Šta je novo?

Пријемни за средње школе?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao neko ko vec 11 godina nema dodirnih tacaka sa matematikom (sem dinari, evrici i sl), meni ovi zadaci ne deluju lagano....povrsine, duzine, obimi...wtf?!!!
Mozda vama sto ste "u tome", ali meni kao "medicinaru" uopste nisu lagani ....:D :D :D
btw, izasli su preliminarni rezultati :)
A i ovo nije prijemni, vec zavrsni test za osnovnu skolu :)

A i ovo nije prijemni, vec zavrsni test za osnovnu skolu
To sto niko od nas, ljudi koji kao nazovi precizno razmisljaju, ovo nije primetio na prethodnih 5 strana, govori vise od mnogih drugih komentara.
Lesson taught, lesson learned.

Kao neko ko vec 11 godina nema dodirnih tacaka sa matematikom (sem dinari, evrici i sl), meni ovi zadaci ne deluju lagano....povrsine, duzine, obimi...wtf?!!!
Da ponovim još jednom: sramota!

Ovakve izjave govore o tome koliko smo se srozali kao društvo, koliko smo postali zatucani, jadni, glupi i bedni... Naizgled odrasli i zreli ljudi da se ponose svojim neznanjem, i još da govore kako je znanje bespotrebno. Ljudi, jeste li vi normalni??

koliko smo postali zatucani, jadni, glupi i bedni... Ljudi, jeste li vi normalni??

Pukovnice,opusti se malo:) nemaju svi ista interesovanja i sisteme vrednosti ...proglasavas ljude onakvim ili ovakvim kako si vec napisao ,a ni ne znas nista o njima;)

Poslednja izmena:
Jelena, i ja sam medicinar koji je ispao iz price,ali mogu ti reci da 18/20 zadataka mogu da resim napamet,a za 2 bi mi trebalo samo da mi se kazu formule posto se to zaboravlja.

Ma jeste, taj prijemni bi promenio celokupnu psiho-socijalnu strukturu drustva...

Ne bi promenio svima, nekima bi promenio dosta :p

To sto niko od nas, ljudi koji kao nazovi precizno razmisljaju, ovo nije primetio na prethodnih 5 strana, govori vise od mnogih drugih komentara.
Lesson taught, lesson learned.

Pokusacu da nadjem predratnu zaostavstinu (svoje sveske), pa da vidim sta ces mi onda reci.
Apropo teme, razumem i tremu i sve, ali sa ovim ispada da nam skolstvo ni ne treba.

Poslednja izmena:
Pukovnice,opusti se malo:) nemaju svi ista interesovanja i sisteme vrednosti ...proglasavas ljude onakvim ili ovakvim kako si vec napisao ,a ni ne znas nista o njima;)
Pa valjda treba da postoje i da se cene neke univerzalne vrednosti, kao što je npr. opšta kultura (80% onih zadataka spada u domen opšte kulture i najosnovnijeg obrazovanja, bez obzira na to da li je neko lekar, pekar, apotekar... ).

Uzimajući u obzir to šta pišu pojedini ljudi ovde, i ne želim da znam ništa o njima.

Na kraju krajeva ja nisam prozvao nikoga konkretno, nego sam prozvao sve nas, kao društvo.

Ovo je zemlja trgovaca, autoperionica i automehanicara, pekara i konobara itd.
to svakako! treba promeniti duboko usadjene ideje o nacionalnoj superiornosti. tj. prilagoditi ih realnosti. mozda imam pogresan utisak, ali cesto obratim paznju na odnos izmedju ljudi koji rade u perionici, hamburgernici, kaficu i njihovih musterija. znate one na koje mislim, loptaste od silnih pizza i gurmanskih koje su pojeli, sampioni su kik boksa iako im je glavni sport grickanje plasticne kasicice i cesto peru svoj matori audi sumnjivog porekla. vlasnici raznih agencija za cekanje u redu, preduzetnici za sredjivanje papira, export-import ulicni trgovci. i cini mi se kao da se ovaj sto radi stidi i pokusava da se predstavi kao da je jedan od musterija, samo eto... propale "kombinacije" pa vezuje kraj s krajem... ovde je ljude sramota da rade! kao da su svi ameri astronauti, kao da svi nemci dizajniraju kola, a japanci robote!
i jos jedan povezan problem - dete je "zagrejalo stolicu", "ucilo, ucilo i samo ucilo" i nekako sebi zaradilo diplomu. i sada nece da radi ono zasta bi bilo sposobno (agrar, gradjevina, usluzna industrija...) nego mase papirom i sedi na bulji...
Ko zeli nesto vise, lako ce se obrazovati sam, pa pravac inostranstvo na dalje skolovanje i kasnije rad.
e o tome je diskusija jer u startu odbacujemo kao resenje "ovde je sr*nje i uvek ce biti sr*nje". bar ja mislim da bezveze uzimati ga u obzir tj. da je takav stav odraz intelektualne lenjosti. ;)

Evo, ako nekome trebaju rešenja :d

Nisam 100% siguran, ali koliko sam čuo, ovaj završni test se boduje prilikom upisa u srednju školu.

