Šta je novo?

Koji operativni sistem za gaming ?

^This

Od kada sam prvi put instalirao Win 7 više mi nije palo na pamet da se vratim na xp. I uopšte mi nije bitno da li će neka igra dati neki frejm više ili neće.
Jednostavo, koristiti xp posle sedmice bi bilo isto kao kada bi posle jedre, napupele dvadesetogodišnjakinje uzeo da krešeš neku babu.

To uopšte nije tačno!
U tom poređenju, XP SP3 je jedna dobra 35-god žena koja može odlično da izgleda i sve da radi bolje od te 20-godišnjakinje + je 5x manje zahtevna.
XP je i dalje najbolje rešenje za mašine do 2-3Gb RAM-a i AM2+ / LGA775 dual core platforme.

Usput, Jericho, nisi mi dao odgovor, hteo sam da čujem tvoje mišljene bazirano na tvom iskustvu (računam da ga imaš u velikoj meri kad se frljaš sa takvim pojmovima) a ne da pitam gugl...

To uopšte nije tačno!

Usput, Jericho, nisi mi dao odgovor, hteo sam da čujem tvoje mišljene bazirano na tvom iskustvu (računam da ga imaš u velikoj meri kad se frljaš sa takvim pojmovima) a ne da pitam gugl...

Misljenje sam vec naveo vise puta na temi, treba pazljivo citati. A pitao si sta su sistemski resursi, ako me oci ne varaju? Ili izgleda opet moram nositi monitor na reklamaciju, mozda to uopste nisi pitao, vec sam ja lose video?
Aj' pojasni nam na šta tačno misliš?
Šta su to "sistemski resursi"?!?

Za pocetak gomila laptopova dolazi bez podrske za Windows XP, na primer bilo koji HP iz Envy ili Pvaillion serije.
I dalje nisam cuo odgovor na pitanje po cemu je XP bolji 10 godina kasnije?

^ sada ces da dobijes biserni odgovor tipa "stabilan je"

^ Upropastio si iznenadjenje.

Za pocetak gomila laptopova dolazi bez podrske za Windows XP, na primer bilo koji HP iz Envy ili Pvaillion serije.

Jednostavno Win XP će da radi i na 10godina starom računaru kao i na najnovijem

Za svakog ko zaradjuje od svog rada je važno da ne plati opet ono što je već platio (win XP) a ima podršku od MS do 2014
Naravno da ce za lica koja se bave instaliranjem i korišćenjem ne licenciranih OS i programa sve novo i šarenije biti bolje.
Takodje i za trgovce na ovom forumu koji žive od prodaje novih računara i "modernih" OS

A što se tiče prvog dela tvog komentara: pa "zavera" proizvodjača hardvera/softvera je toliko poznata u bespomučnom preprodavanju "muda za bubrege" da to i deca već znaju.

btw stvarnu potrebu za Win764bit i korišćenjem više od 4gb rama ima ni 1% populacije koja koristi pc na svetu.

Ako se na to doda bespomučna prevarantska kampanja MS koji tvrdi da je za godinu dana prodao 400miliona Win7 a za 10godina je uspeo da proda samo 800miliona Win XP je priča u koju ne veruju ni deca po obdaništima

Da li si ti uopšte video naslov teme i opis konfiguracije u prvom postu? Da li ste i vi ostali? Koga od ovde "prisutnih" briga za HP laptopove? :D
Ne verujem da ste sve pročitali, samo ste videli "XP vs W7"... :)

Jericho, da te upoznam sa nekim stvarima:
Na starijim i slabijim konfiguracijama, naravno da je brzi XP, jer trosi manje sistemskih resursa...
Pošto ovo nisi definiso pa verujem da i ne znaš o čemu tačno pričaš, na svakom računaru W7 troši oko 1.4 Gb RAM-a. Kad ja instaliram XP za igre on troši ovoliko: http://i.imgur.com/280rW.png Evo ti i lista procesa da ne misliš da te lažem: http://i.imgur.com/Pv6S7.png
Da ne bude zabune, ovde imate aktivan i Outpost Firewall kako dodatak!
Ako izmemo zauzeće tj "potrošnju" CPU-a i GPU-a, ostaje nam samo još HDD od tih "sistemskih resursa" kako si negde pročitao (SK verovatno).
Tu nije razlika 7 puta u korist XP-a nego više od 10 puta!
Dakle W7 "troši" tj bespotrebno jede oko 7x više memorije tako da skoro na isto dođe mašina sa 3Gb i XP-om i mašina sa 4Gb i W7. W7 "troši" tj bespotrebno jede oko 13x više prostora na hardu valjda zato što ima "integrisane" drajvere za nove fensi HP laptopove koji su baš dobri za igrice BTW! ;)
A ja se i dan danas igram na mome XPu tako da meni ne možete da pričate da to ne može. ;)

