem. Nisam screenshot-ovao rezultate, nego cu ih ispisati, kao i okvire koje notebookcheck istice kao dobijene za CPU i GPU pri testiranju pomenutim programima. Jos jedan razlog zbog kog sam ih obavio je da "proverim" da li je sa grafickom sve ok, jer mi je Windows Exp. Index davao slab rezultat za Graphics: Desktop Aero performance - svega 4.3. Kompletni rezultati koje dobijem su:

CPU - 6.5
RAM - 5.9
Graphics - 4.3
Gaming graphics - 6.3
HDD - 5.9

Najzad, obavljeni su sledeci testovi i dobijeni ocekivani rezultati (kako za CPU tako i za GPU), cime je potvrdjeno da je sve ok:

Cinebench R10:
Rendering Single Core - 2527 (na notebookcheck.com: od 2152 - 2559)
Rendering Multiple Cores - 6099 (na nbc: 5616 - 5943)
OpenGL - 3873 (2446 - 4294)

Cinebench R11.5:
CPU - 1.97 (1.49 - 1.89)
OpenGL - 15.99 fps (16.12 - 18.47)

SuperPi:
512k - 8s
1m - 18s
2m - 43s
4m - 97s (svi rezultati ispod minimalnih na nbc, doduse za po sekund; naravno, manje je bolje)

3DMark06:
7451 3DMarks (5958 - 7700)
CPU Score 2420 (2315 - 2461)
SM2.0 Score 3088
HDR/SM3.0 Score 3116
GT1 - Return To Proxycon 26 FPS
GT2 - Firefly Forest 24 FPS
CPU2 - Red Valley 1 FPS
HDR1 - Canyon Flight 28 FPS
HDR2 - Deep Freeze 34 FPS

U igrama nisam isprobavao grafiku, niti sam belezio rezultate tj. broj frejmova u sekundi, a naravno da je u tome sto igrah sve teklo tecno i lagano... :)

Ono sto je potrebno jos pomenuti kad je hardver u pitanju je postojanje nVidia Optimus tehnologije. Za neupucene, to je parce hardvera koje nVidia ugradjuje u pojedine graficke kartice koje idu u modele laptopova koji imaju i integrisanu Intel-ovu grafiku, i koje omogucuje "setanje" izmedju grafika prema zahtevnosti trenutno koristene aplikacije. Dakle, ako ste u Chrome-u i samo surfujete, Optimus ce drzati integrusu kao trenutno aktivnu, a nVidia ce biti on-Standby, dok ako pokrenete Far Cry, Optimus ce "reci" nVidii da je to posao za nju... :D

Jedno vreme postojalo je dosta zalbi korisnika laptopova sa Optimus tehnologijom kako ona i previse favorizuje integrusu, iako joj je naravno cilj da ustedi na bateriji upravo gurajuci integrusu kad god je to moguce. Desavalo se naime, da Optimus potera recimo PES 11 sa integrusom jer ona moze da ga potera, ali naravno uz mnogo mucanja. Srecom, nVidia je izdala "dodatak" kojim korisnicima omogucuje ipak odredjenu kontrolu nad upotrebom grafickih, "onemogucivsi" time Optimus da bude u potpunosti u kontroli nad izborom grafike. Vise o tome ovde (link provided by: marko_n):

http://www.pcper.com/reviews/Mobile...-Life-your-Notebook?aid=868&type=expert&pid=4

Dakle, dobije se opcija da desnim klikom na bilo koju aplikaciju pokrenete istu birajuci GPU kojim zelite to da ucinite. Neki su se zalili da to ne funkcionise kako treba kod njih - kod mene je sve cakum-pakum.

I tu taman stizemo i do performansi u smislu trajanja baterije. Optimus zaista pomaze. Bas sam jednom namerno surfovao sa nVidiom, i istrosio sam bateriju za preko 30% manje vremena nego sa integrusom. Vredno pomena, ako mene pitate.

Inace, samo trajanje baterije je osrednje, mada za 15.6 lap ne i lose. Najvise sto mi je ikad battery info u desnom dnu ekrana pokazao, a da se jos nije zatamneo ekran, bese 4h 17min (Quite Office mode, Battery Saver bi mozda dao i vise). To naravno nisam nikad realno postigao, ali surfujuci bez winampa, YouTube-a i slicnih multimedijalnih cudesa ostvario sam oko 3h 10min, sto smatram za ok. Ako se doda i winamp recimo, rezultat bude oko 2 i po sata, sve vreme naravno sa osvetljenjem ekrana 6 od 10 (sto je u indoors varijatni saasvim dosta, a i po defaultu za Quiet Office mode), dok je gledanje filma od 2h moguce, ali jedva, jer se bukvalno pred kraj upali notifikacija, a racunam da se krenulo bukvalno po paljenju racunara (ovde je profil u toku gledanja Entertainment mode, brightness 9/10). Dakle, solidno, ne i sjajno.

(Nastavak sledi...)

Poslednja izmena:
Zvuk

Pominjuci cinjenicu da se lap jako malo zagreva i da mu je stoga kultura rada sjajna, trebao sam dodati i da se kuler gotovo uopste ne cuje. Jedino pri heavy load-u kom sam ga bio podvrgao sam mogao cuti kuler, ali i taj zvuk bese vrlo tih, posebno spram mnogih koje sam cuo kada smo se igrali jednom kod druga. Sad sam maltene u problemu kad odem kod sestre u sobu jer mi je njen kuler sa desktopa preglasan... :)

Zvucnici ASUS N53 modela su prica za sebe. Proizvodi ih Bang & Olufsen, renomirani danski audio brand, sa kojim je u saradnji ASUS razvio Sonic Master ICE Power tehnologiju zvuka, prisutnu naravno na N53. Za razliku od inace standardnih 2W zvucnika, ASUS ugradjuje dva 3.2W zvucnika u ovu seriju, i nalaze se ispod fine hromirane resetke koja se nalazi iznad tastature i hotkeys-a. Ista pritom daje neodoljivu notu laptopu... :) Zvuk je vrlo cist, jasniji i od onog koji sam imao na Altec Lansing 2.1 zvucnicima na desktopu, i to primetno, uz naravno standardno za lap odsustvo bass-a, ali je pritom zvuk i veoma jak za laptop racunare. Pored toga, distorzija se javlja vrlo malo, i to iskljucivo na veoma visokim tonovima i pri maximalnom volume-u. Sve u svemu, iako se naravno slusanje muzike na laptopu i recimo tim 2.1 AL zvucnicima ne moze porediti, razlika nije bila toliko velika, i u svakom slucaju zvuk na N53 nije bio generalno los, pa sam recimo sestri uz desktop prepustio i zvucnike, mada sam mislio da cu ih zadrzati. Svakako je upravo ovo oblast u kojoj N53 odnosi cistu pobedu u kategoriji u kojoj se jos nalazi i njegova konkurencija, uz kvalitet izrade kucista i hladjenje (dok recimo sa displejom i tastaturom svakako to nije slucaj).

Zakljucak

Moji generalni utisci o ovom modelom su odlicni. Moze se reci da sam napravio dobar izbor, jer sam uzeo laptop cije mane spadaju u kategorije osobina koje meni nisu na prvom mestu po znacaju ili ih ne vidim kao mane. S druge strane, mnogo prednosti ovog racunara me raduje, a tek cu videti njegovu snagu u ozbiljnijim aplikacijama uskoro, tokom leta, kad budem morao nesto malo vise da isprogramiram nego do sad (program koji cu napisati bi trebalo da radi jedno 20ak sati, tj. ostavljam ga preko noci, pa cemo videti koliko je i3 + 4Gb rama bolje od mog starog single core-a + 2Gb rama). Dakle, sedim pred laptopom koji ce me nadam se sluziti jos 2, 3 godine bez problema, ako Bog da, i bez preteranog zastarevanja u smislu kaskanja za novitetima.

Ocenicu jos kojekakve kategorije, kako se to i inace cini na krajevima ovakvih testova. Sve to shvatite vrlo subjektivno.

Dizajn - 95%
Tastatura - 80%
Tacped - 90%
Povezivanje - 85%
Tezina i dimenzije - 75%
Displej - 70%
Baterija - 80%
Kvalitet izrade - 90%
Kultura rada - 95%
Performanse - 85%
Zvuk - 95%

Mislim da nema smisla racunati prosek jer nisu svakom svi kriterijumi iste vaznosti, pa ako neko bas zeli, morace to sam... :)

Sve u svemu - odlicna masina. Prednosti i mane su istaknuti, pa vi vagajte, ali za mene je sve jasno! ;)

Ako ima nekih pitanja, osetite se slobodnima da ih postavite...

Uzdravlje svima!

Odlican opis! Bas si se naradio |)

Znam i konkretan primerak iz pc practica i mislim da njemu tastatura stvarno ne lezi OK (mozda je neko skidao pa nije dobro vratio)... ako imas kako okaci snimak koliko ti ulegne tastatura recimo kad stisnes slovo D ili K...

Gabariti su mu uzasni, po meni i to mu je prakticno jedina prava mana. No, 50e za novu torbu i ***...

Nemam snimak, ali ako se nakanim da ga napravim, okacicu. A dobro si odabrao slova - upravo u "okolini" slova k postoji malo vise flexa, kao i iznad numpada, dok je prostor oko d potpuno stabilan, nekako...

Ja bejah spreman za gabarite, a upravo sam u PCP-u bio isprobao ranac koji sam planirao za njega, i iako je bazdaren za 15.4" rance, N53 je sasvim lepo upao u njega... E sad, vec znam za tvoju borbu sa torbama, i potpuno verujem da si popi*deo... :D

meni su recimo g i h stabilne tacke, a ostatak tastature bukvalno flexuje na 3 dela, d, k i recimo 5 na num su extremi...

Svaka čast na opisu! Koristiće mi pri izboru budućeg laptopa jer imam u vidu i jedan iz n53 serije :)

Hvala lepo! :)

Ok je racunar, ne bi se pokajao, ali svakako idi da ga prvo osmotris i "osetis", ima cudnu tastaturu pa da vidis da li ti odgovara.

Srecno sa kupovinom! ;)

Zaista sjajan review, svaka ti cast. Vrlo detaljno i pregledno sa naglaskom i na sitnice koje mnogo znace. Bench bi trebao da te nagradi, makar sa member statusom :). A oni koji testiraju uredjaje mogu nesto odavde i da nauce. Jos jednom bravo za trud, jedina mana su slike, mozda je mogla neka manja rezolucija ili konverzija, ali to je manje vazno..

Poslednja izmena:
Kasno sam shvatio da sam okacio slike ogromne rezolucije, a sad vise nemam opciju Edit. Obraticu paznju kod nekih drugih review-ova, osim jednog koji je vec gotov a dolazi sa istom falinkom... Srecom, tamo ima manje slika... :)

I hvala za podrsku! :)

Dobar opis, vrlo detaljno.
I meni je Windows Exp. Index kao i kod tebe, osim sto je Grafics 4.7. Mislim da je tu u pitanju neki problem sa Optimusom, jer je cudno da je veci index za Gaming nego za Windows Aero.
Sto setice procesora i grafe, koga interesuju igre moram reci da su i za to sasvim dovoljni, posto rezolucija ekrana nije velika. Kod mene Black Ops, Bad Company 2 i Crysis 2 rade na high bez ikakvih problema.
I da, slazem se sa tobom i mislim da je za ovu velicinu ekrana rezolucija od 1366x768 idealna.

Iskreno, kad su mi drugi sinteticki testovi dali ocekivane rezultate za GPU, bolelo me uvo sta mi Win Exp daje... :)

S druge strane, evo juce sam pozajmio lap drugu za lan party i kaze da mu je valjda Battlefield 2 radio odlicno. S tim da mi nije precizirao kakve detalje je podesio, niti ja znam koliko je ta igra zahtevna... :D

Ja sam razmisljao da napravim slican test jos prosle godine s tim sto je ovaj moj sa I5 procesorom s vremenom mogu reci samo LEP laptop i nista vise ... Nemam neku rec hvale. Prvo problemi sa Driverima (sa DvD-a) potom hdmi. A da ne pominjem da sam prvi vratio zbog ekrana koji je menjao boje kako ga dotaknes uzas.... Sta znam ovaj LT je OK sto sada koristim steta sto se skida siva povrsina sa strane (plasticni deo) ostalo je OK i Lt dobija ocenu od mene 1-10 : 6....

