Šta je novo?

Razocarenje u Sapphire

• Začetnik teme Začetnik teme Thecko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Thecko

Cenjen
Učlanjen(a)
05.03.2010
Poena
154
Pozdrav, oni koji su mozda videli znaju da sam popio problem ventilatora na referentnoj 5850 Sapphire kartici:
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?260518-Sapphire-5850-fan-problem
E sad, ova tema je cisto jadanje i upozorenje ljudima sa cime mogu da se susretnu u slucaju da se odluce za kupovinu Sapphire proizvoda.
Cim sam cuo prvi put buku iz ventilatora kontaktirao sam prodavnicu gde sam kupio karticu, koji su me dalje uputili na uvoznika. Otvorio sam karticu, zamenuo pastu, ocisito kilogram prasine. Problem je i dalje bio prisutan, ali je karta bila hladnija. Poslao sam mail uvozniku sa pitanjem da li mogu da ostvarim garanciju u slucaju otvaranja graficke, uz napomenu da nisam nista dirao, samo ocistio prasinu i skinuo onu odvratnu nalepnicu sa shroud-a. Takodje sam otvorio ticket kod Sapphire-a, koji su mi odgovorili da kontaktiram uvoznika i da oni nemaju veze sa time, cak mi nisu odgovorili koji vent moze da pase na 5850 iz drugih serija. Posle 5 radnih dana cekanja, poslao sam nervozni mail uvozniku, u kome isticem njihovu neozbiljnost, jer sam samo poslao upit sta mi je raditi, a oni me nisu udostojili odgovora. Naravno, kako to biva, odmah je stigao odgovor, u kome se spominje da ne mogu da salju u Madjarsku na servis zbog toga sto je otvarana, i da eventualno mogu da mi posalju ventilator. Pomislio sam: "odlicno", samo da ga posalju, zamenim, i graficka spremna, zahvalio se i poceo da cekam. Naravno nisu mi odgovorili, posle 8 radnih dana sam sam pokusao sam da popravim cooler, a posle 16 radnih dana sam zamenio stock cooler Musashijem. Posle 18 radnih dana posaljem poruku generalnom menadzeru u kome navodim koliko su neozbiljni, i kako sam poslao mail Sapphireu da razmisli sa kime saradjuje. Naravno, kako to biva, petnaest minuta kasnije, u 1h posle ponoci, generalni menadzer mi odgovara: "javljam se u ponedeljak da resimo problem". Dodje ponedeljak, provera maila, nema nista. Ulogujem se na Sapphire-ov site, njihov odgovor na moj ticket je bio "Thank you for your conserns, we are sorry for any inconvinience", sto u prevodu znaci: "Od%$#i, ne interesuje nas tvoj problem niti Srpski uvoznik". Sad veselo przim Witchera 2 sa Musashijem, al me konstantno kopka cinjenica da sam dao 24k za karticu, i kada je trebao jedan ventilator od 2$ da zameni, nisam naisao na razumevanje niti kod uvoznika niti kod proizvodjaca.
Pouka koju sam dobio iz ovog iskustva je: Vise ne kupovati nista od gorespominjanog uvoznika, i ne kupovati od brendova koji nemaju kancelariju u Srbiji, jer koliko sam primetio, mnogo je lakse ostvariti granciju kada firma ima predstavnistvo direktno za nasu zemlju. Sapphire sam odabrao zbog performansi i zbog cinjenice da je No.1 supplier za Ati, ali ocigledno da sam pogresio
Toliko o tome, samo sam zeleo da podelim to sa vama, da se zna.

Vidi ovako, prvo, pogresio si sto si otvarao karticu. Cim je pocelo da zuji/bruji, trebao si odneti u servis, pa nek se oni pate. Ako ne mogu da poprave, dobices drugu i problem resen. Ne shvatam zasto se zalis na Sapphire. Njih jednostavno to ne zanima. Daj karticu u servis, ako oni ne mogu da srede neka nose uvozniku, ako uvoznik ne moze nista da uradi, neka sredjuje Sapphire. Tako otprilike funkcionise ta hijerarhija. Cini mi se da oni bas ne vole preskakanje stepenika u toj hijerarhiji.

Pa dobro sad... To je random iskustvo... Ja vozim Sapphire 6850 vec par meseci i za sad extra... a imao sam i ranije Sapphire grafike,nisam imao problema.

Moj ortak je poslao njegovu 4890 Sapphire u servis, isto je imao problema sa kulerom, nešto mu je zujalo ali nije ništa otvarao, i čekao je 45 (ČETRDESET i PET) dana da mu poprave u servisu prodavnice u kojoj je kupio kartu, oni nisu mogli da je poprave, pa su je prosledili uvozniku valjda. Na kraju posle 45 dana, pošto nisu uspeli da je srede poslali su mu 5850. Svejedno bezobrazluk je da te ostave 45 dana bez kartice (a pritom on nije imao nijednu kao zamenu, što znači da nije mogao da koristi kompjuter isto toliko dana)... Strašno šta se radi sve...

