Šta je novo?

Benchmark test: ASUS K53BY, Brazos u akciji

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: ASUS K53BY, Brazos u akciji

Nakon nedavno testiranog ASUS-ovog prenosnika osvežene serije K, koji se kvalitetom izrade i hardverom pokazao u vrlo pozitivnom svetlu, sada nam stiže model koji se u oznaci razlikuje minorno, a karakteristikama i cenom poprilično. Umesto Intel procesora generacije Sandy Bridge, osnovu ovog sistema čini AMD-ova energetski štedljiva platforma Brazos, što jasno govori o potpuno drugačijoj ciljnoj grupi ovog računara. Specifikacije računara su jako interesantne, s obzirom da se radi o hardveru koji je na pola puta između klase netbukova i punokrvnih laptopova. Kako je cena jako interesantna i bez sumnje će privući veliki broj skromnijih kupaca, pogledajmo pogledajmo kako se računar ponaša u radu i vredi li uloženog novca.

award_s.jpg

Na jednom tasu vage nalaze se procesor i grafičko jezgro relativno skromne snage, bolje od dvojezgarnih Atoma koji se mogu naći po većim netbukovima, ali svejedno ne tako blizu procesorima „neštedljive“ klase. Na drugom tasu koji preteže i odnosi definitivnu pobedu su dosta RAM memorije, fantastična autonomija, sjajne multimedijalne mogućnosti i cena koja više nego prijatno iznenađuje. Upravo zbog nje će ovaj prenosnik biti prvi laptop mnogim kupcima koji će biti privučeni cenom, ali zato neće biti razočarani posle nekog vremena korišćenja, kao što je često bio slučaj sa kupcima netbukova sa Intel Atomom.

Zbog toga, za svakodnevnu upotrebu poput Interneta, multimedije i povremenog igranja manje zahtevnih igara, ovaj prenosnik ne zaslužuje ništa drugo osim čiste preporuke. Svakako nije među najsnažnijim modelima, ali je među računarima sa najboljim balansom cene, mogućnosti i performansi i u tom smislu uspeva da zablista u najpristupačnijem segmentu, iako smo do pre izvesnog vremena mislili da je u njemu sve rečeno.

Link ka testu

OK, onda se moram još malo strpeti. :type:

Prve kolicine stizu za mesec dana i tada ce ga biti u vise shopova.

Mene zanima da li je u planu uvoz Asus Eee PC 1215B? To je takodje model sa Brazos procesorom, ali sa ekranom dijagonale 12 inca. Taj model je na mom spisku kupovine, pa me zanima kada ce ga biti i po kojoj ceni?

Mene zanima da li je u planu uvoz Asus Eee PC 1215B? To je takodje model sa Brazos procesorom, ali sa ekranom dijagonale 12 inca. Taj model je na mom spisku kupovine, pa me zanima kada ce ga biti i po kojoj ceni?

Da, 1215B će se prodavati kod nas u svim verzijama, od c30 preko c50 do e350 procesora... uskoro.

Kad pročitamo sve to i dođemo do kraja sačeka nas ovo:

Prednosti:

- Fantastična autonomija
- Zaokružene multimedijalne sposobnosti, uključujući HDMI izlaz
- Udobna tastatura i tačped
- Cena

Nedostaci:

- Hardverska platforma bliža netbukovima nego laptopovima pune veličine
- Bučni tasteri tačpeda

Je li ovo bila 'bučna' najava, 'reklama' ili antipropaganda? ;)
Je li to neki 'novi penzionerski' model koji radi na brzini ranjenog puža??? :p

Neulazeći u to koliko je svaki ovakav test reklama (a pogotovu kad se pojavljuje pre nego što tog modela ima uopšte u prodaji a nespada u top klasu uređaja) ipak ostaje neverovatna autonomija, izuzetan zvuk, 500 gb disk, usb 3.0, hdmi, instaliran legalan operativni sistem i cena.

