Šta je novo?

Da li PC igre umiru?

Nisi u pravu. Dosta ljudi poseduje racunare koji nikad nisu bili sklopljeni za gaming. Office racunari npr. HTPC takodje.

Nema pojma da izumre igranje na PC-u. Pa kome bi se prodavale sve te graficke, sta bi radili nvidia i ati? Svi PC igraci vole i hardver i igre. Sve je to uigrana industrija, nece kraj skoro. Konzole su ok, ali nije to interesantno, mi volimo da kupimo novi proc, graficku, da testiramo komponente.... vise se igramo sa kompom nego sa igrama. :D

A piraterija? Nema to pojma, onaj ko nema pare da kupi (ili nece), taj nikad nece da kupi igru. Ako moze, skinuce je, ako ne moze, nece nikad da je kupi, makar bila i 1000 dinara.

Moderne igre (tipa Crysis i sl.) zahtevaju poslednju rec tehnike kada govorimo o komponentama. Tu ne postoji rec overkill. Uvek moze vise, u HW smislu. Tako da ako neko voli da se igra, i ako je spremio 1000+ e za novu konfu kako nema 50e za tu dugo iscekivanu igru kada ona napokon izadje?
To ti je srpski mentalitet. I uopste istocnjackih osiromasenih naroda. I da imam odakle mi :)
A sto se tice skupih komponenti i to ko iste kupuje - pa recimo da na forumu ljudi koji imaju najjaci HW jako slabo ili uopste ne igraju igre (uglavnom). evo dacu ti 2 primera: Perica Bari i Nikolas (Nidza). Ljudi se bave extreme OC-om i sta sad neko treba da smatra da oni posto imaju zmajeve od kompova ne skidaju se sa igrica non stop ?

A sa novim grafama moze da se renderuje masa stvari, ko radi dizajn i projektovanje, znace da ceni jak noviji HW.

Poslednja izmena:
A 90% ljudi sa foruma koji imaju skup hardver se igraju. Pa pogledaj samo koliko ih je u ovom podforumu. Skupa grafika se uzima za igre. A sad sto se u srbiji igre prodaju slabije od hardvera, to je drugo.

I nikad nisam rekao da se ne skidaju sa igara. Ja se igram, ali ne non stop. Jedva da uhvatim sat vremena dnevno.

Moderne igre (tipa Crysis i sl.) zahtevaju poslednju rec tehnike kada govorimo o komponentama. Tu ne postoji rec overkill. Uvek moze vise, u HW smislu. Tako da ako neko voli da se igra, i ako je spremio 1000+ e za novu konfu kako nema 50e za tu dugo iscekivanu igru kada ona napokon izadje?
To ti je srpski mentalitet. I uopste istocnjackih osiromasenih naroda. I da imam odakle mi :)
A sto se tice skupih komponenti i to ko iste kupuje - pa recimo da na forumu ljudi koji imaju najjaci HW jako slabo ili uopste ne igraju igre (uglavnom). evo dacu ti 2 primera: Perica Bari i Nikolas (Nidza). Ljudi se bave extreme OC-om i sta sad neko treba da smatra da oni posto imaju zmajeve od kompova ne skidaju se sa igrica non stop ?

A sa novim grafama moze da se renderuje masa stvari, ko radi dizajn i projektovanje, znace da ceni jak noviji HW.
Desktop mi u poslednje vreme vise sluzi za modovanje nego za igre (poslednja igra koju sam igrao je Mass Efect 1)
Znaci u poslednje vreme mi zanimljivije da rasklopim ofarbam zbudzim komp nego da odigram nesto :p Verujem da me pored kompa drzi jos samo zavisnost da se unapredi inace bih odavno presao na Atom :d

Ne mislim da PC igranje odumire. To je prica stara desetak godina. Cujemo i stalno ponavljanje tvrdnje kako je za to kriva piraterija. Nije mi jasno kako je piraterija kriva kada i za aktuelne konzole postoji problem piraterije. Verovatniji razlog je sto je kompanijama lakse da naprave igru za samo jednu konfiguraciju (konzolu) nego da vode racuna o zahtevnosti, optimizovanosti... Prvi razlog sto PC igranje nece propasti je postojanje kompanija NVidia i AMD. Drugi je sto je PC daleko prilagodljivija platforma dok je konzola zacrtana pre proizvodnje i prakticno se ne menja sve do nove generacije. A treci je sto Pc iza sebe ima jednu jaku kompaniju koja se zove Microsoft. Negde sam procitao da MS namerava da prilagodi Kinect PC-u. Nisam siguran da bi to radili za trziste koje odumire.

Drugi je sto je PC daleko prilagodljivija platforma dok je konzola zacrtana pre proizvodnje i prakticno se ne menja sve do nove generacije. A treci je sto Pc iza sebe ima jednu jaku kompaniju koja se zove Microsoft.

PC prilagodljivija platforma? Mislim sta, dobro je konfiguraciju prilagoditi igri? Se ti secas da kvalitetne exkluzive za PC mozes nabrojati na prstima jedne ruke, a to sto ti posle za njih treba nova masina PC-u uopste ne ide u prilog. :p Bas smo pricali gore koliko se sve svodi na grafiku i koliko nema inovativnosti na ostalim poljima.
E a ovo za M$ si odvalio svaka ti cast. Jel se ti secas koju igracku konzolu proizvodi Microsoft? Jel se secas koliko je fantasticnih studija M$ povukao sa sobom i PC platforme ne bi li se fokusirali na stancovanje igara za xbox?
Nisi bas najbolje upucen u materiju..

PC prilagodljivija platforma? Mislim sta, dobro je konfiguraciju prilagoditi igri? Se ti secas da kvalitetne exkluzive za PC mozes nabrojati na prstima jedne ruke, a to sto ti posle za njih treba nova masina PC-u uopste ne ide u prilog. :p Bas smo pricali gore koliko se sve svodi na grafiku i koliko nema inovativnosti na ostalim poljima.
E a ovo za M$ si odvalio svaka ti cast. Jel se ti secas koju igracku konzolu proizvodi Microsoft? Jel se secas koliko je fantasticnih studija M$ povukao sa sobom i PC platforme ne bi li se fokusirali na stancovanje igara za xbox?
Nisi bas najbolje upucen u materiju..

Prilagodljivija sa te strane da se razvojni timovi mogu "razmahati" i ne treba da brinu da li ce neka igra da se "uklopi" u napred zadatu konfiguraciju kao sto je slucaj kod konzola. Oni odrade zadatak i kazu minimalnu zahtevnost i dovidjenja. Ako se ne uklapas, odes u radnju i zamenis graficku. Kod konzola je to, priznaces, nemoguce.
Ne znam sta sam to lupio u vezi MS. Tesko da ce se kompanije obogatiti prodajom igara za Linux. Znaci kada kazes PC igranje, mislis na Windows tj. MS. Zasto bi MS predstavljao Kinect za PC ako misli da ga eliminise iz igre. Pa cemu sluzi etiketa Games for Windows? Koji procenat igara nema tu etiketu i izmedju ostalog nije prilagodjen Xbox kontrolerima?
Mislim, ne treba ovde biti mnogo pametan. PC je najzastupljenija igracka konzola na kojoj se rade i ozbiljni poslovi sto znaci veliki broj potencijalnih musterija. Dakle, dokle god ima profita pravice se igre za PC.

Pravice se ali ne exkluzivno za PC. Tu je problem, prijatelju.

I meni je slicno pitanje padalo na pamet i to vise puta. Sto se mene tice trenutno igram samo jednu igru, desava mi se da prodje par meseci a da ne odigram nijednu novu dok recimo pre par godina uvek sam na racunaru imao vise instaliranih igara a najveci mi je problem bio da nadjem vremena da ih sve odigram.
Da li je u pitanju SEKA ili nesto drugo drugo ne znam.
PS. isti je slucaj i sa filmovima

Ok...carry on...

Pravice se ali ne exkluzivno za PC. Tu je problem, prijatelju.

Jasno mi je na šta misliš ali ja eto recimo to uopšte ne smatram problemom. Gaming industrija se razvija iz dana u dan i malo je glupo očekivati PC ekskluzivu danas u momentu kada defakto stoji da se jedan solidan broj gejmera prešaltao na X-Box i SP3. Dešavaće se naravno pre da pojedine igre za konzole budu eksluziva i to naročito u momentu kada nova serija konzola bude iskočila na tržište, ali generalno opet će se i tu stvari svesti na svega par naslova, kao što je uostalom to slučaj bio i do sada... S druge strane svaki novi developerski tim kada kreće, kreće od PC ekskluzive, tako da što se PC-a tiče računam da će i tu biti ekskluzivnih igara s vremena na vreme, kao što su to bili Stalker i Crysis recimo, a eto konkretno Witcher 2 je ako se ne varam još uvek PC ekskluziva, plus kompletan MMO što nije mala stvar uopšte... Zaključak bi bio da se većina gejmera u svetu igra na konzolama i onda noramlno je da su stvari otišle u tom pravcu, što opet ne znači naravno da PC tu gubi već bih ja pre rekao da se tržište konsolidovalo i ono što imamo kao nekakav standard danas su triple platform igre, što i jeste u principu ok.

Suštinski nije bitno dal je nešto PC ili recimo napr. X-Box ekskluziva, već je bitno kako je zamišljen globalno gameplay za određeni žanr, a to je već nešto drugo... Ako tako posmatramo stvari onda praktično izlazi da je suštinska razlika koja diktira određeni nivo optimizacije i kompromisa na nivou jednog gameplaya po žanru, zapravo problematika upavljačke prirode! PC igranje se izvodi putem miša i tastature u prvom planu, za razliku od konzola gde toga nema, i ja verujem da se poslednja značajnija konsolidacija između PC-a i konzola mora desiti upravo ovde na ovom planu! A obrni okreni, PC bi trebalo da zadrži u izvesnom smislu neku vrstu primata, ono ako ništa drugo kao developerska platforma, što svakako vremenom može dovesti i do izvesnog modusa u izvesnim vizuelnim ili čak možda i određenim gameplay elementima, a to će svakako zavisiti ponajviše od same fizionomije budućih konzola baš kao i recimo pomenutog izvesnog propratnog PC gejmerskog hardvera koji bi mogao da isprati bolje sopstvenu platformu. Ja naravno ne bih da gatam kako će i šta biti, pa ću zato malo da prikočim ovde, ali neće biti ni prvi a ni poslednji put verujem da moje prognoze oko nekih stvari na kraju izađu kao tačne ma kako to možda izgledalo neverovatno u ovom trenutku nekome ovde...

Meni se nekako čini da je sve ovo skupa tek samo jedan početak...

Poslednja izmena:
I meni je slicno pitanje padalo na pamet i to vise puta. Sto se mene tice trenutno igram samo jednu igru, desava mi se da prodje par meseci a da ne odigram nijednu novu dok recimo pre par godina uvek sam na racunaru imao vise instaliranih igara a najveci mi je problem bio da nadjem vremena da ih sve odigram.
Da li je u pitanju SEKA ili nesto drugo drugo ne znam.
PS. isti je slucaj i sa filmovima

Godine i obaveze, burazeru ;)

pc ne umire :) zapravo dozivljava drugu mladost ;)

G!!!, ne kontam da li je to iz tvog potpisa ozbiljno ili je u pitanju neka zahebancija...

naravno da nije *******cija, to je stara pricha sa bencha, mada nje se danas niko i ne seca mogao bih da je sklonim ;)

Meni se cini da to ne pravi nikakvu razliku kao sto su na kraju vesti i sami napisali.

Glavni problem ove price je shto PC nikada nije bio namenjen niti je trebao da se koristi za igre, a koristi se samo zato shto je imao dovoljan broj ljudi koji bi se igrali na kompu koji su vec kupili za neke druge stvari. Od prvog dana PCa postojala je neka druga platforma (mnogo) bolja za igranje, a to je bio C64, pa Amiga, pa PS1/2/3, a PC je imao mozda par svetlih godina gde su izasli dobri RTSovi i FPSovi koji nisu ni upadali u domen konzola, ali je problem shto to nishta nije napredovalo, vec se zaustavilo na tih par godina, a vec godinama se prave klonovi klonova gde je osecaj kao da si vec 5x igrao tu igru, samo sa drugim kostimima, a samo su povecavali teksture, rezolucije i shadere :)

PC igranje nikada nece potpuno propasti, da bi se to desilo, mora sam PC da propadne, jer sve dok je najjeftiniji, bice i najrasprostranjeniji i imace dovoljno kupaca da postoje neke igre, ali buducnost (a i sadashnjost) najkvalitetnijeg igranja je tamo gde je i pochela, a to je na zatvorenim platformama optimizovanim prvenstveno za igre...

Poslednja izmena:
Ma nema ništa od izumiranja PC igara...ne verujem u to...smanjiće se intenzitet štancovanja kvalitetnih igara, na jednu godišnje i to je sve...E sad, šta podrazumevamo pod kvalitetno. Pa ujedno i grafički izgled i priču u igri. Rečeno je već da se igre odavno više ne prave sa dušom (jakom pričom) već se akcenat uveliko baca na hardversku zavisnost (najviše CPU I GPU)...HL2 je igra koja se i dan danas igra na platformama Intel Celeron 1.7 i Core i7, što znači da nije u pitanju hardver već priča koja se velikoj većini ljudi sviđa a ujedno je to igra čija se treća (možda i finalna) epizoda neopravdano dugo čeka. Zatim imamo GTA4 koji, opet ima dobru priču, ali ko nema jak CPU i GPU može da mašta o maximalnom užitku u igri. Nažalost, u zadnjih nekoliko godina, svedoci smo toga da maltene svaka igra koja izađe, ima rok trajanja plafon 3 meseca i posle toga se jednostavno zaboravi na tu igru...dok neko ne spomene da će se praviti nastavak, pa se mi kao setimo te igre koliko je kao bila dobra dok se igrala......

