Šta je novo?

2.1 sistem do 1000e

To sam i ja hteo da kazem, bilo koje krsteno pojacalo ce da pogura to! Mada ipak ne bih slusao na 2x50W, ja sam watt-manijak, meni ispod 100-120W po kanalu nije pojacalo :d

Jedno pitanje koje me muci samo, sta ako se ne daj Boze pokvare jednog dana, da li je njih moguce popraviti u Srbiji?

Hahaha pa ovo je neverovatno, uzeo ja sad da gledam Friends da odmorim malo mozak od zvucnika,carine,poreza,itd.. i evo sta sam ugledao

27646a.png

ovo mora da je neki znak od gore :laugh: :Klanjanje

Vec sam ti napisao da za to ne brines. Zvucnik prakticno ni nije moguce pokvariti, tj. mozes da ga produvas sa previse snage - sto neces uspeti jer taj zvucnik ima zastite i za woofer-e i za tweeter-e. A i trebalo bi ti trebalo bas dosta snage da ga produvas :D

Vremenom vesanja na njima (ono crveno sto vidis oko woofer-a) mogu da postanu kruta i da se raspadnu. Sve zavisi od same upotrebe, ili mozda cak i neupotrebe ? Ja imam kutije 22god. stare na kojima nikada nije menjano vesanje na bass-evima, i dalje je super elasticno ..
No u svakom slucaju to je nesto sto se lako sredi i zameni, takodje ne kosta nista puno.

Inace isporukao sam se sa jednim iz njihove prodaje posto ima nesto sto i mene interesuje. Mogli bi oni da ti posalju kutije za Beograd ili gde se vec nalazis. Meni je spomenuo neku cenu od ~100E za tako nesto - sto je manje nego da sipas gorivo. Posle bi jedino morao da platis ovde harac drzavi, 28% je carina + porez. Na 1000E to te izadje maltene do 400E sto je dosta ..

Kazem ti da je mozda bolje da razmislis o nekim njihovim jeftinijim kutijama jer tesko da ces uspeti da izbegnes carinu i porez, a da ce te i one sa "samo" jednom 15icom zadovoljiti u to budi i vise nego siguran.

Hahaha pa ovo je neverovatno, uzeo ja sad da gledam Friends da odmorim malo mozak od zvucnika,carine,poreza,itd.. i evo sta sam ugledao

Jesi li gledao Princa sa Bel Air-a :D ? Tamo ih vidis u svakoj drugoj epizodi :D

CV su ti old school kutije koje su najcesce bile koriscene 80tih i ranijih 90tih za zurke i slicno.

Poslednja izmena:
Aha e super onda sto se servisa tice. Ma cuvao bi ih kao oci u glavi :)

Videcu koje cu zavisno od toga koliko kesha skupim, dal sa jednom il dve 15ice.

A sto se haraca tice na sajtu carine sam nasao sledece:
пријављује се све што путник носи са собом и у тзв. скраћеном поступку царини се роба вредности до три хиљаде евра, по јединственој царинској стопи од 10 одсто, што уз ПДВ од 18 одсто и друге таксе чини око 30 одсто вредности робе.

Sad cu samo da pitam Bugare da li onda moram da platim i njihov pdv il ne. A to da nude i oni prevoz sam bas malopre i ja video kad sam prebacio sajt na engleski :D To je super varijanta.

Jesi li gledao Princa sa Bel Air-a :D ? Tamo ih vidis u svakoj drugoj epizodi :D

CV su ti old school kutije koje su najcesce bile koriscene 80tih i ranijih 90tih za zurke i slicno.

Haha, nisam slabije gledam starije serije, samo mucke i evo sad i Friends krenuo :)

Nema ni cvece, garant. :d

To je bila mala sala... a obzirom da se bavim biologijom... recimo da se nadje "poneka" saksija. :)
ps: naravno ne na zvucnicima

To sam i ja hteo da kazem, bilo koje krsteno pojacalo ce da pogura to! Mada ipak ne bih slusao na 2x50W, ja sam watt-manijak, meni ispod 100-120W po kanalu nije pojacalo :d

Ja otkad sam nabavio DecibelMeter znam da u 99% slucajeva ne koristim vise od 10w snage, tako da vise nemam tripove da mi je pojacalo od na primer 50-60w slabo i da treba da uzimam jace... Sto bi, kad nikad u zivotu necu tolko ni pojacati. Narocito oni koji imaju jako osetljive kutije, tipa 97dB. Oni ce sa 10w ostvariti jedno 105dB sigurno, sto je sasvim dovoljno za bilo sta, pa cak i zurke...

