Šta je novo?

Zvucna kartica do 9000 ??

batat89

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7800X3D & Thermalright Hyper Vision 360
Matična ploča
Asus B850M-Plus Wifi7
RAM
G.Skil FlareX5 32GB DDR5 6000Mhz
GPU
Asus RX 9060 XT 16GB
PSU
Thermalright 1000W
Mobilni telefon
Xiaomi 12T Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Hocu da kupim zvucnu karticu pa mi traba vasa pomoc.
Najvise bi izdvojio do 9000 din.
Imam Logitech X-540.
Kartica bi se koristila uglavnom za Igre,Muziku,Filmove.

Vidim da se moze uzeti:
CREATIVE X-FI Titanium,
ASUS XONAR DX/XD/A
ASUS Xonar D1/A
ASUS Xonar DS/A

Sta preporucujete od ovog za moje navedene potrebe?

Jel ova Titanium bolja od ovih Asusovih modela?
I jos nesto kolka je razlika od ove Titanium do najbolje Creative kartice mislim kolko je po specifikacijama razlika?
I dal se isplati nju kupovati jer je kartica cini mi se vec 2-3 godine stara od kako je izasla.

ta titanium ti daje isti zvuk kao i gamer, music i ostala g***a od creative-a. Asus ti je za reprodukciju muzike mnogo bolja zvucna...

Poslednja izmena:
Ja imam ploču sa odlično rešenim integrisanim zvučnim sistemom i ni jedna dodatna zvučna kartica do 90€ ne bi donela ama baš nikakva poboljšanja.
Samo vrhunske zvučne za pro audio obradu bi smanjile recimo kašnjenja prilikom usnimavanja instrumenata i sl. ali one koštaju MNOGO iznad 100€.
To da će posebna zvučna pokazati neki bolji kvalitet muzike na i ovako lošim zvučnicima ispod 100€ je smejurija, i takve pisanije pišu nedozreli klinci gde "osećaju" razliku, gde je nešto kao nebo/zemlja i sl. ... sa pravom mogu reći - proseravanje.
@batat, jest da ASUS P5Q PRO ima stariji kodek Realtek 1200 i da su novije ploče bazirane na Realtek-u ALC 892 stvarno izuzetne što se tiče zvuka, no ne znači da će se i tu osetiti ko zna koja razlika. Zašto prvo ne probaš pa utvrdi da li postoji razlika i da li bi radije dao 90€ za bespotrebnu zvučnu ili bi recimo taj novac uložio u primera radi SSD i stvarno osetio neku razliku! 😉

@cigla
Je l' ti po zvucnoj karti pljujes isto kao sto si pljuvao po ssd-ovima bez da si ih probao ili si stvarno isprobao xonare i creativ karte protiv integruse? I to sto si probao je l' si probao na kvalitetnim slusalicama/zvucnicima ili nekim od 2000 din?

A da li može informacija na čemu slušaš . Dobar zvuk je lanac izvor , pojačalo i zvučnici . Bilo bi ok da znamo malo više da bi ti nekako pomogli u odluci .

Naravno da ce se osetiti razlika sa zasebnom kartom, pogotovo skupljom. Da li ima smisla davati preko 30-40 evra imajuci na umu da ce se upariti sa tim zvucnicima, verovatno ne osim ako nemas neke dalje planove...

Ja imam ploču sa odlično rešenim integrisanim zvučnim sistemom i ni jedna dodatna zvučna kartica do 90€ ne bi donela ama baš nikakva poboljšanja.

Svaka cast. 😉

Poslednja izmena:
Samo vrhunske zvučne za pro audio obradu bi smanjile recimo kašnjenja prilikom usnimavanja instrumenata i sl. ali one koštaju MNOGO iznad 100€.
To da će posebna zvučna pokazati neki bolji kvalitet muzike na i ovako lošim zvučnicima ispod 100€ je smejurija, i takve pisanije pišu nedozreli klinci gde "osećaju" razliku, gde je nešto kao nebo/zemlja i sl. ... sa pravom mogu reći - proseravanje.
@batat, jest da ASUS P5Q PRO ima stariji kodek Realtek 1200 i da su novije ploče bazirane na Realtek-u ALC 892 stvarno izuzetne što se tiče zvuka, no ne znači da će se i tu osetiti ko zna koja razlika. Zašto prvo ne probaš pa utvrdi da li postoji razlika i da li bi radije dao 90€ za bespotrebnu zvučnu ili bi recimo taj novac uložio u primera radi SSD i stvarno osetio neku razliku! 😉

Heheheh...... uz jutarnju kafu ovo pravo osvezenje. Humor i zabava rano na sabajle. 😀

@cigla
..........I to sto si probao je l' si probao na kvalitetnim slusalicama/zvucnicima ili nekim od 2000 din?
Da se ne bih prepirao previše sa tobom jer sam bar oko zvuka "na svom terenu" i naročito zvučnih kartica koje sam isprobao od "žnj" klase pa do high end modela, reći ću da u vezi krajnjeg zvuka koji dobijamo reprodukcijom mp3 kompresovane muzike na low budget zvučnicima nećemo osetiti razliku i to nikakvu i na najskupljoj kartici. Razlika je srazmerna novčanim jedinicama koje obavijaju ceo zvučni sistem. Od zvučne kartice, externog pojačala, zvučnika, pa čak i kablova. Sve to košta u stotinama ako ne i u hiljadama evra.
Svaka integrisana zvučna na ploči novijeg datuma je i više nego dovoljna za kućni bioskop i višekanalni zvuk sa zvučnicima ispod 100€

BTW. privatno već dosta godina ponajviše upotrebljavam MARANTZ PM-75 pojačalo na kome je privezano par Tannoy Profile 638 zvučnika. Ništa fancy, 5.1, 7.1 i sl. sistemi ... doduše imam i odličan set 5.1 zvučnika isto iz Tannoy produkcije i risiver Harman/Cardon vrhunske klase. DVD plejer sam odstranio iz momenta ... sada su u modi Blue Ray plejeri (koga nemam jer sam lepo sklopio HTPC PC i zamenio postojeće plejere) .... Nego, jeste li imali prilike da slušate zvuk zvučnika ove klase, pojačala i dobrog gramofona ili CD plejera? Pa čak i gledanje originalnog DVD filma preko H/C i 5.1 Tannoy zvučnika sklopljenih od probranih modela?!? Čisto sumnjam, jer u Srbiji izgleda osim Corato niko i ne nudi HI-FI ili još gore high-end komponente. Još manje sumnjam da je neko ulagao HILJADE nemačkih maraka u audio sisteme pre dvehiljadite godine. Ah da, nabavio sam skoro jeftin set Sennheiser slušalica HD205 i nisam oduševljen kao sa prethodnim Pioneer modelom koga sam koristio gotovo 15 godina.

No, razumem ja, da vas čudi to što pišem, većina odavde je "iPod generacija", kojoj je utuvljeno u glavu da je to jedini dobar izvor zvuka. 🙁

Ponavljam se, ali, slušanje kompresovane muzike na jeftinim zvučnicima i nada da će biti boljeg zvuka je utopija i priča uz jutarnju kaficu likova poput @gvlada i sl. koji govore pojmovima poput "razlika nebo/zemlja, progledaćeš, osvanuće ti i sl. g l u p o s t i".

Da neko likove poput @gvlada i mnoge druge "dežurne" forumaše, natera da postave te svoje "zvučne" kartice IZA ZAVESE i onda p o g o d e koji zvuk dolazi sa integrisanog sistema a koji sa tih kartica ispod 100€ ... ne verujem da bi pogodili ni uz pomoć vlaške magije.
🙂

Poslednja izmena:
Tema se odnosi na kupovinu zvucne kartice koju bi batat koristio na svom sistemu i maticnoj ploci koju poseduje.

Otvori drugu u kojoj bi se pohvalio svojim sistemom i izreklamirao po koju firmu... 😉

Poslednja izmena:
@cigla
Ima ovde dosta ljudi koji su u HI-FI vodama al je to za ovu temu potpuno nepotrebno i nebitno, covek lepo pita sta je najbolje da kupi, ja mislim da bi mu i jeftinija kartica do 50-ak evra radila posao isto ko i ta od 90e, tu nema razlike, pogotovu na jeftinijim sistemima. Sto se tice integrisane zvucne, primetice itekakvu razliku.

@cigla
Ima ovde dosta ljudi koji su u HI-FI vodama al je to za ovu temu potpuno nepotrebno i nebitno, covek lepo pita sta je najbolje da kupi, ja mislim da bi mu i jeftinija kartica do 50-ak evra radila posao isto ko i ta od 90e, tu nema razlike, pogotovu na jeftinijim sistemima. Sto se tice integrisane zvucne, primetice itekakvu razliku.

Osim ako nema "ploču sa odlično rešenim integrisanim zvučnim sistemom"

Bez obzira što ste se ismejali čoveku, moram priznati da je Cigla tel. u neku ruku u pravu.
Kvalitet reprodukcije u najvećoj meri zavisi od samog izvora. Film, igre, muzika se baziraju na kompresovanom zapisu, odnosno brisanju određenih delova originala, koje ni jedan hardver ne može da vrati i poboljša ga.

U poslednjih 2-3 godine na MB nailazimo na prilično dobra rešenja, dok diskretna rešenja nalaze primenu samo kod obimnije obrade signala.

X540 za pojmove PC zvuka ima prilično dobar kvalitet zvuka, ali su i dalje samo PC periferija i nikako ne treba očekivati nešto više.

Poslednja i najbitnija stvar. Kvalitet zvuka je prilično subjektivna stvar.

@Cigla tel.
HD205 su namenske slušalice (verovatno znaš i sam) koje treba da završe posao u određenom okruženju.

Nazad
Vrh Dno