Šta je novo?

Phenom II x2 555 ili Athlon II X3 455

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Vidim da su ova dva procesora Phenom X3 555 BE i Athlon X3 455 od budget varijanti najzanimljiviji kako za otključavanje tako i za overklok.
A pošto im je cena približna, koji od ova dva je bolja kupovina?
Koliko sam uspeo da vidim verovatnoća otključavanja dodtanih jezgara je podjednako uspešna/neuspešna.
Druga stvar, da li je neko sa pločom Gigabyte GA-880GMA-USB3 uspeo da oključa ili x3 555 ili x2 455???

X3 455. Svi koji se iole razumeju u hardver ce ti to reci.

Vidim da su ova dva procesora Phenom X3 555 BE i Athlon X3 455 od budget varijanti najzanimljiviji kako za otključavanje tako i za overklok.
Koliko sam uspeo da vidim verovatnoća otključavanja dodtanih jezgara je podjednako uspešna/neuspešna.
Druga stvar, da li je neko sa pločom Gigabyte GA-880GMA-USB3 uspeo da oključa ili x3 555 ili x2 455???

Nije to toliko do ploče, već je do procesora. Ranije si mogao neke primerke da otključaš na boljim(novijim) pločama,(dok na starijim pločama sa starijim SB nije radilo najbolje ili nisu oba jezgra mogla da se otključaju).
Kako je sve ovo jedna velika lutrija(iz koje nisam izašao kao pobednik pre dve godine), savetujem ti da ideš na Athlon X3(pa ako otključaš četvrto jezgro super, ukoliko ne, opet je bolja opcija nego phenom X2).

za budzet varijantu mozda da razmislis o A6 (ima ga u at*m-u)...malo je skuplji od ta dva, ali u sebi ima solidnu grafiku...ako uzimas novo to je bolje(a A6 je skuplji oko 3k od tog 555...)

Nije to toliko do ploče, već je do procesora. Ranije si mogao neke primerke da otključaš na boljim(novijim) pločama,(dok na starijim pločama sa starijim SB nije radilo najbolje ili nisu oba jezgra mogla da se otključaju).
Kako je sve ovo jedna velika lutrija(iz koje nisam izašao kao pobednik pre dve godine), savetujem ti da ideš na Athlon X3(pa ako otključaš četvrto jezgro super, ukoliko ne, opet je bolja opcija nego phenom X2).

Ok. A ova Gigabyte GA-880GMA-USB3 spada u koju od tih ploča, ima SB 850 čip, ako procesor ima mogućnost da li ona može da ga otključa?

za budzet varijantu mozda da razmislis o A6 (ima ga u at*m-u)...malo je skuplji od ta dva, ali u sebi ima solidnu grafiku...ako uzimas novo to je bolje(a A6 je skuplji oko 3k od tog 555...)

Razmatrao sam Liano A6. Ne sviđa mi se ta varijanta, to je IMO dosta slabija AMD varijanta i3 Sandy Bridge, a košta neznatno više. Čak je na nekim testovima dosta slabiji od Phenoma x4 840 i 955.

Ne znam, glavni minus a6 je radni takt od svega 2.6Ghz. Za grafiku stvarno ne znam kakva je naspram onih koje imaju ploče instegrisane na sebi, ali kapiram da nije nešto spektakularno bolja od ove recimo ove Radeon HD 4250 koja se nalazi na gore pomenutoj Gigabyte ploči. A pored toga trenutno ploče koje mogu da se nađu za Liano podrđavaju samo taj procesor jer on koristi poseban FM1 socket tako da je kasniji eventualan upgrade gotovo neizvodljiv.

Poslednja izmena:
Definitivno uzmi X3 455. em radi na 3.3 GHz em ima jedno jezgro više. Čak i da ga ne uspeš otključati, možeš ga prilično overklokovani iz BIOS-a.

Ja već tačno godinu dana imam X3 445 koji radi na 3.1 GHz i do sada sam uspeo da ga overklokujem na 3.72 GHz, više nisam smeo da pokušavam.

Ako si mene pitao,da odgovorim. Ja imam AMD Radeon 6790 katricu, dakle Barts LE sa 800 šejdera. Prilično sam zadovoljan grafikom i uopšte performansama,samo se možda GPU malo više greje nego što sam ja navikao.

Nema nijedne igre koja mi ne radi glatko.

Sta znam, ja prekjuce uzeh x2 555 i otkljucah jos jedno ispravno jezgro, drugo je neispravno, 6MB L3 cache-a...verovatno je malko bolji od x3 455 koji ne moze da se otkljuca u x4 kad bi se doveli na isti klok, mada verujem da je i x3 455 ok proc za svoju cenu

Ja licno ionako cekam bulldozer, a s obzirom da sam pre x2 555 imao dual-core x2 7750 (kumu), meni je napredak odlican ;-)

Eeeeeeee i ja čekam Bulldozer,ali kako stvari stoje,ima još da se načekamo. :(((( Nema čak ni najave kada izlazi,svi pominju septembar ili čak, ne daj bože, oktobar.

