Šta je novo?

Predlog zvucnika za komp 2.1 ili 5.1...

dadosp

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2007
Poena
304
Prelistao sam gomilu tema i postova po netu za zvučnike pa bi postavio ovde jasno pitanje pa ako moze preporuka, potreban mi je odgovor sto pre posto je u pitanju poklon i blizi se dan darivanja :)

Budzet 5.000 - 8.000 ako moze, maksimum do 10.000 dinara... ako je bas Best Buy...
Korsitio bi ga za komp, 90% svrha bi bila za slusanje muzike... 10% filmovi

Vrsta muzike bi bila elektronska, pop, rock..
Koristio bi se za svakodnevno slusanje muzike i male privatne zurke
Uglavnom bi bio pojacan do 80% snage
Po mogucnost dovoljno glasan ali i ne preterano da se ruse zidovi, ali ton da je cist...
Trenutno povezan na integrisanu graficku ali se u skorijoj buducnosti kupuje zvucna kartica Xonar DS

Predlog da li uzeti 5.1 ili 2.1 sistem... Po onome sto sam procitao na forumu 2.1 je sasvim ok za muziku... i za moje potrebe... i najvise je nekako pominjan Altec Lansing VS4621 i nema ni jedna losa rec za njega.. nakon njega ide
LOGITECH X-230 ....
LOGITECH Z523
ALTEC LANSING VS2621
CREATIVE Inspire T3130

Za Microlab se takodje cesto spominje ali ne znam zasto sam stekao utisak ali ako procitate veci eo postava primeticete da uglavnom procitate ovo :
microlab ili hvale ili ne.. uglavnom su ok.. lep zvuk ali nema jacinu.. rikne potenciometar, vufer izgubio snagu, crkne daljinski.. vek je kao dobar i uvek ima nesto "ali" pa bi iz tog razloga da ih zaobidjem. Uopste nisam stekao utisak da su super kao sto je to bio slucaj kod Altec Lansing VS4621...

Kod 5.1 sistema se najvise spominju:
Logitech x540 i x530
CREATIVE Inspire T6100
i Genius SW-HF 5.1 4000 koji bas nesto nije na dobrom glasu...

Cini mi se da su pobrojani 2.1 preskupi za ono sto nude,a i nema smisla kaciti ih na Xonar DS...
Ako hoces 2.1 uzmi Blueberry SW-T100 - sviraju za svih 15-20€ koliko kostaju,a za zurke potrazi zvucnike namenjene za te prilike...

Sto se 5.1 sistema tice ponuda je ocajna ( kao i 2.1 ),a X-530 je ( po meni ) najbolja kupovina ( u klasi 50-100€ ).

Uzmi Altec Lansing VS4621 i uzivaj. Microlab uvoznik se raspada nista vise nema da se nadje. Ali sve u svemu ponuda zvucnika je ocajna u Srbiji.

Cini mi se da su pobrojani 2.1 preskupi za ono sto nude,a i nema smisla kaciti ih na Xonar DS...
Ako hoces 2.1 uzmi Blueberry SW-T100 - sviraju za svih 15-20€ koliko kostaju,a za zurke potrazi zvucnike namenjene za te prilike...

Sto se 5.1 sistema tice ponuda je ocajna ( kao i 2.1 ),a X-530 je ( po meni ) najbolja kupovina ( u klasi 50-100€ ).

Svaka ti cast kako si ga posavetovao, Blueberry.

Ja bih svakako isao na Altec, ne samo sto ih i ja imam, vec zato sto su za klasu ispred drugih u kategoriji PC zvucnika. Ako ti ne smeta ruzan dizajn visokotonaca, taj 4621 svakako deluje kao najbolji izbor. Mene bi jedino to odvratilo od ovog modela, a ocene za njihov zvuk su svuda odlicne.

@Jericho

X-530 za 10€ vise u odnosu na VS4621 je bolji izbor.

Ako pogledas komentare videces da kada se poredi ATP3,4121,4221 i 4621 da kvalitet ide silaznom putanjom,a cena uzlaznom :( - sto potvrdjuje da ni Altec vise nije sto je nekada bio :(

^^
Ja samo mogu da kažem da kada je drugar kupovao zvučnike, pre par meseci, puštali smo solo2, neki creative i neki altec. Ne zman da li je creative ili altec bio gori, nemoguće je odrediti. A to su bili zvučnici od po 60€ (ne sećam se modela). Na kraju je uzeo solo. Altec ime je odavno prestalo da bude važno u pc zvučnici delu tržišta.

Blueberry sam cuo i ok je zvuk do 60% jacine nakon toga se raspada.. I ipak je Altec za klasu bolji.. Ok mozda vise nije ono sto je bio ali opet je bolji od Blueberry... Bar po mom sluhu... E sad ovo cuo sam sa drugom , ne znam koji model i to bas i ne pije vodu, iskreno licno sam se uverio da Microlab zasita dobro zvuci ali opet mi nekako Altec daje bolji zvuk.. ne znam mozda je to stvar ukusa... Ali i da napomenem to da nikakve zalbe nisam procitao oko ovo Alteca niti neke reklamacije sto kod Microlab-a jeste slucaj, od daljinskog, potenciometar, vufer izgubio snagu... itd... Zato bi ipak dao prednost Altecu..

