Šta je novo?

Legalizujte softver pametno!

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Legalizujte softver pametno!

Odavno je prošlo vreme kada se kod nas moglo bezbrižno poslovati koristeći isključivo piratski softver. Drastično pooštrena kontrola, istina samo privatnog sektora, mnoge je naterala da se legalizuju i spreče visoke kazne koje slede za nelegalnu upotrebu softvera u poslovne svrhe. Poslednjih godina je u najtežem položaju upravo privatni sektor, ponajviše biznis malog i srednjeg obima, gde se štedi na svakom koraku i gde nije moguće jednostavno izdvojiti veću količinu novca za sav softver koji može zatrebati. Sa druge strane, mnogima je jasno da se kod većih softverskih paketa najčešće koristi samo mali skup funkcija i da nije racionalno trošiti velike sume novca za licence skupih programa kada postoje i mnogo jeftinije, ili čak besplatne varijante koje će sasvim lepo zadovoljiti potrebe. Pogledajmo na koji način je moguće proći što jeftinije, a biti potpuno u legalnim vodama.

legal.png

Priredili smo kratak prolaz kroz temu koja najviše interesuje vlasnike manjih firmi, kao i kroz programe koji pokrivaju najčešću upotrebu računara u kancelarijskim poslovima. Kao što smo rekli na početku, cena softvera na poslovnom računaru može se minimizovati ako se dobro izvagaju mogućnosti i potrebe, a sve što treba je malo logičnog razmišljanja i koliko-toliko iskustva u vezi sa radom na računaru. Stari kompjuterski vukovi koji su svoje poslovanje obezbedili tako da ne zavise od vlasničkih rešenja (naročito Microsoftovih) mogu kompletno preći i na besplatni Linux, po cenu nešto češćeg "guglanja" za rešavanjem situacija u kojima se mogu naći. Ako ništa, izraz lica inspektora prilikom susreta sa "nepoznatim operativnim sistemom" je neprocenjiv. Preporučujemo čitaocima da pogledaju i ovaj članak, u kome smo govorili o besplatnim Linux alternativama popularnim Windows programima.

http://software.benchmark.rs/softver/legalizujte_softver_pametno/

Veoma bombastičan naslov a veoma malo novine ako ih uopšte ima u odnosu na ono što je već na forumu pomenuto

Tri stvari mi nisu jasne u ovj nenormalnoj drzhavi:

1) Shta drzhava gubi nelegalnim sw? Porez? pa 90% firmi je u PDV pa im se porez vrati za sw. Ako je odgovor prilazak EU svashta nama fali pre sw...za pochetak mnogo dasaka u glavi. (offtopic: nikad necju zaboraviti seminar na kom sam bio kom su prisustvovala 2 ministra ( bili govornici) iz djindjicjeve vlade i samo prichali EU EU EU ..i jedna devojka je digla ruku i rekla neshto u stilu " ja sam iz shvajcarske nama je bash super bez EU, shto se vi toliko cimate oko EU?" )
2) Kako mozhemo da imamo najnizha primanja u svetu i najvishe cene sw u evropi? Kako se na to niko ne zhali? Alo bre windows 7 profesional FFP 350e!!!!!
3) Zashto su drzhavne ustanove/rieme imune na kontrolu sw kontrole ?

Neko je uzeo lovu, to je objašnjenje. Kupiš komp bez OSa, posle 5 dana kupiš Win7 starter, instaliraš, zalepiš nalepnicu i NISI LEGALAN!!! Naime Mikrosoft je namenio Starter samo za nove racunare, tj. trebao si da kupiš odma i OS, ovako si nelegalan bez obzira što imaš račun!!! Budalaština! Mikrosoft pravila, su jača od zakona ove države!

Neko je uzeo lovu, to je objašnjenje. Kupiš komp bez OSa, posle 5 dana kupiš Win7 starter, instaliraš, zalepiš nalepnicu i NISI LEGALAN!!! Naime Mikrosoft je namenio Starter samo za nove racunare, tj. trebao si da kupiš odma i OS, ovako si nelegalan bez obzira što imaš račun!!! Budalaština! Mikrosoft pravila, su jača od zakona ove države!

