Šta je novo?

Nuclear meltdown - Fukushima Daiichi

Mozda je glupo pitanje ali da li se na radijaciju koja je prisutna u blazoj konstantnoj formi moze generacijama privici ? Ima li neki info o tome ?
Nekad sam citao Elenine putopise iz cernobila i okoline, tamo postoje ljudi koji godinama zive i jedu povrce i voce koje sade u svojim bastama gde je radijacija na visokom nivou.
evo link ka sajtu filatove

Ne mozes godinama postati imun na radijaciju.
Kao sto neces 100% umreti usled izlozenosti istoj. (ne nekim extremnim vrednostima)

Mozda je glupo pitanje ali da li se na radijaciju koja je prisutna u blazoj konstantnoj formi moze generacijama privici ? Ima li neki info o tome ?
Nekad sam citao Elenine putopise iz cernobila i okoline, tamo postoje ljudi koji godinama zive i jedu povrce i voce koje sade u svojim bastama gde je radijacija na visokom nivou.
evo link ka sajtu filatove

Hronično izlaganje radijaciji se puno razlikuje od onog akutnog (npr u ovakvoj nekoj katastrofi) i organizam ljudi naravno različito deluje. Imun nije niko sem Supermena i bubašvabe... Život se nastavlja ali pitanje je koliko je 'kvalitetan'. Kucaj u google 'radijacijska bolest' imaš puno publikacija na tu temu i temu dejstvo produkata fisije na živi svet.

Koliko su uopte oni radnici sto pokusavaju da ohlade reaktore zasticeni? Znam da nose ona odela, ali koliko ona stvarno vrede u trenutcima kad se ispusta para kad je prepuna radioaktivnih cestica.
Svaka njima cast kad imaju hrabrosti da budu uopste tamo.

^ heh.. ako se dobro secam informacije, radijacija se zaustavlja izuzetno debelim betonskim plocama u kombinaciji sa gvozdjem pa ti vidi

Za povecani imunitet bi bila potrebna vishe-generacijska izlozenost neletalnoj dozi radijacije sto bi jako bilo zanimljivo sa gledista nauke narocito genetike, pracenje mutacija i onoga sto bi od nas nastalo, da li bi se uopshte mogli nazivati ljudima? sigurno bi doslo do stvaranja podvrsta ljudi sa razlicitim psiho-fizickim karakteristikama, na kraju krajeva sasvim je moguce da se ljudski rod i odvojio od ostalih primata upravo zahvaljujuci mutacijama izazvanim radijacijom i da smo mi najverovatnije samo ozracheni majmuni.
Ovu ideju sam dobio chitajuci neke postove. :d

Poslednja izmena:
^ heh.. ako se dobro secam informacije, radijacija se zaustavlja izuzetno debelim betonskim plocama u kombinaciji sa gvozdjem pa ti vidi

Teski metal je mnogo bolja solucija nego gvozdje. Npr. olovo a ko ima pri ruci osiromaseni uranijum to je jos bolja solucija. Zvuci blesavo ali OU se koristi kao zastita od extremnog zracenja :d

Radijacija nije apriori losa - u jako malim kolicinama moze biti i vrlo korisna, u smislu pospesivanja rasta, ili usporenja rasta. Slicne fore se uveliko koriste recimo za uzgoj hibridnih kukuruza i slicnim jednostavnim, lako predvidivim stvarima, pa i na coveku, u medicini. No, ovde nije slucaj o kontrolisanim uslovima i malim kolicinama radijacije.
A u davno doba dok sam studirao fiziku, profan nuklearne je kroz salu rekao da je normalna doza radijacije za ljude koji rade Vinci 50 puta veca nego za obicno gradjanstvo. Mada ovi Japanci sto tamo rade bi trebalo da su nadljudi u odnosu i na Vincance.

Poslednja izmena:
Rekoše da je 500 radnika elektrane evakuisano, pa zaključujem da ih ima dosta i da se tehničari smenjuju tj. kad prime kritičnu količinu radijacije za par sati, odlaze (trajno) i dolazi sledeća smena. Sigurno im nije svejedno, ali prosto to im je u opisu posla, verovatno su u normalnim uslovima plaćeni više nego odlično, a tu platu su ukalkulisane i ovakve situacije...

s'obzirom da nemoz manje od ovog, onda im preostaje samo da rastu (japanci)

Bem ti platu ako cu da sijam u mraku... (gruba opaska..)