Tako da ipak mislim da je bolje što si ti uzeo stvar u svoje ruke, inače bi se načekao previše.

Poslednja izmena:
Pa dobro sad... To je random iskustvo... Ja vozim Sapphire 6850 vec par meseci i za sad extra... a imao sam i ranije Sapphire grafike,nisam imao problema.
Ne kazem nista sto se performansi tice, performansama sam prezadovoljan, problem je samo u ophodjenju prema korisnicima i u izboru uvoznika.

Razumem tvoje ogorcenje. Ali ipak nisi trebao otvarati. Ili ako si vec otvorio i namestio custom vent onda nisi trebao otvarati ovaj thread, pogotovo sa ovako bombasticnim naslovom. Puno srece u koriscenju doticne kartice. Pozdrav.

Ne vidim ovde nikakav problem sa Sapphire-om, oni nisu odgovoni za to sto se tebi desilo nego servis uvoznika. Nisi trebao da pricas da si otvarao kartu, ako si sve vratio kako je bilo i nije bilo neke nalepnice koja se cepa ili tako nesto oni nisu mogli da provale da si je otvarao.

Ja sam probao vise Sapphire karti jednu sam imao licno (referentnu 6870) a nekoliko sam testirao i nijedna nije imala bilo kakav problem. To sto se tebi desilo moglo je da ti se desi sa bilo kojom referentnom 5850.

Poslednja izmena:
Onda nije trebalo da se stavi takav naziv thread-a.
Ako nesto postujes i koristis ne zelis vise iz nekog razloga da koristis, prava rec je razocarenje.

Razumem tvoje ogorcenje. Ali ipak nisi trebao otvarati. Ili ako si vec otvorio i namestio custom vent onda nisi trebao otvarati ovaj thread, pogotovo sa ovako bombasticnim naslovom. Puno srece u koriscenju doticne kartice. Pozdrav.
Zeleo sam samo da podelim svoje iskustvo sa ostatkom foruma, naravno mogao sam da ih lazem da nisam otvarao kartu, ali ne volim lazi. Takodje ovde nije problem u garanciji, kvalitetu, ovde je problem samo u nacinu na koji se ophode.
Ne vidim ovde nikakav problem sa Sapphire-om, oni nisu odgovoni za to sto se tebi desilo nego servis uvoznika. Nisi trebao da pricas da si otvarao kartu, ako si sve vratio kako je bilo i nije bilo neke nalepnice koja se cepa ili tako nesto oni nisu mogli da provale da si je otvarao.
Oni su svetska korporacija koja zaradjuje puno, valjda imaju neki standard sta uvoznik njihove opreme treba da ispunjava da bi se kvalifikovao to da radi.
Ja sam probao vise Sapphire karti jednu sam imao licno (referentnu 6870) a nekoliko sam testirao i nijedna nije imala bilo kakav problem. To sto se tebi desilo moglo je da ti se desi sa bilo kojom referentnom 5850.
Google, pa 5850 fan rattle, vise su nego svesni da referentnim karticama nesto ne stima u ventilatoru.

Ja sam imao malu neprijatnost kada sam kupovao Sapphire HD 6850 karticu. Kupio sam je preko jedne radnje u mom gradu a uvoznik je baš Alti. Prva koja je stigla nije uopšte radila kako treba kada se drajver instalira. Reklamirao sam i zamolio radnike iz kompjuterske radnje da insistiraju da iz Altija ne odugovlače mnogo (kao što sam čuo da se u Altiju radi) sa slanjem druge Sapphire HD 6850. To njihovo insistiranje je urodilo plodom i druga Sapphire grafa je stigla skoro 2 nedelje kasnije. Možda bi stigla i ranije jer su tada bili aktuelni praznici (1.maj).

Na ovu drugu Sapphire HD 6850 apsolutno nemam nikakvih zamerki jer je ista 5840324732492346365213755% ispravna.:smoke::banana:

Definitivno treba promeniti naslov teme..ovo isuviše brutalno zvuči..

TT Pro by SGS

ne verujem da bi bilo drugacije sa nekim drugim proizvodjacem ili uvoznikom

Moj ortak je poslao njegovu 4890 Sapphire u servis, isto je imao problema sa kulerom, nešto mu je zujalo ali nije ništa otvarao, i čekao je 45 (ČETRDESET i PET) dana da mu poprave u servisu prodavnice u kojoj je kupio kartu, oni nisu mogli da je poprave, pa su je prosledili uvozniku valjda. Na kraju posle 45 dana, pošto nisu uspeli da je srede poslali su mu 5850. Svejedno bezobrazluk je da te ostave 45 dana bez kartice (a pritom on nije imao nijednu kao zamenu, što znači da nije mogao da koristi kompjuter isto toliko dana)... Strašno šta se radi sve...

Tako da ipak mislim da je bolje što si ti uzeo stvar u svoje ruke, inače bi se načekao previše.

NE kapiram zasto se zalis, umesto 4890 dobio je 5850 novu i oko 30% brzu karticu, imaju oni svojih problema, dobro je dok dobijes novo, a ne da cekas toliko dugo i nakraju dobijes staru nazad🙂

Ja sam npr imao Asus 4850 sa 512mb kojoj nije mogla da se podesava brzina ventilatora,mesec dva pre isteka garancije odnesem je u servis i posle nedelju dana dobijem Asus 6850 1gb..Savet svima dok je u garanciji ne cackaj,ako ima bilo kakve nepravilnosti odneses u servis i lepo spavas.Zakonski rok je 40ak dana cini mi se da se popravi ili zameni,pa bolje i da sacekas malo duze nego da izgubis garanciju,onda moz' se slikas!

Poslednja izmena:
Niti jedan vendor (MSI, Asus, GBT, Sapphire...) nece prihvatiti uvozniku garanciju za proizvod koji je "otvarao" krajnji korisnik. Ne znam zasto bi onda ocekivali od uvoznika da priznaje garanciju?

Meni je sve ovo jako smešno ...😀 Čovek voli da čačka pa je sam probao da namesti fan pa je skontao da se zaebo i lepo od njega što je priznao uvoznku da je skidao nalepnicu. Ne znam šta je očekivao da mu kažu bravo to tako treba evo ti druga karta ili ne znam šta. Ne vidim kako su trebali da postupe. Uvoznik je u ovom slučaju ispravno postupio jer ako imaš problem neki vadiš kartu napišeš detaljan opis kvara, šalješ u servis i kraj priče, pravila su pravila, svako voli da bude kako njemu odgovara još kriv i buni se :smack:. Glupo je sad sprdati se s imenima uvoznika, uzimati ih u usta ili bilo šta drugo kad je krivac očigledan.

koji si ti lik. shta ti je, majke ti, safir kriv shto ti se desilo to shto ti se desilo? zashto samo nisi poslao kartu na reklamaciju posle mozda izduvavanja kompresorom, nego si morao prvo da izigravash majstora i kad nisi uspeo, sad su ti oni krivi, a ti rekao da si je otvarao. pa niko zivi ne bi sa tobom razmenio ni 2 rechi posle toga. moj ti je savet da vratish sve kako je bilo, nalepnice itd itd, ako ikako moze, i samo je poshalji u alti servis (pod uslovom da niko iz altija ovo ne chita 😀😀), chachak ili bg, (ne znam odakle si) ili nadji negde ispravan ventilator, mozda u nekom servisu ili shta vec i montiraj ga. ko da safir pravi te ventove ili pak da on posle tvog cherechenja karte treba da ti neshto izadje u susuret, boli ih uvo 😀

Ja bih mogao da nabrojim koliko vas ovde ima veze sa Safirom i famuoznim uvoznikom koji prodaje neispravene kartice po defaultu ali neću nikog da markiram. Tako da znate da ima i nas koji vidimo "drugu stranu medalje" odnosno toga što pričate. (pišete).
U Srbiji gde je plata 200-300€, u manjim mestima i manja, reklamacija grafike koja košta 1 čitavu platu bi iz poštovanju prema kupcu trebala da se rešava ubrzano.
U krajnjem i onom najbanalnijem slučaju, šta košta uvoznika ili tek Safir da pošalju neki aftermarket kuler i reše problem + dobiju na reklami po forumima?

Ma sve je to ok što ti kažeš i ja sam uvek na strani kupca, jer uvoznici u našoj zemlji su katastrofa, kakvih sam ja imao problema pa sam živ, zdrav i imam malu platu :d ali u ovom slučaju je dečko pogrešio i ne vidim zašto bi se neko sažalio na njega :trust:

Nit' su uvoznici cvecke, nit' su kupci cvecke ... samo toliko.

Evo i ja da kazem nesto. Meni je posle 8 meseci crkla graficka Sapphire HD6870 1GB DDR5. :shock: Prosledjena je u servis pa cemo da vidimo sta i kako ce da bude.
(sva sreca pa na ploci ima integrisanu) :eyebrows:

Meni, da kucnem u drvo, Sapphire HD 6870 radi za sve pare vec 9 meseci. Nadam se da ce tako i ostati.

Pa shta radite toliko sa tim grafichkim karticama? Ja sam uspeo samo jednu da ubijem i to tek kada sam je extremno overklokovao sa promenom voltaze i to je crkla tek kada su mi crkli ventilatori za kucishte(kinezi se raspali).

Pa nije jedan čovek spalio šleper karti. Ima nas +30.000. Neka je svaki deseti spržio jednu... Evo meni su dve pregorele i to obe na def. vrednostima i obe nv 😀 , a kućište provetreno. Kenjkava je elektronika danas 😉

Lock ?

Tvom ogorčenju nema mesta i bzvz si pokretao Thread.
Kog si vraga dirao garancijski stiker na kartici?
Čim primetiš probleme, pravac RMA i tako se rešava stvar.
Odstupio si od propisanog pravila i nema ti pomoći...
Sledeći put, 3x meri a jednom seci 😉.

Sapphire kao brend je extra, što je stvar ukusa, a ti sledeći put razmišljaj i ne kukaj za ono za šta si sam kriv...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno