Šta je novo?

Cooler za AMD ka nazad

tamash

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Postoji li cooler koji mogu namestiti da tera vazduh ka zadnjem delu kućišta a ne prema gore. Znam da kod indela može ali za AMD nikako da nađem takav. Ovako mi vuče vazduh sa već vrele grafe a ja bih to da izbegnem.

Treba ti posebno kacenje ili da sam nesto izmodujes. Ja sam drzac za moj kuler dobio iz USA.

Pa jel postoji tako nešto, jel može ona plastika na ploči da se okrene?

CM 212+ mozes da montiras kako ti odgovara i horizontalno i vertikalno.

Odlično, hvala na odgovorima cheers

I ja planiram da zamenim box sa 212+. Razmisljao sam i o TX3 ali razlika je 800din, necu umreti za toliko ako je stvarno bolji kuler.
E sad i mene zanima ovo oko kacenja. Da li se stvarno preporucuje da se okrene tako da izbacuje pozadi ili na gore.
U mom slucaju kuciste i ventovi izgledaju ovako:
napred dole 20cm ubacuje
na bocnoj stranici 12cm ubacuje
napajanje je dole
na gornjoj stranici 20cm izbacuje
pozadi gore 12cm izbacuje
i naravno grafa greje pa i taj vruc vazduh treba uzeti u obzir

Kakvi su predlozi, kako da okrenem 212 i da li treba stavljati 2 fana na njega (push-pull opcija) ili je sasvim dovoljan taj jedan sto ide sa njim u pakovanju ?
Thx

edit:
Ne preporucujem ti Gemin, uglavnom su negativni komentari za njega.
100% korisnika preporucuje 212+ :)

Poslednja izmena:
Najbolje je da stoji horizontalno i da kuler duva u pravcu zadnjeg dela kucista. Ako postavis vertikalno, onda ce direktno uvlaciti topao vazduh koji stvara graficka.

Mozes da nabacis jos jedan vent na 212, dobijes par stepeni nizu temperaturu, ali to povlaci i vecu buku, mislim da je dovoljno da ostane taj jedan vent koji dobijas uz 212+ i ovako imas provetreno kuciste(HAF 912), tako da nema potrebe da stavljas jos jedan vent na 212.

Par stvari me buni.
Jel ventilator na kuleru moze da se stavi i tako da duva ka procesoru i od procesora (da izvlaci topao vazduh), znaci kako mi izaberemo ?

Ja sam mislio da ga stavim ovako:

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    10.1 KB · Pregleda: 180
ok hvala, ta opcija na slikama je da vent ubacuje vazduh u kuler. Nadam se da ima mesta od memorije na mojoj ploci.
Mislio sam da vent nakacim levo (na tvojim slikama je desno) tako da izbacuje vazduh ka ventilatoru na zadnjoj stranici kucista koji dalje nastavlja da izbacuje vazduh iz kucista. Kao sto sam i nacrtao.

Malo je tesko objasniti, jer moze da se postavi na razne nacine levo, desno, gore, horizontalno, tako da duva u hladnjak ili od njega. Sve me to zbunjuje, a + sto nikad nisam montirao neki kuler osim box-a :wall: A opet glupo mi da placam 1k din nekom servisu za montazu.

I nije mi jasno koje su prednosti ako stavim kao na ove tri slike gore, a koje ako se stavi kao sto je Jack Karter predlozio, znaci horizontalno tako da kuler duva ka maticnoj ploci.

NIsi me razumeo, sa slike se vidi lepo
images

ventilator duva u hladnjak, a sa druge strane vec imas vent od kucista koji izvlaci vazduh, pa ces tako napraviti push and pull efekat.

PS. napravio sam lapsus kad sam ti rekao da postavis horizontalno, mislio sam na vertikalno.

Poslednja izmena:
NIsi me razumeo, sa slike se vidi lepo
images

ventilator duva u hladnjak, a sa druge strane vec imas vent od kucista koji izvlaci vazduh, pa ces tako napraviti push and pull efekat.

Ma on misli da neće imati mesta od memorije da stavi tako kao što je na slikama nego da vent stavi sa druge strane hladnjaka da izvlači vazduh.

Ma staje opusteno i sa slike se vidi. A koliko vidim DBrave nema neku memoriju sa nabudzenim hladnjacima npr kao Patriot Sector 5, pa da memorija smeta kuleru.

ok trebalo bi da ima mesta, stoje mi memorije u prvom i trecem slotu (DC), ako zafali malo probacu da stavim u drugi i cetvrti slot.
Hvala svima na pomoci !

Malo off ali meni je vazno, dakle, na s939 dali mogu da stavim stock kuler od PII 955??

Uzeo sam 212+, da je za milimetar širi ne bih mogao da ga montiram od memorija. Ali hladi odlično.

^E neka te sluzi dobro.;) I mene ceka uskoro isti upgrade, nadam se da cu sto pre uzeti CM 212+, jer ne mogu vise da slusam ovaj box AMD "sokocalo" kuler.:d

koliko citam po forumu za 212+ imam neki utisak da se u Srbiji prodalo 1000 tih kulera u poslednja 2 meseca :)

Pa kako ne? Odlican kuler za male pare. Vecina nema potrebe za boljim hladjenjem, a stvarno nije neki veliki trosak koji niko ne moze da priusti.

evo pogledah sta ste sve napisali i malo guglah po forumu tako da cu verovatno pazariti ovaj cm 212 + za masinu iz potpisa. temperatura u idle mi je izmedju 46- 50 u zavisnosti od doba dana, sto je po meni mnogo i razlog zasto kupujem cm 212 +.Znam da mi ne stoji bas na najboljem mestu kuciste ali sta je tuje.

pozdrav za tamash-a.
za 10-ak dana cu da pazarim pa javljam kakve su temeprature

hvala svima na pomoci

Slobodno možeš da uzmeš i Xigmatek Loki ja npr. prezadovoljan kako hladi a cena mu je još niža.

evo uzeh danas cm 212 + taman stalo u moje kuciste knap, za 8-10 stepeni niza temeratura, ,necujan, prezadovoljan ,jeste da sam morao da vadim plocu ali nije tesko namontirati,cak mi ni upsutvo nije trebalo ,lako se skonta kako sta ide.

Danas sam malo otkljucao moj Fenom II 550 be na 3 jezgra i digao clock na 3.6. i testirao ga u everestu,nije preso 50 stepeni uglavnom je drzao 49 retko kad digao na 50 i odmah vratio na 49 ,mogu reci da sam prezadovoljan. Sa box kulerm temerature su isle preko 65 stepeni pa sam testove prekidao jel nisam zeleo da zeznem procesor ,znaci citavih 15-16 stepeni nize pod punim opterecenjem (+ clock) ,stim sto mi je u mirovanju temperatura 37-38 .
Sve pohvale za cm 212+.

Poslednja izmena:
E super za 212+, imam ga i ja i vrlo je dobar za te novce. Ali ja bih voleo da čujem neke predloge na istu temu, AM3(+) socket i da duva prema nazad ali da je kuler dosta kvalitetniji, mislim da može da ohladi i zešće OC-ovan quad core. Nešto malo sam guglao ali bih voleo da čujem neke predloge ;).
Samo da dodam da one ultra kulere od 80Evra tipa Noctua D14 ne bih uzimao sada u obzir zbog cene, može nešto jeftinije a dobro :)

Poslednja izmena:
E super za 212+, imam ga i ja i vrlo je dobar za te novce. Ali ja bih voleo da čujem neke predloge na istu temu, AM3(+) socket i da duva prema nazad ali da je kuler dosta kvalitetniji, mislim da može da ohladi i zešće OC-ovan quad core. Nešto malo sam guglao ali bih voleo da čujem neke predloge ;).
Samo da dodam da one ultra kulere od 80Evra tipa Noctua D14 ne bih uzimao sada u obzir zbog cene, može nešto jeftinije a dobro :)

polovni TRUE

Da ne otvaram temu valjda može i ovde.Razmišljam da počastim sebe sa nekim ludjim kulerom trenutno mi je Loki namotiran i zadovoljan sam možda je jedina mana malo je bučniji Xigmatek cooler ali ništa strašno mada bilo bi lepo koji stepen manje kad bi bilo, elem da nedumim više evo mog sledećeg izbora:
TITAN TTC-NK85TZ;SCYTHE Ninja 3 SCNJ-3000 i XIGMATEK Balder SD1283 ;NOCTUA NH-U9B SE2
i naravno par pitanja prvo koji je najbolji ako neko ima iskustva i par napomena imam ram kuler pa bi voleo on i da ostane tako da ne bi uzeo kuler na koji posle ne bi moga da montiram isti.

Poslednja izmena:
Noctua ce biti orijentisana na gore, kod mene su samo metalne snale prekrivale prvi slot za ram (moraju da se skinu da bi se ubacio ram pa da se vrate nazad), mada njihova demnotaza je lagana i bez mnogo problema. Dobijas 2 Noctuina fan-a koji su apsolutno necujni.

Sad sam gledao ta Noctua izgleda da je bolje od ovog mog Lokija svega stepen dva tako da i ne bi neko poboljšanje dobio tj. isto je 92mm kuler jedino što su mu fanovi tiši.

Vrh Dno