Šta je novo?

Solid works za pocetnike

Hibrid

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2007
Poena
345
Pozdrav ljudi ,

Zelim da naucim da radim u solid worsku .Dobio sam ga na faxu u predmetu Inzenjerska Grafika i radi se u njemu .Na faxu radimo osnovne stvari tipa pravljenje delova i radjenje tehnickih crteza sa presecima i kotiranjem . I radili smo presu kao vezbu .

Posto pojma nemam u vezi solida ,tek od skora mi je ortak pomogao oko nekih stvari ,zanima me da li imate neku knjigu ili tutorial da prepoporucite bas za pocetnike ,gde se objasnjava svaka funkcija i njema primena preko primera i gde se ostavlja prostor da sam probam da uradim primere i shvatim .

Naleteo sam na ovu knjigu

http://knjige.kombib.rs/SolidWorks-2009-do-kraja

Jel neko ima ,kakva je ???
Svaka pomoc je extra ,hvala

U kojoj verziji SW-a ucis da radis?

Jel ti to prvi Mechanical CAD softver koji ucis?

SolidWorks ima em' odlican Help, em' odlicne pocetnicke tutorijale, prijatan interfejs, i jako brzo se uci u odnosu na druge mechanical CAD "teskase" (Catia, Pro/E Wildfire-Creo Elements Pro, UGS NX)

Tutorijali unutar samog programa ti prakticno "crtaju" korak po korak sta i kad treba da uradis i kako da bi napravio svoj Solid Part, Assembly ili Drawing

Ako iole vladas engleskim jezikom, uopste ti nece trebati (cesto nestrucno na srpski prevedene) knjige o koriscenju programa, narocito za pocetne korake

Generalno je softver koji se jako brzo uci, i postaces produktivan vec za 2-3 nedelje svakodnevnog rada i vezbanja

Samo napred i guraj, cackaj, isprobavaj, njuskaj-otkrivaces sasvim novi svet parametarskog/feature/asocijativnog history-based solid/surface modelinga u masinstvu (mada moze da posluzi i za druge oblasti)

Kombib objavljuje uglavnom OK prevode knjiga stranih autora, ali mozes da se snadjes i za tutorijale i e-book-ove preko torrenata, e-mule, i na mnogim drugim mestima, nema potrebe da placas..uslov je samo da razumes solidno engleski, jer je izbor knjiga, CAD-foruma i uputstava na netu ogroman, a SW ima ogromnu bazu korisnika i fanova

Povezi se sa ortacima i zajedno otkrivajte cari i mogucnosti ovog softvera, neko iskusniji bi mogao da vas ubaci u pricu za svega par dana

Sa srecom i samo hrabro napred !

E hvala na odgovoru ovako detaljnom .

Radim u solid works 2008 i nisam bio zainteresovan sa njim do skora .Pokazao mi je jedan ortak koji radi u njemu vec 2 godine zbog ispita nekog pa sam ujedno pohvatao zanimljive stvari i planiram da ga izucim vise nego sto imam priliku na fakultetu ...To mi je prvi CAD software.

Znam engleski prilicno dobro snacicu se a inace nisam ni razmatrao build in tutoriale ...

Jel radis ti u solidu ?

Mislim da ti to nece biti problem. Ja sam jos u srednjoj morao da ucim ProE za koji se ispostavilo da uopste nije tezak za izradu nekih srednje teskih modela, sklopova i radionickih crteza. Posto vecina a i ja mislim da je SW laksi za ucenje, mislim da ti to nece biti preveliki problem, samo treba da budes malo posvecen tome a ne da ucis samo zato sto moras. Na kraju se ispostavilo da je cak sto vise i zanimljivo, posebno kad krenes da modelujes neke predmete koje vec imas kod kuce. Jedino mi nije jasno zasto su se odlucili za SW, u vecini srednjih skola (bar dok sam ja isao) forsiraju ProE i to prilicno dosta traze (za maturski rad sam morao da "napravim" masinu tj. alat sa kompletnom dokumentacijom koji izradjuje neki odredjeni predmet sa svim mehanizmima).

Ja sam inace iz gimnazije pa mi je zato bilo teze da se naviknem ,al sto rece zanimljivo je, a ne samo zbog ocene :D .

Posveticu mu se malo vise kad dam ispite ove sjajan program .A kod mene su kolege iz srednjih skola radili u ProE i solid im je bio sprdnja .Solid se radi na masinskom fakultetu .

@Darko
Link ne radi ali otvorio sam forum pa cu potraziti tutoriale

Hvala svima

Ja sam inace iz gimnazije pa mi je zato bilo teze da se naviknem ,al sto rece zanimljivo je, a ne samo zbog ocene :D .

Posveticu mu se malo vise kad dam ispite ove sjajan program .A kod mene su kolege iz srednjih skola radili u ProE i solid im je bio sprdnja .Solid se radi na masinskom fakultetu .

@Darko
Link ne radi ali otvorio sam forum pa cu potraziti tutoriale

Hvala svima

Jel moze neko da mi kaze kako da stavim da mi prva kotna linija bude odmaknuta od ivice za 11cm a ostale po 8cm ?
Trazio sam to i nigde ne mogu da nadjem ...

Takodje da li neko zna za neki text ili sajt ,na srpskom po mogucstvu, gde su objasnjena pravila kotiranja i prikazivanja elemenata na crtezu ,znaci sta se kotira ,u kojoj projekciji i zasto (i one finese tipa kada je unutrasnji krug trebaju se sakriti pomocna kotna linija i jedna strelica ) ?

I inace kako se kaze kota ,kotna linija, na engleskom ?

Zadnja stvar ,da li ima neko voljan da mu posaljem model i tehnicki crtez pa da mi kaze jesam li ga dobro odradio i na sta treba da obradim paznju???

Hvala

Vrh Dno