tokaja
Slavan
- Učlanjen(a)
- 14.12.2007
- Poena
- 319
Koristim nokiu n900 bukvalno od prvog dana kada se pojavila u telenoru. Razlog kupovine ovog "tableta" nisu bili izgled i karekteristike samog telefona nego ljubav onoga sto ga pokrece ispod haube (debian). Maemo operativni sistem sam po sebi bio je skoro pa savrsen proizvod sa beskonacnim mogucnostima ( koriscenje deb repozitorijuma, kastimizacija, emulacija drugih OS-eva ... ). Taman kada sam pomislio da sam pronasao savrsen telefon koji je poprilicno nerdy a pritom nije android, nokija je krenula da svira q*cu sa jadnim supportom. Ogorcen gledao sam kako se moj telefon gubi u magli ajfonova, androida i ocigledno nesposobnih ljudi iz nokie da vode firmu. Ubrzo se pojavilo drugo resenje sa projektom Meego a zatim i Nitdroid kojima treba ocigledno dosta dugo da predju iz verzije "nefunkcionalnog softvera" u "funkcionalni" - glavni problem je u razvoju bas kao u skoro svakom *unix proizvodu nedostatak volje, pojedinaca i para. I dok se polako oprastam od najnovijeg softvera na telefonu, vec u daljini gledam kom Androidu cu da pokleknem, kao grom iz vedrog neba udarila je vest "Kubuntu 11.10 will have a strong focus on mobile devices". Pa dragi moji maemovci, pripremite se da udahnete novi zivot vasem n900: http://apachelog.wordpress.com/2011/05/20/kubuntu-11-10-mobile-devices-sneak-peak/ . Koga ne mrzi neka potrazi na youtube-u video.
Poslednja izmena: