Šta je novo?

Potrebni top CPU kuleri na zajam za test

demios

Čuven
Učlanjen(a)
07.12.2003
Poena
770
Elem, onaj ko je pratio temu o najlepshim kulerima, video je da sam najavio za pred kraj meseca zanimljiv test vrhunskih i po malo egzotichnih kulera na malo specifichan nachin.

za sada na spisku su sledeci kuleri:

Alpenfohn Brocken (samo lapovan, na zalost, moj stari kuler)
Noctua NH-D14
Coolink Corator DS
Spire Gemini
Spire Thermax II Eclipse
Thermaltake Frio
Corsair H50 (user ronin)

Voleo bih da se na spisku nadju josh neki kao shto su:
Prolimatech Megahalems
Coolermaster V6GT
Corsair H70 i sl

uslov je da moze da se montira na s1155 i na AM3, jer ce na tim platformama da bude testiran. takodjer, poshto ce se raditi fabrichki setup i setap pri kome ce kuler biti lapovan i pri kome ce se koristiti isti ventilatori, necu smirglati ukoliko to vlasnik ne odobri. ukoliko se desi da vlasnik odobri lapovanje, ogradjujem se odgovornosti ako nekom chudnom igrom sluchaja kuler izgubi na performansama (to mi se josh nije desilo, al volim da naglasim, jer nemam nameru da dajem josh novca iz svog dzepa).

Svaki predlog, kritika i sl su dobrodoshli.
Oni koji su voljni da pomognu da test bude shto ultimativniji i potpuniji mogu da mi se jave na PM.

Ajde ljudi javi te se, ovo je za opste dobro.

Ajde ljudi javi te se, ovo je za opste dobro.

javljaju se na PM, ne brini.
fale i dalje v6gt i cors h70, al nije strashno.
stigao sam u srbiju danas, u sredu najverovatnije stize i amd mashina i ja se iskreno nadam da cu za vikend imati spremno sve sa tabelama.

Koji ce Intelov setup biti ? Oce li biti test tipa samo mucenje proca ili complete, sa ukljucenim i grafickim maltretiranjem ? Koje aplikacije ce biti koriscene u testu ?

Koji ce Intelov setup biti ? Oce li biti test tipa samo mucenje proca ili complete, sa ukljucenim i grafickim maltretiranjem ? Koje aplikacije ce biti koriscene u testu ?

intel setup: 2600K + GA P67A UD5 B3 @ ~4800MHz
amd setup: PII 955BE C3 + asus m4a88-v evo usb3 @~4200MHz

ovo nece biti test procesora niti grafika, vec iskljuchivo test kulera na razlichitim platformama i pod razlichitim uslovima (stock i mod setup)

vrtece se linx i/ili prime 30min i beleziti max cpu temp amd cpu-a i srednja vrednost maximalno zabeleznih temperatura intel cpu-a po jezgrima.

e sad, imam ja jedno pitanje tj nedoumicu. da li stock test raditi sa stok pastama, tj svaki kuler sa sopstvenom pastom, ili pak sa noctua nth-1, koja ce biti korishtena i za mod setup?

Ja bih turio na sve istu pastu. :) A i ne znam gde ces da nadjes originalne paste za sve,npr. za ovaj moj H50. Uostalom,ako je vec u pitanju test kulera bolje staviti istu pastu na svaki.

Ista pasta na svaki. Inace ima da dobijes klasican shit reviev tipa " CM je dosao sa svojom zvakom koja se kruni ( bili smo lenji da menjamo) i posto je to tako proizvodjac predvideo testiracemo" pa posle zakljucak " CM (recimo) Mars je dao samo 4 C nize temperature od BOX-a ali je verovatno fabricka zvaka kriva" LOL kad vidim takve info clanke dodje mi :wall::smash::vomit::party:

Svaka cast na entuzijazmu cheers
Hoces li testirati u zatvorenom kucistu ili ce setap biti "na stolu" ?

Preporučujem pastu Noctua NT-H1, ima je za manje od 500din tubica od 3g (10-15 aplikacija) a odlična je, bez vremena potrebnog za razrađivanje. Bilo bi dobro da se svaki kuler montira recimo 3 puta i u rezultat uzme samo najbolja montaža (jer očigledno su one ostale pomalo falične).

Takođe za maksimalne load temperature obavezno Win7 sa SP1 i Linx sa najnovijim bibliotekama koje podržavaju AVX, i to bez HyperThreadinga. Temperature su i do 5-10C više od normalnog linx-a ili IntelBurn testa! Vrteti ga recimo 30min pa zabeležiti max. temperaturu.

Pretpostavljam da će biti "na stolu" zbog lakoće instalacije i testiranja, pa obavezno naglasiti da je merodavno samo sa aspekta poređenja kulera i će temperature u zatvorenim kućištima biti nekoliko (u onim bolje provetrenim), pa i do 10C više (u onim lošije provetrenim). Eventualno probati neki kuler i u zatvorenom kućištu da se vide efekti.

Poslednja izmena:
ok. koristicu noktuu nth1. i ja sam skapirao da je najbolja, samo sam hteo da, eto, chujemo josh nechije mishljenje u vezi stok setovanja. predlozio sam to jer, neko ko kupi kuler i nema drugu pastu, niti ventlatore, mora da koristi tako kako jeste. a onaj ko moduje moze da promeni sve.

a za linx, dogovoreno, i mislio sam avx ali ht on, ali ako kazesh da ht of vishe przi, josh bolje. na amd-u ce pak morati klasichan linx.

shto se tiche probanja 3 puta to je vec previshe. ~10 kulera sa 4 setapa (intel/amd, lapovano/nelapovano) *3 ~ 120 montiranja, mnooogo kume, trebace mi 2kg paste, 20 dana i raspashce mi se komponente :D

mislio sam u kucishtu da testiram, ali opet, jako veliko cimanje, ipak ce na stolu/podu biti

shto se tiche entuzijazma...videcemo...kad se zavrshi :D

Kakvo crno kuciste - sve na astal (mora biti mesta i za perece :D), dolazim u ispomoc, treba sve to odraditi :D
Mozda uleti i jedan Megahalem, ako nije vec uleteo ;)

Moze i kod mene da se vrti - imam sobu viska. Pali msn :p

Srecno momci danas, ocekujemo kvalitetan test i rezultate. :wave:

Moj savet bi ti bio i ono sto je, sad videh, M_M vec predlozio... kada zavrsis svu tu muku (ili mozes i u sred testiranja, samo ti nece biti pravo :p), metni jednu od ovih postavki i u kuciste, cisto da se vide razlike izmedju "open air, na astalu" i "zatvoreno kuciste" temperatura ;)

Samo jednu, sasvim je dovoljno... cisto da se stekne uvid ;)

Moj savet bi ti bio i ono sto je, sad videh, M_M vec predlozio... kada zavrsis svu tu muku (ili mozes i u sred testiranja, samo ti nece biti pravo :p), metni jednu od ovih postavki i u kuciste, cisto da se vide razlike izmedju "open air, na astalu" i "zatvoreno kuciste" temperatura ;)

Samo jednu, sasvim je dovoljno... cisto da se stekne uvid ;)

i mislio sam to da uradim svakako, jer noktua ide pa ide u komp....verovatno :D (hocu da thermax bude barem blizu :D), tako da, bit ce i to, ne brigajte. u sredu uzimam amd, pa od chetvrtka krece tortura :D

ps krchkam sad ovog sendija na 5ghz :D

To, na Noktuu sam bas i gadjao... nista, onda cekaj NH-D14 za kraj ("slag na tortu" :p), pa prvo opali test na stolu, potom to ponovi kada zasrafis u kuciste :smoke:

P.S. Nemoj da preterujes, pa da ti pukne test negde usred rada! :D:D:D
Ipak, vodi racuna da i najslabiji cooler treba da odradi svoje loop-ove... ;)

To, na Noktuu sam bas i gadjao... nista, onda cekaj NH-D14 za kraj ("slag na tortu" :p), pa prvo opali test na stolu, potom to ponovi kada zasrafis u kuciste :smoke:

P.S. Nemoj da preterujes, pa da ti pukne test negde usred rada! :D:D:D
Ipak, vodi racuna da i najslabiji cooler treba da odradi svoje loop-ove... ;)

neam shta da chekam, vec je na kutiji, samo da setapujem sistem i vrtecu i zabelezicu (skidam sp1, pa avx, ht off). a kao shto sam rekao, na 4800 ce raditi, a ne na 5. ovo se sad samo malko sigram :D na 4800 ce izvrteti svi ili abrem vecina :D
takodjer, mogu odraditi i na sendiju stok kuelre sht otrenutno imam, dok chekam sutra amd odnosno ostatak kulera, to nije losha ideja da malo ushtedim na vremenu :D

Poslednja izmena:
A sta ako sutra za'ladi, pa temperatura padne za 10 stepeni? :p
Ode test u propast... :)

*******o je kada se radi iz vise dana, mnogo tu faktora ima... mislim, *******o je i kada se radi pola prepodne, a pola popodne, a kamoli u razlicitim danima! :d
Ono sto hocu da kazem je - mnogo si bre kulera prikupio :p

A sta ako sutra za'ladi, pa temperatura padne za 10 stepeni? :p
Ode test u propast... :)

*******o je kada se radi iz vise dana, mnogo tu faktora ima... mislim, *******o je i kada se radi pola prepodne, a pola popodne, a kamoli u razlicitim danima! :d
Ono sto hocu da kazem je - mnogo si bre kulera prikupio :p

ne brini ti za ambijentalnu temperaturu. tu je klima koju nashtelujem na 22c, plus tu je i termometar, pa ce biti prikazana i delta temp, a to je ono najbitnije i najmerodavnije. zar si u mene sumnjao :D

as hto se tiche kolichine kulera....***...hteo sam oduvek to da uradim...

Poslednja izmena:
zna li neko kao da se pusti avx linx :D
updejtovah win 7 na sp1, skinuh extenzije sa intel sajta i turih ih u linx dir, ali nishta. gde greshim? :D

Eh da, meri i temperaturu sobe, da bude skroz merodavno... Jer bitna je "delta" u temperaturi.

Samo zameniš ekstenzije, to je to. Odma ćeš primetiti razliku u GFlops-ima, i vremenui potrebnom za jedan run.

Poslednja izmena:
uspeo sam. nadjoh na extremsystems vec sredjen linx.

evo nekih preliminarnih rezultata. na 5ghz nema teorije avx ni sa stock noktuom.

79.5c (srednja vrednost za jezgra)-23.1(ambijentalna)=56.4c delta

poshto sam skeptichan da ce ostali kuleri odraditi test na 4800, izvrtecu verovatno i na 4600, to bi trebalo bez frke da ohlade svi na stock-u.

Prilozi

• noctua4800avx.jpg
    noctua4800avx.jpg
    356.7 KB · Pregleda: 90
True black nije u konkurenciji? :(

@cefalosporin

ako nadjesh kachenje za s1156 tj 1155, vrlo rado cu ga ubaciti.

mislim da imam jedno, sad cu da proverim :)

nemam :( imam za 1366 i 775

Poslednja izmena:
Sve oci su uprte na Megahalems :beat:
Demios, hoce li biti i neki mali video materijal, ono, iza scene :D

Mozda ce jedan od uslova za ponovno pojavljivanje u video promociji oc-a biti da se napravi neki fun club na fb-u. Da imaju ljudi da lajkuju, kome se bude dopao video :)

Vrh Dno