I da napomenem Tetsuo ne znam stvarno koji si solo2, neki creative i neki altec slusao ali ne mogu da verujem da je po tebi "Ne zman da li je creative ili altec bio gori, nemoguće je odrediti." Verovatno je to stvar ukusa...

Evo ja koristim microlab fc330 na audigy 2 vec par godina (pretezno muzika) i stvarno nemam ni jednu jedinu zamerku, a platio sam ih nesto smesno.

Nego, najbolje ti je da na player, telefon, flash spakujes muziku koju slusas svratis do par radnji i poslusas gore nabrojane modele. Kupovina zvucnika na gluvo ili preporuku nije najbolja. Mozes da pogledas i nesto iz microlabove pro serije ako nadjes povoljno.

Sent using Tt.

Sent using Tt.

Od navedenih u prvom postu ni jedan ne bih preporucio za kucne zurke.

Kucne zurke? Heh... ovi sistemi imaju snage koliko da ozvuce sto za komp a sve preko toga je debela distorzija. Ko smatra da ovo moze koristiti za kucnu zurku ili ozvucavanje sobe def nije cuo normalni zvucni sistem.
Ovo su desktop zvucnici, pravljeni da ozvuce radni sto.

Treba imati realna očekivanja, govorimo o kompjuterskim zvučnicima ispod 100 evra, nećemo ih sad porediti sa Berar ozvučenjem
Ja preferiram 2.1 zvučnike u odnosu na 5.1, između ostalog i zbog cable managementa
Od ovih zvučnika koje si spomenuo imam x230 i z523
Imam x-230 već 5-6 godina sigurno, dobro me služe svih ovih godina, bas je veoma glasan, zamerka je donekle na srednje frekvencije (npr gledaš neki divx na engleskom bez prevoda i govor se malo slabije čuje), ali ništa dramatično.
Nedavno sam kupovao novi komp, pošto imam dobro iskustvo sa x-230, a oni se odavno ne proizvode tražio sam nešto slično. Vidim da je izbor kompjuterskih zvučnika sada jako slab, na kraju je izbor pao na z-523. Bas im je možda 30% veći nego na x-230, takođe imaju i zvučnike sa obe strane satelita što logitech reklamira kao neki 360" sound, to izgleda ovako:
logitech-z523-speaker-system.jpg

iskreno, ja nisam primetio neku razliku u odnosu na standardne satelite. Vidim i da su uštedeli na power dugmetu, tako da se z-523 pali i gasi na potenciometar za jačinu zvuka.
Sve u svemu, ništa spektakularno, ali sasvim ok za kompjuterske zvučnike, ako ih uzmeš sumnjam da ćeš ih koristiti na >80% jačine zvuka ;)

Na kraju sam obisao gomilu radnji i nigde nije bilo Alteca VS4621 vec samo po narudzbi i tako sam naisao na z-523 koji me je srusio na **** kad sam dosao kuci i ukljucio ga.. Pa sta ce mi vise od ovoga! Zaista mi je drago da sam ga uzeo i nije mi zao 8500 koliko sma izdvojio za njega! Jedino mi je malo krivo sto nisam uzivo cuo Alteca VS4621.. Ali valjda cu ga moci negde i cuti pa cemo uporediti.. Ali mislim da je ovaj jaci...

@dadosp

Da li sateliti mogu da prate woofer "kad pojacas" na 80-90% ( tj. koliko moras da "utisas" woofer da bi ga pratili ) ?

Stavio sam woofer da bude na 50% i pojacavao satelite do 80% i pratili su ga dalje nisam smeo.. Iskreno strah me :) Dosta se glasno cuju... Medjutim to sam tek danas primetio da se na desnom satelitu cuje pucketanje.. Stavim woofer na 50% i satelite na 50%.. Pa ne znam sta da radim da li da reklamiram ili???

Malo kasnim na raspravu, ali valjda ste još uvek svi tu.
Zanima me zašto su
LOGITECH Z523 (40W, 71.99 €) ili ALTEC LANSING VS2621 (28W 44.30 €) bolje od BLUEBERRY SW-M30 (55W, 33.85 €)?

Ok, Blueberry je lošiji proizvod, ali veća snaga na 50% će biti ista kao i manja na 60-70%, a cena će i dalje biti niža?

A stvarno mi nije jasno ko drži zvučnike na više od 50% sve vreme.
Ja imam Microlab FC330 i držim ih na 50%, ali mi je zvuk u windows-u na 60-70% i još plus na Winamp-u je utišan na 10%.
Najjače što slušam je kada pustim film kada BsPlayer pojačam do nekih 80% sa već navedenim podešavanjima u windows-u i zvučnicima.
Zvuk od 80% zvučnika + 100% u Windows-u i Winamp-u služi samo za maltretiranje ukućana ili komšija.

@salerokada

Dzaba M30-ki sva snaga kada je sistem lose balansiran.Vec na pola sateliti tesko prate woofer,a bass "mumla".
Z523 su preskupi.
VS2621 - ako su bar kao VS2421E,onda "mogu da prodju"

Da li imaju neki novi zvucnici u opciji od nekih 60 - 70 e, il su jos uvek okrecu ova tri modela?I ako neko moze da mi objasni sta ustvari predstavlja 2.1 odnosno 5.1 jer se nerazumem.....

Nazad
Vrh Dno