Na pocetku same akcije legalizacije, tacnije 2005. mogao si da koristis OEM lciencu za licenciranje starih racunara. Kako stari stoje danas OEM licenca vazi samo uz nove racunare, dok za legalizovanje starih racunara vazi samo GGK licenca. E sad mene interesuje, sta se desava ako je neko kupovao racunar iz delova? Naime ja sam moj komp sastavljao dva meseca i na kraju uzeo licencu? Kako se to tretira pred poreskom inspekcijom i odsekom policije za privredni kriminal?

Pa to je racunar iz delova i nisi dobio OEM uz taj racunar, znaci ne moze OEM.

Ja ne znam kako se pojam OEM ne krshi sa nashim zakonom o zashtiti potroshacha. BTW mi smo jedina drzhava u svetu shto daje 2 godine na apple proizvode bash zbog tog zakona. Zar nije poenta inspekcije placjanje poreza? Ako je zashtita intelektualne svojine shto ne bi inspekcija isto tako dolazila i trazhila rachune za npr nameshtaj/delove za komp da provere da i to nije protivzakonito ( ukradeno)?

Ja ne znam kako se pojam OEM ne krshi sa nashim zakonom o zashtiti potroshacha.
Kako konkretno? Ako mislis na isti nacin kao sto se mnogi zale kako Telekom i SjBB mogu da zahtevaju da se uzme telefon ili KTV uz internet, to je vase (netacno) tumacenje zakona.

BTW mi smo jedina drzhava u svetu shto daje 2 godine na apple proizvode bash zbog tog zakona.
U smislu "samo 2 godine" ili "cak 2 godine"??

Zar nije poenta inspekcije placjanje poreza?
Koje inspekcije?:) Poreske - da. Ovo je BSA inspekcija o kojoj se govori u poslednje vreme. Njena namena je punjenje para firmama ;)
Sada koliko je to korektno je druga prica.

[quite]Ako je zashtita intelektualne svojine shto ne bi inspekcija isto tako dolazila i trazhila rachune za npr nameshtaj/delove za komp da provere da i to nije protivzakonito ( ukradeno)?[/QUOTE]
Zato sto kad je nesto ukradeno (fizicki), policija vec ima to prijavljeno i resava. Kad je neki softver ukraden to nije fizicki ukradeno pa i ne moze da se primeti konkretno. Moze samo po zaradi i raznim drugim procenam da se _proceni_ kolika je verovatnoca da li neka firma ima nelegalan softver (u prevodu koliki % firmi ima nelegalan softver).

1) pa recimo to se mozhe smatrati nekom vrstom diskriminacije (EDIT: zashto su kod nas cene sw-a tako napucane??? )
2) samo mi dajemo 2 svuda u svetu je 1 godina, chuo sam iz pouzdane priche da globenet daje 2 godine na svoju ruku..jedva chekam da vidim shta cje biti kad neki macbookpro umre u drugoj godini
3) Interesantno....shto tako ne shtite domacje stvari.....jadne strane sw kompanije...gore prodje mika iz garazhe shto pravi sw .... (25 inspektora za srbiju? hahaha)
4) Shta je sve pokradeno iz drzhavnih firmi.....hm..kako li su nastali neki danashnji tajkuni ........(ne bi u politiku ali mislim da kontash poentu shto njima ne provere "software;)" )...o recimo patentima da ne prichamo......za sw su sami krivi shto se nisu obezbedili bolje(prochitati sledecju rechenicu). Policajci se se smejeali shto ih komshija zvao shto su mu pokupili 4 tochka na novom autu..kao gde si nas za to choveche i cimao shto nisi uzeo kasko ili garazhu......... Srbija :) Hm..zashto BSA ne udje u drzhavne institucije malo? ;) Tu bi se obogatili ...Mnogima je jeftinije da zatvore doo nego da plate kaznu(ako stvarno budu one navedene u novinama) i otvore novi na mamu/cjerku/sina........................... ;)

1) pa recimo to se mozhe smatrati nekom vrstom diskriminacije
Nema recimo ;) Predjimo preko nasih "tumacenja kako se kom inspektoru cefne" ;)

(EDIT: zashto su kod nas cene sw-a tako napucane??? )
To se i ja pitam, a nemamo ko zna koliko veci PDV ili vise preveden sistem a manje trziste pa da je kao zbog toga naspram Evrope.

2) samo mi dajemo 2 svuda u svetu je 1 godina, chuo sam iz pouzdane priche da globenet daje 2 godine na svoju ruku..jedva chekam da vidim shta cje biti kad neki macbookpro umre u drugoj godini
Kad nekome MBP umre taj fenboj nece ni prijaviti jer to kvari njegov image :D
I u celoj EU (sem Engleske valjda) vazi 2 godine. Moze Apple da da manje, ali to ne vredi, u Nemackoj mora minimum 2 godine na bilo kakvu elektroniku - ne treba ti pisana garancija na 2 godine, samo overen dan kupovine i sta spada pod garanciju.

3) Interesantno....shto tako ne shtite domacje stvari.....jadne strane sw kompanije...gore prodje mika iz garazhe shto pravi sw .... (25 inspektora za srbiju? hahaha)
Eh... da je ovo pravljeno za nas... dokle bi smo stigli :(
Ne vredi da se ok toga nerviramo, vec samo najbolje da prodjemo.

Hm..zashto BSA ne udje u drzhavne institucije malo? ;)
Mozda im je MS dao frei licence?
A i sto bi ulazio u drzavne firme, sta mi dobijamo time da se drzavne firme kazne, nama ce podici porez da bi se to platilo :D

Tu bi se obogatili ...Mnogima je jeftinije da zatvore doo nego da plate kaznu(ako stvarno budu one navedene u novinama) i otvore novi na mamu/cjerku/sina........................... ;)
Mogu da zatvore firmu ali kazne ostaju svejedno i vracaju se na vlasnika, pa zatvorio vlasnik ili ne, kaznu placa.

1) Heh....e kad cje ova drzhava neshto za svoje gradjane da uradi :(
ja gledam cene u UK i plache mi se....windows je tachno 1/2 para nego kod nas sve uz VAT od 20%, pogledaj cene u indiji za MS proizvode ako smesh a da se ne rasplachesh..... O standardu ne bi da prichamo...rech je o sw...tako da mogu da se prilagode cene platezhnoj mocji pogotovo recimo za softwer koji je jezichki lokalizovan i samim time nije interesantnan ostatku sveta.
2) ja gledam usa i uk..ne gledam neshto de sajtove...i opet pricha mi smo malo trzhishte...shto nas apple ne bi obishao zbog nashe "politike" :) necjemo o apple fanovima ... me = windows + android user
3) prochitati 1)
4) Nije lepo nekome nametati neshto shto ni sam ne poshtujesh ;) Ne koriste drzhavne institucije samo MS programe...osim toga postoji pricha da je taj ugovor istekao?? MS je dao dzhabe X godina, a za sledecjih X godina navodno trazhi pare?
5) doo ? zar nije zatvorish i dovidjenja ? hm..e da je ljudima oko mene da moraju da plate dugove... ...nego zatvore i ukopaju piramidu.....

U pravu je izno, tj gledam cene u ITA za apple i daju samo 1 god garancije... www.mediaworld.it ko hoce da proveri.

i za kaznjavanje mislim da si u pravu... ima kazna za odgovorno lice i kazna za pravno... tu kaznu za pravno ako zatvoris doo ne moze ici osnivacu (ne zove se vlasnik!), bas je to smisao doo |)

Poslednja izmena:
Ja sam uvek u pravu :) hahaha shala naravno....