Meni je za skidanje boje jos rano, ali uopste nisam ubedjen da se to nece sigurno desiti. E sad, cuvam ga lepo, uvek je u torbi kad ga prenosim i zasad je naravno ok. Za drajvere ne znam sta vec da ti kazem, mada, iskreno, mislim da oni pogadjaju sve serije i sve modele. Jednostavno, kao da zavisi od konkretnog primerka...

Moja ocena bi bilo nesto veca, da se sad ne ponavljam, ali naravno - misljenja se razlikuju. A dobro je da si istakao i neka negativna iskustva koja se desavaju sa ovom serijom. I sam kad sam kupovao, uvek sam zeleo da cujem sve, pa i ono lose...

Inace, ako nekoga zanima konkretno model iz naslova, videh pre koji dan:

http://www.comtradeshop.com/Pages/P...c=NOTEBOOK&pid=OTBOWlRBRTE4MTQ2NTM2MA==&page=

Mislim da je to dobra ponuda.

Poslednja izmena:
Iskreno, mislim da to više i nije toliko dobra ponuda.

Dobra ponuda je bila pre dva meseca kada smo ovaj lap uzimali za 50.000, što je tada bilo oko 480 evra.
Za 60.000 ili nešto malo preko sada može da se nadje nešto s SB procesorom i 540n grafom.

Inače, ja do sada nisam imao problema ni sa driverima ni bilo čim drugim. Za sad sve šljaka kao podmazano, ja prezadovoljan.
Još samo da ubacim jedan SSD.:cigar:

Poslednja izmena:
Moze da se nadje, slazem se, ali nize klase. Tu pre svega mislim na izradu. Hardver naravno da se moze naci bolji... :)

A i namerno rekoh "dobra" ponuda, ne fenomenalna... :D

Reci mi, kakav je SSD po pitanju zagrevanja? Ako je tih i hladan, da razmislim o tome... Posto o SSD-ovima ne znam gotovo nista... :) Kao ni koliko kostaju...

ladan ko spricer, na staroj masini mi je dodao 20+ min na trajanje baterije... da mi nije premalo 40gb, sad bih mu ugradio ovog v40 sto mi se vucara tuda..

elem ne smatram da treba kupiti ovog asusa za 60k, jer je moj sa i3 sandy i 540m i windowsom kostao 69k
kolko ti drzi baterija? ovom mom zahvaljujuci optimusu, ladno 4+ sata u stedljivom modu, sto mi se u principu svidja (da i ja nesto pozitivno kazem za lap |))

U Office mode-u oko 200min, nepunih. Dakle, u Battery saving modulu bi verovatno mogao do 4h ili blizu.

Slazem se da je ta ponuda bolja, ali taj i3 2310M je isti po performansama kao i i3 350M (mozda neprimetnu zeru bolji), a kartica jeste primetno bolja - slozices se, za taj napredak 9k i nije bas premalo. A i nesto ne vidim opet taj u ponudi, za tu cenu... Valjda su shvatili i kupci da je extra ponuda, i prodavci da je to bilo bas povoljno... :D

Hladan i potpuno necujan, posto nema pokretnih delova kao HDD.
I mnooogo brzi nego HDD. Idealno za sistemski disk.
Ali je i cena "idealna". Oko 100e za 60GB.

Poslednja izmena:
Evo, da se "pohvalim" - do sad sam uglavnom isticao dobre strane ovog racunara, ali doslo je vreme da prenesem i jedan negativan utisak.

Naime, uzeh LCD TV, i naravno pokusah da ga povezem sa racunarom preko HDMI kabla, samo da bih otkrio da nesto nece... Malo istrazivanja otkrilo mi je da se to i drugima desavalo (dakle, radi se mozda i o serijskoj gresci) i da je u pitanju neko nekalibrirano lemljenje na ploci, koje dovodi do omisije kontakta HDMI ulaza...

Kako je lap u garanciji, a eto sad imam potrebu za HDMI ulazom, kao sto do sad nisam, nosim ga na servis, s nadom da necu morati da cekam sto godina da se to sredi. Ako bi moralo, radje bih platio servis.

