Šta je novo?

Jeftina pasivna grafika

J__

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Posto sam prebacio igranje na konzolu, 9800GTX+ mi bespotrebno stoji, zagreva kuciste i pravi buku..

Razmisljao sam da je zamenim nekom pasivnom, zapao mi za oko Radeon 5450 Sapphire sa 512MB vrama sto je vise nego dovoljno rekao bih.

Interesje me da li se i koliko zagreva ova karta u obicnom 2D koriscenju, net, surf...

Ako ima neko nesto bolje/hladnije da preporuci u tom cenovnom rangu samo napred, dakle 3D performanse nisu prioritet, cisto da tera aero, eto :)

unapred hvala :banana:

ASUS G210 512MB, na ovim vrucinama u neprovetrenom kucistu (koristim je u HTPC masini) temp kartice je 48-50C. :) Koliko vidim po slikama, taj Radeon ima relativno bedan hladnjak, na ASUSu je povelik i odlicno hladi karticu.
Velika preporuka od mene. ;)

Poslednja izmena:
Bacio sam pogled na obe i stoji da hladjenje na asusovoj kartici deluje impresivnije. Sad je samo pitanje koja je hladnija bez obzira na izgled kulera. Blagu prednost ima Radeon posto je DX11 karta, mada mi to nista ne znaci realno.

Poslednja izmena:
OK poslusacu savet i poruciti GT210 posto nikad do sad nisam posedovao ATI pa ne bih da se upustam u potencijalno novu igranku sa crvenima + testove koje sam na brzinu preleto pokazuju da su obe karte `tu negde` sto se tice temperatura a sto je meni jedini prioritet.

Hvala obojici na pomoci da prelomim! :) Javicu kakavi su utisci kad je montiram.

Imas HD 6450 koja je dosta jaca od HD 5450, jaca i od GT210, podrzava sve najnovije tehnologije i kostao ko 40 evra kolik osam video, po meni bolji izbor... Sve te karte se smesno greju tako da ti hladjenje nije tolik obitno, i neki najjadniji pasivni kuler bi je ohladio.

Imas HD 6450 koja je dosta jaca od HD 5450, jaca i od GT210, podrzava sve najnovije tehnologije i kostao ko 40 evra kolik osam video, po meni bolji izbor... Sve te karte se smesno greju tako da ti hladjenje nije tolik obitno, i neki najjadniji pasivni kuler bi je ohladio.

I ja bih hteo da zamenim svoj bucni MSI 3870 Radeon sa 512MB memorije. Jel ima smisla uzimati HD 6450? Koliko je on jaci ili slabiji od moje kartice?

I da dodam jos jedno pitanje? Koju silent varijantu bi bilo najbolje da uzmem, a da dobijem nista vise od mozda 20-30% u brzini? Znaci zanima me samo da predjem u tihi mod, a da pri tome ako moze dobijem i malo na performansama.

Poslednja izmena:
TheBear, jaca u kom smislu? Rekao sam da mi 3D performanse nisu uopste bitne, otprilike najbitnije mi je da se kartica ne zagreva previse u 2D okruzenju i da moze da pusta 720/1080p ripove preko HDMI-a sto mogu obe kartice od 28 evra. Za moje potrebe ce to odrati i GT210 i 5450. Uzecu GT210 posto se jedino garson javio, posto poseduje jednu od te dve, i potvrdio da je hladna i radi OK za ono sto sam naveo.

Da potvrdim i to za 720p/1080p ripove, ja sam je i uzeo zbog toga, jurio sam pasivnu kartu koja je dovoljna za HD ripove, a pritom podrzava CUDA i ostale stvari bitne za dekoding HD materijala. Recimo karta bez problema tera 1080p rip u MPC-HC+CoreAVC (CUDA on)+MadVR (takodje radi preko GPUa). :)

Oke, dakle nema sumnje da ce biti ok za moje potrebe, i ne vidim zasto bih potrosio dodtanih 15ak evra za nesto sto je totalni low-end sa minimumom zahteva. U svakom slucaju ako joj ponestane snage tu je i5 da pogura malo ;)

I da, bilo bi ok ako bi se neko javio sa 5450 cisto da prenese kakva su njegova iskustva vezana za 720/1080 ripove. Verovatno ima jos ljudi kojima je potrebna low-end kartica za slicne stvari.

Poslednja izmena:
Da potvrdim i to za 720p/1080p ripove, ja sam je i uzeo zbog toga, jurio sam pasivnu kartu koja je dovoljna za HD ripove, a pritom podrzava CUDA i ostale stvari bitne za dekoding HD materijala. Recimo karta bez problema tera 1080p rip u MPC-HC+CoreAVC (CUDA on)+MadVR (takodje radi preko GPUa). :)

MadVR ti radi preko GPU-a? Na koju foru? Znam da za madVR važi da traži solidne grafe ...

Koliko znam samo tako i moze da radi. ;)
- bypasses graphics card's video (damage) algorithms
- all work is done via GPU shaders

- graphics card with full Direct3D9 hardware support
- at least 128MB of dedicated graphics card memory

Ta prica je malo naduvana, ne trazi previse jaku graficku ali je dobro da je sto novija.

Znam, htedoh da pitam "MadVR ti radi?" bez onoga posle.:d Dobro je znati da radi na najjeftinijoj grafi (pošto ne može niti će po svemu sudeći moći da radi uz DXVA to je plus za nVidiju). Ima li razlike u kvalitetu slike?:)

Zato sam i isao na nV (mada i inace preferiram vise nV), jer sam hteo sto vise posla da prebacim na GPU a pritom da i dalje bude pasivno hladjen.
Sto se kvaliteta slike tice, u pocetku nije toliko ocigledno ali kad se malo naviknes madVR ocigledno "ushiva" Haali i EVR.
Ali ono sto smara kod madVR je problem na relaciji frejm rejt - frekvencija osvezavanja, jer mi je monitor 60Hz pa recimo ripovi u 24Hz ne rade bas kako treba. E sad, autor MadVR je obecao da ce to kasnije srediti ali mu nije na listi prioriteta. :(

I ja bih hteo da zamenim svoj bucni MSI 3870 Radeon sa 512MB memorije. Jel ima smisla uzimati HD 6450? Koliko je on jaci ili slabiji od moje kartice?

I da dodam jos jedno pitanje? Koju silent varijantu bi bilo najbolje da uzmem, a da dobijem nista vise od mozda 20-30% u brzini? Znaci zanima me samo da predjem u tihi mod, a da pri tome ako moze dobijem i malo na performansama.

Jel bi mogao meni neko da odgovori na ovo pitanje, posto bi treba ovih dana da odem da kupim graficku?

Zasto mora pasivna karta? Jace pasivne karte se po meni previse greju.
Ne znam zasto je taj MSI bucan, ali svakako mozes naci aktivno hladjenu kartu a da je tiha. ;)

Vrh Dno