Šta je novo?

Problem: smanjena rezolucija - smanjuje sliku na ekranu

SVETOZIV

Cenjen
Učlanjen(a)
16.02.2011
Poena
151
Imam LG E2240 S LED monitor čija je nativna rezolucija 1920*1080.
Na predhodnoj PC konfiguraciji koju sam imao sa ati radeon 9200 i XP-om stvari su funkcionisale logično :smanjim rezoluciju-dimenzije stavki na ekranu se povećavaju.
Sada imam Ge Force gt 240 i WIN 7 64 bit i imam problem: čim stavim rezoluciju manju od nativne slika ne ispunjava ceo ekran ,već što je manja rezolucija slika je sve manja, smesti se u sredini ekrana a sve okolo bude crno.
Takodje sam primetio da u samom meniju monitora ne mogu više da pristupim opcijama ratio-a: original i wide, zatamnjene su,zablokirane.Naime mogu samo da pomeram sliku levo i desno gore i dole ali ne ida menjam dimenzije.
Isti je slučaj i sa kontrol panelom grafičke:nudi mi samo opcije menjanja položaja ali ne i veličine slike na ekranu.Drajver grafičke je update-ovan.
Jedino kada povećam DPI mogu da postignem efekat kao kada smanjim rezolluciju.
Ima li neko savet i da li je možda u pitanju nekompatibilnost drajvera monitora sa 64 bit 7-icom?

podesi u drajverima da ti razvuce sliku preko celog ekrana, mada ne vidim poentu smanjivanja rezolucije. Jednostavno, ako ti je previse sitno povecaj slova i ikonice

Poenta je u tome da neke igre bolje funkcionišu sa manjom rezolucijom.A ne razumem kako to misliš "da podesim u drajverima"?

Poslednja izmena:
pretpostavljam da koristis win. ja sam na linuksu pa ne znam kako ide tacno ali okvirno ide ovako. desni klik na desktop>properties>tu negde imas tab za graficku karticu, nvidia-in panel ako si instalirao drajvere. e tu treba da ispodesavas kako ce da ti pokazuje sliku, ne znam napamet, nemam win da pogledam tacno.

pretpostavljam da koristis win. ja sam na linuksu pa ne znam kako ide tacno ali okvirno ide ovako. desni klik na desktop>properties>tu negde imas tab za graficku karticu, nvidia-in panel ako si instalirao drajvere. e tu treba da ispodesavas kako ce da ti pokazuje sliku, ne znam napamet, nemam win da pogledam tacno.
Ne znam ,ali čini mi se da si samo letimično pročitao moj prvi post, tamo sam naveo da sam već nešto pokušao preko NVIDIA Control Panel-a,u okviru njega postoji opcija Adjust desktop size and position,ali kad je otvoriš nudi ti samo promenu position ali ne i size.
I da ponovim u pitanju je WIN 7 64 bit i NVIDIA GeForce GT 240.

Prilozi

• NVIDIA Control Panel.png
    NVIDIA Control Panel.png
    240.7 KB · Pregleda: 821
Poslednja izmena:
Nekad je to bilo kako ti je rekao, postojala je i opcija "scaling", ne vidim to gde je u novim nvidia drajverima (tj. Control Panel-u)

Našao sam na Wikipediji ovako nešto:
Some widescreen LCD monitors optionally display lower resolutions without scaling or stretching an image, so that the image will always be in full sharpness, although it will not occupy the full screen.
Medjutim mene buni što sa XP-om i ATI RADEON 9200 to nije bio slučaj,pa stoga najviše sumnjam na drajver monitora jer mu je driver date 4.11.2009.,a ja ne mogu zasad na netu da ga nadjem,a probao sam najpre i na sajtu LG-a ali imaju samo manual.pdf.

Poslednja izmena:
Pre je moglo na klik da se isključi opcija i dobije to što tebi treba. Sad to ne mogu da nađem u (novim) drajverima, već samo ovo gore, gde se "ručno" podešava slika.
Probaj smanji desktop na ne-nativnu rezoluciju i uključi opcije, skroluj levo desno gore dole, bezveze im je sistem :)

Jesi li probao neke novije drajvere?

http://forum.benchmark.rs/showthrea...2289479&highlight=monitor+scaling#post2289479

Pogledaj ovde, možda će ti biti jasnije... meni se čini da je ta opcija uklonjena.. kakva je konekcija sa monitorom?

edit: evo sad sam probao da smanjim rezoluciju van kontrol panela (iz display properties) i kad uđem u CPanel, daje mi opcije za skaliranje, ali nakon izmene drajvera iz komandne linije
to sam našao ovde : http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=166784

U starim drajverima je to bilo normalno na klik, definitivno :)

Poslednja izmena:
Da, kad uđeš u CP grafičke. Ali onaj lik ispod u toj temi s linka kaže da ne radi sa win7

Mada, sad sam zbunjen potpuno, opcija skaliranja tj. flat panel scaling je važila isključivo za DVI vezu..

Muljam nešto ali ne ide, nikako da se to pojavi...u svakom slučaju hvala ti na trudu.

Ako je VGA veza, to kao opciju nećeš ni dobiti jer je to isključivo (bar je tako bilo) za digitalnu, znači DVI, HDMI ili DisplayPort.
Moždato monitor radi, proveri opcije na njemu.

Ako je VGA veza, to kao opciju nećeš ni dobiti jer je to isključivo (bar je tako bilo) za digitalnu, znači DVI, HDMI ili DisplayPort.
Moždato monitor radi, proveri opcije na njemu.
Pa ovako stoje stvari ,jeste u pitanju LED tehnologija i jeste FULL HD na 22,5" pa izgleda da zbog toga za cenu od koliko se sećam 14 000 RSD ne možeš dobiti više od samo VGA veze (tačnije D-SUB),što je kod mene slučaj.Mene samo ,opet se ponavljam ,buni što je sa XP i ATI radeon 9200 on reagovao na promenu rezolucije scaling-om,tako da ili je do drajvera grafičke ili drajvera monitora.
a jesi probao u tim igrama da smanjis rezoluciju?
Jeste probao sam i u igrama i isti je efekat sem u slučaju nekih koje nude opciju pokretanja u window modu gde nisam baš siguran da li uopšte promeni rezoluciju jer ne smanji prozor,niti se išta dešava sa desktopom ,ali opet ne kod svih sa tom opcijom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno