Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

jesu samo vratanca ali da bi media lab izgledao lepo morao bi da skines vratanca napravis otvor da se vidi samo displey thermaltake i da lepo obradis ivice i vratis vratanca to je jedini nacin da ga uklopis a da ne pravis previse komplikacija ili da skines vratanca i uklopis neki plavi pleksiglas tanki celom duzinom umesto vratanca....

Evo i mene (napokon) nakon 18 meseci sa slikama :) Čisto da podelim iskustva i neke slike. Konfiguracija je sledeća:

MB: Asus P5G41TD-M PRO
CPU: Intel DualCore E5400 (2.7GHz)
RAM: 2x1GB DDR3 1066 Kingston Value
HDD1: WD 640GB 64MB Cache, WD6400AARS
HDD2: WD 1TB 32MB Cache, WD10EADS
HDD3: Ext WD 750MB, WD7500AA
HDD4: Ext WD 1,5TB, WDBAAU0015HBK
VGA: PowerColor ATI Radeon 7570 512MB (DirectX 10)
Case: Frontier Diva DV21M/BK
Power: Cooler Master eXtreme Power Plus 460W
Fan: Cooler Master 12cm Silent
Transceiver: HP (Microsoft eHome Remote Control Compatible)
Remote: Logitech Harmony 525

Naravno da ovaj sistem može nešto jeftinije, recimo bez VGA pošto postoji integrisana. VGA sam dodao godinu dana kasnije zbog DXVA podrške a ponekad i nešto odigram a ova karta je bila najjeftinija sa DX10 podrškom pre 6 meseci kada sam odlučio da je ubacim. Može i sa manje diskova i slabijim procesorom.
Temperature sistema su korektne, ventilator od 12cm koji služi za izbacivanje toplog vazduha nije priključen jer nema potrebe jer ventilatori napajanja dobro rade svoj posao. Cooler Master dodatni ventilator stvara nešto dodatne buke a temperatura nije visoka pa za sada ne radi, isključen je. Mada u drugom računaru imam Noctua 12cm kuler koji je mnogo kvalitetniji od ovoga i neuporedivo tiši, gotovo se ne čuje.

Sve ovo je namenski građeno kako bi stalo u predviđen prostor police u dnevnoj sobi (poslednja slika to pokazuje) i bilo što tiše.

(klikni na sliku za veći prikaz)

Poslednja izmena:
Mislim da kuciste nije bas neko najbolje resenje ali verujem i da je cena bila ogranicavajuc faktor, sve u svemu verujem da ti masina tera full hd materijal i svu multimediju bez ikakvih pregrevanja i cimanja sto joj je i namena.

Mislim da kuciste nije bas neko najbolje resenje ali verujem i da je cena bila ogranicavajuc faktor, sve u svemu verujem da ti masina tera full hd materijal i svu multimediju bez ikakvih pregrevanja i cimanja sto joj je i namena.

Nije cena bila faktor kod kućišta već veličina i oblik, kao što vidiš na slici nema mesta za drugi tip kućišta a kućišta HI-FI tipa su mi totalno odvratna, glomazna, teška i ružno izgledaju u mom slučaju u dotičnoj polici. Inače kućište je kupljeno bez napajanja, ultra je lagano i od aluminijuma, ne čuje se nikakva vibracija diskova (više se čuje eksterni WD nego ceo sistem) i za mene je pun pogodak.

Za pregrevanja si u pravu, ne greje se ni kada pokrenem neku zahtevniju igru (74 stepeni max) mada to nije osnovna namena.

Budzet HTPC

Nakon nesto vise od tri meseca skupljanja delova...onih najjeftinijih :D sastavio sam svoj HTPC racunar. Evo nekoliko slika samog sistema.

Evo spiska delova:

Maticna ploca: J&W MINIX 6150SE-UC3 5217 din.
Memorija: Kingston 1GB DDR3 1170 din.
Procesor: AMD Sempron 140 3024 din.
Graficka karta: Gigabyte GeForce 8400GS 512MB 3733 din.
DVD-RW: SONY NEC AD5260S-OB 1800 din.
Hard disk: Samsung Spinpoint F3 500GB 3500 din.
Kuciste: CFI CBI-A8989 TG 3190 din.
Wi Fi modul: TP-Link TL-WN422G 900 din.
Sve ukupno: 22534 din.

Ovu graficku sam uzeo jer je jedina imala TV izlaz koji mi je potreban zbog TVa...

Poslednja izmena:
Da li bi ovo cudo moglo da odradi posao u HTPC-u? Sta je bolje, ovo ili ION platforma? Vredi li 9200 dinara? Hteo bih nesto necujno pa izbegavam "prave" ploce i procesore... Hvala.

Moze, kako ne moze..vredi i te kako tih 9k din. :)

To je za multimediju vise nego odlicno i dovoljno a besumno.

Da li je bas besumno sa onim malim ventom na procesoru?

Pa jedino to moze da mu pravi neku galamu ali mu je i najlakse da zbudzi nesto necujno, doduse mali je prostor ali da se sve odraditi kad ima volje i kesha..

Treba mi neka HTPC konfiguracija da povezem direktno na samsung 32" C530... Sa kojim komponentama bih mogao da prodjem najjeftinije? Uslovi koji moraju biti ispunjeni su da HTPC ima dvd citac/rezac, graficku sa hdmi izlazom, moze i integrusa ako moze da pusta filmove mkv 1080p, i posto imam wl ruter na drugom kompu, da moze da se prikaci i HTPC. Tastatura i mis bezicni, naravno. Kuciste moze i ne mora da bude mini, ali je pozeljno da bude sto manje. Ima li predloga? Ujedno se zahvaljujem na istim :)! pozdrav

Otvaraš pandorinu kutiju jer je rešenja zaista puno, međutim imam predlog za koji mislim da bi većini odgovarao, a tvoj slučaj svakako zadovoljava.

mini itx platforma sa sledećim komponentama:

ploča+procesor: Gigabyte GA-E350N-USB3
kučište: Chieftec BT-02-B

U zavisnosti od toga da li će ići Windows XP ili Windows 7 možeš uzeti 2GB ili 4GB, pritom ne moraš voditi računa o tome da uparuješ module jer je pristup memoriji jednokanalni pa će optimalno raditi i sa samo jednim modulom (npr. odlučiš se samo za jedan modul od 2GB što kasnije možeš uduplati, ukoliko žena ne opstrujira tu zamisao). Kućište poseduje standardan 5.25" prostor pa nema potrebe za skupljim slim DVD±RW uređajem. Idealno bi bilo da ovakav HTPC dobije SSD i platformu sa pasivnim hlađenjem (Asus E35MI-I Deluxe) ali bojim se da to prevazilazi tvoju osnovnu zamisao da ne prodaješ porodični nakit kako bi rešio pitanje "kućnog teatra".

Poslednja izmena:
Vec sam uzeo neke komponente, i pitao konkretne stvari danas, tako da mozete moj prethodni post da zanemarite... sa sam trenutno u fazi biranja graficke, da li 220GT, 240GT, 430GT ili 520GT. Ali sam to pitanje postavio u sta da kupim, gde je i mesto :) a dao sam i oglas da kupujem...

