Šta je novo?

Kontrola kabineta za Informatiku

lazabd

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poena
319
Situacija: kabinet za informatiku u osnovnoj skoli, masine imaju pristup Internetu ali nise umrezene, klince trese pubertet, a nastavnike tresu klinci
Korisnici: medju klincima nema posebno nadarenih za IT, ali na zalost ni medju nastavnicima
Idealno resenje: nesto slicno BuddyBrowser-u (samo da ne izgleda tako deciji, i da se moze naci po povoljnijoj ceni heh)

Idealno bi bilo kada bi nastavnici mogli da odobre sajt pre nego sto klinci na njega i odu, tj. kada bi deca trazila sta hoce da vide, nastavnici to pregledaju i ako odobre, ubace te sajtove u listu odobrenih. Naknadni pregled istorije je besmislen posto neprilicnih sajtova ima na tone, a nastavnici nikad nisu culi za recimo hosts fajl.

Glavna stvar je da deca mogu da gledaju iskljucivo sajtove koje su nastavnici unapred odobrili.

Da li neko ima resenje u rukavu?

btw, bilo bi glupo da se ovo pretvori u razglabanje o Informatici u domacim skolama. Ovo je realan problem za koji mozda neko ima instant resenje...

Poslednja izmena:
Instant rešenje je da se plati neko i da osposobi kabinet za upotrebu.

Očito je da da se ne zna ko pije a ko plaća u toj školi.
Računari nisu umreženi a idu na internet, kako pomoću svičeva rutera ili kako već navedi više informacija.
Koji je broj računara, koji operativni sistem je na njima, kakav je hardver? Kolikim se budžetom raspolaže? Ima li u toj bar jedan infomatičar a da poznaje koliko toliko materiju ili da je spreman da kaže ne znam i da nije sujetan pa je spreman da uči?

Tek posle toga se može nešto konkretno reći, sve pre toga je više nego neozbiljno

I naravno uvek postoje dva rešenja jedno se zove selotejp a drugo zalemiti popraviti itd

Poslednja izmena:
U retko kojoj nasoj osnovnoj skoli postoje informaticari (ova nije od tih retkih), budzeti za takve stvari takodje ne postoje, itd itd

Moze se naci milion prigovora - svi su opravdani, ali nista ne menjaju.

Da li ima sanse da je situacija tako ocajna, a da je OS Linux? Da li ijedna nasa skola ima Mac OS?

Situacija je toliko ocajna da je i selotejp resenje premija.

e što volim ovakve "priče"..... ako može džabe, e pa zato nam je i ovako....

^ Takvo nam je skolstvo, a i cela zemlja.

Nista, vidim ja da nema ideja - ja imam par, napisacu sta sam uradio ... kad uradim.

Nije istinia da je takvo, u nasem gradu ima skola koje placaju odrzavanje racunara (skola ima 60. racunara osnovna je u pitanju) sraednje ali sve radi ko sat....cena usluge za odrzavanje iznosi najvise 100e mesecno cista mreza, i sigurni na netu.....

Hvala na savetima. Nazalost, situacija je besmislenija nego sto je i meni izgledalo.
Informatika je u ovoj skoli izborni predmet koji ne ulazi u prosek - u prevodu, svi znaju da ce imati petice i savrseno ih boli uvo za sve.
U tom smislu, jedini nacin da se malo olaksa "nastavnicima" (citaj redarima/cuvarima inventara) je da klinci budu zaokupljeni necime sto ih zanima, sto opet iskljucuje ikakvu primetnu kontrolu. I, na kraju, pare nisu problem - za ovo ih nema.
Ocaj zivi.
Stavicu im najjaci InPrivate browsing filter, iskljuciti mogucnost da klinci prckaju po tome i to je to.

Hvala na savetima. Nazalost, situacija je besmislenija nego sto je i meni izgledalo.
Informatika je u ovoj skoli izborni predmet koji ne ulazi u prosek - u prevodu, svi znaju da ce imati petice i savrseno ih boli uvo za sve.
U tom smislu, jedini nacin da se malo olaksa "nastavnicima" (citaj redarima/cuvarima inventara) je da klinci budu zaokupljeni necime sto ih zanima, sto opet iskljucuje ikakvu primetnu kontrolu. I, na kraju, pare nisu problem - za ovo ih nema.
Ocaj zivi.
Stavicu im najjaci InPrivate browsing filter, iskljuciti mogucnost da klinci prckaju po tome i to je to.

Trebali bi da imaju makar para za tvoj rad.....

e što volim ovakve "priče"..... ako može džabe, e pa zato nam je i ovako....

Debelo si omasio ovde. Covek se trudi da uvede malo reda, a ti mu jos zameras sto hoce besplatno resenje. Da ne treba mozda da plati iz svog dzepa? Da nije mozda realnije da trazi od skole, kad bi dobio sredstva?

Aftermath price - ispostavilo se da imaju mrezu, ali da je bila debelo razdesena. To je znacajno promenilo i moje razmisljanje o tome sta uraditi.
Elem, dobise full paket - Faronetics Insight za punu kontrolu svih terminala, Deep Freeze za zastitu od veste dece i lakse odrzavanje, Iprivate browsing filter za IE, apdejtovan hosts fajl ... i to je to.
Nek im je Bog u pomoci.

Sad mi malo nisi jasan ko je na kraju platio očito komercijalno rešenje?

Ali.... ostaviti deci IE je kao da si im ukljucio da gledaju Pink.

Nazalost, kljucne poteze u ovoj prici je doneo neko drugi (citaj ministarstvo).
Evo redom: Informatika je izborni predmet koji ne ulazi u prosek, sto znaci da ako dovoljan broj dece ne izabere taj predmet, nece ga ni biti. A deca nece izabrati predmet koji im je smaranje u bilo kom pogledu. Povrh svega, ocena im ne ulazi u prosek, znaci ne utice ni na sta, sto samo dodatno slabi nastavnikovu poziciju.
Nastavnici nisu obuceni za predavanje Informatike, decu ne zanima nista sem zezanja - decaci CS, devojcice FB.
Ja budala mislio da sam dosao na dobru ideju kad sam im predlozio da ove godine naprave CS mapu svoje skole. Kako su me samo svi pogledali!!
Ministarstvo je propisalo pravila (tj. prepisalo), ali u stvarnosti nista ne funkcionise. Recimo, u knjigama se uci MS Office i Windows, ali skola nema nijednu licencu ni za jedan program. Cak ni za MS resenja. Nastavnici pojma nemaju, nisu placeni da uce, uveden im je kao Digitalna skola kabinet u kome je situacija 3X gora nego u ovom u kom sam ja prckao. Za tu Dig. skolu je kao trebalo da imaju neku obuku (poludnevnu!), ali se onda ispostavilo da nema mesta na kursu pa je obuka otkazana. Itd itd nema kraja nabrajanjima...
Ministarstvo je stikliralo par stavki na upitniku za EU, deca imaju priliku da se zezaju na casovima, nastavnici su u stvari cuvari inventara ... - NIKOME nije stalo do Informatike.

Stvarno žalosno stanje. Recimo, u Estoniji deca imaju 4 časa informatike nedeljno. Više od estonskog jezika i matematike.

Doci ce jednog dana nekome iz ...... u ....., pa ce informatika naci svoje mesto medju ostalim predmetima.
Samo se set'te sta sam pricao, kad do toga dodje! :)
Informatika JESTE najvazniji predmet danas i treba poceti sa nizim razredima osnove, a sa visim vec nesto ozbiljnije. :)
Samo to jos niko ne zna i ne vidi.
Sramota je koliko se u skolama zapostavlja najvaznija grana industrije danasnjice.

Diskutabilno je i da li je to rešenje više od maternjeg jezika dobro ali ajde sad.

Veliki problem je prvo nepostojanje strategije šta se hoće a potom način kako da se sprovedeno odradi. Nama je M$ ušao u zemlju bez javne rasprave tako da sad imamo recimo biblioteke koje dobijaju licencu (a koju država plaća) a potom na te računare instaliraju linux (jer im je to zbog više razloga bolje rešenje - bezbednost i kontrola). Mnoge bogate zemlje prelaze na jeftinija rešenja a mi najveći ljbitelji microsoft čeda iako računari u večini slučajeva služe za internet ( a to se pre svega odnosi na fb, yt i horoskop) nešto da se otkuca i igaju karte.

Nastavnici nezainteresovani i neobučeni a kabinete drže pod ključem nesposobni informatičari

Poslednja izmena:
Pre svega je greska u pristupu informatici. Deca biraju da li ce da pohadjaju nastavu ili ne.
Mislim da informatika ne bi trebala da bude izborni predmet. Naravno, ne dajem joj veci znacaj od maternjeg jezika, matematike ili bilo kog drugog predmeta. :)
Samo kazem da ce bar osnove informatike (a to je sve vise i vise, kako vreme prolazi) svi morati kad-tad da nauce.

Nazad
Vrh Dno