Šta je novo?

Nokia N900 & Kubuntu 11.10

tokaja

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2007
Poena
319
Koristim nokiu n900 bukvalno od prvog dana kada se pojavila u telenoru. Razlog kupovine ovog "tableta" nisu bili izgled i karekteristike samog telefona nego ljubav onoga sto ga pokrece ispod haube (debian). Maemo operativni sistem sam po sebi bio je skoro pa savrsen proizvod sa beskonacnim mogucnostima ( koriscenje deb repozitorijuma, kastimizacija, emulacija drugih OS-eva ... ). Taman kada sam pomislio da sam pronasao savrsen telefon koji je poprilicno nerdy a pritom nije android, nokija je krenula da svira q*cu sa jadnim supportom. Ogorcen gledao sam kako se moj telefon gubi u magli ajfonova, androida i ocigledno nesposobnih ljudi iz nokie da vode firmu. Ubrzo se pojavilo drugo resenje sa projektom Meego a zatim i Nitdroid kojima treba ocigledno dosta dugo da predju iz verzije "nefunkcionalnog softvera" u "funkcionalni" - glavni problem je u razvoju bas kao u skoro svakom *unix proizvodu nedostatak volje, pojedinaca i para. I dok se polako oprastam od najnovijeg softvera na telefonu, vec u daljini gledam kom Androidu cu da pokleknem, kao grom iz vedrog neba udarila je vest "Kubuntu 11.10 will have a strong focus on mobile devices". Pa dragi moji maemovci, pripremite se da udahnete novi zivot vasem n900: http://apachelog.wordpress.com/2011/05/20/kubuntu-11-10-mobile-devices-sneak-peak/ . Koga ne mrzi neka potrazi na youtube-u video.

Poslednja izmena:
Wow konacno se neko setio da portuje pravi OS na telefon :D Jos kakda bi mogli da biramo koji OS da instaliramo na tel... e to ce biti prava stvar :)

Pa mislim da je MeeGo u poslednjim verzijama vec funkcionalan.
Jedino moze biti problem sporost na n900 zbog hardvera.

Pa mislim da je MeeGo u poslednjim verzijama vec funkcionalan.
Jedino moze biti problem sporost na n900 zbog hardvera.

Meego je nedavno doziveo update sa pocetne verzije 1.1 koja je pravljena za nokiu do 1.2 koja je pravljena za tablete i gps uredjaje. I pored pompeznog najavljivanja meego-a ( koji sacinjavaju develop. iz nokije i intela ) meego nije nesto zaziveo. N900 nije spor, maemo radi savrseno na njemu ( a na njemu mame,psxe,gimp?! :) ) - pitanje je samo optimizacija softvera. Pa sta mislis zasto darwin na svim apple iSH*T proizvodima radi smooth :)

Poslednja izmena:
slazem se sa tobom, ali nisam ubedjen da ce se desiti neka veca optimizacija MeeGo da radi podjenako brzo kao i Maemo na 256mb RAM.

pfnj... cisto sumljam posto vec godinu dana nista ne rade po tom pitanju. A i ako dodje do toga pre ce se opredeliti za noviji i brzi hardver....dotle cekamo kubuntu posto oni rade optimizaciju bas za n900 :)

Nazad
Vrh Dno