Za povecani imunitet bi bila potrebna vishe-generacijska izlozenost neletalnoj dozi radijacije sto bi jako bilo zanimljivo sa gledista nauke narocito genetike, pracenje mutacija i onoga sto bi od nas nastalo, da li bi se uopshte mogli nazivati ljudima? sigurno bi doslo do stvaranja podvrsta ljudi sa razlicitim psiho-fizickim karakteristikama, na kraju krajeva sasvim je moguce da se ljudski rod i odvojio od ostalih primata upravo zahvaljujuci mutacijama izazvanim radijacijom i da smo mi najverovatnije samo ozracheni majmuni.
Ovu ideju sam dobio chitajuci neke postove. :d

+1 ;)

Postoji vise vrsta zracenja, alfa, beta i gama,

alfa zracenje zaustavljaju bukvalno i novine, sa zastitnom odecom i maskom (pod uslovom da cestice ne dospeju u organizam) nije nikakav problem
beta zracenje ima nesto vecu energiju i potrebna je nesto bolja zastitna odeca, ako cestice ne dospeju u organizam isto nije problem
gama zracenje, VELIKI PROBLEM, X-zracenje (rendgen) e to se zaustavlja samo debelim olovnim zidom, ne mora olovo, u principu bilo koji teski metal, sto tezi to bolje ali je olovo najjeftinije

Kad radioaktivne cestice udju u organizam zadrzavaju se i kontinualno prave problem, akumuliraju se. Postoje neke terapije ali je to sve ko "lopatom na bager".

Bilo je danas, rade u smenama i prvo su planirali da se menjaju na tri minuta ali kad su ocitali nekih 80-90 mikrosiverta, smanjili su po na minut. Inace radijacija je trenutno (danas popodne) bila izuzetno niska u Japanu, vecinom ispod 1, dok na dva merna mesta je bilo oko 20, a u krugu do 25km 80 mikrosiverta.
Prikazivalli su neke grafikone i uglavnom doza na snimanju pluca iznosi oko 50, a recimo CT snimanje 6900.

Meni nije jasno zbog čega se u dobrom delu vesti koje sam pročitao pogrešno koriste jedinice za ekvivalentnu dozu. Da li je moguće da odgovorni urednici ne mogu bar malo da se informišu? Često zaborave da napišu da li je izmereno 20 mSv/dan, 20 mSv/h ili 20 mSv/sec.

I jel neko negde pročitao odakle sada toliko povišen nivo radijacije u samoj elektrani (da su morali da evakuišu ljude), ako im je gorivo ostalo u reaktorima i nije došlo do oštećenja reaktorskog suda?

Poslednja izmena:
Sad sam gledao BBC i kazu da su totalno izgubili kontrolu nad situacijom.Helikopteri koji su "zalivali" su povuceni zbog jake radijacije,izgleda da ce izgubiti svih 6 reaktora... strasno...

koliko pratim, reaktor 3 emituje radijaciju i sprecava ljudstvu da pristupi reaktoru 4 i ohladi uskladistene sipke kojima nestaje vode - sto moze da dovede do meltdown-a, eksplozije i povecanja radijacije u atmosferi...

pokusali su da sipaju vodu helikopterima, ali su odustali jer je previse rizicno. sada pokusavaju sa vatrogasnim kolima i vodenim topovima da ohlade skladiste u reaktoru 4. povecali su zankonski propisanu vrednost za maksimalnu dozu radijacije na poslu, kako bi timovi mogli duze da ostanu na radnom mestu kod reaktora.

Mene Japanci sve vise odusevljavaju svojim reakcijama.

MKadO.jpg

Iskreno se nadam da im nuklearke nece doneti nove zrtve.

Gledam ove japance kako sa ovim CH-47 helikopterima bacaju vodu na centralu. Pa gde su Braca Rusi sa IL-76 da pomognu. U poredjenju sa IL 76 kao da iz lavora prosipaju vodu po reaktoru.

Gledam ove japance kako sa ovim CH-47 helikopterima bacaju vodu na centralu. Pa gde su Braca Rusi sa IL-76 da pomognu. U poredjenju sa IL 76 kao da iz lavora prosipaju vodu po reaktoru.

U "garbage"-u :D... nahebase japanci skroz :(.

Ljudi, jel neko išao da stavi neki cvet pred ambasadu Japana?
Ja ne znam ni gde je, ali bio bi red da pokažemo da nam je stalo.

Ljudi, jel neko išao da stavi neki cvet pred ambasadu Japana?
Ja ne znam ni gde je, ali bio bi red da pokažemo da nam je stalo.

Cuo sam da ce eventualno biti i prihvatanja ljudi i dece iz Japana iz ugrozenih oblasti na par meseci ( danas stigao dopis )

Cuo sam da ce eventualno biti i prihvatanja ljudi i dece iz Japana iz ugrozenih oblasti na par meseci ( danas stigao dopis )

Sumnjam da će doći do toga kod nas.
Ali ja bih sa zadovoljstvom prihvatio neku Japanku... I to u svakom smislu mojih reči :eyebrows:

Nazad
Vrh Dno