Da li neko zna kako mogu da pouzdano testiram da li je kod mene u X3 Athlonu ispravno to četvrto jezgro ?

Zavisi od ploce, tj. cipseta i BIOS-a na njoj

Recimo kod mene je varijanta unlock core u mislim Advanced Chipset Features sekciji BIOS-a...biosi na GA-plocama su obicno Award-ovi

Ostavio opciju za "kontrolu" jezgara na Auto-nece u windows, kad je ploca aktivirala sva 4 jezgra (uspeo je nekako u safe modu, kad je video sva 4 jezgra, i vise nikad)
Ulazak u BIOS, kontrola unlocked jezgara na Manual, pa kombinacija pokusaja

Jezgro 0 po defaultu je uvek ispravno i aktivno, nema da se bira da se pali/gasi
Jezgra 1,2 i 3 mogu i ne moraju da budu ispravna, mogu da se ukljucuju i iskljucuju iz BIOS-a

Kombinacija 0+2, ulazak u win, LinX test-sve OK
Kombinacija 0+3, ulazak u win, LinX test-sve OK
Kombinacija 0+1...bam, nema ulaska u win => core 1 je neispravno

Reset, ulazak u BIOS, aktiviram core 0+2+3, ulazak u win, LinX-sve OK, Warhead Bench-sve OK

Dobih 3-core procesor od x2 555, jezgro 1 mora da je uvek iskljuceno

Poz

Ja imam AsRock 890FX Deluxe 3 maticnu plocu, proslog jula platio sam je 142 evra. Vidim da ima opcija unlock core, e sad da li je kod mene ispravno to četvrto jezgro ko zna, probaću.

Dakle, ti si tako radio, interesantno.

A gde da skinem taj LinX, tražim ga na Google ali nema ga... Daj mi sajt,molim te.

Poslednja izmena:

Izmedju ta dva CPU-a moja preporuka ti je Athlon II X3 455 ako uziamas novo jer polovno mozes da nadjes i za manje para Athlon II X4 620,630 sto je bolje resenje.Sto se tice ploce nije losa al dosta Gigabyte ploca ima problem sa grejanjem NB-a te bi ti preporucio neki MSI ili ASUS npr. M5A97(sve zavisi od tvog budzeta+ova MB podrzava i AM3+ CPU-e).

Slažem se ova Asus M5a97 je sjajna ploča. Samo nema integrisanu grafiku. Ova Gigabyte GA-880GMA-USB3 mi je pala na pamet ne zato što nešto preferiram Gigabyte već samo ona ima integrisanu grafiku, USB 3.0 i AM3+ socket sve i jednom.
Još neka ploča osim ove 880GMA da ima sve ovo?

Sjajno. Svaka čast, ipak mi je promakla! Ima sve što i GA pritom i podržava DDR3 2000mhz memoriju. Jedino što je skuplja 20 evra ali ne može sve da bude idealno.
Kapiram da ova ploča daje mogućnost i nekog eventulanog OC-a, glavni adut u specu joj je da ima turbo i core unlocker.

Je l probao neko ovu ploču nisam video po netu da se još uvek žale na nju ili se suviše skoro pojavila?

Naponska jedinica ok, firewire mi nešto i ne treba baš...

Nego slučajno sam naleteo na ovu MSI 880GMA-E45 ploču, zanimljivo da ima skoro identične spec, isti čip set kao ove dve Asus i GB ploče, sem što podržava 1600MHz maks memoriju.
Iako ploča nije AM3+ socket na ovom sajtu sam video da u sledećoj reviziji BIOS-a treba da podržava najnovije FX procesore.

Ovo mi je donekle logično s obzirom da je ploča ima identičan čipset kao dve gore pomenute, ali opet pitanje je kada ili da li će BIOS biti update-tovan.

Koja brzina RAM-a će biti uopšte potrebna za nove FX procesore, ova MSI podržava samo do 1600MHz, oće to biti dovoljno?

X3 455. Svi koji se iole razumeju u hardver ce ti to reci.

Idi bre a mi svi sto teramo otkjucan X2 555 smo budele i ne razumemo se u hardware a ti si kao pametan.

Ako si spreman da rizikujes idi slobodno na x2 555.... sanse su ti minimum 50% da ga otkljucas. Uzmi u obzir da ces mozda otkljucati jedno jezgro sto je po meni opet prednost u odnosu na x3 455

Vrh Dno