Slažem se da smo omatorili, stvara se brdo obaveza u životu a i ne možemo mi da pratimo trendove kao deca na zapadu...zato Sony 3 u šake i cepaj!!! :)

Poslednja izmena:
nema ni price o umiranju pc igara, pa ova godina je najbolji dokaz za to...sve sami hitovi, retro nastavci, rekao bih pre da je renesansa u pitanju...i da nije ovakva luda godina PC gaming ne moze da umre jer je stub PC industrije u kojoj su i proizvodjaci hardvera...kada nestane PC u obliku kavakog ga znamo sada tek onda nestace i PC gaming ;)

Zasto se onda ne ulaze vise u "tastaturu i mis" ? Ne mislim na multiplatform naslove gde 70% od budzeta ode na marketing i hype.

Daleko je to od renesanse.

PC gaming nece nestati, nego ce nestati PC ekskluzive.

Poslednja izmena:
Vredjao je u topicu o Geohtu

Te masine o kojima pricas ce prve i nestati.
Sto bi takve masine nestale ? Sta ce da ih zameni ? Playeri koji ne mogu da puste pola stvari a i koje mogu pustaju na uzasan nacin.

Poslednja izmena:
Daleko je to od renesanse.

PC gaming nece nestati, nego ce nestati PC ekskluzive.

pa moras priznati da ove godine dolazi gomila naslova, ja se ne secam od 2003 da je bila ovakva godina... a sto se tice PC ekskluzive tu si potpuno u pravu! To jeste nesto sto nestaje ali trziste je takvo da svako ima po malo od kolaca...mene uopste ne interesuje da li je nesto PC ekskluziva ili port sa konzole...vazno je da je igra dobra...

Poslednja izmena od urednika:
Ma o tome se prica vec 10 godina...svi se trude da izbace igre za sve moguce uredjaje, telefoni su poslednji gde su igre dozivele ogromnu ekspanziju. Dok god racunar bude uredjaj na kome ce ljudi provoditi vreme (a bice uvek), bice i igara za isti.
E sad, druga je prica sto je sad mnogo manje kvalitetnih naslova nego pre 7-8 godina...pre nisi znao sta da igras, sad imas 2-3 dobre igre u kvartalu i to je to. Pre je u svakom zanru bilo po toliko, pucacine, strategije, sta god hoces. Nema vise dobrih simulacija letenja, strategija, da ne pominjem sunjalice tipa thief, jedino pucacine su i dalje koliko toliko na starom nivou. Mada, ni prineti Half Life 1

.mene uopste ne interesuje da li je nesto PC ekskluziva ili port sa konzole...vazno je da je igra dobra...

...posto igram na pc*u , za mene je bolje da naprave prvo za PC, a onda ako mogu za xbox i ps3... Ovo kad prvo naprave za konzole je nekako ispeglano, prazno, iseckano i ograniceno i sa puno ocitavanja kolko sam primetio...

Ti danasnji portovi nisu ni nalik onima iz vremena PS2. Ipak danasnje konzole vrte UE3, uskoro ce i CE3 i td. Stvari su se mnogo priblizile i ostaje samo razlika u tome cime se igra joypad/move/kinect ili tast+mis/joypad. Eskluzivnost nije bitna ako je igra dobra, a one lose vijaju grafiku na svakoj platformi.
Ko se malo vise igra taj vec dugo vremena treba da ima solidan gaming PC i bar jednu konzolu.

Suvise je velika baza PC racunara do bi se ignorisala, a baza je najbitnija...

...posto igram na pc*u , za mene je bolje da naprave prvo za PC, a onda ako mogu za xbox i ps3... Ovo kad prvo naprave za konzole je nekako ispeglano, prazno, iseckano i ograniceno i sa puno ocitavanja kolko sam primetio...

i ja sam pc only gamer i slazem se da portovi uglavnom izgledaju sterilno ali i tu ima izuzetaka, recimo prosle godine je izasao darksiders koji lici na tipican port ali opet super je igrica...uvek ima izuzetaka i dobru igru ne treba odbaciti ni zbog jednog razloga a posebne ne zbog toga sto je port...mislm neka je i u basic-u pisana ako je dobra :p

Nazad
Vrh Dno