Šta je novo?

Linux alternative popularnim Windows aplikacijama

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Linux alternative popularnim Windows aplikacijama

Jedan od razloga zbog koga mnogi korisnici računara izbegavaju prelazak na operativne sisteme koji nisu Windows jeste bojazan da se neće snaći sa novim softverom, odnosno da na Linuxu ne postoji adekvatna zamena za Office, Live Messenger, Winamp, Media Player Classic i drugi popularni Windows softver. Iako na Linuxu i srodnim Unixolikim operativnim sistemima ne postoje direktne kopije ovih programa, situacija je daleko od alarmantne – naposletku, programi široke upotrebe se prave po odavno utvrđenim principima bez obzira na softversku platformu, pa su primera radi „Wordoliki“ tekst procesori jako slični uprkos prilično raznorodnim operativnim sistemima.

linux-windows.jpg

Ovim člankom provešćemo vas kroz korisne Linux alternative popularnom Windows softveru. Svi navedeni programi potpuno su besplatni, kao i većina softvera za ovaj operativni sistem. Želeli smo da vam predočimo kakve alternative možete očekivati na ovakvoj platformi, kao i da, u neku ruku, razvejemo strah i uklonimo kočnicu koju mnogi korisnici osećaju prilikom promene korišćenog operativnog sistema u onom domenu koji je danas najbitniji - koje aplikacije koristiti. Sigurni smo da će vam aplikacije o kojima će ovde biti reči biti više nego dovoljne da krenete u više nego udobno korišćenje Linuxa.

http://software.benchmark.rs/softver/linux_alternative_popularnim_windows_aplikacijama

Za profesionalnu upotrebu, Linux ima besplatne alternative. Medjutim, besplatni paketi su ipak veoma cesto mnogo slabijeg kvaliteta nego (ponekad i nekoliko hiljada dolara) skupi Windows programi. Za kucne korisnike, sa druge strane, izuzev igrica za sve postoji dobra Linux alternativa. Sve zavisi od korisnika i potreba.

@Johnnny: za profesionalnu upotrebu :) najcesca greska je to da trebamo definisati sta je to profesionalna upotreba, tj oblast upotrebe. Naravno da nema profesionalnih video editora mozda, ali na primer za Server profesionalnu upotrebu je odlican (ovo je samo sugestija, jer se javlja mnogo cesto :) )...

Za kucne korisnike, sa druge strane, izuzev igrica za sve postoji dobra Linux alternativa.

To je jedina prepreka koja stoji na putu mog prelaska na neku Linux distribuciju. Moj komp je prvenstveno namenjen za gaming, a posto je Linux ogranicen po pitanju toga (postoje emulatori, ali bolje da ne govorim kako rade...), nikada se necu prebaciti (osim ako se ne desi nesto u buducnosti sto ce promeniti situaciju, u sta cisto sumnjam). Navikavanje na nov softver mi nije nikakav problem, ali eto postoji samo jedan "mali" problem :)

Poslednja izmena:
@Johnnny: za profesionalnu upotrebu :) najcesca greska je to da trebamo definisati sta je to profesionalna upotreba, tj oblast upotrebe. Naravno da nema profesionalnih video editora mozda, ali na primer za Server profesionalnu upotrebu je odlican (ovo je samo sugestija, jer se javlja mnogo cesto :) )...

Ako nama nisu dostupni profesionalni video editori na linuxu ne znači da oni ne postoje za Disney, DreamWorks, Pixar... koriste linux ;)

http://www.linuxjournal.com/article/9653
http://www.cyberciti.biz/tips/shrek-the-third-animation-on-linux.html

To nije video editing vec 3D i animacija. Linux nema jedan ozbiljan NLE ili program za obradu fotografija, a takodje ni zvuka, i vrlo mali broj ozbiljnih softverkih paketa je upravo najveci problem Linuxa. To shto on moze da pusti film ili mp3, pa to ce uskoro moci i frizideri :) Ali to nije sluchajno, otvorene platforme ne mogu da imaju ozbiljan softver zato shto kod njih ne postoji "gazda", tako da nema ko da "kormilari" softverskom scenom nekog OSa i da kaze treba nam to, ili da sklopi dil sa velikom softverskom kucom.

Jedino cemu Linux sluzi su mrezne/serverske aplikacije (bash kao ta rendering farma gore), i to je tako bilo i pre 15 i 10 i 5 godina, i ostace zauvek dok ga ne kupi "privatnik" i kaze "e, sad cemo da napravimo dil sa Adobe, Autodeskom...". Do tada, Linux ce biti "na trecem mestu" i za kucnu upotrebu ili profesionalnu upotrebu za multimediju...

Poslednja izmena:
Jedino cemu Linux sluzi su mrezne/serverske aplikacije (bash kao ta rendering farma gore), i to je tako bilo i pre 15 i 10 i 5 godina, i ostace zauvek dok ga ne kupi "privatnik" i kaze "e, sad cemo da napravimo dil sa Adobe, Autodeskom...". Do tada, Linux ce biti "na trecem mestu" i za kucnu upotrebu ili profesionalnu upotrebu za multimediju...

Gresis. Vrlo verovatno i ti imas linux u kuci (wireless/ADSL/cable modem/ruter). Ima ga na zaista mnogo mesta, od najmanjih elektronskih sprava pa do superkompjutera. A linux nikad niko nece uspeti da kupi; cak i ako bi se u nekom trenutku xyz entitet odvazio, na neki nacin otkupio sors-kod i zatvorio ga sutra, sasvim je sigurno da bi razliciti pojedinci i firme uzeli sors-kod od danas (dok je jos bio javno dostupan) i nastavili da ga razvijaju.

Obrada videa i zvuka jeste najslabija tacka, i nisu samo krivi lenji pisci aplikacija, jer generalno situacija sa videom i zvukom u linuxu nije blistava. Napr zvuk je bas problematican - postoji 5 ili 6 razlicitih sound servera za linux, neki koriste jedan, neki drugi; uz to stvari se menjaju, dodaju i oduzimaju prebrzo, nije da ne donose napredak ali tesko je uhvatiti se za nesto i smatrati da ce to tako i da ostane ne 2-3 godine, vec godinu dana. Slicnih problema ima i sa videom.... malo sam iskarikirao i uprostio, ali to je otprilike situacija.

Da se ne lazemo, linuks verovatno nikada nece postati sistem za biznis korisnike. Medjutim za prosecnog korisnika kompjutera (filmovi, muzika, fejsbubk i jutjub) linuks (mint, ubuntu i slicni) je najbolji izbor. Ja recimo za te stvari koristim linux, medjutim za kada radim radove za fakultet (a 99% kasnije i na poslu) koristim win, jer jednostavno aplikacije koje koristim su win only.

Da se ne lazemo, linuks verovatno nikada nece postati sistem za biznis korisnike. Medjutim za prosecnog korisnika kompjutera (filmovi, muzika, fejsbubk i jutjub) linuks (mint, ubuntu i slicni) je najbolji izbor. Ja recimo za te stvari koristim linux, medjutim za kada radim radove za fakultet (a 99% kasnije i na poslu) koristim win, jer jednostavno aplikacije koje koristim su win only.

biznis aplikacije koje ja koristim su Linux only. biznis okruzenja kod tebe i mene su ocigledno razlicita, ali mislim da to nije tema ovde.

Priprema za štampu, audio i video produkcija, dizajn, animacija i obrada fotografija su područja gde program iza Windows dominiraju.

To neznači d ase na linuxu ne može obaviti sve ovo ali industrijski standard je nažalost na drugoj strani

Zapravo meni treba CAD najvise. Postoji AutoCAD za linux, ali, kao i obicno dodatni softver radi samo na winu. radimpex ima dodatak za autocad, armcad, koji crta armaturu, radi specifikaciju i ostalo, kao i program tower za proracun statickih uticaja. A za sekretaricu i takve korisnike, Ubuntu/Mint, nema svrhe nista drugo placati.

Zar postoji autocad za linux?

hmm, ne postoji, a bio sam ubedjen da su portovali verziju istovremeno kad su izbacili verziju za mac, nesto sam procitao na njihovom sajtu, i to kao da ide samo na linuxe koji imaju rpm. A sada gledam po sajtu, vise ne mogu da nadjem to...

Zapravo meni treba CAD najvise. Postoji AutoCAD za linux, ali, kao i obicno dodatni softver radi samo na winu. radimpex ima dodatak za autocad, armcad, koji crta armaturu, radi specifikaciju i ostalo, kao i program tower za proracun statickih uticaja. A za sekretaricu i takve korisnike, Ubuntu/Mint, nema svrhe nista drugo placati.

Za sekretaricu... dobar si :)

Pa nije Linux nastao da bi jednog dana sekretarice kuckale povremeno u word procesoru pod Linux operativnim sistemom. Zna se kome Linux (Unix) služi, zahvaljujući kome je nastao i gde se najviše koristi. Problem je što grupa ljudi kojima je kompjuter pomoćno sredstvo za rad (arhitekte, građevinci, dizajneri raznih vrsta i boja) misli da je kompjuter izmišljen da bi njima olakšao rad.

Realno za aplikacije poput Photoshopa i AutoCADa baš i nema prave alternative (GIMP verovatno nikada neće biti prava alternativa Photoshopu). Jedine dve valjane alternative skupim komercijalnim aplikacijama koje koriste dizajneri jesu Inkscape i Blender pri čemu je Blender daleko ispred Inscape-a po stepenu upotrebljivosti u profi svrhe.

http://inkscape.org/
http://www.blender.org/

Meni je jedna stvar vrlo interesantna, npr. svima fali PS, autocad, premier... zar je moguće da postoji toliko profesionalaca kod nas koji iskorištavaju sav potencijal tih programa ? ako je tako baš smo napredni i svaka čast...

Pa kad bi nasi profesionalci morali da plate 5-10k evra za sve te programe i pluginove koje sada koriste besplatno verovatno bi bili prijemciviji za Gimp, Draftsight, Inkscape i sl.

Meni je jedna stvar vrlo interesantna, npr. svima fali PS, autocad, premier... zar je moguće da postoji toliko profesionalaca kod nas koji iskorištavaju sav potencijal tih programa ? ako je tako baš smo napredni i svaka čast...

Očito nisi primetio suštinu. Ivde niko negovori da nekom to nedostaje već da je industrijski standard za profesionalnu primenu na drugoj strani tj. da na linuxu za pojedine stvari a navedeno je više puta koje su jednostavno alatke zaostaju

Pa time za ozbiljne korisnike (nemislim na igrače dakle) sve manje ostaje razloga zašto koristiti Windows

Ovo će biti dobra stvar iz sledećeg razloga što neće biti potrebno da se plati OS (Windows, OSX) već će biti dovoljno da se uzme CS i time se uštedi, srednja i velike firme će ovde uštedeti... mada ovo sve predobro zvuči sigurno će M$ umešat tu još prste kao što je verovatno i kod steama umešao :-devil-:

male su sanse da ce biti CS za linux, kad nisu uspeli da ih nateraju da naprave verziju za solaris, tesko da ce za linux.(ne mislim da solaris od pre 20 godina)

Zaposleni su rekli da je definitivno na radaru i ne sumnjam da će doći na linux samo je pitanje vremena dok prebace... a što se tiče solarisa on nikada nije delovao kao neki obećavajući projekat što se tiče desktopa... imao je veoma slabu podršku za hardver i samim tim se sam diskvalifikao kao neka ozbiljna platforma, zato je i propao čak ni zajednica oko njega se ni čine ozbiljnom u usporedbi sa linux-om

@LedZeppelin

Poređenje sa Solarisom nije ok baš zbog ovoga što kaže Košava. Ne znam d al isi koristio nekad Solaris ili OpenSolaris ali osim zaista prelepog izgleda sve ostalo je problem, od očajne podrške za zvuk, nemogućnosti dualboot i još gomile običnih stvari

Nazad
Vrh Dno