Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

^ Što smo videli u filmu Battle for Chernobyl, gde se razgovara 20 godina kasnije sa glavnim učesnicima koji su živi i zdravi, a bili sve vreme na licu mesta. Naravno, ne pucaju od zdravlja.

Poslednja izmena:
Zivi jesu, zdravi bas i nisu, kao sto rekose, svake godine su po mesec ili vise na klinici u moskvi.

Zivi jesu, a da su zdravi i nisu bas.

Ma shvatam ja to.. samo mi cudno kako korisnik bit moze da daje pausalne ocene koliko ce jos neko da pozivi.

pa ne moze - teoretski postoji shansa da ceo zivot stojis pored zelene shipke koja zraci, i da ti se ne desi nista. radijacija ubija tako sto izbija elektrone iz molekula, cineci time da se promeni hemisko svojstvo molekula - sto je uzasno po replikaciju DNK i RNK i onda krecu da fail-uju sistemi u telu, koji inace rade normalno, a telo ne moze da postigne da popravi tu kolicinu gresaka (posto postoji specijalan RNK koji samo to radi - ide i popravlja haos po telu)

ljudi su zapravo najosetljiviji na radijaciju, jer im je ciklus deljenja celija ucestaliji od skoro svih ostalih zivotinja. mit je inace da su bubasvabe imune na radijaciju, one samo imaju daleko manje frekventan ciklus deljena celija, pa zato prezivljavaju radijaciju. long term radijacija je podjednako stetna za sva ziva bica

Kazu da kada bi covek usao u reaktor koji radi, a da ima samo zastitu od temperature, ne i od radijacije, da bi umro skoro trenutno. Zanima me sta bi tako brzo dovelo do smrti, ne moze rak da se stvori za par minuta?

Isti slucaj je bio sa elephant foot (otvrdla radioaktivna magma) u Cernobilu za koju su naucnici tvrdili da je toliko radioaktivna da bi ubila svakog ko joj pridje u roku od nekoliko sekundi... I mene zanima kakvi bi bili simptomi tako mamutske kolicine zracenja koje bi covek upio za svega par sekundi.

postoji vise razloga, evo odgovora za obojicu:

1. velika doza radijacije direktno udara na neurotransmitere, i centralni nervni sistem. a posto je vise manje osnovna jedinica centralnog nervnog sistema na skali molekula - ti molekuli menaju svoj oblik, i direktno propada nevni sistem. sobzirom da govorimo o velikoj kolicini radijacije, prvih 30ak sekundi bi covek osetio vrtoglavicu, i gubljenje motorike

2. sistem organa za varenje - e sad, ne znam biologiju na tom nivou, samo znam da je djavolski stetna radijacija po creva. takodje u prvih tih 20ak sekundi, povratio bi najstrasnije. moja neka pretpostavka je da se tkivo jako brzo raspadne, jer radijacija skace po atomu, koji pravi molekule, koji prave tkiva, a tu je najosetljivije, valjda.

3. ako ti ne crkne nervni sistem, i padnes mrtav - krece koza da se raspada. takodje zbog raspadanja tkiva usled raspada molekula.

4. kljucni trenutak - ako ne umres od trovanja radijacijom (kolektivan izraz za sav shit koji ti se desio u telu) i nekako pobegnes od radijacije, ceka te sledece:

5. raspad sistema koji su najosetljiviji - imuni sistem pre svih (najcesci ciklus obnavljanja celija belog krvonog zrnca), kao i creva spomenuta - dijareja i krvarenje iz rektuma

6. oko 10 dana nakon tolike doze, krece da se raspada ono sto je sporije u obnavljanju - a ne moze da se obnavlja. kosa krece da opada, sluzokoza se pali

7. kljucni trenutak 2 - oko mesec dana nakon trovanja, krece suma sumarum - dal telo moze da nastavi da funkcionise, sobzirom da je kompromitovan svaki sistem u telu. individualni je rezultat, neko da, neko ne - oko 50% je mortaliti rejt

8. usled previse slobodnih radikala, i previse nepopravljivog DNK - dobijas rak, sto posto. verovatno vise komada, u paketu.