Iskoristicu priliku i da pitam - zna li neko gde u NS ima neki ovlasteni ASUS servis? Hvala.

Prenecu i utiske o njihovoj usluzi... ;)

Optimus One Tapatalking

nema. samo onaj pravi servis... nemoj da ga neko drugi cacka, ode garancija...

Evo, da se "pohvalim" - do sad sam uglavnom isticao dobre strane ovog racunara, ali doslo je vreme da prenesem i jedan negativan utisak.

Naime, uzeh LCD TV, i naravno pokusah da ga povezem sa racunarom preko HDMI kabla, samo da bih otkrio da nesto nece... Malo istrazivanja otkrilo mi je da se to i drugima desavalo (dakle, radi se mozda i o serijskoj gresci) i da je u pitanju neko nekalibrirano lemljenje na ploci, koje dovodi do omisije kontakta HDMI ulaza...

Kako je lap u garanciji, a eto sad imam potrebu za HDMI ulazom, kao sto do sad nisam, nosim ga na servis, s nadom da necu morati da cekam sto godina da se to sredi. Ako bi moralo, radje bih platio servis.

Iskoristicu priliku i da pitam - zna li neko gde u NS ima neki ovlasteni ASUS servis? Hvala.

Prenecu i utiske o njihovoj usluzi... ;)

Optimus One Tapatalking

ja sam resio problem drugacije tako sto sam gumenu zastitu sa HDMI kabla odsekao skalperom odokativno 2mm. Stos je u tome sto mu ta guma neda da udje do kraja,kao i plastika kucista LT-a U stvari dobro je zalemljeno,ali nije dovoljno izbaceno jer su izgleda (serijski) zaboravili da treba kuciste preko ploce da dodje :-DDDD Javi sta si uradio ;-)

Odlicno, to cu i uraditi pa javim kako sam prosao. Samo da kupim svoj HDMI kabl, onaj s kojim sam probavao bese od druga... :)

Vidim sad da nikad nisam javio za HDMI kabl - malo ga skratio, usao "dublje" u lap, sve proradilo, sve kul... :)

Nego, javljam se da dam mali godisnji update o svom racunaru. Prosle godine, 12. marta sam ga uzeo, pa da vidimo kako stvari stoje. :)

Spoljasnjost potpuno ista, nema ostecenja, jednom mi je ispao (bio u torbi) i ima mikroudubljenje na lidu, mora se bas zagledati da bi se videlo, nikako ne utice na funkcionalnost. Kad se otvori lid, postoje 2 male promene, sa obe strane po jedna - pored levog i desnog gornjeg coska tastature, gde je lap najvisi (najvise uzdignut od podloge) se lid pod pritiskom dodiruje sa kucistem, i tu se od tog dodira vide diskretne linije, ogrebotine, tragovi, kako vam draze, kako na plastici kucista, tako i na okviru oko displeja. Naravno, funkcionalnost nije narusena. Moguce da sam ja malo kumovao - uvek lid samo spustim kad zavrsim rad, mogao sam ga neznije zatvarati, ali nisam jedan od onih koji bas totalno paze i maze racunar, iako ga cuvam, naravno. Sto se ostalog tice, i dalje je sve cvrsto utegnuto, nikakvih promena nema.

Upravo pogledah temperature rada u RealTemp-u - i dalje se vrte ispod 40 stepeni Celzijusa (proc.) u Office radu! Takodje, kuler je i dan danas tih kao uspavano dete, iako nijednom nisam cistio racunar, a trecinu vremena ga upotrebljavam u krilu, na krevetu. To je po mom misljenju najveci kvalitet ovog racunara - hladjenje je odradjeno sjajno i naravno, uticace na dugotrajnost. Nijednom se nije jako zagrejao za ovo vreme, niti se "drao".

Sto se tice samog rada, nisam jos reinstalirao sistem niti ista, vodim racuna o tome da mi se neki trojanci ili slicno ne zavuku u racunar, i sve jos uvek radi jednako brzo kao i prvi dan (bar je moj subjektivni osecaj takav). Mozda je boot nesto duzi... Nisam merio, ali mi se tako cini. Mislim da sam samo jednom za ovu godinu defragmentovao disk (popunjeno oko 300GB). Dakle, i na ovom polju sve kul.