Sta sa onim sto u nekim malim vremenskim intervalimo, narocito za niske tonove, pojacalu treba dosta vise vati da povuce pa ako nema pada dinamika i sl?

I u svakodnevnom slusanju osetim veliku razliku izmedju pojacala od 50w i 100w, narocito u kontroli... zato i volim snazna pojacala...

konjvodeni ako vec dajes toliko para pogledaj Adam zvucnike seriju GTC

Postoje takozvani "peak" trenutci, i oni variraju po 2-3dB max... Tako da ako bi neko slusao kutije od 97dB na glasnoci od 105dB, povremeno bi peak-ovi skakali do 108dB, sto bi od pojacala povuklo max 20w snage. Cista matematika.

Nije duplo glasnije 20w u odnosu na 10w vec 100w.

Gde ti vidis da sam ja reko duplo glasnije? Za povecanje glasnoce od 3dB je potrebna dupla snaga, a za ljudsko uvo povecanje glasnoce od 10dB je dupla glasnoca, za sta je potrebno povecati snagu 10x...

Damn, sad sam se bas razocarao. Cuo sam se sa likom iz te prodavnice u Bugarskoj i rekao mi je da ako mi oni salju placam 150e i moram licno da dodjem na "freight forward terminal", sta god to bilo, da platim takse i preuzmem zvucnike. A ako sam dolazim da bih trebao da dobijem povracaj njihovog pdva kad budem napustao Bugarsku. I sad ne kapiram da li bih uopste dobio njihov pdv nazad ako mi oni salju. I ako je taj freight forward terminal ono sto ja mislim da je, ono na granici gde pregledaju robu, onda bih svakako morao da putujem licno pa mi je bolje onda sam da odem da ih kupim. Al kao pitace u ponedeljak kolege kako to tacno ide i javice mi tacno kako i sta.

Poslednja izmena:
Ne, freight terminal ti je nasa spedicija. Imas npr. jednu u Luci Beograd, ima jedna na NBG-u ...ne bih znao na koji bi tacno terminal poslali tj. gde bi stiglo. Povacaj njihovog poreza bi trebao da se dobije, barem bi to bilo sasvim logicno posto ti robu kupujes tamo, ali ne planiras da je tamo koristis ..

Aha, e hvala ti sad si mi vratio nadu :) ok videcu u ponedeljak sta ce mi odgovoriti pa cu i pozvati te spedicije da se raspitam.

Ako svraćaš do Beograda i zanima te kako zvuče E80 nakačeni na HK 3490, bez subwoofera, imaš poziv da čuješ.
Inače, ako i dalje razmišljaš o HK 3490, toplo ti ga preporučujem. Njegov digitalni ulaz ne može da se poredi sa analognim ako ti je PC glavni izvor zvuka, razlika je preogromna a najveći dobitak je upravo na izraženijem i dinamičnijem basu.

Hi,
we will ship the speakers with no VAT included.
You need to pay all custom taxes on delivery!

Best Regards

:banana: znaci 900e zvucnici+270e takse+150e prevoz=1320e, cim skupim jos 120e narucujem

Hvala svima na pomoci, nadam se da ce sve proci kako treba i da vrede ovih para :)

S_Kid: hk3490 i planiram da uzmem, kontam da ce njegovih 120W biti sasvim dovoljno, a jel moze laptop da se spoji preko tog digitalnog ulaza ili samo PC?

Sumnjam da ce pojacalo te vrste moci da izdrzi takve zvucnike vise od pola sata-sat na vecoj snazi, ima da se pregreje previse brzo... Zato sam ti i preporucio da uzmes ono cerwin vega pojacalo, ipak je pravljeno za takvu vrstu "zahtevnijih" zvucnika...

Ne razumem sto to, ako bi mogao pls da mi objasnis zasto bi se pregrejalo?

A evo bas sam malopre citao iskustvo lika koji ima to dvoje CV XLS 215+HK3490:
I never had Cervin Vega speakers and red a lot of reviews (all of them about the CLS), before I made a buying decision. Well, I was right. I hooked it up with my new Harman/Kardon HK3490 and used big fat jumper cables. The speaker limit is 500 Watt each. The Harman/Kardon produces 120 Watts at 8ohm per channel. The impedance of the speakers is 6ohm, so you can say we talking about 150 watts per channel. With 500 Watts to play with, 150 Watts is "under-motorized" you think? Well, let's go on....

And now the test drives. I am the proud owner of a very rare Pink Floyd CD "Original Master Recording" - "Dark Side of the Moon" and guess what, this was my first pick.