9. ako i ispadne da si preziveo sve to, i da te naizgled nije ubila radijacija - ona ce ti kad tad doci glave. zasigurno bi ziveo duze, koliko god da si dogurao, da te radijacija nije olemila. danak na telo i sve moguce sisteme je preveliki, da bi govorili o prezivljavanju.

nadam se sad da je Owim svestan gde je pogresio kad je rekao - "kao da je radijacija toliko opasna" - itekako je opasna, smatra se da kada bi radijacija zapravo bila 0 - da bi prosecan zivotni vek coveka bio minimum 100 godina. nekad negde, te je opalio jako iznerviran foton, i unistio ti neki sistem, za koji nisi ni svestan.

Jako iznerviran foton :d cheers

Da li zna neko od prilike da li ,,ode mast u propast" ili mozda moze da se popravi nesto, i pricali su na nekom kanalu nzm tacno prikazuju radijaciju u Srbiji i merenja su na svaka pola sata na nekom sajtu ministarstva valjda zivotne sredine i sl.
Zna li neko kako tacno ide taj sajt?

za sada ne moze da se uradi nista, osim fizickog stita.

pa ne moze - teoretski postoji shansa da ceo zivot stojis pored zelene shipke koja zraci, i da ti se ne desi nista. radijacija ubija tako sto izbija elektrone iz molekula, cineci time da se promeni hemisko svojstvo molekula - sto je uzasno po replikaciju DNK i RNK i onda krecu da fail-uju sistemi u telu, koji inace rade normalno, a telo ne moze da postigne da popravi tu kolicinu gresaka (posto postoji specijalan RNK koji samo to radi - ide i popravlja haos po telu)

ljudi su zapravo najosetljiviji na radijaciju, jer im je ciklus deljenja celija ucestaliji od skoro svih ostalih zivotinja. mit je inace da su bubasvabe imune na radijaciju, one samo imaju daleko manje frekventan ciklus deljena celija, pa zato prezivljavaju radijaciju. long term radijacija je podjednako stetna za sva ziva bica

BLACK Pod prinudom
ne unutar molekula, već unutar atoma, i ne samo elektrone, već deluje krajnje kompleksno na osnovne korpuskule materije (fizička hemija), a gore na linku koji sam postavio imate RED veličina, ako vam išta snači, treba VIDETI, ogomnu razliku u VELIČINI, samim tim i u VREMENU.
šta se zaista dešava prilikom izlaganja tom tipu zraka, niko ne zna sa 100%, sve su pretpostavke na osnovu ISKUSTVA (reakcije kristalnih rešetki metala, nemetala, bolesti kod ljudi, dalje nismo gledali), koje je tanko.(mnogi istaraživači naučnici su umrli od prevelike doze radijacije jer jednostavno nisu uopšte imali predstavu da nešto ZRAČI, nisu ni znali šta je to, a pravili su postrojenja, jer su dobijali toplotu bez VATRE.)
judi su jedini koji u poznatom KOSMOSU proizvode ovakav tip reakcije, sve kosmičke su reakcije spajanje, jedino smo se mi našli mnogo pametni pa radimo razdvajanje, koliko će to nas košta, verovatno naslućujete, OPSTANKA, ali ne plašite se neće biti za vašeg života, već SAMO, za vaše potomstvo, a i kada bude panika ne pomaže tako da...najlagodnije što je moguće otrpite sve svakodnevne "uljeze" uživajte u postojanju.