Jedina prava zamerka koju imam, a i velika je, je - baterija. Pocela je da gubi kapacitet (koji je pocetkom koriscenja, i naravno mesecima posle, bio oko 3 i nesto sata upotrebe sa WiFi-jem, nekoliko tabova, itd.) posle jedno 9mes upotrebe, zatim je vrlo brzo "ispisala" (kad se predje preko battery indicator-a) "Consider replacing your battery" da bi pre nepun mesec totalno crkla. Sad nece ni da mrdne ako nije na punjacu... Moram priznati, zaista sam stalno koristio lap na bateriji, cak i kod kuce, ali sam ocekivao da duze potraje. Nisam siguran da li joj je garancija bila godinu dana ili 6mes, ali sad je svakako kasno da razmisljam o tome.

Ujedno, ovim putem trazim i savet od vas - da li mi se isplati da trazim novu, i da li onda uzeti neku extended iz inostranstva (jesu li pouzdane, i koje, i da li zaista drze duze koliko im kapacitet to nagovestava), ili da ovako "guram", svuda sa punjacem? Pitam jer mnogi kazu da se ne isplati uzimati novu, za polovan lap, mada ja ne mislim uskoro ovaj da menjam (bar jos godinu dana, ako bude sve lepo radilo).

Kad smo kod saveta, ocistio bih racunar, tj. "produvao" ga. :) Ima li neko neki savet povodom toga, mozda neki korektan online tutorial, tako nesto? Znam - mogu da guglam, ali ako je neko video vec nesto pouzdano, bio bih zahvalan da to podeli sa mnom. Hvala! :) Ako ne preporucujete da sam probavam -> servis. Takodje, moze i neki savet kako da skinem tastaturu - i ispod nje treba malo pocistiti.

To je uglavnom to. Komp je maltene kao nov, ne racunajuci bateriju. Ako nekog jos nesto zanima, nek' pita. Jos sta mogu napomenuti, kao neke moje globalne zakljucke, je - iduci put cu uzeti neki lap do 14". :) Prosto, mislio sam da ce mi sve manje od 15.6" biti premalo, ali sad kad vidim da vise gotovo da i ne gledam filmove na lapu, a jos manje se igram, shvatam da mogu da prodjem i sa manjim a prenosivijim uredjajem. Ipak rame pocne da se buni nakon sat vremena sa 5, 6 kilograma na ledjima, posto u torbi imam naravno i par knjiga sem lapa, punjac, misa, bla bla... Poceo sam da delim laptopove na nosive i prenosive, i gledacu da iduci bude nosiv, i jos po mogucstvu sa odlicnom baterijom, da ne mora stalno i punjac s njim. :)

Generalni zakljucak - toplo svima preporucujem ovu seriju ASUS laptopova (ako je ovo tip racunara koji zele), posle godinu dana koriscenja, konstantnog. Problema nema, mane koje postoje (tastatura, i to samo za neke, i displej, isto samo za one kojima je bitno zbog eventualno koriscenja nekih vizuelno zahtevnih softvera) nisu izrazene kao sto se o njima pricalo, a kvaliteti su brojniji i primetni. Toliko od mene, ocekujem pomoc od vas za ono sto sam upitao, kao i eventualna pitanja... :)

uh ja ga imam preko godinu dana (i5 Proc) nije mi se nigde plastika izgrebala i dalje izgleda kao nov, drago mi je da si resio problem sa HDMI. Kod ovog lapa usinik je sa donje strane a izduva vazduh gore levo. Pogledaj sace u kakvom je stanju meni je i dalje CIST i filter i sace,pa nema potrebe za tim niti se lap greje. Naravno ja ga nikada nisam stavljao na meke podloge da usisava prasinu :) tako da furaj ti to brate bez frke jos koju godinu :) samo gledaj sace da ne pocne da se skuplja prasina i sve dok je cisto miran si :)

Sace..? Moram priznati da ne znam sta je to tacno... :D Kako da proverim da li je cisto..? Ako jeste, naravno da ga ne nosim nigde! :) A trebalo bi da jeste, ako je suditi po temperaturama.

Saće se zove jer liči na saće za med :d izbušene rupice za ventilaciju na kućištu

Vrh Dno