U pravu je izno, tj gledam cene u ITA za apple i daju samo 1 god garancije... www.mediaworld.it ko hoce da proveri.
1. Mogu oni da pisu sta GOD hoce na sajtu i u garanciji po pitanju trajanja - ako zakon kaze drugacije ne vredi im da se prackaju ;) U Nemackoj sam siguran da postoji minimum od dve godine, i iako neki e-tailer napise godinu dana, mora da ti zameni u roku od dve godine.
2. Ja ne mogu da nadjem gde pise trajanje garancije na ovom sajtu za iPhone/Ipad recimo?
Uz to sami kazu da po EU direktivi SVI proizvodi na tom sajtu imaju 24 meseca garancije NAJMANJE:
http://compraonline.mediaworld.it/w...l/supporto_clienti/diritti_e_garanzie_02.html

i za kaznjavanje mislim da si u pravu... ima kazna za odgovorno lice i kazna za pravno... tu kaznu za pravno ako zatvoris doo ne moze ici osnivacu (ne zove se vlasnik!), bas je to smisao doo |)
Da, ne mogu da vlasniku proslede kaznu od firme ALI mogu da povecaju kaznu za odgovorno lice plus da povecaju kaznu za vlasnika do maximuma i time te mnogo vise oderu - jer firma barem moze kaznu da plati i plati samo porez na dobit, dok ce vlasnik i odgovorno lice (sto moze biti isto lice, duplo kaznjeno ;)) dodatno morati iz svog dzepa da plate ;)

1) Heh....e kad cje ova drzhava neshto za svoje gradjane da uradi :(
Nesto po cemu se svi na forumu slazu i nema rasprave :D
ja gledam cene u UK i plache mi se....windows je tachno 1/2 para nego kod nas sve uz VAT od 20%, pogledaj cene u indiji za MS proizvode ako smesh a da se ne rasplachesh.....
Gledao sam ja jos 2002. ovde (Koreja) cene softvera koji je bio extra jeftiniji.
Znam dobro cene u svetu, zao mi je nasih firmi :( (licno me ne pogadja, posto mi je licno potreban samo Windows za posao, sav ostali softver koji meni treba MS daje besplatno).
Sve sto mogu reci je: ko ima vremena neka se potrudi da dobije legalne kopije Win-a i ostalih potrebnih stvari kroz razne nagrade. Ili potrazite od ljudi koji su dobijali na takvim programima (tipa Windows beta test). Nije dozvoljeno kupiti taj softver, ali je moguce da vam bude USTUPLJEN (besplatno), sto je legalno dovoljno.

O standardu ne bi da prichamo...rech je o sw...tako da mogu da se prilagode cene platezhnoj mocji pogotovo recimo za softwer koji je jezichki lokalizovan i samim time nije interesantnan ostatku sveta.
Slazem se u potpunosti, imas/imate moju podrsku po tom pitanju. Ako imas ideju kako da se to realizuje reci ;)

2) ja gledam usa i uk..ne gledam neshto de sajtove...i opet pricha mi smo malo trzhishte...shto nas apple ne bi obishao zbog nashe "politike" :) necjemo o apple fanovima ... me = windows + android user
Pa Apple nas i zaobilazi... nemamo iPhone zvanicno. A sigurno smo vece trziste od Makedonije koja ga ima i to po odlicnim cenama realno.

4) Nije lepo nekome nametati neshto shto ni sam ne poshtujesh ;) Ne koriste drzhavne institucije samo MS programe...osim toga postoji pricha da je taj ugovor istekao?? MS je dao dzhabe X godina, a za sledecjih X godina navodno trazhi pare?
Nisam siguran oko vaznosti tog ugovora.
Ali realno ako budu kontrolisali javne ustanove, zar ne mislis da ce tu biti ogromna kolicina zloupotrebe? Dzabe sto ce oni da kazne odgovorno lice, to lice ce dobiti verovatno ispod ruke mnogo vise od toga sto je instaliralo taj nelegalni softver (koji im verovanto nije ni potreban) samo da bi se neko ogradio o to :(
Dobro je sto za sada ne gledaju javne firme - cuti tu ;)

5) doo ? zar nije zatvorish i dovidjenja ? hm..e da je ljudima oko mene da moraju da plate dugove... ...nego zatvore i ukopaju piramidu.....
Vidi prethodni post.

Vrh Dno