Šta je novo?

Problem sa rezačem

enaB90

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2005
Poena
301
Problem nije nov, postoji već nekoliko godina ali nisam ustanovio šta je a zanima me šta bi moglo biti.
Rezač je Plextor PX-716A, radio je dobro nekoliko godina (povremena upotreba, ne svakodnevno rezanje) i onda sam na nekoliko prethodno narezanih diskova primetio da ima grešaka u narezivanju, i to dosta (slike i film brljave, muzika...). Ono što je i meni palo na pamet je novi firmware, čišćenje optike (sve osim donje strane onog sočiva koje se nalazi odmah ispod diska, nedostupno je a i izgleda mi kao da nema mnogo prašine, vrlo malo), podešavanje struje lasera trimerima, hladni lemovi..., ne znam da li još nešto ali ništa nije značajnije pomoglo.
Ne prijavljuje ništa prilikom samog rezanje, nego posle prilikom provere. Čitanje još i OK, nije idealno ali radi, ali kod narezivanja uvek greške, bez obzira da li se radi o CD ili DVD diskovima.
Povećavanje snage lasera je donekle pomoglo kod CD-a (ne mnogo) i čitanja DVD-DL (bilo je otežano do nemoguće), ali to ipak nije rešenje. Sinoć su mi pale na pamet neke od nabrojanih ideja (detaljnije čišćenje, provera lemova) pa sam vratio snagu kako je valjda bilo, i sada je u stanju da čita i DVD-DL (samo sam jedan probao), možda čak za nijansu manje grešaka ali je broj i dalje neprihvatljiv.

Šta bi moglo da bude, neka ideja? :crash: Rezač uz odgovarajući program (PlexTools) ima razne načine testiranja diskova, ako to može nekako da pomogne u identifikaciji problema.

Poslednja izmena:
OK, pre ili kasnije će verovatno biti i to, ali interesuje me gde može da bude problem :wave:

Tipujem na laser a moguce je i da je do medija - meni na primer matori pioneer 109D rezer princo kako valja a desava se da verbatim hoce da zezne.Takodje nekada zezne i diskove preko odredjenih programa...

imao sam svoje vremeno bas taj 716A prvo u beloj zatim i u crnoj varijatni...odmah cim sam pazario beli narezao sam 2 DVDRW-a od kojih prvi vise nikad nije procitao a drugi jedva(diskovi su provereno novi bili i 100% ispravni) te sam zamenio odmah za drugi te se i sa njim isto desavalo(na drugim markama DVDRW nisam imao tih problema probano u medjuvremenu) te sam vratio i drugi beli pa sam na drugom mestu kupio treci po redu crni 716A i on je radio par dana ok i ponovo je pocelo da se desava isto.posle njega odmah sam pazario drugi model u pitanje je externi 740UF i radi i dan danas posle 3-4god bez ikakvih problema te sam kasnije citao da masa ljudi ima problema sa 716A i 716AL modelom te da od tih serija jedino valja 712A/708A i kasnija 740(posle njih su bile 810 i jos par modela(to je vise bio NEC nego plextor).eto to ti je moje iskustvo sa pomenutim modelom...sto se tice neke popravke i da uspes nece trajati dugo al nista te ne kosta da probas da ga ocistis/stavis novi firmware/drugi program za rezanje

To sam već sve probao (čišćenje koliko je bilo dostupno) i nema efekta. Zamena elektrolitskih kondenzatora je sledeći korak.
Imao sam jedan problem sa njim i ranije pre svega toga, da nije uopšte hteo da čita diskove, ali za to sam tražio po internetu i video da nisam jedini. Problem je bio u trakastom kablu od lasera, nekako se bio olabavio i izgubio kontakt. Posle toga je radio dobro do ovoga.

Poslednja izmena:
Kako ti se isplati da se cimas i ulazes u dotrajali rezac? Kapiram entuzijazam i zelju da mu doskocis i svojerucno ga popravis, ali bilo koji nov kosta 1700 dinara, pa i manje.

Nije veliko ulaganje. Kondenzatori će biti 160 dinara, toliko mogu da dam čak i ako ne pomogne, što je jednako moguće kao i da bi moglo da pomogne... po mojoj optimističnoj proceni.
Ako može Samsund CD rezač da radi još posle 7 godina, onda bi navikani Plextor od skoro 120€ morao bar duplo :d Valjda je neki sitniji problem, inače je totalni kur jer nije mnogo ni radio :crash:

Povećavanje snage lasera je donekle pomoglo kod CD-a (ne mnogo) i čitanja DVD-DL (bilo je otežano do nemoguće), ali to ipak nije rešenje. Sinoć su mi pale na pamet neke od nabrojanih ideja (detaljnije čišćenje, provera lemova) pa sam vratio snagu kako je valjda bilo, i sada je u stanju da čita i DVD-DL (samo sam jedan probao), možda čak za nijansu manje grešaka ali je broj i dalje neprihvatljiv.

To sam već sve probao (čišćenje koliko je bilo dostupno) i nema efekta. Zamena elektrolitskih kondenzatora je sledeći korak.

Kako ti nije dostupno da ocistis socivo? Rasklopi ceo uredjaj (najbolje sa otvorenim tray-om), uzmi stapice za usi i etil alkohol i ocisti to kako treba. Posle jos malo odvrni ponteciometre za lasere i cao - tako sam ja osposobio moj OptiArc. Kakvi kondezatori, kakvi bakraci? :trust:

Kako ti nije dostupno da ocistis socivo? Rasklopi ceo uredjaj (najbolje sa otvorenim tray-om), uzmi stapice za usi i etil alkohol i ocisti to kako treba. Posle jos malo odvrni ponteciometre za lasere i cao - tako sam ja osposobio moj OptiArc. Kakvi kondezatori, kakvi bakraci? :trust:
Neka su dostupna, neka nisu. Nisam mislio samo na to jedno, "spolja" vidljivo, ima i drugih...
U svakom slučaju, kondenzatori promenjeni, stanje - nepromenjeno. To sa snagom sam probavao već razne kombinacije, nije dovoljno dobro.

Posle detaljnijeg čišćenja nema više toliko grešaka da brljavi ceo video snimak ali ih ipak ima. Oko 1000 sektora sa pogrešnim sadržajem na punom DVD-u.

Imam problem sa rezačem koji ima oko 2 godine,ali nije puno ni korišten pa mi sada prikazuje ovo što sam stavio u atačment,pa ako neko zna rešenje....
Probao sam sa više diskova i uvek isto,inače diskovi u drugim uredjajima rade ok.

Prilozi

• sshot-1.jpg
    sshot-1.jpg
    38.8 KB · Pregleda: 31
Nazad
Vrh Dno