Šta je novo?

Win XP ili Win 7

luka78

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2005
Poena
319
Znaci, nabavljam novi lap bez Wina, pa cu nabaciti jednu od ove dvije "narodne verzije".
Do sada sam radio na XP SP3 i guralo je dobro. Na poslu imam Vistu i s*anje je zestoko.
E sada, da li na ovaj novi lap da nabacim Win XP SP3 ili Win 7? Nisam fan onih raznih dzidza i oretanja ekrana i sl. I na Win XP mi je izgled podesen kao Windows 2000. Da li da idem sa Win 7 ili da i dalje radim sa Win XP, da li 7 guta mnogo vise resursa, memorije itd...

Eto, hvala

Poslednja izmena:
Generalno 7 je bolja opcija, ali si mogao navesti koji laptop i za šta ćeš ga koristiti.

7 (64bit) bez razmisljanja.. za XP (64bit!) ces da prevrtis ceo internet 5 puta dok ne nadjes drajvere. ako ih igde ima

Win 7.
Skini sa sajta proizvodjaca driver i vozi.

Kada se setim samo , kako su ga neki pljuvali kada je izasao i kleli se kako ga nikada nece staviti na svoje Pc i laptop racunare.

Lap koji uzimas ima 6G rama, sto obavezno povlaci 64b sistem (obican XP ti cak ni svih 4G nece prepoznati). A posto ides na 64b, onda je 7ica logican izbor.
Kad pogasis servise koji ti ne trebaju, i cak iako podesis da ti sistem radi uz minimalan pagefile, i da kernel radi iz rama, i uz par startup programa, opet ce ti po podizanju sistema ostati preko 5G rama. Uporedi to sa 32b XPom gde bi imao slobodno oko 3G. A 64b XP otpada prosto zato sto nije dobro podrzan, ko sto rece zveki.
btw, posto volis classic look, w2000 look itd, verovatno ce te nervirati novi start meni. Mene je izludjivao, ali sam ga trpeo dugo, dok se nije pojavilo ovo.

Lap koji uzimas ima 6G rama, sto obavezno povlaci 64b sistem (obican XP ti cak ni svih 4G nece prepoznati). A posto ides na 64b, onda je 7ica logican izbor.
Kad pogasis servise koji ti ne trebaju, i cak iako podesis da ti sistem radi uz minimalan pagefile, i da kernel radi iz rama, i uz par startup programa, opet ce ti po podizanju sistema ostati preko 5G rama. Uporedi to sa 32b XPom gde bi imao slobodno oko 3G. A 64b XP otpada prosto zato sto nije dobro podrzan, ko sto rece zveki.
btw, posto volis classic look, w2000 look itd, verovatno ce te nervirati novi start meni. Mene je izludjivao, ali sam ga trpeo dugo, dok se nije pojavilo ovo.

Svaka cast, znaci Win7 64bit.

Skinucu i ovaj shell

Hvala

I sedmicu isto možeš da namestiš da liči na 2K, vidi sliku.

I par stvari koje bi trebalo da uradiš posle instalacije sedmice:

1. start -> "defrag" u search -> isključi schedule
2. start -> run -> services.msc, stopiraj i disejbluj "Program compatibility assistant service", "Windows Defender" i "Windows Search"
3. start -> "uac" u search -> spusti slajder skroz dole

Uživaj

Prilozi

• classic.png
    classic.png
    66.1 KB · Pregleda: 82
Poslednja izmena:
Da, i koju sedmicu preporucijete, Home, Pro itd?

Pa kad je već džaba skini Ultimate.

Ultimate sa integrisanim SP1.

Fajl se zove "7601.17514.101119-1850_x64fre_client_en-us_Retail_Ultimate-GRMCULXFRER_EN_DVD.iso" čisto da lakše nađeš.

Ok, hvala, a pretpostavljam da se ne moze updateovati sa neta, jer je "narodna" verzija?

U principu može, ako nekad bude smarao nakon apdejta samo reinstaliraš loader.

@luka78

Kad vec instaliras "narodne verzije",po principu "ima se - moze se" onda odradi DUAL BOOT - XP i Win7 64-bit :)

Ja bi u ovom slučaju 2 W7 64b instalirao.
Zašto?
Zato što ako 1 nekako "padne", ostaje ti drugi da spasavaš podatke ili čak i da popraviš prvi, a to je sve mnogo mučnije ako radiš sa nekim "CD portable" Windowsima ili kojekakvim drugim OS-ovima...

Ja bi u ovom slučaju 2 W7 64b instalirao.

Slazem se sa ovim i prethodnim "dual boot postom" - ali ja bih ipak nesto drugo predlozio.
Naime imao sam prosli vikend zestoko s**nje i umalo da izgubim preko 100GB podataka jer sam hteo da pametujem i napravim jos jednu particiju na HDD (imam 2 trenutno). Da skratim pricu jer ne znam ni sam sta se desilo, spasio sam podatke i restorovao Win7 (koji je dosao uz komp). Onda sam instalirao Virtual Box i u njoj Win XP. Tako da sta god hocu (a eto i ideje drugima) da isprobavam nesto sto ne znam uvek cu da cackam u virtuelnom XP-u. Mogu da ga "mucim" do mile volje :), jer ako se srusi, samo jednostavno obrisem VDI fajl i instaliram ga opet za 15-20minuta. Ovako mi je restorovanje 7-ce trajalo 2h (ako neko pita, to je fabricka preinstalled verzija i zato toliko traje).
Eto to je moj predlog, i nije losa stvar raditi u 7-ci, a u drugom tabu imati i XP. Idealno resenje ko mrzi da restartuje masinu da bi se ulogovao na drugi boot.

Poslednja izmena:
Vrh Dno