Šta je novo?

iRobot Roomba Create USB kabel?

• Začetnik teme Začetnik teme .neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

.neo

Slavan
Učlanjen(a)
09.07.2005
Poena
319
Ok, gledajuci po netu, mislim da postoji resenje za pravljenje kabla sa manje sklapajucih delova (dakle manje mesta za gresku).
Koliko sam razumeo trebam adapter USB na serijsku vezu, ali sa TTL nivoom signala, a ako ne gresim vecina USB na RS232 adaptera obicno ima taj nivo koji se posle smanjuje na COM nivo MAX232 IC cipom (koji bi samim tim mogao samo da se ukloni, a na njegovom mestu nastaviti mini 8-pin DIN kabl, spajajuci odgovarajuce tri zice)...
Moje pitanje, kako prepoznati koji od adaptera pripada toj skupini koja ima TTL i moze lako da se rasklopi, ili ako neko zna konkretnog proizvodjaca ili model molim?

khm, a jel moze objasnjenje cemu sluzi doticni kablic?

Planiram da kupim neki od roomba modela, pa bi mi dobro doslo misljenje nekoga ko ga vec poseduje... 😉

USB -> RS232 Serial Command Interface SCI adapter

khm, a jel moze objasnjenje cemu sluzi doticni kablic?

Planiram da kupim neki od roomba modela, pa bi mi dobro doslo misljenje nekoga ko ga vec poseduje... 😉

Kablom je moguce kontrolisati iRobot-a preko PC-a.
Svaka Roiomba 500 serije i neke 400 (OSMO update-ovane) mogu biti kontrolisane.
Samo treba PC i serijski kabl koji bi preko USB slao serijske "SCI" signale TTL nivoa.

Imam iRobota, ali ne znam shta bi mogao da mu progamiram, tj. kako da ga programiram da radi bolje. I sada je poprilichno temeljan i poslushan. Jedini mi je bedak shto nemam model sa remote controlom da mogu da ga vozim kuda hocu :d

Imam Roombu 555, chisti sasvim fino - stavish ga na sred sobe, postavish mu na vratima virtuelni zid (infracrveni predajnik koji ga ogranichava da ne pobegne iz sobe 🙂), pritisnesh dugme Clean i gledash show :d Glavno je ne ostavljati mnogo svakakvih stvari i kablova na podu poshto ih on u principu detektuje, ali mu se ponekad desi da se zaglavi sa nekim kablom pa onda zove da ga spashavate. Inache uredno ide ispod kreveta (poshto je nizak), obilazi stolice, stolove, ljude i slichno, ako mu se istroshi baterija, a nije zavrshio sa usisavanjem, on ode na dok, napuni se, pa se vrati da pochisti to shto je ostalo. Detektuje posebno prljava mesta, ukljuchuje lampicu da je tu mnogo prljavo i vrti se dok temeljno ne ochisti.

Na sobu od 20-ak kvadrata mu treba od 20 do 40 minuta da pochisti u zavisnosti od konfiguracije sobe i prljavshtine. Kada zavrshi, ide nazad na dok, a ako ne moze da nadje dok (deshava se kada je dok za nekim nameshtajem i sl.), onda stane na sred sobe i zapishti da je zavrshio i da ga vratish na dok. Odlichan je za usisavanje nocu - samo ga pustish, odesh da spavash i ujutru ga nadjesh na doku ili na sred sobe. Jedina mana je shto ga treba chistiti posle svakog usisavanja poshto nakupi dosta prashine chak i ako si do njega usisavao obichnim usisivachem.

Deluje vrlo zanimljivo i prakticno! 🙂 Iskreno, sumnjao sam da ovako nesto moze da zameni klasicni usisivac, ali izgleda da svoju funkciju obavlja sasvim korektno.
Da li ti se desava da nisi zadovoljan kako je soba ociscena, recimo da su ostale dlake na tepihu i slicno i da si morao da sobu pocistis na old school nacin? Kako se snalazi sa vunenim tepisima, malo debljim?
Pitam jer se na njima najvise zadrzava prljavstina a i mozda je malo nezgodno za robota da predje sa tepiha na pod i da se ponovo vrati, zbog razlike u visini?

Shto se tiche tepiha, tu ne mogu mnogo da pomognem poshto nemam neke debele tepihe, ali ono shto imam chisti odlichno i temeljno. Chitao sam na netu da je chovek imao tamni tepih sa belim krugom na sredini - roomba se zaglavio na njemu poshto je mislio da ce da padne (ima sistem za detektovanje stepenica) :d

Pretpostavljam da ste ih kupovali u inostranstvu. Koliko je koštao?
Šta može da čisti, tj da li može da usisa mrve hleba ili neko sitnije zrno, ili samo ide i usisava prašinu i dlake.
Zašto mu treba pola sata za 20 kvadrata? Jel baš toliko detaljan?

---
Ttalk

Da, kupljen je u inostranstvu, tj. u Moskvi, koshtao je neshto okolo 500 evra. Moze da usisa i zrno i mrve i mnogo shta josh (tj. nije slabashan), ima neku chetku koja sve to skuplja, jedino shto mu rezervoar za prljavshtinu nije preterano veliki.
Shto se tiche detaljnosti, veoma je temeljan, neki put produzava da chisti i kada mi izgleda kao da je sve vec chisto.

Nazad
Vrh Dno