Jutros sam na B92 radiu slušao nekog eksperta iz Vinče i kaže da je ovo daleko od Černobilja jer tipovi katasrofe nisu isti. Nisam ekspert ali se slažem sa sledećim, u Černobilju se istopio reaktor dok je radio, ja sam tad imao 6 godina, a ovde su, zvanično, reaktori automatski pogašeni što znači da postoji opasnost od izlivanja toksičnog, radioaktivnog materijala, otpada, mikro čestica i sl. ali ne i topljenja samog reaktora odnosno stvaranja radioaktivnog oblaka koji se stvorio topljenjem Černobiljskog reaktora. Mereno skalom katasrofa od 1 do 7 i ako uzmemo za vrednost da je Černobilj na skali 7 ova je za sad na skali 5. Mada mene iskreno buni to da se reaktori hlade morskom vodom a ugašeni su.,)
Jutros sam na B92 radiu slušao nekog eksperta iz Vinče i kaže da je ovo daleko od Černobilja jer tipovi katasrofe nisu isti. Nisam ekspert ali se slažem sa sledećim, u Černobilju se istopio reaktor dok je radio, ja sam tad imao 6 godina, a ovde su, zvanično, reaktori automatski pogašeni što znači da postoji opasnost od izlivanja toksičnog, radioaktivnog materijala, otpada, mikro čestica i sl. ali ne i topljenja samog reaktora odnosno stvaranja radioaktivnog oblaka koji se stvorio topljenjem Černobiljskog reaktora. Mereno skalom katasrofa od 1 do 7 i ako uzmemo za vrednost da je Černobilj na skali 7 ova je za sad na skali 5. Nemačke mere su glupost, aero soli nisu isto što i radioaktivne čestice prašine. Mada mene iskreno buni to da se reaktori hlade morskom vodom a ugašeni su.,)
Tekst koji je naveo P$ych0 je najbolje objašnjenje, nalazi se na strani br.4 treda, tako da ste ga najverovatnije preskočili. Za one koje mrzi da čitaju, objašnjenje zašto se reaktori greju i dalje a navodno su isključeni bi bilo sledeće:Najbolje i najpotpunije objasnjenje koje sam nasao na internetu (sa sve slikama reaktora):
http://bravenewclimate.com/2011/03/13/fukushima-simple-explanation/
Japan pomeren četiri metra na istok
IZVOR: TANJUG
Beograd -- Razorni zemljotres koji je pogodio Japan pomerio je ovu ostrvsku zemlju četiri metra istočnije od ranijeg geografskog položaja.
Japanska obala posle cunamija (Beta)
To pokazuju podaci japanskog sistema Geonet, koji obuhvata 1.200 stanica sistema globalnog pozicioniranja (GPS).
Član Britanskog geološkog društva, doktor Rodžer Mejson objasnio je u intervjuu BBC-u da je to pomeranje očekivano, imajući na umu silinu zemljotresa, koji je prema podacima Japanske meteorološke agencije imao snagu od 9,0 stepeni Rihtera.
Zemljotres koji je pogodio Japan bio je peti po snazi u istoriji praćenja zemljotresa.
Mejson podseća da je razlog zemljotresa bilo pomeranje pacifičke tektonske ploče, jer Japan leži na zloglasnom "vatrenom prstenu", liniji čestih zemljotresa i vulkanskih erupcija koja vodi praktično duž čitave obale Pacifika.
Moraju da se prave nove geografske mape
Stručnjak Američkog geološkog društva (USGS) u Pasadeni, doktor Ken Hadnat istakao je u interjvuu sajtu MSNBC da će zbog ovog pomeranja morati da se unose izmene u geografske karte.
"Nautičke karte za brodove će morati da se revidiraju zbog izmenjene dubine vode. Verujemo da se veliki deo priobalja takođe povukao za metar dublje nego ranije", kaže naučnik.
Hadnat navodi da je sličan fenomen zabeležen prilikom prošlogodišnjeg zemljotresa u Čileu jačine 8,8 stepeni Rihtera kao i 2004. kada je oblast blizu indonežanskog ostrva Sumatra pogodio potres od 9,1 stepen, a onda i katastrofalni cunami.
Zemljotres je, prema tvrdnjama naučnika, verovatno pomerio zemljinu osu za oko 16,5 centimetara, što utiče na bržu rotaciju zemlje i skraćuje dan za oko 1,8 milioniti deo sekunde.
Sto se Japana i ovog zla sto ga je zadesilo tice, meni licno je jako zao iako ne znam nijednog japanca licno, ali njihovu kulturu i odnos prema radu obozavam.
Zato sam i uveren da ce jako brzo izaci iz krize, kao i onomad posle WW2. Ako je neki narod sposoban i dosledan, onda je to japanski narod.
Svim srcem sam uz njih.
Gledah nedavno na DIskaveriju da jedan turski grad (mozda bas i sam Istanbul) lezi na cvoristu 3 tektonske ploce i da je nevolja unajavi.
Po ovoj gornjoj slici ne igleda mi da je cvoriste u Istanbulu, ali u Turskoj svakako jeste.
Sto se Japana i ovog zla sto ga je zadesilo tice, meni licno je jako zao iako ne znam nijednog japanca licno, ali njihovu kulturu i odnos prema radu obozavam.
Zato sam i uveren da ce jako brzo izaci iz krize, kao i onomad posle WW2. Ako je neki narod sposoban i dosledan, onda je to japanski narod.
Svim srcem sam uz njih.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari