Šta je novo?

da li je ovaj Sandy normalan ?? :D

kondenzator

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2010
Poena
319
evo jednog jako brzog testa nisam imao vremena za neka ozbiljnija podesavanja...
podigao sam win7 sa i5 2500k na default-nista dirano u biosu,instalirao sam ai suite odnosno turbo v evo i podigao mutlyplier na 45,imam noctua nhc12 SE14 hladnjak koji je radio na 600 rpm sa plavim filterom,kuciste gladiator 600 cooler master sa samo dva venta onaj napred i 14-ka gore sto znaci hladjenje cele masine je bilo minimalno-rezultat koji sam dobio pogledajte na slici.....:banana:

Prilozi

• lebtikrvavi.webp
    lebtikrvavi.webp
    198.5 KB · Pregleda: 1,279
mooze to jos 😀
samo pusti linX malo duze 😛

pa slazem se-nisam imao vremena bilo je kasno-juce sam tek sklopio masinu,jako mi je bila cudna mala voltaza,slabo hladjenje i toliki clock a da ne pukne odma test.....a kamoli bsod :smoke:

U tek sam sad video napon..😀

pa koliko sam ja video max za sandy je 1.4 v(neka me neko isprav)i,ja sam ostavio na auto max je bilo 1.24 na 4.75ghz :shock:

evo nesto novije od danas :laugh:

Prilozi

• omfg.webp
    omfg.webp
    247.5 KB · Pregleda: 655
Kada hoces da propisno testiras stabilnost moras da stavis memory na all, i da pustis da prodje barem nekih 25-30 krugova, ili barem oko sat i po vremena. Onda se manje-vise moze reci da bi trebalo da je stabilno - kazem manje-vise, jer ni to nije 100% sigurno. Za 100% treba to da se vrti solidno duze i da se pritom sam uveris u koriscenju da je sve u redu - a i to zahteva par dana.

To nije nikakav test stabilnosti. 700mb memorije koliko vidim. Daj mu svu memoriju, inace vrti tako krugove ko ringispil bez veze. I pusti ga tako na all memory. Meni je recimo amd x6 prosao Linx 1h 20min i ja zakljucio da je stabilan. Prso je posle 40min Boinc-a.

Poslednja izmena:
ok-ali ajde ovako,imao sam pre ovog i5 750 koji je na 4 ghz trazio voltazu 1.425 i imc 1.35 i tad je jedva gurao 1 krug obicno je pucao linx ili bsod,to isto radim sa 2500k i evo mi radi na 1.28v 4.8 ghz i izvrti 6-7 krugova bez problema a nekako se samo bojim da pustam duze-xexexe (tek ga posedujem 1 dan ) i to svve sa prosecnim hladnjakom napominjem noctua nhc-12

Kakvo ce tu razocarenje da usledi kad dodje trenutak za suocavanje s realnoscu 😀 Malo sale, bez ljutnje, ali:

Sto se tice stabilnosti SB procesora i nacina na koji se ona testira, iz sopstvenog iskustva mogu samo da se slozim s onim sto je pisao zeljko na tu temu, a to je u najkracem:

24(dvadestcetiri) sata Primea sa maximalnom alokacijom memorije, jer to pre pokaze nestabilnost nego linX, pa cak i avx verzija. Minimum.

Ja sam potrosio mesec dana na testiranja i to sam jos uzeo sandyja kad je vec po netu bilo masa gotovih primera za setovanja svega i svacega. I na kraju-dosao sam do toga da je maximalni stabilni klok za prihvatljivu voltazu i temperaturu svega 4.5gHz. Pri tom napon ide u CPU-Z na 1.366v i to je vec preko onog sto se smatra prihvatljivom vrednoscu za 32nm CPU (1.35v).
To u praksi znaci da je za konkretno ovaj moj primerak 2600k maksimalan klok za 24/7 a da sve ostane unutar prihvatljivih specifikacija svega 4.4ghz.
Mnogi ce ti sigurno reci teraj to na 4.7-4.8ghz, moze bez problema. Samo im zatrazi screenshot da ti pokazu kako i koliko su testirali tih njihovih 4.7-4.8gHz.
Meni je Prime95 pucao i nakon 16 sati, a kada se to desi, cpu jednostavno NIJE stabilan, sve ostalo je zavaravanje ljudi. A 99% korisnika potera linx ili primo sat dva i misli da je to to. I posle kuku lele po forumu kad iskoci bsod usred surfovanja netom ili slaganja pasijansa.

Poslednja izmena:
Cega se bojis? Gledaj temperature. Spusti ga na 4.2Ghz zbog coolera i testiraj Linx. Ako nije Linx ili Prime stabilno, nije stabilno.

Poslednja izmena od urednika:
Cega se bojis? Gledaj temperature. Spusti ga na 4.2Ghz zbog coolera i testiraj Linx. Sko nije Linx ili Prime stabilno, nije stabilno.

pa najtoplije jezgro mi je bilo 66c,e sad kad bi doslo do nekih 70-71 ne bih prelazio gasio bih,malo sam ogranicen kulerom ali i sa ovim sto imam nekako to lepo radi-bar za sada dok se ne bacim na neko ozbiljnije testiranje...:smoke:
ja bih voleo da cujem iskustva drugih ljudi sto se tice postignute frekvencije sa odredjenom voltazom-i da li je uopste normalno da krene da radi na 4.8ghz sa voltazom od samo 1.288

Moj i5 radi na 4.5Ghz na 1.29v i temperatura na prelazi 64 stepena za najtoplije jezgro. Mislim da je to neki sweet spot. Nisam imao vremena da testiram detaljnije maksimalni klok.

Moj i5 radi na 4.5Ghz na 1.29v i temperatura na prelazi 64 stepena za najtoplije jezgro. Mislim da je to neki sweet spot. Nisam imao vremena da testiram detaljnije maksimalni klok.

A jesi li imao vremena da testiras taj 4.5ghz klok? Sta i koliko si tacno testirao za zakljucak da je stabilan na 1.29v?

Za 24/7 ko hoce neka pusti avx 75 krugova ako to prodje onda neka perlazi na prime blend test i tu ako prodje 24 sata onda je procesor 100% stabilan, jeste smaranje ali shta cesh, ja sam moj testirao oko 4-5 sati sa prejmom na 4.5ghz i 20 dana nisam imao ni jedan BSOD napon mi je bio oko 1.32v max tokom testiranja a igrice i ostalo 1.28-1.29v i nakon toga mi je crkla plocha ali ne verujem da je do tih sitnih klokova temperature su bile smeshne za ovu noctu-u. i plocha se neshto smeshno grejala nego kvalitet ovih p67 plocha...

ja sam moj testirao oko 4-5 sati sa prejmom na 4.5ghz i 20 dana nisam imao ni jedan BSOD napon mi je bio oko 1.32v max tokom testiranja a igrice i ostalo 1.28-1.29v i nakon toga mi je crkla plocha ali ne verujem da je do tih sitnih klokova temperature su bile smeshne za ovu noctu-u. i plocha se neshto smeshno grejala nego kvalitet ovih p67 plocha...

Tacno! Ja sam sa ovom SB platformom bio zadovoljan celih 5 dana, kako vreme prolazilo sve vece razocarenje. Uzeo plocu od 200e, toboz neka malo veca klasa, 16+2 phase, kad ono ispade veci vdrop nego na najobicnijoj, da ne pominjem sto stalno nesto zeza, baguje, brljavi. Sad samo gledam da se sto pre resim ovoga. CPU nije los(mada nije ni izbliza koliko je razvikan) ali je chipset i ploca blagi uzas. U svakom slucaju, dobra skola, a svaka skola se placa nazalost.

Znaci ja ovo moje sto radi na 4.4Ghz na 1.4v da ne diram 😛 Koliko kosta ploca za SB, zivo me zanima, kod koje nema vdroop kad osrednje naplacuju kao nezdravi? Kod mene je napon isti i na idle i pod linx0om, zakucan na datu vrednost kao ss na ovoj p55 ploci.

Evo jedan od mojih SS-ova, valjda će nekom koristiti:

Prilozi

• i72600k4.5ghz.webp
    i72600k4.5ghz.webp
    141.2 KB · Pregleda: 452
Poslednja izmena:
ajoj,nedirajte mi Saleta,pa nemate pojma koliko se covek pomucio da uzme tog Sandya (a meni proda i5 750) cak je i vozom juce zapalio za BG! 🙂 pustite ga da malo uziva u pocetnoj euforiji 🙂

Evo jedan od mojih SS-ova, valjda će nekom koristiti:

Odlican rezultat, Mortification, zapao te dobar primerak, moj nece ni da cuje sa tim naponom za 4.5ghz, pogotovo pod avx linxom. S tim naponom su ti i temperature sigurno ok. Ipak, savetujem te da za konacnu potvrdu stabilnosti pustis Prime blend s maksimalnom alokacijom memorije, 24 sata.

Odlican rezultat, Mortification, zapao te dobar primerak, moj nece ni da cuje sa tim naponom za 4.5ghz, pogotovo pod avx linxom. S tim naponom su ti i temperature sigurno ok. Ipak, savetujem te da za konacnu potvrdu stabilnosti pustis Prime blend s maksimalnom alokacijom memorije, 24 sata.

Temperature su do 73C(za najtoplije jezgro) i to još u ovim vrelim danima. Isprva sam ga držao na 4,7GHz, ali mi to sve nije trebalo, jer traži veliki ulazni napon, a zbog 200Mhz neću da ga pržim bespotrebno. Prime ću pustiti kad budem imao vremena, a to je malo teže u poslednje vreme, tako da ostaje na ovom. A što se tiče primerka, veoma sam zadovoljan i hvala jednom članu ovog foruma što mi je prodao isti 🙂

E kondenzatore, baci pogled na mortijev test, tako se testira...

Pustio sam prime i linx po 2 sata i igrao igrice 🙂 Ne mogu da ga cekam 24h, jos mi je merak da se izigram ko covek😀

ma fala bogu da neces ga drzis 24 sata..ok ako si toliki entuzijazista, al brate 24 sata da ga przim sa najgorom sintetikom..neka hvala...
uzivaj u masini, a ako pukne, zezas se jos malo pa opet probas...

Ne mora sintetika. Pusprime tis mu neki Boinc projekat da radi, Einstein ili seti. Ako prezivi 24h, stabilan je. Iz licnog iskustva mogu reci da je to pouzdaniji test stabilnosti od Prime. Prolazili su mi racunari Prime nekoliko sati, a pucali boinc posle 40 min.

Screenshot sa nekih 14 sati Prime blend testa:

Zasto sam ovo okacio? Zato sto je na ovim setovanjima Prime pukao nakon nekih 16 sati. Dakle ljudi-NISTA bez 24 sata MINIMUM, nemojte da se (samo)zavaravate. Sve ostalo je samo privid stabilnosti, zato upozoravam da bolje smanjite malo euforiju kad je klokovanje u pitanju i istestirate to kako valja(a posebno ovo vazi za Sandy bridge jer sam za njega ubedljivo najteze nasao stabilne klokove od svih procesora koje sam OCovao i bio prinudjen nekoliko puta smanjivati mnozilac ili povecavati vcore dok sam nasao stabilne vrednsti)

Poslednja izmena:
Moj 2600k je na 4.5GHz @ 1.265v radio fino dizao sistem cak sam igrao i igrice ali ponekad tako dobijem BSOD 😀 Kad sam digo napon na 1.275v pustio sam linx 7h 30min bez problema ali prime blend je puko vec posle 20 min... Zatim sam stavio 1.285 prime puko posle 3h i konacno 1.290v 7h prime blend vise nisam imao zivaca ako me bude zezao testiracu dalje...

Siguran sam da bi podigao sistem i na 4.5GHz @ 1.250v uradio screenshot sa linxom od 5 min minimalno 😀 Jednom kad nadjem vremena pusticu prime blend 24h bash me zanima...

ja sam puko dane i dane sa podešavanjima...i sad znam da nekad bogami i posle 20 sata zna da pukne,tako da nikako manje od 24 sata da bi 100% bio stabilan...

Nazad
Vrh Dno