Poslednja izmena:
Da li si ti uopšte video naslov teme i opis konfiguracije u prvom postu? Da li ste i vi ostali? Koga od ovde "prisutnih" briga za HP laptopove? :D

Pošto ovo nisi definiso pa verujem da i ne znaš o čemu tačno pričaš, na svakom računaru W7 troši oko 1.4 Gb RAM-a. Kad ja instaliram XP za igre on troši ovoliko: http://i.imgur.com/280rW.png Evo ti i lista procesa da ne misliš da te lažem: http://i.imgur.com/Pv6S7.png
Ako izmemo zauzeće tj "potrošnju" CPU-a i GPU-a, ostaje nam samo još HDD od tih "sistemskih resursa" kako si negde pročitao (SK verovatno).
Dakle W7 "troši" tj bespotrebno jede oko 7x više memorije tako da skoro na isto dođe mašina sa 3Gb i XP-om i mašina sa 4Gb i W7. W7 "troši" tj bespotrebno jede oko 13x više prostora na hardu valjda zato što ima "integrisane" drajvere za nove fensi HP laptopove koji su baš dobri za igrice BTW! ;)
A ja se i dan danas igram na mome XPu tako da meni ne možete da pričate da to ne može. ;)

Pre svega, niti se ja "frljam" pojmovima, niti sam ja smislio pojam "sistemski resursi" za koji si se ti uhvatio kao baba za krivi...plot. Dao sam ti linkove da naucis sta su sistemski resursi, ako slabo stojis sa engleskim, mogao si pitati i za prevod, nije problem. Posto vidim da si XP taliban, ne bih dalje ulazio u rasprave sa tobom. Stavise, podsecas me na servisera sa ove teme - http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265204-quot-Serviser-quot&p=2638938&viewfull=1#post2638938

Edit: SK ne citam, ako ne racunamo poneku recenziju novih igrica. Ne valja se informisati iz svega par izvora, vidis da ostavlja posledice. Internet seze i van granica SK, ES i BM.

Poslednja izmena:
XP je manje gladan, ali sto bi stedeli na resursima kada ionako vecina benchmarkovaca ima 4-8 gb rama, 2-4 jezgra cpu i grafiku koja daje preko 100 000 markova u 3dmarku 2001 :p

Da li si se ikada potrudio da malo proučiš memory management u windows 7 i kako on ustvari radi?

Dariuse, kakve to veze ima sa temom? Sa XP-om lepo sređenim (primer sam postavio do duše 64b XP ali poenta je jasna - svi servisi koji ti ne trebaju su pogašeni) i 3Gb RAM-a (32b niako neće videti više od 3.25Gb), "pagefile" slobodno možeš da ugasiš i ne treba ti nikakav prefetch, superfetch i slično za igranje.

U principu ništa što smo mi pisali o XP vs. 7 nema veze, zato što dečko hoće Win 7. Sve je krenulo kada je ribizla pomenuo XP kao brži. He did it.

Vau, moram priznati da sa impresioniran nepoznavanjem osnovnih stvari od strane pojedinaca ovde :)
Ti bi prvi od svih morao da znas da memorijsko zauzece na W7 nije relevantna informacija zbog drugacijeg nacina alokacije sistemske memorije u odnosu na XP. Drugo, da li bi zeleo da mi objasnis zasto imam 4 GB memorije ili 2 GB memorije u svojoj masini ako cu gledati da mi OS trosi sto manje? Kakvo je to bespotrebno zauzece memorije? Zarad izgleda sistema ko iz doba Kalemegdana?
Taj sistem pilicarenja sa pocetka ovog veka bi trebao da je odavno zaboravljen jerbo danas RAM kosta malo i svima je dostupan. I sta mi na kraju znaci zauzece memorije? Nista.

I jel to jedina prednost XP-a, trosi 7x manje memorije satro u ondosu na W7? :) Briga te za nove laptopove? Pa briga i proizvodjace za tvoju fiks ideju o Windowsu XP. Bas bih voleo da vidim sta ces da uradis ako kupis SSD a nemas TRIM podrsku u sistemu, recimo. A inace uzmi i pogledaj iz koje godine datira taj "gaming test" ciji si link naveo - 2009. Sasvim slucjano danas je 2011. i stvari su se malo promenile.

iz istog teksta

Windows 7 is the genuine article though. This time the final product does live up to the hype. By taking the features of Vista, improving the interface, and combining the best attributes of Windows XP, namely its performance and stability, Microsoft has put together a solid OS that should please the most discriminating hardware enthusiast or gamer. In some ways, this may just be Microsoft's best OS yet.

Sasvim slucjano danas je 2011. i stvari su se malo promenile.

Voleo bih da vidim link ili neki merodavan dokaz za to. ;)

I osnovno, stalno skrećete sa teme pokušavajući da dokažete neke svoje tvrdnje kako je W7 bolji OS ali ne za igranje nego za nove laptopove, SSD, USB3 i šta ti ja znam šta sve ne...
Memorija jeste danas jeftina ali DDR2 iz prvog posta nije jeftin kao DDR3 na "akcijama" ovih dana. Ako bi neko čoveku predložio da doda još RAM-a onda bi se javilo još vas 5 i reklo kako je to bacanje para i da treba da menja celu platformu... Na kraju bi došli do troška od 300€ a čovek je samo hteo da instalira OS za igrice...

I jel to jedina prednost XP-a, trosi 7x manje memorije satro u ondosu na W7? :) Briga te za nove laptopove? Pa briga i proizvodjace za tvoju fiks ideju o Windowsu XP.

Što ovo "šatro"? Da nisam nešto slagao možda? :)
Da, briga me za laptopove sve dok ne odlučim da imam neki. Onda ću da vidim šta ću. A i nisam zano da si se zaposlio u HP-u? :d D

Poslednja izmena:
U tom poređenju, XP SP3 je jedna dobra 35-god žena koja može odlično da izgleda i sve da radi bolje od te 20-godišnjakinje + je 5x manje zahtevna.

Potpuno netacno kao i za 5x manje zahtevno ... Zene od 35 su poprilicne babuskare kako god da ih nasminkas :d kolika je razlika ... ogromna ehh te 20-godisnjakinje :p

Poslednja izmena:
Zene od 35 su poprilicne babuskare kako god da ih nasminkas :d kolika je razlika ... ogromna ehh te 20-godisnjakinje :p

Ne, ne.Žene od 32-40 su u svojim najboljim godinama i najviše daju za "uloženo" ;)

Da se nebi vise vodila ovolika rasprava koji os je bolji za igranje ili bilo sta drugo... ipak to uglavnom zavisi od masine, kakav hardwer ima u sebi msm to i onako svi znaju :), npr na athlonu XP i ekvivalentnim ostatkom hardweara xp je majka, ali kao sto rekoh to ovde vec svi znaju.

Ono zbog cega sam ja usao u ovu temu je to sto sam 2008 godine imao masinu koja je tada bila veoma dobra ( E8400, asus striker 2 formula, 4gb mushkin 1066, asus 280GTX...) i kao svi tada sam instalirao je.eni xp i ono sav srecan sto cu se igrati na novoj masini, kad ono prc :d.

Imao sam cudan problem, radi radi pa blokira sam od sebe, dal u igrici dal dok sam film gledao, slusao muziku... znaci ono rondom freez... ponovno instaliranje fail... drugi disk sa xp-om fail... menjanje memorije fail... menjanje hdd fail... menjanje graficke fail... cudo :) koje sam muke tada propatio ccc

E onda dodjem na ideju da instaliram tada mocnu vistu :D koja je kao mlazni avion radila na mojoj masini godinu dana bez ikakvih anomalia i ostalih gluposti...

Toliko od mene :)

Imao sam cudan problem, radi radi pa blokira sam od sebe, dal u igrici dal dok sam film gledao, slusao muziku... znaci ono rondom freez... ponovno instaliranje fail... drugi disk sa xp-om fail... menjanje memorije fail... menjanje hdd fail... menjanje graficke fail... cudo :) koje sam muke tada propatio ccc

Svaka ti čast ako si imao toliko verzija Windows XP plaćenih u to doba 150evra

Umesto da plaćaš tolike XP trebao si samo da zovneš nekog ko se razume u instalaciju Windowsa XP, jer bi te došlo mnogo jeftinije nego što si kupio Vistu posle toga.

Umesto da plaćaš tolike XP trebao si samo da zovneš nekog ko se razume u instalaciju Windowsa XP, jer bi te došlo mnogo jeftinije nego što si kupio Vistu posle toga.

Ma obavezno je platio, tema je imala dovoljno offtopic-a i flejma i bez ovog tvog pokusaja.

Ma obavezno je platio, tema je imala dovoljno offtopic-a i flejma i bez ovog tvog pokusaja.

U svojim bespomučnim pokušajim da skupiš dovoljan broj poruka da postaneš preprodavac na Benchu što više poruka pišeš dokazuješ da ti je znanje mizerno i da nemaš šta da tražiš u ovoj temi

Dve poruke u kojima objašnjavaš da nemaš pojma o elementarnom radu OS (a niko te nije pitao)
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265258-Undo-crop-u-AcDSee

U svojim bespomučnim pokušajim da skupiš dovoljan broj poruka da postaneš preprodavac na Benchu što više poruka pišeš dokazuješ da ti je znanje mizerno i da nemaš šta da tražiš u ovoj temi

Dve poruke u kojima objašnjavaš da nemaš pojma o elementarnom radu OS (a niko te nije pitao)
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?265258-Undo-crop-u-AcDSee

Pre svega, nemam predstavu o kakvoj preprodaji pricas, kanda si se malo preracunao, a u krajnjoj liniji me ne interesuje tvoje misljenje, jer si ocigledno provokator, sto se vidi i iz tvoje prethodne poruke (placanje vise kopija OS + insinuacije da covek ne ume sam da instalira XP).

Druga stvar, nisam znao da neko treba licno da mi se obrati da bih odgovorio na pitanje na forumu. To mora da su neka nova pravila, za koja samo ti znas.

Treca stvar, da si procitao postove koje si citirao, ne bi pisao gluposti. Ti dajes savet coveku koji je sliku zamenio kropovanim originalom da ga potrazi u Recycle Bin-u? Ja bih se na tvom mestu branio cutanjem, a ne jos i sirio dalje po forumu.

I jos nesto, iako ACDSee ne koristim vec godinama, ogradio sam se, sto se za tebe ne bi moglo reci. Trebalo bi da sad kopam tvoje postove da trazim gde si se jos izlupetao, ali ne bavim se takvim ljudima, pa cu te zaobici u sirokom luku.

Edit: FYI, ACDSee nije OS. Lupices u nekom vecem drustvu, smejace ti se ljudi.

Poslednja izmena:
... Zene od 35 su poprilicne babuskare kako god da ih nasminkas :d kolika je razlika ... ogromna ehh te 20-godisnjakinje :p

Da vidis moju zenu od 38 leta ne bi tako pricao... i to bez sminke... nemas ti pojma :p

Sto se tice XP i Win7,svi ste ... tako puni znanja,a konkretnog primera nigde...

Pa sada mora cika Duke da vas rastera jel... :p

Evo konkretnog pravog primera i sve dileme ce biti resene,pod uslovom da koristimo savremenu masinu tipa 2GB+ i neki normalan x2 procesor.

Imam dual OS - Xp i Win7 i bas iz neke znatizelje iliti vise neke odbojnosti prema W7 i utripovanosti da to ne valja (sto sam btw isto imao kad sam prelazio sa Win98 na XP pa sam posle XP dizao u nebesa i treba biti covek pa priznati neke svoje niskosti i "krive" a ne samo "prave").

Znaci vec vise od pola godine se zezam sa igrama koje u isto vreme cepam i na XP i W7 i zakljucaj je (bar moj) ovaki STO SE TICE IGRANJA (!!!!!) :

Brzina je apslutno na strani XP,bez premca (mnogo brze ucitavanje nivoa npr u WoT-u je extremna razlika u ucitavanju),sam filing brzine u igri je nekako bolji itd...
Naravno,M$ ne bi bio to sto je ste na nema silnih bagcica,iskakanja,zapucavanja,glupih tekstura i sl

Game filling kako ga ja zovem je apsolutno na strani W7,tipa Mafia 2 koja mi je nekako najbolji primer,gde je sve nekako tecno,klizi,pa meko i barsunasto,prava milina za igrati gde se vozas i blenes okolo...znaci iako je (sa rezervom) sporije ucitavanje igre,mozda malo fillinga sporosti u odnosu na XP u igrama ali je osecaj mnoooogo bolji i nekako realniji...
Plus na strani W7 je mnogo manje bagova,nezapucavanja (W7 se iskobelja bez reseta...uglavnom...) itd...

Znaci:

Ako hoces sirovu snagu i dobru startnu brzinu kao Dodge Charger iz '76 sa "tesko" upravljivim mehanizmima (nema servo i sl),stavljaj XP

Ako hoces stabilan smooth ride sa lepim enterijerom i koji zna da "primi" gas kao Audi A6 i da ne razmisljas oceli/neceli onda stavljaj W7

Stavljanje dual OS da na jednom cepas igre a drugi za "ostalo" je glupost,govorim iz licnog iskustva jer je jednostavno ne prakticno...

Da skratimo,kad se sve lepo sabere,stavis lepo Windows 7 Ultimate i miran si na duze staze i mirno cepas akrobacije bez razmisljanja o pucanju po nitnama...

Npr kod mene je XP vec 2x prs'o za pola godine pa vadi fleke i stabilizuj kako znas (priznajem,malo sam ga cackao...) dok Windows 7 uspesno prezivljava i mene i moja 2 klinca koji ga urnisemo do besvesti...ali bas ga rasturamo...

Da,po mogustvu stavi 64bita.

Zatvaraj temu :D

Poslednja izmena:
Win Home Premium x64 - say no more

hehe imao sam i tada i jos uvek posedujem 25 licenciranih xp-a tako da ono to nije bio problem... a nisam spomenuo da je komp bio i na servisu jer ja od muke vise nisam znao sta cu sa njim pa sam presao preko toga i odneo ga na servis, i bio je tamo dok serviser nije popizdeo i pozvao me da nosim svoj "krs" kuci :D, jednostavno xp nije hteo da radi na toj masini i kraj.

Po meni XP nema smisla na bilo kom kompu sa dual core procesorom i memorijom od 1GB (izuzetak su gaming masine za koje treba pre svega vise rama 2-4GB)
Jedna od najvecih mana XP-a za nekog ko instalira tonu stvari pogotovu sa velikim brojem rezidentnih programa, XP se jednostavno tu totalno zaglupi i uspori... Vista/WIn7 ovo popravlja zahvaljujuci superfetch-u (iako je Vista bila odlican sistem zbog preneglasenog superfetch alavosti zahtevala je realno 2GB rama da bi fino radila i zato je dozivela debakl)
Takodje kao neko ko godisnje instalira oko ~300 sistema mogu da kazem da je win7 stabilniji u rukama pocetnika, cak office rad i matore P4 masine sa 1Gb rama sasvim fino rade sa win7 (oseca se blagi lag sa radom u desktopu u zavisnosti od graficke ali pre svega tu je stabilnost vaznija)

Takodje najveca mana XP je sto 95% onih sto instalira nece updatovat sistem pa jos ako ***** stavi SP2 eto virusa za poneti, inace SP3 je takodje mator pa i ako updatujes distribuciju da ne bi radio 2 sata update moguci su sitni problemi sa driverima i odredjenim programima koji se kolju sa updatom neke windows komponente (ovih problema kod win7 skoro da nema)

E sad na strani XP je podrska za matore stampace i neki pojedin HW koji se kod nas i dalje koristi, ja licno uvek eksplicitno pitam korisnika sta zeli jer nema volju da me neko sutra zove i da mi place kako nemoze CS da instalira

Takdoje ko je rekao da je xp sp1 odlican za gaming je lupio debelo jer sve veci broj igara zahteva sp2 ili sp3, takodje xp 64bit ja neznam koji je njegov smisao postojanja

Nazad
Vrh Dno