Dakle u odnosu na konkurenciju u tom cenovnom rangu dobija se zaista mnogo

Ček malo, ko je ovde kritika? :)
Nekoliko pitanja:
1. USB 3.0 - realna potreba na laptopu da bi toliko bio naglašen?
2. Pa zar 500GB HDD nije već manje/više standard?
3. Ko je čuo zvuk sa njega?
4. Gde piše cena? (nećemo da pričamo - 'trebalo bi da bude')

`ajde polako, kritika po defaultu neznači nešto negativno dakle može biti i pozitivna a i konstruktivna.

A sad odgovor na pitanja:

1) USB 3.0 nije trenutno realna potreba ali je transfer 10 brži u odnosu na USB 2.0. Odlično je ako se uzme spoljni hdd sa USB 3.0 podrškom onda je ušteda vremena zaista impresivna. Pored toga USB 3.0 čak i sa uređajima koji podržavaju 2.0 standard, ne mnogo, ali ipak brže radi. U budućnosti će biti sve više uređaja sa USB 3.0 podrškom tako da će postati standard. A laptop će se sigurno koristiti bar dve godine koliko mu je i garancija
2) 500 GB jeste manje više standard ali ne u toj klasi uređaja gde je standard 250-320 a ovde je mnogo više od toga
3) Za zvuk na novim Asus "prenosnicima" je zadužen Altec Lansing i on postavlja standard u ovoj oblasti. Zvuk na laptopovima koji imaju Altec Lansing zvučnike je odličan
4) Cena je navedena u specifikacijama na trećoj strani i po navedenom je manja od 40 000 dinara. E sad da li će tako biti ili ne, to je već druga stvar i u to ne bih zalazio kao ni u onu priču o reklami što neznači da se neslažem sa tobom

već sad je u prodaji u Srbiji njegov mladji brat, A53U (ili K53U) koji nema odvojenu grafičku karticu. Cena sa Windows je 33.490 din ja mislim.

A sad, da li je reklama ili antipropaganda to da je platforma (APU) bliža netbookovima - nisama siguran, ovo me podseća na jedan drugi thread gde smo već o tome pričali. Mislim da je u stvari to jako subjektivno, jer stalno se ljudi izjašnjavaju kako im je potreban mali ili veliki ili ovakav ili onakav ekran, a iz realnog okruženja takodje znam da postoji jako veliki broj ljudi (first buyer) kojima zaista nije bitna snaga ili VGA, jer će računar koristiti skoro isključivo za internet i filmove.

Ako je tako - onda je ova platforma super, više nego upotrebljiva.

već sad je u prodaji u Srbiji njegov mladji brat, A53U (ili K53U) koji nema odvojenu grafičku karticu. Cena sa Windows je 33.490 din ja mislim.

A sad, da li je reklama ili antipropaganda to da je platforma (APU) bliža netbookovima - nisama siguran, ovo me podseća na jedan drugi thread gde smo već o tome pričali. Mislim da je u stvari to jako subjektivno, jer stalno se ljudi izjašnjavaju kako im je potreban mali ili veliki ili ovakav ili onakav ekran, a iz realnog okruženja takodje znam da postoji jako veliki broj ljudi (first buyer) kojima zaista nije bitna snaga ili VGA, jer će računar koristiti skoro isključivo za internet i filmove.

Ako je tako - onda je ova platforma super, više nego upotrebljiva.

Ovo je svakako zanimljiva nova klasa laptopova - ekran 15" a baterija traje 5-6 sati, to je nesto sto su mnogi cekali. Onaj ko trazi vecu snagu ovakav racunar ce zaobici, naravno, ali ima mnogo korisnika kojima ce snaga ovog racunara savrseno odgovarati, takvi ce uvek pre uzeti ovakav racunar, nego laptop koji svaka 2 sata mora na punjac.

Mislim da ce se ovakvi racunari sve vise prodavati, posto jedino profesionalci kojima treba najjaci hardver mogu da zrtvuju autonomiju zarad vece snage (da ne spominjemo daleko vecu cenu jacih racunara), a svi ostali hoce povoljan, kvalitetan racunar koji im zadovoljava potrebe za netom i pokojim filmom, uz bateriju koja traje... i traje... i traje... :D

Moraće se ići na što veću autonomiju ali ne zarad snage. Jer izuzetan laptop odnosno "prenosnik" ako ima malu autonomiju gubi smisao. Zašto ne onda desktop računar sa većim ekranom, većom pouzadnošću itd.

Ovde je skoro neko predstavio laptop koji ima odlične performanse a beteriju od 5-6 sati ako je verovati testu

K53U sa 6 cell baterijom ima maksimalnu autonomiju od 14h. Ovo je naravno sa ugašenim WLAN, smanjenim osvetljenjem, itd, ali svakako neverovatna autonomija.

U realnom radu bi trebalo da gura preko 6 sati, bez problema.

Unapred zahvalan bilo kome ko nas obavesti kad se opisani model pojavi u prodaji.

Inace, zanimljivo je da se u testu pominje izostanak IceCool tehnologije, dok u nedavnoj reviziji, rekao bih tog istog modela, u jednom poznatom kompjuterskom casopisu s ovih prostora postoji podatak o prisutnosti iste. Ocito je da neko nije u pravu ;).

Unapred zahvalan bilo kome ko nas obavesti kad se opisani model pojavi u prodaji.

Inace, zanimljivo je da se u testu pominje izostanak IceCool tehnologije, dok u nedavnoj reviziji, rekao bih tog istog modela, u jednom poznatom kompjuterskom casopisu s ovih prostora postoji podatak o prisutnosti iste. Ocito je da neko nije u pravu ;).

Ovi modeli će biti u prodaji sredinom sledeće nedelje, tj u drugoj nedelji Juna.

A53BY-SX047 .... E350/3GB/500GB
A53BY-SX009 ..... E350/4GB/500GB
A53BY-SX023 ..... E350/4GB/640GB
X53BY-SX039 ..... E350/2GB/500GB

K53U ima li ga kod nas ili ne

чини ми се да је колега питао за К53, а не А53 (Z-350, а не C-50)

Baš tako, interesovalo me zbog te neverovatne autonomije

Hm, ali K53U i A53U si isti računari, ASUS koristi različite oznake za različite "kanale" prodaje.

A - namenjena za retail
K - namenjen za diler channel
X - namenjena za hyper kanal

ali to su isti računari, medju njima nema ni najmanje razlike, na Brazos platformi čak ni fizičke. Na Intel platformama ponekad A serija ima glossy poklopac, ali kažem na Brazosima i Sabine, čak ni te razlike nema - računari su identični u svemu osim u oznaci.

тја, у праву си
са друге стране, мене некако више интересује кад ће Е350 код нас да стигне...

@alekssBGD

Nisam znao za tu informaciju, sad sam na sajtu gledao konkretno za A72F i K72F i jedina razlika je (osim oznake ) u boji

@alekssBGD

Nisam znao za tu informaciju, sad sam na sajtu gledao konkretno za A72F i K72F i jedina razlika je (osim oznake ) u boji

Da, na intel platformama može postojati razlika u boji i poklopcu (mat, ili glossy), i može biti razlike u tastaturi (chiclet i "wave").

Ali kod AMD ovih K/A/X53U -> garantovano isti računari u svemu, identični.

Od pomenutih modela trenutno sam u maloprodaji uspeo da lociram samo SX023 - A53BY i to samo u jednoj firmi (da ne reklamiram). Zato bih zamolio da me neko kontaktira na private ukoliko ima informacije da se u prodaji jos negde pojavio bilo koji od gore cetiri pomenuta modela i da mi pomogne oko pronalazenja istih. Ne deluje mi lose ni ova SX023 varijanta, ali bih rado pogledao jos koju ponudu. Hvala unapred. Iako trenutno nisam u zemlji, svojski sam se potrudio, ali sem te jedne ponude ne nadjoh bilo taj bilo druge modele nigde.

Nazad
Vrh Dno