Pumping up the volume to - 10 db (the HK goes up to + 10db) I reached a level where the pictures on the wall begun to move and I stopped to avoid any extermination of my personal property. BUT the best thing: The sound was unbelievable, great dry kicking bass, full presents of middle frequencies and undistorted treble. WOW.

Compare to Bose Sound Systems for several thousand dollars this is the real deal. Forget the overpriced tiny little crap. Real sound comes from real speaker and that's it. There are Physical limits in size, believe it or not. Conclusion: The Bigger - The Better. And these speakers are BIG. If you like to go to concerts, then this is what you need. Don't look any further - you found your final solution.

PS: Make sure your neighbors have the same taste of music.....
PPS: The funny thing: Each speaker came with an "Extra Party Fuse" (if you reach that level, your ear doctor can buy his next condo).

Stvar je u tome sto ta vrsta ajde da kazemo "hi-fi" pojacala nije pravljena da dugo vremena radi pod velikim opterecenjem i jako brzo se pregreva u takvim situacijama sto moze dovesti do kvara vrlo lako... Sa druge strane, ona serija cerwin vega pojacala je pravljena za profi zvucnike, takozvani razglas, tako da ona nema takvu vrstu "problema". Nadam se da ti je sad jasnije. Ti bi sa tim HK pojacalom bio zadovoljan, tu nema sumnje, i 90% vremena ne bi pojacavao preko, da kazemo "kriticne" granice, ali onih 10% vremena kada budes imao zelju da pojacas, neces smeti duze da slusas tako glasno, zato sto ces se setiti da mozes da spalis pojacalo tako... Sa CV-ovim pojacalima o tome uopste neces morati da brines.

Poslednja izmena:
Posto taj HK moze da se koristi i kao preamp onda moze slobodno da ga uzme pa da vidi kako mu je lezi i da li bi ikada pojacavao nesto preterano. Ako ima uslova da slusa nesto previse glasno onda moze da uzme neki snagas koji ce povezati sa HK-om i resena stvar. U nekom stanu tesko da se moze nesto preterano ludovati sa tim kutijama ..

Možeš da povežeš laptop, s tim da 3490 ima dva digitalna ulaza, jedan coax i jedan optički.
Nisam uveren da zvučna na tvom laptopu ima neki od tih izlaza direktno, ali neka USB zvučna bi rešila taj problem. S druge strane, možda tvoj laptop ima takav (SPDIF) izlaz direktno sa ploče, i ako dokupiš docking station, imaćeš i izlaz. Vidi šta ti je jeftinije.
Ovo recimo važi za sve HP laptopove.

Opet, napominjem, analogni i digitalni ulaz na HK3490 se NE MOGU POREDITI kad je u pitanju jasnoća zvuka a posebno bas. Dobitak na basu je toliko očigledan da ćeš kada napraviš uporedni test imati onaj WOOOOW! efekat :)

E sad, ja i dalje mislim da bi ti i sa E80 bio skroz zadovoljan, posle računarskih Alteca, ovo je apsolutni overkill.
Inače, 3490 ima i fantastičan izlaz za slušalice. Kad sam utako prvi put svoje najobičnije Sennheiser HD201 nisam mogao da se naslušam, a tek ako imaš neke bolje, pesma...

Ne zelim da previse komplikujem i zbunjujem pokretaca teme, a drugo, usviravanje zvucnika je negde na nivou mita. Mogli bi myth buster-i da se pozabave time. Sta tu ima da se usvirava ? Mozda eventualno vesanje na bass-u da se malo "razmrda"... Pre bi rekao da se ljudi posle par desetina sati slusanja naviknu na zvuk pa pritom jos i zbog svih tih prica utripuju kako su im se zvucnici "usvirali". To je sve doduse moje subjektivno misljenje.

Ma ajde jos usviravanje zvucnika jos i da kazemo kako ima sta da se usvira i namesti, ali meni je smehotresno usviravanje kablova!!! Valjda da se elektroni u metalu malo razmrdaju, da se ukomponuju sa zvucnicima i pojacalom i tako to... :)

Ljudi vole da veruju. AJ, reci americkim fudbalerima da su ludi kad ne peru gace celu sezonu jer im to donosi srecu za pobedu. :D

I da niposto ne zaboravimo na zvucnu razliku digitalnih kablova od 10e i 200e :)

Uhhh.... to nikako.... pa na hifi forumu sam dobio milion minusa kada sam tvrdio da razlike nema. :)

Vrh Dno