@Bahati
Ma ne, samo ti se učinilo :D

Poslednja izmena:
Pa valjda treba da postoje i da se cene neke univerzalne vrednosti, kao što je npr. opšta kultura (80% onih zadataka spada u domen opšte kulture i najosnovnijeg obrazovanja, bez obzira na to da li je neko lekar, pekar, apotekar... ).

Tako je,lepo si to rasclanio 80% ...ali,uzmi za primer 18,19,20, pitanje i postavi te zadatke nekom iz tvog okruzenja koje stariji od recimo 40 god. i onda da vidimo rezultate

Pa s`obzirom da je na it forumu gomila njih kiksnula na ovome i digla se polemika, ko zna kako bi prosli ti od 40-ak godina...

Ljudi, citam sta pisete i ne verujem :) Kao kukate zbog obrazovnog sistema. Mislim da ste potpuno promasili poentu.

Svrha obrazovanja je da se mladi sklone sa ulica negde gde je moguce nadzirati ih.

Cemu znanje? Navedite mi jedan posao u Srbiji gde je potrebno fakultetsko znanje :) Ovo je zemlja trgovaca, autoperionica i automehanicara, pekara i konobara itd.
Ko zeli nesto vise, lako ce se obrazovati sam, pa pravac inostranstvo na dalje skolovanje i kasnije rad.

Dobro je da su olaksali skolovanje, pustili decu da beze sa casova (vise ne bleje po ulici vec sede u igraonici), jer onaj sistem kakav je bio ranije nije imao smisla.
Sudija,Lekar i jos stotine zanimanja gde ipak moras da imas neko obrazovanje

Tuzno je sto vecina misli da je dobro i korisno uciti iz knjiga od 1000+ strana. Zar bubanje informacija napamet koje treba ponoviti tamo nekom profanu znaci da posle zavrsenog fakulteta ste pametnija osoba? Problem je u nasem trulom sistemu obrazovanja gde se upravo forsira takav sistem ucenja napamet od osnovne skole do fakulteta da bi se dobila ocena i onda se brzo zaboravi.
Umesto da se forsira praksa i sazetije gradivo gde ce se uciti korisne stvari. Retko koji fakultet a jos manje srednjih skola ima nekakav vid prakse. A kad imaju to je nedelja, dve.

Poslednja izmena:
Negde se iz takvih knjiga mora uciti, naravno uz odgovarajucu praksu. Ali nikad niko nece nauciti celu knjigu i zauvek sve drzati u glavi. Zapamtice bitne stvari,a ostalo po potrebi lako moze obnoviti.
A ipak su nasi strucnjaci cenjeni u svetu (masinci,etf-ovci, lekari).

S druge strane ovakav nacin provere znanja (mislim na tezinu ispita) je isto tako pogresan i destruktivan.

Sudija,Lekar i jos stotine zanimanja gde ipak moras da imas neko obrazovanje
mislis praksu? upravo je problem sto je prvi test za sudiju i lekara da li moze da nabuba koju desetinu kg knjiga, pa tek onda dal' ima talenta za to. a na drugi test se gleda kao na formalnost... i onda imas masu talentovanih koje boli uvo da se smaraju sa glupostima. kapiram da je potrebna neka struktura, nekakav sistem, ali ako ti iz sistema izlaze uglavnom retardi sposobni samo da u tacno zakazano vreme istrtljaju sta treba nesto nije u redu...

a tek sto sve to moze i treba da se zameni prostim softverom. ;) ali nismo jos spremni za to kao civilizacija...

Negde se iz takvih knjiga mora uciti, naravno uz odgovarajucu praksu. Ali nikad niko nece nauciti celu knjigu i zauvek sve drzati u glavi. Zapamtice bitne stvari,a ostalo po potrebi lako moze obnoviti.

S druge strane ovakav nacin provere znanja (mislim na tezinu ispita) je isto tako pogresan i destruktivan.

zivis u proslosti, niko vise ne ceni srbe, eventualno kao jeftinu radnu snagu, nazalost.

ovo postaje moja omiljena recenica! tako lepo odrazava stanje nacije, da uopste ne treba dalje pricati... al' aj' da probam - sta je strucnjak, pa jos nas? sta znaci cenjen? sta je svet? ko i na osnovu cega to tvrdi?

odgovor na poslednje pitanje je, mislim, jasan: nasi politicari i kafanska raja, bez ikakvog osnova.