JOJO idi pa pomozi, pa proživi malo do kraja, možeš TI to, onda malo na oporavak do Černobilja,sedi tamo raspali roštilj sa klincem (čuo sam KAMP preteran), malo fudbalice, malo jurenja leptira(koji nose pitanje: koliko nogica vidiš, Čika Jovina pesmica vam neće pomoći) i EJ obavezno pipni sarkofag okusi taj doživljaj, obavezno se uslikaj da nam pokažaš tvoj oštar i razuman stav prema ne poznantom zračenju..bez slika ne dolazi, (baš mi se broje probijeni pikseli na senzoru aparata), a bit će biti ovde i dalje će pričati da mediji truju svest pristojnog čoveka.
Ti kao za Britansku krunu da radiš, ne svesno, na žalost, bar neku lovu da smotaš u džep.
hevi

Poslednja izmena:
@Igoritza:
nadam se sad da je Owim svestan gde je pogresio kad je rekao - "kao da je radijacija toliko opasna"
Napisao sam to krajnje ironično i sa strahom, mislio sam da je očigledno.

Sećate se mog pitanja od pre neki dan -- kako to da nije detektovan uranijum i plutonijum, a jesu jod i cezijum? Evo, juče jeste. Plutonijum. Na pet mesta.

Poznato je 15 izotopa plutona čije se atomske mase kreću između 232 i 246. Zbog visokog stepena radioaktivnosti smrtonosan je za čoveka čak i u minimalnim količinama. Opasniji je od uranijuma zbog manje kritične mase. Vreme poluraspada: 24 milenijuma!

Poprilicno sam razocaran tehnologijom i tehnikom u ovom trenutku.
Ove se sve desilo u mozda i najnaprednijoj zemlji na svetu i pogledajte sta oni rade, prskaju sve iz helikoptera, salju ljude tamo... Ocekivao bi da ce ovo sve roboti i bespilotne letelice raditi, da ce se upotrebiti neka napredna metoda resavanja problema a ne identicno stvar koja je radjena pre 25god a nem ni N od Naprednosti. Kada gledate neke emisije o naoruzanju, pa to je da se u..res od tehnologije, ratovi mogu da se vode iz dnevne sobe sa kompjutera, a pogledajte sad ovaj cirkus i tehnologiju saniranja ovako ozbiljne stvari uz pomoc stapa i kanapa.
Isto tako, zasto odmah lepo ne pocnu sa izgradnjom sarkofaga, ocigledno je da je to neminovno, ovako samo gube vreme i pustaju zagadjenje napolje.

zasto odmah lepo ne pocnu sa izgradnjom sarkofaga, ocigledno je da je to neminovno, ovako samo gube vreme i pustaju zagadjenje napolje
Ako si gledao Battle for Chernobyl znaš zašto ne mogu da grade sarkofag -- gorivo mora da bude hladno i bezbedno, da budu sigurni da neće doći ni do kakve "spontane" lančane reakcije u dalekoj budućnosti, kad je sarkofag teško kontrolisati, da neće prodreti u podzemne vode i okean.

Sem toga, onda će ispasti da je SSSR na relativnom početku civilne nuklearne ere imao katastrofu jednakih razmera kao i Japan danas, ergo, priznanje da ništa nisu naučili, zar ne? Verovatno neko u AutoCAD-u crta sarkofag, ali ne treba da bude u medijima -- jer znači najgore.

Poslednja izmena:
Isto tako, zasto odmah lepo ne pocnu sa izgradnjom sarkofaga, ocigledno je da je to neminovno, ovako samo gube vreme i pustaju zagadjenje napolje.

To sam se i ja pitao. Ali, izgleda da su bili pohlepni pa su se nadali da ce moci da "oporave" nuklearku.
Sta je 100 ljudskih zivota naspram milijardi dolara koje su ulozene u nuklearku! :wall:
Idu onom logikom: "ako uspemo, uspemo a ako ne nije velika materijalna steta".
Medjutim, sada je vec jasno da ce morati da sve to zabetoniraju i da je taj krug od 30km oko elektrane prakticno "mrtav".

Kad je Černobil nastavio da radi do 2000. godine, ne vidim zašto i ovo ne bi. Mislim na nove reaktore koji su u planu. Naručito što je mesto "idealno" jer je već zagađeno, tako da ne moraju previše da se cimaju oko zaštite okoline. :D

@nsAce:
Niko u Japanu nema nameru da oporavlja ovih 6 reaktora i da ih obnavlja sa ciljem da nastave proizvodnju. Cilj im je da obuzdaju reaktore, spuste temeraturu i izvuku nuklearno gorivo i na kraju sve zatrpaju i betoniraju.

^ Meni i dalje nije jasno kako su tri reaktora nastavila u Černobilju (Pripjatu) da rade do 2000 godine. Odgledao sam ona tri filma, inženjer sam (što nije toliko bitno) i prosto nisam video prostor da se tamo bilo šta dešava. Najpre, zbog značajno povećane radijacije. Videli smo da '86 zaista nisu bili svesni koliko radijacije može da bude i kako je boriti se sa "nevidljivim neprijateljem". Videli smo koliko je vatrogasaca, rudara, vojnika, pilota, likvidatora, biorobota, pa onih drugih vatrogasaca, inženjera, civila poginulo od izloženosti radijaciji samo tokom sanacije od aprila do novembra iste godine. Ne računam desetine hiljada obolelih kasnije i njihov porod.

Stavljanjem sarkofaga sprečeno je da radioaktivna prašina odlazi u atmosferu.

1) Ko bi pristao, za bilo kakve pare, da radi na 100 ili 1.000 metara od bloka 4?
2) Ako se tehnlogija bez suda reaktora (containment vessel) pokazala kao loša, zašto rizikovati slično sa još 3 reaktora istog tipa?
3) Rusiju je Černobilj koštao 18 milijardi dolara
4) U filmu "Unutar sarkofaga" vidimo jadne uslove u kojima naučnici proveravaju stanje sarkofaga pre 2000. god. i vide se napukline, i zna se da je pravljen na brzaka -- ergo, nije siguran, i pored nesigurnog sarkofaga imati još tri operativna reaktora koja su takođe sa grafitom i koja bi gorela.

Ne kontam. Sve to zarad 3 x 300 i nešto MW za Minsk i Kijev, gde je rizik veći od koristi?

Ne kontam. Sve to zarad 3 x 300 i nešto MW
Reaktori u Cernobilju su snage 1000 MW.

Meni i dalje nije jasno kako su tri reaktora nastavila u Černobilju (Pripjatu) da rade do 2000 godine.
1982 je bio delimican meltdown jezgra reaktora 1 u Cernobilju. Reaktor je popravljen u roku od nekoliko meseci i nastavio je da radi, ali sa smanjenim kapacitetom (800 MW). Javnost je ovo saznala tek 1995.

1991 je izbila vatra u turbinskoj hali u Cernobilju. To je bila kap koja je prevrsila meru sto se tice zvanicnih vlasti. Tada je doneta odluka da se Cernobilj zatvori. Reaktori su nastavili s radom dok nisu potrosili gorivo, a hladjenje potrosenog goriva ce morati da se obezbedjuje do 2020-2022, kada ce tek moci da se pocne sa rasturanjem delova centrale, sto ce da traje do 2050. Tako to ide s nuklearkama. :trust:

Reaktor 4 ce biti stavljen pod novi, celicni, oklop, do 2013, sto ce kostati oko 1.4 milijarde $.

Ako se tehnlogija bez suda reaktora (containment vessel) pokazala kao loša, zašto rizikovati slično sa još 3 reaktora istog tipa?
Nije tehnologija per se, vec mere bezbednosti. I nemoj da mislis da su amaricke nuklearke nesto bolje. Od 104 nuklearke koje USA ima, vise od polovine ima ostecenja containment oklopa, ali se to zasad ignorishe od vlasti i vlasnika nuklearki. Cak i nuklearke poslednje generacije imaju (nedopustive) greske u dizajnu...

Poslednja izmena:
Ova tema vec desetak strana unazad nema veze s japanom.....Gde je snazna ruka moderatora? :)

^ Meni i dalje nije jasno kako su tri reaktora nastavila u Černobilju (Pripjatu) da rade do 2000 godine. Odgledao sam ona tri filma, inženjer sam (što nije toliko bitno) i prosto nisam video prostor da se tamo bilo šta dešava. Najpre, zbog značajno povećane radijacije. Videli smo da '86 zaista nisu bili svesni koliko radijacije može da bude i kako je boriti se sa "nevidljivim neprijateljem". Videli smo koliko je vatrogasaca, rudara, vojnika, pilota, likvidatora, biorobota, pa onih drugih vatrogasaca, inženjera, civila poginulo od izloženosti radijaciji samo tokom sanacije od aprila do novembra iste godine. Ne računam desetine hiljada obolelih kasnije i njihov porod.

Stavljanjem sarkofaga sprečeno je da radioaktivna prašina odlazi u atmosferu.

1) Ko bi pristao, za bilo kakve pare, da radi na 100 ili 1.000 metara od bloka 4?
2) Ako se tehnlogija bez suda reaktora (containment vessel) pokazala kao loša, zašto rizikovati slično sa još 3 reaktora istog tipa?
3) Rusiju je Černobilj koštao 18 milijardi dolara
4) U filmu "Unutar sarkofaga" vidimo jadne uslove u kojima naučnici proveravaju stanje sarkofaga pre 2000. god. i vide se napukline, i zna se da je pravljen na brzaka -- ergo, nije siguran, i pored nesigurnog sarkofaga imati još tri operativna reaktora koja su takođe sa grafitom i koja bi gorela.

Ne kontam. Sve to zarad 3 x 300 i nešto MW za Minsk i Kijev, gde je rizik veći od koristi?

Ovo je i meni nerazjašnjeno! Kolika je radijacija na radnim mestima oko preostalih reaktora bila dok ih nisu zatvorili? Nesreća je SSSR koštala mnogo više od 18 milijardi dolara a i dalje košta. Ne zna se ko je gore prošao Ukrajina ili Belorusija, Kijev ili Minsk.

Kuda ide ovaj svet. Ladno su neke epizode Simpsonovih zabranjene zbog nezgoda sa nuklearkama u Nemackoj, Austriji i Svajcarskoj. Izgleda da su se vlasnici nuklearki identifikovali sa Mr Burnsom!

Reaktor 4 ce biti stavljen pod novi, celicni, oklop, do 2013, sto ce kostati oko 1.4 milijarde $.
Taj projekat je na ledu godinama.Bili su rokovi do 2015-2020a onda je usledila ekonomska kriza i na to se zaboravilo.Pre ce srbija uci u EU nego sto ce se to realizovati :)

Sama radijacija po nima je daleko veca kod 4-ke a kod ostalih kao nije jer oni jos uvek rade tamo...tesko mogu da zamislim tako veliku radijaciju na tako malom prostoru...jedino mozda ako uopste ne bi bilo vetra a to je tamo bas suprotno...mnoge informacije su kontradiktorne od pocetka. Mene ovo upucuje da oni to ne mogu da kontrolisu i da kupuju vreme do poboljsanja situacije kada ce nesto da objave...zalivanje "betonom" svakako sledi...
Sto se tice tehnologije zapanjuje apsurdnost situacije zbog toga sto jedna od svetskih tehnoloskih sila nije u stanju da se izbori sa ovom sitacijom. Gde su roboti koji ce pokupiti taj plutonijum i odneti ga na sigurno? Gde je bilo sta od vojne ili svemirske tehnologije da bude primenjeno u ovom trenutku koji je daleko izvesniji nego udar ateroida za koji bi imali super spasilacku misiju sa nekoliko varijanti dezintegrisanja pretnje...Umesto toga oni Japanci nose plavu zastitnu tkaninu kao zastavu koja vijori na vetru i gegaju se kao teletabisi unutar polja elektrane.
Skafanderi sa inzinjerima, robotizovane dizalice, radne jedinice, vakum pumpe i kontejneri sa Galaktike to sam ocekivao pre nego Japance sa plavim ogrtacem. Ova situacija pokazuje da smo veoma ranjivi i da sistemom vlada birokratija.

Vrh Dno