Evo da se i ja "učipim":

Kućište - CODEGEN 3D02 http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSjYq8jpfNv6PzHTNKkbs5tRpydfoMU4YWMZa8iD6u16cPAN6_a
Matična - AS Rock K10N78MPro http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=K10N78M Pro
Procesor - AMD Sempron 140
Memorija - DDR2 1GB Kingston
HDD - 320 GB
Logitech ULTRA-X Remote - http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRIY8uGs-FY9MMcCFPBFnNKfvx9HQkD4JMc_owqxoATpSvwcBvIPw
Op. Sistem - Ubuntu 10.10
XBMC kao standalone sesija
TV - LG LD350 32" http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsU0gdNIEXBCNFle-h4iZ9bYZsnW8LVf87V4plec1fZNhVfn1h
Zvučnici - XWave Concerto http://www.sk.rs/2007/11/sktd19b.velika.jpg
Tastatura - MS Industrial KB-715 WMC http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOgaOeY3M6wxQeRSNjhimqiaq1XImxYp_8wlKMDCKSTKbZ_nCosw

I kako to izgleda u praksi :

XBMC sam stavio na Ubuntu zato što mi radi 50% bolje nego na windows-u na istoj konfiguraciji, najverovatnije zbog memorije, pošto se podiže kao standalone sesija, ne diže gnome i ostalo. Logitech daljinac je sam prepoznao, sve drajvere je podesio sam bez nekih intervencija. 1080 ide bez problema.

Na samom XBMC-u sam dodao između ostalih i dva plug-ina koji zlata vrede, pogotovo ovaj drugi:

NAVI-X - http://website.navi-x.org/
ICE FILMS - http://code.google.com/p/anarchintosh-projects/wiki/HowToInstallTheRepository

Na Ice Films-u provereno na protoku od 2Mbit/s nesmetano mogu da se gledaju filmovi i serije koji su ispod 720p, a slika je generalno veoma dobra. Na sve to u dodacima za subtittle sam podesio i nekoliko naših sajtova sa def. jezicima sa prostora bivše jugoslavije, tako da online filmove i serije mogu da gledam sa prevodom bez ikakve komplikacije, pošto sa Ice Films-a sam perpoznaje naziv filma i pronađe prevod, kod Navi-X se mora ručno uneti naziv filma ali ni to nije neki problem.

Sve u svemu, za dosta malo para (zvučnici su XWave ali zadovoljavaju moje potrebe, proc. je najslabiji AMD Sempron ali 8200 integruša pomaže kada zagusti, memorije samo 1GB ali pošto je na Ubuntu-u koji podiže samo XBMC imam slobodno sa 512 šerovanih za graf. još oko 400 mb) puno zabave. Jedino što ću sigurno dodati još jedan HDD, verovatno neki od 1TB ili za nijansu manji.

Poslednja izmena:
Evo da se i ja "učipim":

Na Ice Films-u provereno na protoku od 2Mbit/s nesmetano mogu da se gledaju filmovi i serije koji su ispod 720p, a slika je generalno veoma dobra. Na sve to u dodacima za subtittle sam podesio i nekoliko naših sajtova sa def. jezicima sa prostora bivše jugoslavije, tako da online filmove i serije mogu da gledam sa prevodom bez ikakve komplikacije, pošto sa Ice Films-a sam perpoznaje naziv filma i pronađe prevod, kod Navi-X se mora ručno uneti naziv filma ali ni to nije neki problem.

Jesi li nešto posebno podešavao titlove u ice films? Ja podesim da traži na titlovi.com, pronađe titl i izaberem ga ali ga ne prikazuje. Kad skinem titl i dearhiviram ga i idem na browse for sub ond aga regularno prikaže.

Ne, ništa posebno nisam podešavao. Pronađem na IceFilms šta me zanima, pokrenem, uključim potragu za titlovima, izaberem među ponuđenima neki koji mislim da odgovara, on ga skine, izbaci obaveštenje gde spominje da li hoću da privremeno raspakujem titl, potvrdim i on se normalno pojavi na ekranu. Ne znam kako koristiš XBMC, da li na linuxu ili windowsu, možda i to ima neke veze.