Evo ja tvrdim. Npr. Poznajem coveka koji je medicinu pre 30 i kusur godina zavrsio sa prosekom 10 u Beogradu. Ovde ga proglasili za ludaka zbog jedne hipoteze,a iz najjacih svetskih casopisa ga zvali da recenzira radove sa Harvarda.

Imam drugara koji je zavrsio saobracajni fakultet,aviosmer, zaposlio se u Nemackoj u Airbusu (cini mi se), i onda su ga nasi bukvalno priveli da bi sluzio vojsku...

Jedan prof sa mog faksa predaje u Beogradu i na Jejlu.
Ima puno slicnih primera...

Poslednja izmena:
1) svaka tebi cast sto tvrdis, mogu i ja da tvrdim svasta...
2) ti licni primeri nemaju veze sa "nama" u bilo kakvom smislu (geni, obrazovni sistem, kultura...). oni su statisticka greska koju proizvode talentovani pojedinci i svaka drzava (osim treceg sveta) ima takvih primera kol'ko 'oces. tvrdim! :d
3) da bi recenica "nasi strucnjaci su cenjeni u inostranstvu" bila prihvacena kao tacna mora da postoji ozbiljna nezavisna studija koja pokazuje da u razvijenim zapadnim zemljama prestizni poslodavci prednost daju ljudima obrazovanim u srbiji. ne "freak-ovima" sa 10.0 koji bi imali 10.0 na bilo kom faksu na planeti, a zaposlili bi se bilo gde i bez proseka jer bi ih svako normalan platio kol'ko traze posle prvog intervjua...

Ako ne verujes,dobices imena pra proveri.
Cekaj, pa bas zato sto su freak-ovi su i priznati. Izmedju ,,obicnog" coveka Nemca i Srbina, Nemac ce zaposliti svog zemljaka. To je tako svuda. Ali ako Srbin (ili bilo koji stranac odskace), naravno da ce ga primiti.

Znas kako se kaze? Postoji laz, velika laz i statistika.

Pa "freakova" ima svuda, u svim zemljama, isto tako imaš one koji su došli u Nemačku iz Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije itd. Ništa se po tom pitanju ne razlikujemo od mnogih drugih.

Cekaj, pa bas zato sto su freak-ovi su i priznati.
pa to ti kazem. ljudi su freak-ovi, nema veze sto su nasi, mogli su da budu bilo ciji i isto bi prosli.

Postoji laz, velika laz i statistika.
lol! "nasi cenjeni...", ovo iznad... jel ima jos neka neosnovana floskula koju zelis da nam serviras? :d
ne zaboravi samo da ovo nije kafana, nego net - uvek neko moze da ti zalepi [citation needed]. ;)

Recimo ovako....
Predstavnik sam te generacije koja ima 40 godina, cerka mi krece u sedmi razred, sin u peti....
Supruga mi je profesorka matematike u srednjoj skoli....
Recimo da sam upucen u sve pore ovog problema.....
Osim sto drzava unistava skolstvo, mnogo je pogubniji uticaj ono sto deca vuku iz porodice.....
Ona slika, cini mi se na strani 2, je ono sto pogadja srz ovog problema....
Ranije je prosveta bila obrazovno- VASPITNA ustanova.....
Sada nema ni V od Vaspitna, ali za to ne krivim njih....
Ako vi ne smete roditeljima da kazete da vam se dete drogira, jer gubite posao, onda nema ni od obrazovanja nista.....
Ali to je potpuno normalno, ko je profesor da vama kaze takvu stvar, valjda vi znate vase dete bolje od njega....
Tu lezi problem... Ne krivim decu nego mnoge iz moje generacije.....

Dobro,malo sam iskarikirao to sa statistikom, ali ne mozes reci da su nasi i drugi stranci koji rade preko statisticka greska.

Skoro sam isao sa roditeljima do svoje osnovne skole. Sestra je imala problem sa svojom razrednom i sa nekom klinkom. Sreo sam svoju razrednu i zena mi se zalila kako su ovi novi klinci do bola razmazeni, nista ne uce,bezobrazni su,itd...
Kao sto pise u postu iznad mog,to sve dolazi od kuce. To su uglavnom deca nekih mladih japija koji su uglavnom na sumnjive nacine stigli do velikih novaca,pa sad misle da je ceo svet njihov. + je obrazovni sistem reformisan na neki hm, cudan nacin i sad nastavnik nema pravo ni na koji nacin da sankcionise ucenika. Klinci su zasticeni koliko god da su bezobrazni (neznanje i nezainteresovaost da se nauci su jedno,ali bahato ponasanje je nesto skroz drugo). Tako su i ovi prijemni napravljeni, da i deca koja veze sa zivotom nemaju, mogu da uzmu veliki broj poena,pa da zavrse u elitnim blejackim skolama,posle toga na megableji i fefi (nemam nista protiv tih fakulteta), i onda ih cekaju direktorska mesta,a obicni klinci ce biti obicni mladji referenti do penzije.

mislis praksu? upravo je problem sto je prvi test za sudiju i lekara da li moze da nabuba koju desetinu kg knjiga, pa tek onda dal' ima talenta za to. a na drugi test se gleda kao na formalnost... i onda imas masu talentovanih koje boli uvo da se smaraju sa glupostima. kapiram da je potrebna neka struktura, nekakav sistem, ali ako ti iz sistema izlaze uglavnom retardi sposobni samo da u tacno zakazano vreme istrtljaju sta treba nesto nije u redu...

a tek sto sve to moze i treba da se zameni prostim softverom. ;) ali nismo jos spremni za to kao civilizacija...
Moras da naucis slova
-Mislis da vezbam da pisem reci?

NE ne mislim .

PRvo moras da naucis nesto pa tek onda ide praksa
Tako je u sudstvu tako je u medicini, tako je u ekonomiji , tako je svuda...
Sem kod tih automehanicara ,masinbravara i slicnih... gde mozes odma na prasku, udri ko segrt i eto znas posao.(nista protiv takvih ljudi ali takvi zanati mogu kroz praksu da se nauce)
Da bi bio sudija ili hirurg ili slicno PRVO ide obrazovanje pa tek onda praksa i zato kazem= Ne ne mislim :)

Poslednja izmena:
Zato se prvo diplomira pa se onda volonitra i radi kao strucni saradnik - to mu dodje praksa ...
Ili kako vec ide kod lekara...

Da,tako je kod lekara. Da bi poceo da volontiras moras prvo ispolagati sve one ispite,jer se nikad ne zna gde ces raditi. Zato ti treba obino osnovno znanje iz svih grana medicine. Ima puno prakse za vreme studija,ali ono pravo pocinje posle diplome. Tad se ti opedelis za jednu granu medicine,i onda ti dobar deo onoga sto si ucio ne treba. Ali verujem da je tako i u drugim sferama.

Pa od svih profesija na ovom svetu softverom je najlakše zameniti pravnike, uostalom kao i svaku drugu profesiju koja ne zahteva kreativnost i zdrav razum.

Ako ništa drugo, deca koja padnu test o kome pričamo u ovoj temi u krajnjoj liniji mogu da se bave pravom.

PS. Sa trinaest godina sam znao šta je liberalni socijalizam bez da sam bilo gde pročitao i čuo o tome. Ne možete me kriviti što ne podnosim pravnike kao nosioce državnih sistema koje imamo danas. U utopističkom svetu kakav oduvek priželjkujem za njih nema mesta :)

Dobro,malo sam iskarikirao to sa statistikom, ali ne mozes reci da su nasi i drugi stranci koji rade preko statisticka greska.

Skoro sam isao sa roditeljima do svoje osnovne skole. Sestra je imala problem sa svojom razrednom i sa nekom klinkom. Sreo sam svoju razrednu i zena mi se zalila kako su ovi novi klinci do bola razmazeni, nista ne uce,bezobrazni su,itd...
Kao sto pise u postu iznad mog,to sve dolazi od kuce. To su uglavnom deca nekih mladih japija koji su uglavnom na sumnjive nacine stigli do velikih novaca,pa sad misle da je ceo svet njihov. + je obrazovni sistem reformisan na neki hm, cudan nacin i sad nastavnik nema pravo ni na koji nacin da sankcionise ucenika. Klinci su zasticeni koliko god da su bezobrazni (neznanje i nezainteresovaost da se nauci su jedno,ali bahato ponasanje je nesto skroz drugo). Tako su i ovi prijemni napravljeni, da i deca koja veze sa zivotom nemaju, mogu da uzmu veliki broj poena,pa da zavrse u elitnim blejackim skolama,posle toga na megableji i fefi (nemam nista protiv tih fakulteta), i onda ih cekaju direktorska mesta,a obicni klinci ce biti obicni mladji referenti do penzije.

Nisu samo japiji u pitanju, ostatak se bazira na Pink produkcijii Grand zvezdama, vi ne mozete da shvatite kolko je meni tesko da objasnim cerci da je potpuno normalno da gleda MTV (za razliku od onoga sto joj pricaju drugarice )
To je trenutna vecina koja nam odredjuje obrazovanje i ponasanje dece, nazalost....
Ne smem ni da pomislim sta bi mislili o meni kada bih rekao da sam u svojoj trecoj godini srednje imao "samo" 5 razlicitih matematika :d

Nisu samo japiji u pitanju, ostatak se bazira na Pink produkcijii Grand zvezdama, vi ne mozete da shvatite kolko je meni tesko da objasnim cerci da je potpuno normalno da gleda MTV (za razliku od onoga sto joj pricaju drugarice )
Say whaaat?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno