Šta je novo?

Problem sa karticom?

Tutkomutko

Cenjen
Učlanjen(a)
28.07.2010
Poena
154
Pozdrav!

Imam problem sa "lagom". Tj nemam klasicni lag u igri da mi igra zastaje, vec kad pomjeram ekran onda mi se pojavljuje na ekranu kao da mi preskace. Ili bolje reci valovito da mi bude. Neznam ni sam kako bi najbolje objasnio. Imam crtu "prozirnu" na sredini ekrana (nije uvjek na sredini ali najcesce).

Interesuje me dali neko ima objasnjenje za to. kad sam kupio kompijuter sve mi super radilo. I odjednom pocne da "hakuje". Recimo u BFBC2 mise crte pojavljuje na zgradama i uglovi nisu pravi. Dali neko ima predlog? los procesor ili kartica koja nevalja??

Hvala vam unapred

Za početak napiši koji procesor, kartica i postavi neki screenshot.

Deluje mi kao da je iskljucen vsync. Ukljcuci ga u igri ili ga forsiraj iz drajvera

Zahvaljujem vam mnogo!bio je vsync u pitanju. Ali mi se sad drugi problem pojavio. Komp se gasi u sred igre. Samo odapne. Nisam taj problem imao nikad prije. U toku pronalazenja problema sam ponovo instalirao windows i nove drivere. Kartica je powercolor ati 4850, procesor phenom II X3. Ima li mi nade? Pozdrav

Zahvaljujem vam mnogo!bio je vsync u pitanju. Ali mi se sad drugi problem pojavio. Komp se gasi u sred igre. Samo odapne. Nisam taj problem imao nikad prije. U toku pronalazenja problema sam ponovo instalirao windows i nove drivere. Kartica je powercolor ati 4850, procesor phenom II X3. Ima li mi nade? Pozdrav

ako je masina iz potpisa kazi nam koliko je star sistem i dal si ga ocistio od nezeljenih gostiju 😀...zatim proveri da ti se nesto ne pregreva CPU ili NB ili mozda VGA(4850 su poznate pogotovu single slot da se greju preko 100C)

Masina iz potpisa da. Stara je tacno 2 godine. Problem sa gasenjem je poceo tek sad, kad sam ponovo instalirao windows i nove drivere za karticu. Upravo sam sad igrao i poslje jedno 5 minuta samo stane... Izvinjavam se na neznanju, ali moram da pitam sta su "nezeljeni gosti"?

P.s. Sad sam gledao gpu. neprelazi 65C. Sta bi mi mogao predloziti da koristim da nadgledam drugi hardware? Koji program

Poslednja izmena:
P.s. Sad sam gledao gpu. neprelazi 65C. Sta bi mi mogao predloziti da koristim da nadgledam drugi hardware? Koji program

EVEREST Ultimate v4.50.1403

Probaj taj program...pokazuje sve moguće temperature u kompjuteru (dole desno,pored sata)...moguće da postoji neka novija verzija, ja koristim ovu.

Masina iz potpisa da. Stara je tacno 2 godine. Problem sa gasenjem je poceo tek sad, kad sam ponovo instalirao windows i nove drivere za karticu. Upravo sam sad igrao i poslje jedno 5 minuta samo stane... Izvinjavam se na neznanju, ali moram da pitam sta su "nezeljeni gosti"?

nezeljeni gosti virusi trojanci razni crvici i sl 😀...vidi da ti se ne greje ploca ili cpu kad si vec video VGA...a probaj i druge drajvere bilo novije ili starije za VGA

Testirao sam upravo racunar sa tvojim programom. Maticna ploca je oko 41C dok je procesor isao skroz na 86C. Dali se gasi zbog procesora mozda? Ili je 86C posve normalno za procesor?

Malo sam na internetu gledao i izgleda da temperatura od 86C nije bas najbolja. Tj previse vruce! Pa reko da probam poblize objasniti sta sam uradio sa procesorom.

Prije par mjeseci sam nasao na netu da moja MSI maticna ploca moze da odkljuca zakljucana jezgra(core) na CPU. Posto sam instalirao posljedni driver za maticnu plocu uspio sam instalirati MSI-ov program za otkljucavanje jezgra.
Posto u originalu moj procesor ima 3 jegra ja sam uspjeo da otkljucam i cetvrto jezgro. Poslje toga je sve fino funkcionisalo. Osim naravno Vsync sa kojim se patim vise od pola godine. Prije nego ste mi uspjeli pomoci da otkrijem da mi Vsync nevalja ja sam ponovo instalirao windows 7 na racunaru. I tu dolaze problemi. Prvo testiranje vsync-a mi je super proslo ali mi odjednom crko racunar (poslje 5 minuta)! I poslje par pokusaja evo pomogli ste mi da otkrijem da mi je temperatura visoka na CPU. Temperatura se krece oko 50C a kad igram igre penje se na/do 86C.

Sad moje pitanje je: Dali sam ja otkljucavanjem jezgra (koje je bilo uspjesno) i onda ponovnom instalacijom windowsa nesta pokidao? (Sto mi najlogicnije). Imate li neki predlog sta da uradim?

Crkao ventilator na kuleru procesora, prljav kuler, zapekla pasta...

Upali komp nekih 5 minuta, ugasi, otvori stranicu, (oteraj pingvina ako se zavukao u kuciste), skini kuler, ocisti kuler iventilator, ocisti staru pastu sa hladnjaka, nanesi novu, vrati, (oteraj pingvina ako se vratio)....

Ako ne znas kao se skida kuler, uradi pretragu na forumu... verovatno je neko i slike okacio 🙂

Malo sam na internetu gledao i izgleda da temperatura od 86C nije bas najbolja. Tj previse vruce! Pa reko da probam poblize objasniti sta sam uradio sa procesorom.

Prije par mjeseci sam nasao na netu da moja MSI maticna ploca moze da odkljuca zakljucana jezgra(core) na CPU. Posto sam instalirao posljedni driver za maticnu plocu uspio sam instalirati MSI-ov program za otkljucavanje jezgra.
Posto u originalu moj procesor ima 3 jegra ja sam uspjeo da otkljucam i cetvrto jezgro. Poslje toga je sve fino funkcionisalo. Osim naravno Vsync sa kojim se patim vise od pola godine. Prije nego ste mi uspjeli pomoci da otkrijem da mi Vsync nevalja ja sam ponovo instalirao windows 7 na racunaru. I tu dolaze problemi. Prvo testiranje vsync-a mi je super proslo ali mi odjednom crko racunar (poslje 5 minuta)! I poslje par pokusaja evo pomogli ste mi da otkrijem da mi je temperatura visoka na CPU. Temperatura se krece oko 50C a kad igram igre penje se na/do 86C.

Sad moje pitanje je: Dali sam ja otkljucavanjem jezgra (koje je bilo uspjesno) i onda ponovnom instalacijom windowsa nesta pokidao? (Sto mi najlogicnije). Imate li neki predlog sta da uradim?

Mozda otkljucavanje jezgra i nije bilo toliko uspesno. Ti ga jesi otkljucao, ali ako je sistem otad nestabilan, onda je jezgro bilo deaktivirano s razlogom. S druge strane, temperature su ti opasno visoke. Ne znam kako je moguce da ti sistem pokaze 86C, a da ti se kompjuter pre toga ne iskljuci. 71 stepen je deklarisana najvisa temperatura, posle koje se gasi zbog zastite.
Pretpostavljam da nisi menjao stock kuler na procesoru, koji je uglavnom veoma los? Moguce i da kuciste ima losu ventilaciju, jer 50C za najnizu temperaturu je mnogo. Iskljuci to 4. jezgro, pa onda vidi kolike su temperature.

Crkao ventilator na kuleru procesora, prljav kuler, zapekla pasta...

Upali komp nekih 5 minuta, ugasi, otvori stranicu, (oteraj pingvina ako se zavukao u kuciste), skini kuler, ocisti kuler iventilator, ocisti staru pastu sa hladnjaka, nanesi novu, vrati, (oteraj pingvina ako se vratio)....

Ako ne znas kao se skida kuler, uradi pretragu na forumu... verovatno je neko i slike okacio 🙂

Nisam nikad radio skidanje kulera i mjenjanje te paste, ali cu probat da uradim veceras. Hvala na savjetu

Mozda otkljucavanje jezgra i nije bilo toliko uspesno. Ti ga jesi otkljucao, ali ako je sistem otad nestabilan, onda je jezgro bilo deaktivirano s razlogom. S druge strane, temperature su ti opasno visoke. Ne znam kako je moguce da ti sistem pokaze 86C, a da ti se kompjuter pre toga ne iskljuci. 71 stepen je deklarisana najvisa temperatura, posle koje se gasi zbog zastite.
Pretpostavljam da nisi menjao stock kuler na procesoru, koji je uglavnom veoma los? Moguce i da kuciste ima losu ventilaciju, jer 50C za najnizu temperaturu je mnogo. Iskljuci to 4. jezgro, pa onda vidi kolike su temperature.

I ja prepostavljam da otkljucavanje nije uspjelo. Tj mislim da je uspjelo prvi put, ali poslje ponovne instalacije windowsa 7 nesta se pokvari... Temperatura se vrti oko 50C non-stop. pokusao sam (i valjda uspjeo) da zakljucam cetvrto jezgro, ali nema pomoci. Kako vratiti CPU na pocetak? Mislio sam da kupim hladjenje na vodu, sta vi mislite o tome? Dali bi pomoglo? Hvala na savjetu

Nema potrebe za vodenim hladjenjem, to je previse komplikovano, dovoljno (a i daleko jednostavnije) je zameniti fabricki nekim solidnim after-market kulerom.

Poslednja izmena:
Mislio sam na bios u vezi CPU i temperature. Postoji li mogucnost da se temperatura smanji preko biosa ili nekog programa (recimo programa za OC)?

Dali bi mi m ogao predloziti jedan kuler iz ove trgovine (koristim uglavnom tu trgovini): http://www.komplett.no/k/kl.aspx?bn=10547

Preskupi su, mada za norveski standard i nisu. Uzmi ovaj http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=572572

Nema boljeg nacina za obaranje temperature. Dok ti ne stigne kuler, ukljuci cool'n'quiet opciju u Biosu. A cak i kad stigne, nema razloga da ti procesor sve vreme radi na najvisem taktu.

Mislio sam na bios u vezi CPU i temperature. Postoji li mogucnost da se temperatura smanji preko biosa ili nekog programa (recimo programa za OC)?

Dali bi mi m ogao predloziti jedan kuler iz ove trgovine (koristim uglavnom tu trgovini): http://www.komplett.no/k/kl.aspx?bn=10547

kupi bilo koji CM 212+ ili Xigmatek Gaia/Blader ili neki slican svi se krecu od oko 25-33e i oladice sasvim ok tvoj CPU...sto se tice grejanja predpostavljam da je box al opet ne bi smelo na ide toliko te je verovatno pasta zapekla ili cooler ne naleze kako treba.testiraj CPU sa Linx-om ali prvo zameni cooler jer ce mu dosta podici temperaturu na testu a ti AMD CPU-i tolerisu do oko 62C granicu da ne prelazi te je 86C itekako vruce i ako ga tako slucajno ostavis mogao bi da degradira.javi sta si uradio

kupi bilo koji CM 212+ ili Xigmatek Gaia/Blader ili neki slican svi se krecu od oko 25-33e i oladice sasvim ok tvoj CPU...sto se tice grejanja predpostavljam da je box al opet ne bi smelo na ide toliko te je verovatno pasta zapekla ili cooler ne naleze kako treba.testiraj CPU sa Linx-om ali prvo zameni cooler jer ce mu dosta podici temperaturu na testu a ti AMD CPU-i tolerisu do oko 62C granicu da ne prelazi te je 86C itekako vruce i ako ga tako slucajno ostavis mogao bi da degradira.javi sta si uradio

Covek zivi u Norveskoj, ja sam mu odabrao od onoga sto ima njegova prodavnica.

Poslednja izmena:
Ja bih se drzao one Noctue - hvaljena je, svakako je tiha, jednostavna je za instalaciju (sto nije zanemarljivo, jer nemas iskustva), uz nju u paketu dolazi kvalitetna pasta. A dosta ti je jeftinija u ovoj drugoj radnji. Mada ovde ima dosta dobar izbor kulera, sto svakako otezava izbor. Ali nemoj ici na ustedu, jer dobar kuler ljudi "sele" na nove konfiguracije.

Posto namjeravam do sljedeg ljeta nabaviti novu maticnu kartu (Llano), cpu i jos par djelova onda namjeravam seliti kuler. Tako da si u pravu da se isplati uzeti dobar odma.

Bit ce Noctue. Dali da uzmem bas taj model sto si predlozio ili moze neki drugi?

Ima dosta tema na forumu vezanih za kulere, ako vec menjas konfiguraciju onda kupi nesto sto ce odgovarati i novom procesoru (mada vecina novih kulera podrzava sve sockete). Ima i boljih kulera od Noctua NH-U9B SE2, ali su veci, dobro izmeri koliko imas prostora od maticne do stranice kucista, pa onda kalkulisi. Evo ovde imas test velikih kulera, covek se bas potrudio.

Proradilo sve! Stigao stari sa kompresorom i produvao kompijuteru dusu! Sad temperatura neprelazi 50C koju god igru da upalim! Zahvaljujem vam na vremenu i savjetima 🙂

Nazad
Vrh Dno