Sent from my Desire HD using Tapatalk

Jel ima neki HTPC softver poput XBMCa a da moze da razdvoji poptuno biblioteke.. Naime, XBMC mi je super ali su mi svi filmovi, anime i crtani u Movies biblioteci, a crtane serije, anime serije i serije u TV Shows... To ovde ne mogu nikako da razdvojim, ali jel ima negde gde to moze?

A da neke prebacis u drugi folder a xbmcu kazes da su to tv shows?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Pa fizicki je sve u razlicitim folderima, ali u XBMCu kada dodajem source i izaberem content type Movies ili Tv Shows on to sve natrpa u jednu od te dve biblioteke... Ne mogu ni da na onoj glavnoj traci napravim novu kategoriju a da nije *****avanje sa favouirites-ima i sl.

BOXEE je alternativa, pa proveri kako je tamo to organizovano.

Jedino ako ima neki plug-in za xbmc.

Jel ima neki HTPC softver poput XBMCa a da moze da razdvoji poptuno biblioteke.. Naime, XBMC mi je super ali su mi svi filmovi, anime i crtani u Movies biblioteci, a crtane serije, anime serije i serije u TV Shows... To ovde ne mogu nikako da razdvojim, ali jel ima negde gde to moze?

Mozes da napravis Smart Playlist i da je pozivas direktno iz menija. Mozes pogledati na YouTube-u kako se to radi, a i na njihovom forumu imas teme koje se bave time.
http://www.youtube.com/watch?v=BWrYO3FuEU4

Hmm probacu to sa smart playlistama, ako moze po direktorijumima da odvaja...probao sam favourites playliste ali ne moze sa njima...

Ako misliš da imaš npr. CRTANI, FILMOVI, ANIME etc u glavnom meniju, onda može preko samrtlista, kao što ti je rakao artur. Ja sam tako napravio da imam u meniju HD MOVIES i SD MOVIES. Imaš i na http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=76717. I u ovom i u arturovom primjeru su razdvajali HD filmove preko rezolucije a ja sam radio (mislim da to i tebi treba) preko imena foldera tako što se u dijelu smart playlist kao pravilo koristio "path contains" pa ime foldera. Može i druga fora, da razdvajaš po žanrovima pa da ti pravilo bude "genre contains" ili "genre is" pa probaj. Ovdje http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=84138 imaš kako da to poslije ubaciš u meni. Zez kod xbmc je taj što ti neke stvari neće baš raditi sa svakom verzijom (neke rade sa nightlies a neke sa release verzijama) i sa svakom temom (ja koristim Aeon65). Ne znam kako će sve raditi kad se doda više stavki u meniju, možda onda počne da brlja, uglavnom probaj.
Pogledaj i http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Playlists

ps.
ako ne znaš, u root možeš da dođeš i kad u meniju movies pritisneš C pa onda go to root.

koji procesor (amd/am3) i koja neintegrisana grafička za puštanje blu-ray filmova (onih od 50 giga)?

Moze nvidia gt240 pa na ovamo iz serije 4 sve mislim da imaju podrsku za dxva, vecina procesora dual core ce tu odraditi htpc poslic...

TT Pro by SGS

Jeftiniji mu je GT210, a ima ga i sa pasivnim hladjenjem.

ok. hvala!

i da pitam još nešto: sada gledam da li moja grafička ima podršku za dxva, ali izgleda da nema, jesam li u pravu?

Integrated ATI Radeon™ HD 3200 GPU
Max. shared memory: 256 MB
- Supports HDMI™ Technology with max. resolution up to 1920 x 1200 (1080P)
- Supports Dual-link DVI with max. resolution up to 2560x1600 @60Hz
- Supports D-Sub with max. resolution up to 2560x1440 @75Hz for 16:9 format
- Hybrid CrossFireX™ Support
- Dual independent displays support with HDMI/DVI and D-Sub
- Supports Microsoft® DirectX 10, OpenGL 2.0, Pixel Shader 4.0
- Hardware Decode Acceleration for H.264, VC-1, and MPEG-2

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno