Sta ste se isparanoisali![]()
pa ne moze - teoretski postoji shansa da ceo zivot stojis pored zelene shipke koja zraci, i da ti se ne desi nista. radijacija ubija tako sto izbija elektrone iz molekula, cineci time da se promeni hemisko svojstvo molekula - sto je uzasno po replikaciju DNK i RNK i onda krecu da fail-uju sistemi u telu, koji inace rade normalno, a telo ne moze da postigne da popravi tu kolicinu gresaka (posto postoji specijalan RNK koji samo to radi - ide i popravlja haos po telu)
ljudi su zapravo najosetljiviji na radijaciju, jer im je ciklus deljenja celija ucestaliji od skoro svih ostalih zivotinja. mit je inace da su bubasvabe imune na radijaciju, one samo imaju daleko manje frekventan ciklus deljena celija, pa zato prezivljavaju radijaciju. long term radijacija je podjednako stetna za sva ziva bica
Napisao sam to krajnje ironično i sa strahom, mislio sam da je očigledno.nadam se sad da je Owim svestan gde je pogresio kad je rekao - "kao da je radijacija toliko opasna"
Ako si gledao Battle for Chernobyl znaš zašto ne mogu da grade sarkofag -- gorivo mora da bude hladno i bezbedno, da budu sigurni da neće doći ni do kakve "spontane" lančane reakcije u dalekoj budućnosti, kad je sarkofag teško kontrolisati, da neće prodreti u podzemne vode i okean.zasto odmah lepo ne pocnu sa izgradnjom sarkofaga, ocigledno je da je to neminovno, ovako samo gube vreme i pustaju zagadjenje napolje
Isto tako, zasto odmah lepo ne pocnu sa izgradnjom sarkofaga, ocigledno je da je to neminovno, ovako samo gube vreme i pustaju zagadjenje napolje.
Reaktori u Cernobilju su snage 1000 MW.Ne kontam. Sve to zarad 3 x 300 i nešto MW
1982 je bio delimican meltdown jezgra reaktora 1 u Cernobilju. Reaktor je popravljen u roku od nekoliko meseci i nastavio je da radi, ali sa smanjenim kapacitetom (800 MW). Javnost je ovo saznala tek 1995.Meni i dalje nije jasno kako su tri reaktora nastavila u Černobilju (Pripjatu) da rade do 2000 godine.
Nije tehnologija per se, vec mere bezbednosti. I nemoj da mislis da su amaricke nuklearke nesto bolje. Od 104 nuklearke koje USA ima, vise od polovine ima ostecenja containment oklopa, ali se to zasad ignorishe od vlasti i vlasnika nuklearki. Cak i nuklearke poslednje generacije imaju (nedopustive) greske u dizajnu...Ako se tehnlogija bez suda reaktora (containment vessel) pokazala kao loša, zašto rizikovati slično sa još 3 reaktora istog tipa?
^ Meni i dalje nije jasno kako su tri reaktora nastavila u Černobilju (Pripjatu) da rade do 2000 godine. Odgledao sam ona tri filma, inženjer sam (što nije toliko bitno) i prosto nisam video prostor da se tamo bilo šta dešava. Najpre, zbog značajno povećane radijacije. Videli smo da '86 zaista nisu bili svesni koliko radijacije može da bude i kako je boriti se sa "nevidljivim neprijateljem". Videli smo koliko je vatrogasaca, rudara, vojnika, pilota, likvidatora, biorobota, pa onih drugih vatrogasaca, inženjera, civila poginulo od izloženosti radijaciji samo tokom sanacije od aprila do novembra iste godine. Ne računam desetine hiljada obolelih kasnije i njihov porod.
Stavljanjem sarkofaga sprečeno je da radioaktivna prašina odlazi u atmosferu.
1) Ko bi pristao, za bilo kakve pare, da radi na 100 ili 1.000 metara od bloka 4?
2) Ako se tehnlogija bez suda reaktora (containment vessel) pokazala kao loša, zašto rizikovati slično sa još 3 reaktora istog tipa?
3) Rusiju je Černobilj koštao 18 milijardi dolara
4) U filmu "Unutar sarkofaga" vidimo jadne uslove u kojima naučnici proveravaju stanje sarkofaga pre 2000. god. i vide se napukline, i zna se da je pravljen na brzaka -- ergo, nije siguran, i pored nesigurnog sarkofaga imati još tri operativna reaktora koja su takođe sa grafitom i koja bi gorela.
Ne kontam. Sve to zarad 3 x 300 i nešto MW za Minsk i Kijev, gde je rizik veći od koristi?
Taj projekat je na ledu godinama.Bili su rokovi do 2015-2020a onda je usledila ekonomska kriza i na to se zaboravilo.Pre ce srbija uci u EU nego sto ce se to realizovatiReaktor 4 ce biti stavljen pod novi, celicni, oklop, do 2013, sto ce kostati oko 1.4 milijarde $.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari